Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 май 2019, 19:37 ч.

Пасирано - докога?

 • 597
 • 55
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 39 017
Дъщеря ми ядеше пасирано до 1г. и 6м. Всеки опит за нещо различно водеше до спиране на дишането, посиняване, повръщане и т.н. Зъбите ѝ избиха много рано и не мисля, че има връзка с това. След посочената възраст сама посегна към непасирана храна и прояде от раз. Вече е тийнейджър, няма последствия и не съжаляваме за решението си.
Имаме познато дете с подобен проблем, но на него не му пасираха, от страх започна да отказва храна. И до днес си е злояд и с много развалени от повръщането зъби.
Иначе този проблем не оказа влияние на захранването при нас. На 1 г. вече беше на обща храна, ядеше всичко и по много.

Скрит текст:
То едно време нашите баби как са пасирали храната на децата си до 2г даже! С най-модерните пасатори и блендери! Дори да са мачкали храната с вилица пак са оставали по-големи парчета.
То едно време и са ги осолявали, и вино са им давали, и са ги стягали здраво в пелените, и т.н. Човекът е устойчив и оцелява някак, дали с последствия или не, зависи какъв му е късметът. Смятам, че съм достатъчно разумен човек, за да мога да огледам въпроса от всички страни и да взема решение на база наблюдения върху други деца, а не само от това какво са правили бабите ни едно време + да използвам постиженията на моето време.

# 31
 • Мнения: 2 429
Опитваме се дакажем, че детето е готово и сега. И има разлика между предлагане на негладко пасирано пюре и цяло парче мек плод или зеленчук. Второто ми дете си ядеше без проблем цял сварен морков, банан, броколи, но доста време му отне да се сети, че и нарязаните в супата зеленчуци искат дъвкане. С времето и няколко дни опити нещата се оправиха и свикна.

# 32
 • Мнения: 240
Опитваме се дакажем, че детето е готово и сега. И има разлика между предлагане на негладко пасирано пюре и цяло парче мек плод или зеленчук. Второто ми дете си ядеше без проблем цял сварен морков, банан, броколи, но доста време му отне да се сети, че и нарязаните в супата зеленчуци искат дъвкане. С времето и няколко дни опити нещата се оправиха и свикна.

Как се опитваш да го докажеш след като не си виждала детето?

# 33
 • Мнения: 252
Аз пък си мисля, че майката най- добре познава детето си и дали е готово или не Wink

# 34
 • Мнения: 1 987
Тя щом е решила ще си пасира, явно това е за нея и бебока й правилнито решение.

Просто пасирано сирене вече е малко пресилено и преминава  в някаква крайност.

# 35
 • Мнения: 39 017
Опитваме се дакажем, че детето е готово и сега. И има разлика между предлагане на негладко пасирано пюре и цяло парче мек плод или зеленчук. Второто ми дете си ядеше без проблем цял сварен морков, банан, броколи, но доста време му отне да се сети, че и нарязаните в супата зеленчуци искат дъвкане. С времето и няколко дни опити нещата се оправиха и свикна.
Не става при всяко дете. При това, което споменах горе не се получи. Целият процес на захранване се забави, повръщането увреди зъбите и до днес има проблем с храната.
От друга страна няма абсолютно никакви отрицателни последици от пасирана храна.
В крайна сметка не говорим за човек, който не пробва. Разбира се, че се правят опити, но насилието при тези, при които не става, проваля цялото захранване. Като човек види, че не се получава, защо да не се води по детето си?
Никога не съм разбирала това бързане за всичко и налагане над децата. Понеже друго можело да яде твърда храна, трябва и нашето да го настигне.
Ами не винаги нещата опират до физическа готовност, понякога психологическата е решаваща и един по-сериозен  натиск вместо да побутне напред, връща назад. А захранването е важен процес и последствията остават за цял живот.

Децата са различни, това, че при вашето нещо се е получило за няколко дни, не значи, че и при други ще е така.

# 36
 • Мнения: 1 987
Дъщеря ми става на 9 месеца след седмица и точно това се чудя как да дам череша.
Педиатърката съветва без термична обработка, но аз много по тези въпроси й нямам доверие.

# 37
 • Мнения: 678
Каква закуска със сирене, която може да се пасира мога да дам на 8 месечно бебе?

  ние купихме макарони на Плазмон. Те са много дребни и добавяме сирене натрошено.
Става и каша със сирене.

# 38
 • Мнения: 3 843
От друга страна няма абсолютно никакви отрицателни последици от пасирана храна.
С цялото ми уважение, защото намирам постовете на НСЧ за страшно полезни, това не е вярно твърдение. По нагоре дадох статия на български за неофобите. По подробно по въпроса може да обясни хранителен логопед.
Разбира се, всеки решава и прави каквото иска. Не сме еволюирали като вид с пасирана храна обаче. Пюретата са ново явление.

 Който желае ще му предоставя още литература на лично, защото е изморително да пускам и вадя инфо всяка нова тема и никой да не го чете.

Има определени умения, които даването на храна за ядене с пръсти развива. Ако това се забави, се забавят и развитието на тези умения. Във Великобритания и САЩ педиатрите ще ви кажат 8ми месец започвайте с finger foods. Жалко,че Salsisha изчезна, щеше да ви разкаже как в детските центрове и daycare-и им предлагат на децата точно храни за ядене с пръсти.
Никой не говори за насилие или бързане. А за предлагане. На нещо напълно нормално за възрастта на бебето. Аз съм човек крайно против насилието под каквото и да е форма на масата, детето нито ден не е яло на сила и само е избирало храната си.

Насилие е обаче да пасираш фино, защото те е страх и да не дадеш дори шанс на дадете да опита друго. Както е насилие от страх да не се удари детето, да не му даваш да ходи. Разбирам, че някои хора приемат темата лично, но говорим за общи препоръки и стадии на развитие при децата.

А за поредните постове на някои потребители и осъждането на кърменето като ненормално, може ли да се направи забележка?

# 39
 • Мнения: 39 017
LittleCactus, следвала съм съветите на педиатърката ни и сме обсъждали въпроса. Тя беше човек, който следеше световните практики и не ми е дала нито един лош съвет.
Логопедите също не са на едно мнение, има доста други предпоставки, които са налични при децата с трудно проговаряне и се започнват още от бременността или са свързани с преждевременно или трудно раждане. Т.е., когато забавянето е причинено от друга причина, тя продължава да оказва влияние и напред. Това, което можем да направим е да посещаваме логопед или друг специалист, който да ускори процеса, но това е неизбежно. От друга страна, когато е просто особеност на детето, т.е. няма физиологична причина, довела до тази особеност в храненето, няма проблем и напред.

Не съм специалист и това са си мои изводи, които съм направила въз основа на събраната информация, когато детето ми беше на същия етап. Всеки може да събере такава и да направи своя информиран избор.

Като уточнявам, говорим за дете на 8 м., не за 2-3 и повече годишно.

# 40
 • Мнения: 3 843
 Но детето не е с проблем, а майката не иска дори да предложи нещо, което да хапне непасирано, парче хляб например (не дай си Боже малко натрошено сиренце). За това е цялата дискусия.
Иначе примери за недоносени и захранени даже по звб си имаме - двете близначки на Салсиша, синът на Диди. Да не слагаме знак за равенство между страх на майката и проблем на детето.

Ако детето пък има проблем и повръща всеки път от храна, която не е гладко пасирана, е редно да се посети хранителен логопед. И част от техниките, които предлагат специалистите, включват именно даване на парчета бавно и постепенно да се експериментира, плодове в различни цветове, пипане на различни повърхности и храни (защото понякога проблема е, че детето не иска да пипа храната) и т.н.. Чела съм не един и два разказа на майки тук от форума и опита им с хранителни логопеди. Ако някой държи и ще му е полезно, ще ги изнамеря.

# 41
 • Мнения: 39 017
Моето дете след 1 г. си ядеше примерно ябълка на парчета, хляб не беше пробвала на тази възраст, тестените доста по-късно въведохме, но вероятно и хляб щеше да яде. Проблемът беше с непасирана храна тип супа, манджа или някакви ядки, се давеше и спираше да диша.
За техния случай не знам подробности, при нас след преглед и консултация съветът беше да продължим с пасирането. Явно лекарката е преценила, че горното дъвкане е достатъчно за поддръжане на развитието.
Моето обяснение беше, че като има течност парченцата се плъзгат и я давят. Когато е нещо твърдо като ябълката, няма какво да го излее наведнъж. С възрастта това се израства и спира да бъде проблем.

# 42
 • Мнения: 2 429
Голямото ми дете на 10 месеца го научих да дъвче. В началото получаваше позиви за повръщане и отказваше да яде, но свикна. Първо с пюре с непасиран ориз, а после и с банан, хляб, бисквити. Според всички логопеди, с които сме се консултирали и 10 месеца е късна възраст.
Долча сама казва, че я е страх да даде непасирана храна. Заради това мисля, че не е и предлагала парчета. И е много по-лесно бебе да се задави с пюре, вода или мляко отколкото с цял зеленчук.

# 43
 • Мнения: 39 017
Тези неща стават сами, то си посяга към едно или друго, когато стане готово Simple Smile а и с напредването на месеците тя ще е по-уверена за експерименти.
Позивите за повръщане си ги имаше при нас при захранване с всяка нова храна. Това е нещо, на което дори не съм обръщала внимание, нормален инстинкт. Давенето е съвсем различно, дишането спира напълно и е нормално като има такова дете да го кара една идея по-бавно.

Предишното го написах, за да не се шашка като прояде солети, хляб, ябълки и подобни, а не се справя с манджите. Те са следващият етап Simple Smile

# 44
 • Мнения: 3 843
Какво дете има? Къде каза,че детето й има проблем? Не е. Тя не е пробвала да даде нещо различно от фино пасирана храна. Нали затова говорим тука през цялото време?

Общи условия

Активация на акаунт