Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 май 2019, 17:44 ч.

Студенти ~ набор 2000 ~ Тема 58

 • 47 967
 • 755
 •   2
Отговори
# 45
 • Мнения: 735
Айяла, успех днес! сподели после как му се е сторил днешният вариант на английската матура, чудно ми е дали всичките са били такива като на задължителния ДЗИ

иначе и аз не съм намерила досега информация, в която някой да се оплаква, че неявяване на доброволен ДЗИ му е нанесло щета на дипломата, все си мисля, че щеше да се чуе... пак рових из разни нормативни актове - в новия закон, който обаче не ни касае, си е казано ясно и недвусмислено, че няма проблем, но в отменения Закон за народната просвета не е казано изрично, или аз поне не откривам; писах имейл на РИО София, но не се надявам на бърз отговор :/

# 46
 • София, в зелената гора
 • Мнения: 523
Айяла, успех  и от нас! Дано всичко мине безпроблемно!

Ние също бяхме на тест за кариерно ориентиране в Интеграл и не останахме никак доволни от казаното и последвалите консултации. Така че всеки сам си преценява, но не бих ги препоръчала нито Интеграл като фирма , нито кариерните тестове. Лично мнение. Няма да споря с никого. Това е мое лично убеждение и просто ви го споделям.

# 47
 • София
 • Мнения: 12 294
Антея, спокойно,  дете от класа на голямата ми девойка беше писало трета матура и не се яви. А към днешна дата си пише бакалавърската работа.

# 48
 • Мнения: 97
Аз също съм в "обувките" на Айяла. Много неясна е посоката, в която ще поеме детето ми, а годината загубена в уроци по химия и биология. Вече била "демотивирана" за фармацията -  явно е висока топка. Изборът между чиста химия и финанси с френски е много разнополюсен
Не се отчайвайте за фармацията. Имам колеги, които са успели да влязат от 3-ти и 4-ти път, но не са се отказали и са постигнали мечтата си в крайна сметка. Simple Smile
Ако имате някакви въпроси относно специалността, насреща съм! Hands V

# 49
 • дядовата ръкавичка
 • Мнения: 3 142
За матурата по АЕ - не била много трудна, но не била и В2, по-скоро С1.
Имало стилистични и граматични грешки във въпросите и текстовете  Thinking.
Писал по тема от сорта: Какъв тип хора стават известни днес: Кардашиан или Айнщайн.

# 50
 • София
 • Мнения: 1 912
Аз май ще си навлека накрая гнева ви с моите непожелани съвети, но предвид добрите ми намерения, се надявам да бъдете по-снизходителни и да не ме намразите. Поне не много Relaxed . (опит за шега) Позволявам си, защото сегашният зрелостник ми е втори номер и споделям опита си.
Мисля, че най-лесно ние като родители можем да помогнем на децата си в кариерното ориентиране. С големия син също правихме някакви тестове, но още тогава ми се сториха малко инфантилни с картинките, които изглеждаха като илюстрация на детски приказки и с детински обяснените професии с по няколко думи за всяка. Така и тогава не открихме тази, към която синът ми да се ориентира. Открихме я, като аз лично и мъжът ми се поинтересувахме на какво най-близко до любимите си детски игри и занимания може нашият син да се учи. Това е водещо и при втория син. Според мен най-добрата професия за един човек е тази, която е свързана с нещата, които от дете обича да прави. Така и образованието по тази професия ще му бъде по-леко, и работата по-късно ще бъде по-лесна и успешна, а може и да расте в кариерата с желание.
Сега, по време на следването, наблюденията са, че от университета най-често отпадат не тези, на които им е трудно да си взимат изпитите, а тези, чиито очаквания са се разминали с действителността. Също тези, които са записали да учат каквото и да е, само нещо да учат. Защото колкото и трудно да е следването, колкото и тежки да са изпитите, дори и на поправка да се вземат, важно е да се учи с желание и да ти е интересно това, което учиш.

# 51
 • Дива Индия
 • Мнения: 619
Много ми допадна разсъжднието на Sash.
Младежът чете за изпита в УНСС, но общо взето е в голям стрес, поради което често се налага да разговаряме.
От бала беше много доволен, прибра се в 4 часа. Много весело изкарали.
Не мога да сложа линк към негова снимка, само към целия албум.
https://proms.portal-silistra.eu/index.php?op=gallery&id=131Последна редакция: ср, 29 май 2019, 14:29 от Инди

# 52
 • Русе
 • Мнения: 1 737
Напълно подкрепям.  И при нас нещата се развиха по подобен начин.
П.П. много хубави младежи. Ако беше казала и кое е твоето най-черно гардже?

Последна редакция: ср, 29 май 2019, 17:29 от elan

# 53
 • Дива Индия
 • Мнения: 619
Ще се опитам да ви ориентирам по дамата. ===

Последна редакция: чт, 30 май 2019, 13:51 от Инди

# 54
 • София
 • Мнения: 13 170
Я! Как съм изтървала цяла нова тема! (съответно и абитуриентите). Благодаря за темата!
Интересни теми сте захванали. За бала - моят син също не пожела да отиде и го разбирам, нямаше какво да прави там той. Отидоха една вечер на заведение с класа и класната, да си отпразнуват, отделно сега ще отпразнуваме семейно този уикенд. Събират си пари в приятелката му да отидат на екскурзия в чужбина, само да минат изпити и класирания.

За фармацията и той се беше стресирал по едно време накъде е тръгнал. Беше присъствал на грозна сцена в аптека с непроятна клиентка и се чудеше затова ли ще се мъчи да учи пет години. Аз обаче работя във фирма, която се занимава с клинични проучвания и знам колко безброй много интересни и добре платени неща могат да се правят с такава диплома. Поговорих си даже с едната ни рекрутърка, която ме поориентира и му разказах после. Иначе се чудеше дали да не си захване аналитичната химия, което гледаше първоначално. Сега мисля, че е ок, но ги разбирам децата, че се притесняват и се питат. Дори им се радвам за това, защото аз, честно казано, единственото, което исках навремето, беше да ме приемат някъде и да се изнеса от нас Joy

# 55
 • София
 • Мнения: 6 608
...защото аз, честно казано, единственото, което исках навремето, беше да ме приемат някъде и да се изнеса от нас Joy
Ох, Бърди, разсмя ме!  HugКато се замисля, май и аз бяха така! Wink
Не ме приеха единственото, което исках преди. Заветната немска филология!
Като се замисли човек, че аз 27 години вече, само на немски език работя, света обиколих благодарение на това, че с немски език винаги и веднага си намирах работа с хубаво заплащане. Знам повече от Немската им филология, натрупах речник и половина от говорене и писане за тези години ooooh!, та.... да си я държат! Crossing Arms
Завърших УНСС и тази диплома ми отваряше врати. Но не го исках. Не беше моето. Така че, нито един ден трудов стаж нямам по специалността. Повтарям се. И друг път съм го казвала Simple Smile. Работя си със средното образование все още -немският език.

Колкото за фармацията - в БГ това е продавач в аптека или дрогерия. Обезсърчаващо е. Tired
В същото време, наш близък приятел във Филаделфия, с образование -химия, участва в разработката на нов щам за противогрипна ваксина и всеки ден участва в този революционен процес....Работи за Глаксо СмитКлайн /GSK.

# 56
 • София
 • Мнения: 13 170
Колкото за фармацията - в БГ това е продавач в аптека или дрогерия. Обезсърчаващо е. Tired
В същото време, наш близък приятел във Филаделфия, с образование -химия, участва в разработката на нов щам за противогрипна ваксина и всеки ден участва в този революционен процес....Работи за Глаксо СмитКлайн /GSK.

А, не, Копче, изобщо не е така. И в моята компания правим точно това, участваме в разработката на нови лекарства за фарма компаниите. Аз се занимавам с финанси де, но работата ми е да договарям бюджетите и договорите между фарма компаниите, за които правим изследването, и лекарите, които ще го правят. Много е интересно.
Та при нас дори в момента за тази специалност има поне 20тина отворени места само в направление лекарствена безопасност, което е сравнително лека работа на бюро. Отделно колко много клинични се търсят, които ходят на визити при лекарите да контролират процеса на изследването, това пък колко интересна и добре платена работа е! Отделно има такива, които се занимават с институциите и заявленията, имаме дори и нещо като кол-център от лекари, които отговарят на телефоните от листовките на лекарствата, за цял свят. И точно такива професионалисти се търсят.
Глаксо също са ни клиент, по техни проучвания работим, както и почти всички големи фарма компании, както и много от по-малките.
И това не е само при нас, в момента безброй подобни клинични компании се усетиха, че тук има сравнително евтин, но много добър човешки капитал и една след друга отварят офиси в София и ни крадат кадрите, има си глад за такива.

Отплеснах се, но хем си харесвам работата, хем това беше полезно за сина ми, може да е полезно и за други колебаещи се.

# 57
 • Мнения: 6 991
Да се запиша и аз в тази тема. Simple Smile Имам две кандидат-студентки тази година. И двете искат да запишат право и нищо друго. И за първи път, о, чудо! нито едно създание, унесено в мечтата да завърши в чужбина и да печели купища пари още първата година в престижна световна компания Laughing
Още не са идвали след бала на урок, за да науча как е минала матурата по БЕЛ. Утре ще бъде последният им урок, а в събота е изпита в ПУ по БЕЛ, историята -на 3.06. Едната ще се пробва и в София, но по-късно.
Не знам за отлива какво да кажа, има ли, или няма... Rolling Eyes Може би разочарованието на предишните випуски, които завършиха отдавна, а само някаква част се устроиха добре, е причина за този отлив. Отрезвяването им е сериозна предпоставка за следващите.

# 58
 • София
 • Мнения: 6 608

И това не е само при нас, в момента безброй подобни клинични компании се усетиха, че тук има сравнително евтин, но много добър човешки капитал и една след друга отварят офиси в София и ни крадат кадрите, има си глад за такива.

Отплеснах се, но хем си харесвам работата, хем това беше полезно за сина ми, може да е полезно и за други колебаещи се.
Много е полезно инфото, което даваш Бърди!  Peace
PPD е единствената компания, за която се сещам на прима виста с такъв потенциал в момента в София.  Thinking
Била съм на интервю преди време там. Впечатлена съм! Heart Eyes
Иначе мъжът ми над 13 години работи във фармацията, понастоящем е извън този сектор вече, но знам как финансово стояха нещата при тях и не е сбъдната мечта със сигурност. Wink

# 59
 • София
 • Мнения: 13 170
В PPD съм, да Simple Smile Но вече има и доста други CRO-та на пазара, разраства се сектора (дано, дано, дано).

Общи условия

Активация на акаунт