Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 май 2019, 22:01 ч.

Има ли недостиг на работна ръка?

 • 33 201
 • 975
 •   2
Отговори
# 30
 • Мнения: 18 901
Има недостиг - на специалисти в редица области. Включително за работници на машини.
Иначе за администратори общи, за лежачи по бюра, завеждащи кореспондения и писачи на компютър - не.
Нормално е човек да откаже работа, която не му гарантира издръжката, плюс тази, на децата. Нормално е да запраши за там, където поне това ще получава. Масово хората няма да се оставят да мрат от глад и в мизерия. Това, че има и недостатъчно разумни хора и те си личат, не е база за направата на изводи за масата. Човек по принцип няма да седи гладен.
Е, има и такива от сорта на "По-добре гладен и на студено, отколкото потен и уморен.". Но и те трябва все нещо да ядат, нали?

# 31
 • София
 • Мнения: 12 354
Недостигат учители и мед. сестри

Техните заплати са просто скандални, не знам какво точно си представят нашите вождове, че ще се случи след още някоя година.
Слушах покрай протестите на лекарите в Педиатрията - то на лекари заплатите са скандално ниски, да не говорим за сестри и санитари.
Болни са ми тези теми, намирам за недопустимо да се подиграваш на хората, от които зависи живота и бъдещето на децата ни, по този начин.

# 32
 • Мнения: 21 312

Техните заплати са просто скандални, не знам какво точно си представят нашите вождове, че ще се случи след още някоя година.
То вече се случва. Съставът на учителите на дъщеря ми е следният:
- 2 броя на възраст около 45-47 години. Това са "младите" ѝ учителки.
- 2 броя пред пенсия.
- Всички останали учителки са работещи СЛЕД пенсиониране, т.е. над 65-годишни.
Коментарът е излишен.

# 33
 • Мнения: 4 916
Недостигат учители и мед. сестри - знам го от приятели и роднини, които работят в двете сфери. Важи и за София.

Не бих работила за 500 лв., просто бих емигрирала ако ситуацията беше такава. Съгласна съм с Бърди, дано постепенно настъпи промяна в мисленето и все повече хора откажат да са работещи бедняци.

Е да,ама,гледай..Сънародниците ни,находящи се извън страната,недоволстват,чак и теми пускат..
Да ги пита човек,защо те не дойдат да работят по 10-12часа за 500-600лв,ми са отишли на майната си да работят?
Айде мили сънародницисънародници-емигранти,работа за по 600лв,бол!
Прибирайте се да ни покажете как се работи:)

# 34
 • София
 • Мнения: 2 586
Ами, как няма да има недстиг на работна ръка, като 80% от работодателите са некоректни.
1. Като отидеш на интервю, едно говорят и обещават.
2. След като започнеш при тях работа, условията се променят.
3.Много малко са фирмите които внасят пълни осигуровки.
4.Лъжат за работно време, дейности, и какво ли не.
5.Не можеш да ползваш болнични.
6.Почти не можеш да излизаш и отпуска.
... да изреждам ли още? Просто, вече хората не вярват, работят една седмица и като видят за какво става въпрос-бягат. Лошото е, че при всички е едно и също.

То вече се случва. Съставът на учителите на дъщеря ми е следният:
- 2 броя на възраст около 45-47 години. Това са "младите" ѝ учителки.
- 2 броя пред пенсия.
- Всички останали учителки са работещи СЛЕД пенсиониране, т.е. над 65-годишни.
Коментарът е излишен.

По-добре такива учители, отколкото накакви младежи. Наскоро, една приятелка, учителка в столична елитна гимназия ми спдели, че някои от младите и колеги, идвали да преподават след завършен курс, без педагогическо образование! Предпочитам на детето ми преподава учителка пред пенсия, пред младата и колежка. Поне, ще знам, че е по-квалифициран кадър.# 35
 • Мнения: 21 312
Да, но на моето дете му преподават към 70-годишни госпожи, които може и да са били квалифицирани, но изхабяването с възрастта си е казало думата.

# 36
 • София
 • Мнения: 20 394
Аз работя за 500 лв за 12 часа... на седмица.
Може да се наканя да вляза в училище на есен, ама ще си помисля.

# 37
 • София
 • Мнения: 2 586
Да, но на моето дете му преподават към 70-годишни госпожи, които може и да са били квалифицирани, но изхабяването с възрастта си е казало думата.

Е, за 70-годишните съм съгласна, че не трябва да преподават. Мисълта, ми беше за учителките пред пенсия 60-62г.,те не са чак толква зле.

# 38
 • Мнения: 21 312
Не, не са зле учителките пред пенсия. Даже госпожата по БЕЛ е на 60 и е страхотна. Но проблемът е, че "младите" са на по 45, а останалите са пред или след пенсия. Това означава тотален отлив от професията. На финала ще останат да работят само пенсионираните, а останалите ще са избягали.

# 39
 • Най-красивия град
 • Мнения: 6 169
В нашето училище има трима съвсем млади учители на възраст 27-30години.Единият е млад мъж и преподава физическо.
Честно казано предпочитам по-възрастните учители с повече опит.

За медицинските сестри-плащам на една такава да идва при свекърва ми два пъти седмично -за 10 минути -40лева.Не беше лесно да я намерим.
Благодарни сме и че намира време да дойде,защото освен нас има и други пациенти.

Млади учители има и в частните училища и в занималните..# 40
 • Мнения: 21 312
Млади учители има в начален курс и в провинцията. В София, млади учители по предмети, не начални, за съжаление, не остават.

# 41
 • Мнения: 50
Как ги смятате 500 лв българска заплата наема ми е 550 лв за квартирата отделно имам сметки отделно пари за дрехи ,пари за храна сметнете си всичко  и вижте на кой му стига заплатата и на кой не

Разбирам ако си деля наема с някой ...

# 42
 • София
 • Мнения: 11 603
Млади учители има и в частните училища и в занималните..
Така е - в частната занималня, където ходи детето, учителите са млади. Чудесни професионалисти са. Само дето освен в частните училища и занимални, е желателно да има повече такива и в държавните. Нямам против 65-годишните преподаватели, но ми се иска да има повече млади жени, и особено мъже, в професията. Иначе съм наясно защо хората не искат да работят в сферата, нали самата аз преподавах допреди да родя.

# 43
 • Насред хаоса
 • Мнения: 3 828
Напоследък ми прави впечатление, че всеки втори се оплаква от липса на работници - квалифицирани или не. Така ли стоят реално нещата или по-скоро се кара на принципа "Аз за 500 лева няма да им работя!"? По-добре ли е да се потриваш по кафенетата с години вместо да работиш, пък било то и за минимална заплата? Големи ли са изискванията на работодателите или просто "материалът" е ниско квалифициран и немотивиран?
Не става въпрос за потриване по кафетата, а за нормално, съобразено с цените на живота заплащане. Материалът в по-голямата си част не е нискоквалифициран, поради което и не желае да му се подиграват със смешно заплащане колкото да си покрие сметките, докато го карат да поема и други дейности освен тази, за която е назначен. Гледам и в нашия град - трескаво търсят продавачи, офис работници, какво ли не. И няма желаещи. Естествено, че няма да има. Бившата ми шефка и тя търси персонал - и също като теб смята, че хората ги мързяло. Ами като видят какво им се предлага като заплащане за работИТЕ, които искат от тях да вършат, изкарват по седмица и бягат. А някога много обичаше да унижава хората с "като не ти понася, се изнасяй, я колко хора чакат за твоето място". Е, радвам се, че тя и такива като нея сега драпат за тия, които унижаваха, и не могат да намерят. Защото смятат, че хората са длъжни да им работят без пари. Беше тая вече, балъците свършиха.

# 44
 • Мнения: 504
Искате да ми кажете, че за селските пиянки е по-добре да се издържат с пенсиите на възрастните си родители вместо да изкарат някой лев? Щом 500 лева е минималната заплата в държавата значи има хора, които трябва да работят за тези пари - не е ли така? Дали стигат е друг въпрос. И проблемът е много сериозен - хора наистина не достигат и то във всички области. Какво значи "балъци"? По-добре е да се крета на помощи ли?

Общи условия

Активация на акаунт