Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 май 2019, 08:50 ч.

Как си избрахте кумовете?

 • 1 578
 • 27
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
 • Мнения: 91
Здравейте,

От известно време не мога да стигна до отговор на този въпрос. Все още нямаме определена дата за сватбата, но ще е може би след около година, а като знам колко време ще трябва за самата организация, искам от рано да реша, кой каква " роля" ще има на сватбата.

Имам 2 много близки приятелки, едната живее в чужбина и не знам до колко ще е добре да я ангажирам като кума, имайки предвид, че може би ще успее да дойде само за 2-3 дни покрай сватбата, тя си има сериозен приятел. Другата ми приятелка няма връзка, но се познаваме от деца и сме близки. В този случай обаче ще трябва да търсим кум, който също да е без приятелка.

Близките приятели на бъдещия ми съпруг са във връзки, но проблемът е, че тъй като вече не живеем в един град, не се познаваме с половинките им, а непозната кума не ми звучи много добре.Worried

Бихте ли споделили вашия опит и как стигнахте до решение в крайна сметка?

# 1
 • Майна Сити
 • Мнения: 874
И ние с мъжа ми бяхме от различни градове. Но когато дойде време за кумовете, бяхме единодушни, че хора, които спомогнаха за запознанството ни, ще ни кумуват  Peace
Иначе на много сватби булката си води кумата, а младоженецът - кума.  Никой не е казал, че трябва да са семейство или гаджета.

# 2
 • Русе
 • Мнения: 5 156
Тя ми е най-добрата притятелка още от 4 клас. Късмет беше, че с мъжете ни бяхме в една компания. Те също си допаднахме и с годините оцеляхме през всички превратности на времето. Първо те ни станаха кумове а две години след нашата, ние станахме на тях. Отделно сме си и кръстници Simple Smile Голяма плетеница Simple Smile

Имаме доста познати, на които кумовете не бяха семейни или дори във връзка. Всеки си вземаше другарче за кум/кума и толкова. Традиците не са това което бяха

# 3
 • Мнения: 6 839
... Традиците не са това което бяха

Абсолютно  Simple Smile  Peace


Много зависи каква роля и тежест им отреждате на кумовете . Признавам, за мен никога това не е било нещо толкова значимо. В смисъл някои младоженци и кумове постоянно поддържат връзка, събират се...камо ли не са като роднини, кумовете като втори родители на децата, стават им кръстници и на тях. За мен никога не са стояли така нещата в моите представи.

Избрахме приятелско семейство, мъжът беше колега на моя мъж и се виждахме семейно понякога...това е. Първите години след сватбата се виждахме и събирахме редовно но то така беше и преди сватбата, с годините поради ред обстоятелства нещата се промениха и вече се виждаме рядко. Кръстница на сина ми е друга жена.

# 4
 • Мнения: 263
Ние избрахме семейство. Държахме на това. Искахме също да са хора с които няма да ни се разделят пътищата, хора с които ще се виждаме и след много години. Избрахме мои роднини, по-големи от ММ с 10 години. Дългогодишно семейство, много готини, купонджии,но в същото време много са ни помагали. Не сбъркахме. Беше голям купон сватбата и си се виждаме постоянно.

# 5
 • Мнения: 39 104
Избрахме най-близките си приятели към този момент.
За мен също не е кой знае от какво значение.

# 6
 • Мнения: 555
Избрахме първи братовчед на ММ и жена му.Те ще са кръстници и на децата ни.В момента не са в България,но когато са си тук се виждаме редовно.

# 7
 • Bарна, морето, сините вълни
 • Мнения: 2 392
Нашите кумове са семейство. Мъжът е най-добър приятел на моя, дори са израснали заедно и живеем през 3 етажа. Допаднаха ми много, дори сега жената стана кръстница и на детенцето ни.

# 8
 • Мнения: 2 402
Лесно. Избрахме най-близките ни приятели , сериозно и стабилно семейство , държахме на това хората които са ни кумове да уважават семейството си и като цяло избора беше лесен. Година и половина по-късно сме още по близки с тях и се радвам, че направихме такъв избор.❤

# 9
 • Мнения: 2 369
Аз държах да са двойка за да си излизаме после всички. Той още преди да решим да правим сватба беше казал кой ще е кум, аз харесвам и него, и жена му и така.

# 10
 • София
 • Мнения: 4 257
Всъщност нашите кумове искаха ние с ММ да им кумуваме(още бяхме гаджета),но понеже не бяхме кръстени избраха моята кръстница и нейния (вече бивш) съпруг.Когато решихме,че ще правим сватба кумът ни отиде и стана кръстник на мъжа ми,а аз избрах тази ми приятелка за моя кръстница.Иначе всички са от компанията на ММ,от моя страна нямаше подходяща двойка,а ние също държехме да са семейство.

# 11
 • Мнения: 569
И на нас ни предстои сватба догодина. Чудихме се дали да е двойка или всеки да си избере кум/кума, още не сме решили окончателно. Двойката са едни приятели на майка ми, които много харесваме и сме в горе- долу близки отношения, но не сме убедени, че са подходящи, тъй като мъжът работи на кораб и го няма по половин година. Повече клоним към всеки да си избере по 1 близък приятел. Имаме и друга двойка, наши си приятели, но с тях се сближихме преди около 4-5 месеца, та пак не сме сигурни дали са подходящи, а и дали ще се съгласят.

# 12
 • Мнения: 13 790
Избрахме кума,а кумата вървеше с него. Към този момент се познавахме с нея сравнително отскоро,но се сближихме. За мм беше важно точно този приятел да му кумува,аз пък нямах нищо против. И двамата са готини и може да се разчита на тях.
Мои приятели направиха така-поканиха си двамата най-добри приятели на мъжа и на жената съответно, и станахме кумове-аз като най-добра приятелка на булката и мой съученик като най-добър приятел на младоженеца(ние сме и съученици и заедно от деца). Та чиста работа. И си се събираме и така. После ако има разводи не е неприятно.
Та това е най-добрия вариант.
После кумувах пък с мъжа ми втори път на мои приятели от университета. Те си държаха да са женена вече двойка. Аз приятелка на булката,мъжо не познаваше съвсем добре младоженеца,в смисъл,че не му е супер близък приятел. Но за мен това е чест и се съгласихме.
Друга моя приятелка поканиха първата си братовчека и съпруга ,защото ти пък също супер много държаха да спазят традицията. Така,че всеки си решава.

# 13
 • Мнения: 3 412
Държах на женена двойка ,избрахме приятел и съсед на мъжа ми от детството и неговата съпруга.Всъщност те бяха третата двойка с брак,на които предложихте. Другите му бяха уж по -близки,но имаха неотложни ангажименти и нямаше как за нашата дата  да ни кумуват.
Не съм имала претенции,освен това ,което споменах.

Но гаранция няма,и женени двойки от много години се разделят,така че гледайте вие да сте си добре ,за други хора не може да гарантирате. Ако се спрете на вариант твоята най-добра приятелка и неговият най-добър приятел,няма нужда да са необвързани.Просто ще предупредите дж-я,че единия или двамата имат половинка и да не стават неудобни моменти.А може и да поканите половинката на обвързания кум/кума.

Ако са ви важни традициите с ходене на гости по важни поводи и празници,може би е по-добре да са двойка,но вариант винаги има-за Коледа да посетите единия,за Великден -другия примерно.
И друго,ако държите един от кумувете да кръсти бъдещето ви дете/деца,е хубаво да е близък човек.

# 14
 • Мнения: 1 994
ние избрахме семейство, което ни е близко /както като отношения, така и като светоглед и т.н./. преди да се омъжа бях кума/свидетел на една от най-добрите ми приятелки. те избраха мен, а за свидетел много близък приятел от тайфата ни. но те не държат много на тези хави + не живеят в бг.

# 15
 • Мнения: 570
Ние избрахме най-добрия приятел на мъжа ми от детството, с когото и двамата се разбирахме прекрасно и намирахме за много забавен човек. Покрай търсенето на кума за сватбата, срещна настоящата си жена, не са женени, но имат две деца. За съжаление кумата май по някаква причина не ни харесва много, но какво да се прави. На този етап от живота ни бяха най-добрите кандидати Simple Smile Не придавам твърде голямо значение на тази роля.

# 16
 • Мнения: 91
Благодаря на всички за отговорите. Simple Smile Може би наистина е достатъчно хората да са свестни като цяло и да се разбираме, дори и да не са ни най-добрите приятели. В крайна сметка това поне няма как да си го изберем "по каталог". Grinning

# 17
 • София
 • Мнения: 8 027
Simple Smile

Последна редакция: пт, 07 юни 2019, 08:45 от Happy Mijjj ツ

# 18
 • Мнения: 2
Здравейте!

Имам въпрос, на който не можа никой да ми отговори. Може ли майката и бащата на булката да са кумове?

# 19
 • Мнения: 2 402
Толкова ли няма кой?
Почти съм сигурна,че не може.

# 20
 • Мнения: 2
Винаги има кой.
Въпросът е, че сватбата ще бъде в много тесен кръг, даже ако можеше и без свидетели хаха.
Благодаря за отговора.

# 21
 • София
 • Мнения: 56
Винаги има кой.
Въпросът е, че сватбата ще бъде в много тесен кръг, даже ако можеше и без свидетели хаха.
Благодаря за отговора.

Не може. Simple Smile

# 22
 • Мнения: 376
Всеки човек има различни представи и желания. За мен беше важно да са сериозна двойка и да са близо около нас, за да не загубим нацяло връзка в годините. Тъй като не сме от един град с мъжа ми и живеем в неговия град се спряхме на негов приятел и неговата сериозна приятелка, не са женени но живеят заедно и имат дете. Не съжаляваме. По принцип ми се искаше кумата да е моя близка приятелка, но какъв беше смисъла като почти никога нямаше да можем да се събираме и щяхме да поддържаме връзка предимно по телефона. Варианта за приятел на единия и приятел на другия не ми допада още защото съм имала няколко такива примери и никой не завърши добре или на сватбата не беше съвсем ок и не е същото като да са двойка. Първи пример : кумата си имаше приятел, който присъствсше на сватбата, чувстваше се адски неловко, изобщо не му беше ок. В последствие кумата и въпросния нейн приятел станаха семейство имат дете и се събират много с младото семейство, но кумът изчезна отвсякъде. Та какъв беше смисъла тогава той да е кум?
Втори пример : кумата и кума, пак приятели на единия и другия, кумуват, сватбата минава сравнително добре, след няколко месеца кума си намира доста ревнива и опърничава  приятелка, която нито е ок той да ходи без нея за празници с кумата в младото семейдтво или да се събират някъде на годишнини например и тн, нито пък и тя иска да се сближава с тях и да ходят поне заедно и вече няколко години на празниците ходи само кумата (моя приятелка), кума отново безследно изчезнал... Може и да има ситуации където не се получава така, но моя опит показва, че е по-добре да са семейна двойка или поне съвместно съжителство, деца да ги свързват и тн. Успех с избора! 😊

# 23
 • София
 • Мнения: 289
А може ли брат...сестра?

# 24
 • Мнения: 3 412
А може ли брат...сестра?

Предполагам питането е за църковен брак,тъй като за граждански няма никакво значение кой на кого какъв е.

Може по принцип,присъствала съм на такава сватба,но все пак питайте за по-сигурно в съответната църква/манастир.

# 25
 • Мнения: 74
Много интересна тема. Интересно ми е дали в наши дни се очаква един вид “сродяване” между кумувете и младоженците в бъдеще или това вече е трърде остаряло Thinking

# 26
 • Мнения: 1 097
Това лято се сгодихме и мислим другото лято да включим граждански брак, като все още се чудим дали да има сватбено тържество или да организираме вечеря с родителите си и брат му и сестра ми, без никакви други хора. Не искаме със Софи голямо тържество. Не си представяме традиционна сватба.
Относно кумовете се колебаем дали да се спрем на двойка, негов дългогодишен приятел, който наскоро се ожени.
Другият вариант е сестра ми и брат му. Аз клоня към вторият, но се чудя дали е позволени.
Няма да сключваме църковен брак.

# 27
 • София
 • Мнения: 56
Това лято се сгодихме и мислим другото лято да включим граждански брак, като все още се чудим дали да има сватбено тържество или да организираме вечеря с родителите си и брат му и сестра ми, без никакви други хора. Не искаме със Софи голямо тържество. Не си представяме традиционна сватба.
Относно кумовете се колебаем дали да се спрем на двойка, негов дългогодишен приятел, който наскоро се ожени.
Другият вариант е сестра ми и брат му. Аз клоня към вторият, но се чудя дали е позволени.
Няма да сключваме църковен брак.

Щом няма да имате църковен брак няма проблем с втория вариант със сестра ти и брат му. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт