Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 225
 • София
 • Мнения: 1 478
И аз се чудя как да процедираме  със събирането на суми за фонд ремонт.Гласувахме миналия месец да стартираме на общо основание всички с по 10 лов  месечно.( знам че трябва според % идеални части).Откакво блокът е построен не сме събирали за нищо, а предстоят ремонтни действия всякакви.Имаме и ние собственици, които не можем да открием.Единият апартамент се продава  чрез ЧСИ.ЧИи ангажимент е да го представлява? ИМаме апартаменти  на хора, които  живеят в чужбина- някои  са предоставили пълномощни, други- не.ИМаме и един апартамен, за който  трябва навярно да ходим в агенцията по вписванията или  по нотариални досиета, за да разберем  кой е собственик.ТОй е на шпакловка и замаска, закупен още при строежа на блока, но дори и строителя не познава хората, които са го купили.Та- на всички тези хора автоматично  би трябвало да им се приписват задължения ежемесечни от въпросните 10 лв, които гласувахме на ОС за фонд Ремонт.Кога и как се задължават те с тези решения и как се доказва това , че трябва да заплатят в някакъв момент събралата се  дължима сума?Всякакви съвети в тази посока ще са ми от полза

# 226
 • Добрич
 • Мнения: 3 866
И ако ОС реши да съди някои за неплатени сметки, колко % трябва да гласуват "за" според вас? И тези % са от явилите се на събранието или от идеалните части на всички собственици?

Няма отделна алинея за съдене и си мисля, че би трябвало да бъде по чл. 17 (3), а това значи повече от половината явили се на събранието да гласуват "за". , независимо  колко части представляват те от общата етажна собственост.

# 227
 • Варна
 • Мнения: 1 624
Касиерът прави доклад на ОС и се цитират сумите на длъжниците. После ОС взима решение за събирането им с обикновено мнозинство от ПРИСЪСТВАЩИТЕ ( само за опрощаване и разсрочване е 75/100 от всички собственици). Собствениците се уведомяват за решенията по имейла + поставяне на копие на протокола на видно място във входа (табло, на входната врата...). Прави се с 2 свидетели и писмен протокол с подписите им, че сте го залепили и така се считат всички за уведомени.  В крайна сметка, като не дават телефони и имейли за връзка и не ги интересува какво става в блока, не означава, че нямат задължения. Имайте предвид, че има давност 3 г. за неплатени сметки.  Ако чакате твърде дълго, няма да ви ги признаят в съда.

# 228
 • Мнения: 1 571
фонд ремонт не би трябвало да е на апартамент, освен ако не са всичките с еднаква площ и еднакви по площ мазета/тавани.
на асансьорите чип ли има? как разбирате реалното ползване?
Според мен разходите за фонд ремонт трябва да бъдат на кв. м., т.е собствениците на по-големи апартаменти плащат повече. А цената на кв. метър трябва да е еднаква за всички (напр. Х лева/м2/месец)

# 229
 • Добрич
 • Мнения: 3 866
Правилно е идеални части, а не квадратен метър.

# 230
 • Мнения: 35 098
Колкото по-голям е апартамента, толкова повече ид.части от общите части на сградата притежава собственика.
А ид.части - там съсобствеността е неделима и не се разпределя реално на кв.м., а на идеални части. Общи са тези части. Реални кв.м може да има след делба, а тук такова прекратяване на съсобствеността върху оцщите части не може да има никога.

# 231
 • Мнения: 1 571
Е как ?в нот акт нали пише колко кв. м. ти е площта на жилището?
пример: Искаш да събереш 1500 лв/мес. Имаш в блока апартаменти за 500 кв м общо, тогава цената на месец ще бъде 1500:500=3 лева/месец/кв.м
Иванчо има апартамент 70кв м и ще заплаща 70*3=210 лв/мес.
Петърчо има апартамент 40 кв.м и ще заплаща 40*3=120 лв/мес.

Не гледаме идеалните части, а квадратурата на жилищата.
Идеалните части би трябвало да бъдат пропорционални на тези квадратни метри също. Или има много изкривявания и някои собственици имат голям дял над общите части, един вид правилегировани??

# 232
 • Мнения: 35 098
Фонд ремонт е за ремонтиране на ОБЩИТЕ ЧАСТИ, не за ремонт на жилището/жилищата. Така че квадратурата на ап.какво общо има тук ?
Гледа се всеки колко % ид.части от ОБЩИТЕ ЧАСТИ притежава....и в зависимост от това колко пари ще даде за ремонта ИМ.

Пример....една кола е обща. Пешо има 1/2, пена и гина по 1/4 от нея.
Значи пешо дава половината от парите за ремонта, а пена и гина по една четвърт.

# 233
 • София-в сърцата на моите деца
 • Мнения: 1 242
При нас тристайните примерно са с 0.05 % ид.части, двустайните 0.04%, а гарсониерите 0.03%. Парите,/ примерно 500лв./ които трябва да се съберат са 0.05х500лв=25лв;трист.; 0.04х500=20лв и 0.03х500=15лв и т.н.

Последна редакция: пн, 15 юли 2019, 15:46 от didiela

# 234
 • Варна
 • Мнения: 1 624
Спорът ви е излишен. В някои случаи общите части не са пропорционални на идеалните. Ние имаме 2 обръщача в гаражите с 2-3% от идеалните части  и правихме преизчисление по чл.17. И аз мисля, че не е редно да са равни вноските. Един от съседите ни има магазин, 2 големи апартамента и 2 гаража / имал е къща навремето там/. Откъде-накъде ще плаща вноска като мен?

Последна редакция: пн, 15 юли 2019, 09:47 от gpym4e

# 235
 • Добрич
 • Мнения: 3 866
Вноските са равни, само ако идеалните части са равни. То и в закона така си е дадено:

Цитат
Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
....
9. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) заплащат разходите за ремонт, реконструкция, преустройство, основен ремонт и основно обновяване на общите части на сградата, подмяна на общи инсталации или оборудване и вноските, определени за фонд "Ремонт и обновяване", съразмерно с притежаваните идеални части;# 236
 • Варна
 • Мнения: 419
За тухлените апартаменти - не знам как е, но за панелните - % идеални части зависи не само от квадратурата, а и от етажа. При нас еднаквите апартаменти имат различни проценти в зависимост  от това. Ако си собственик на по голям процент от земята процента също се увеличава. Затова не  е редно да е на квадратура разпределението на фонд Ремонт.

# 237
 • Мнения: 3 436
И аз смятам, че закона куца в тази част с процента идеални части.
Според мен е редно да бъде на глава (брой живущи) или по равно.
Пример - ремонт на канализация.
Апартамент с по малък процент, но по голям брой живущи.
Апартамент с голям процент, но по малък брой живущи.
Тези многото, но натъпкани в по малък апартамент, по малко ли се къпят или акат. Grinning
Ремонт на покрив. Повече глави, повече покрив да ги пази. Grinning
Ремонт на асансьор. Повече хора, повече движение. Grinning
Идеалните части ли амортизират или обитателите. Изобщо какво общо по дяволите имат процентите идеални части.

# 238
 • Мнения: 35 098
Ти искаш да е на принципа : "Който чупи-купи." ли.....Simple Smile Но първо трябва да докажеш, че Пешо го е счупил, за да му искаш повече пари...

Много добре си е измислено в закона. Струва ми се, че бъркате и смесвате двете понятия - ремонтиране на нещо, което е общо и принадлежи на всички, и другите разходи за управление и поддържане на същото това общо нещо.
При вторите разходи си е на калпак.

# 239
 • Мнения: 3 436
Не знам, Тете, нещо ми накуцва, не е доизмислено много.
Но пък е някакво да го наречем Соломоново решение.

Иначе за "чупи - купи", мога да го докажа.
Цепил, моля ти се дърва на обща тераса. Ама цепил, та се късал.
После - ремонт. Е, образно казано, защо аз да му плащам ремонта, че и най много, щото видиш ли имам по голям процент.

Общи условия

Активация на акаунт