Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 май 2019, 17:46 ч.

Старите български рецепти

  • 3 844
  • 56
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 883
Супа с джанки е класика Simple Smile А лютото наистина помага в жегата. Косачкото е доста различно от зелевия сок с праз, аз това даже не мога да го търпя на метри от мен. В Ловешко правят лятото с прясно зеле, оставено за една нощ да ферментира леко. Но не знам точната рецепта.

# 31
  • София
  • Мнения: 425
Още от баба и майка, та днес аз ги правя :
Пържена сиврия, с чесън, сол, копър. Пресните чушки ги сцепвам по дължина почти до семките, пържа ги в олио с много сол и после ръся с чесън и копър.  Ако са за гарнитура ги оставям така, ако са за салата, слагам и оцет.
Салатата от домати и печени чушки, заляти с вряло олио със сол и чесън - оставям я под похлупак да изстине -  е приказна.
Печени чушки, обелени, разцепени само от едната страна, напълнени с яйце и сирене и запържени - божествени са.
И всичко извън правилата за диета - пържено, пържено !!! Нищо , че е салата.

# 32
  • Мнения: 1 883
Солта на пържените чушки кога я слагаш? Бабите пържеха толкова много, особено преснички, млади чушки, ох, направо убийствени, още им усещам аромата.

# 33
  • Мнения: 3 822
Още от баба и майка, та днес аз ги правя :
Пържена сиврия, с чесън, сол, копър. Пресните чушки ги сцепвам по дължина почти до семките, пържа ги в олио с много сол и после ръся с чесън и копър.  Ако са за гарнитура ги оставям така, ако са за салата, слагам и оцет.
Салатата от домати и печени чушки, заляти с вряло олио със сол и чесън - оставям я под похлупак да изстине -  е приказна.
Печени чушки, обелени, разцепени само от едната страна, напълнени с яйце и сирене и запържени - божествени са.
И всичко извън правилата за диета - пържено, пържено !!! Нищо , че е салата.


Много интересно, дано не забравя да я пробвам тази салата.

Весе, много хубава тема Heart

# 34
  • София
  • Мнения: 720
Весе, много хубава тема Heart

Само че и тя се превърна в Бабините рецепти. А очаквах, че ще има рецепти, публикувани в книги от 20-30-40те години на 20 век.

# 35
  • Мнения: 6 947
Весе, много хубава тема Heart

Само че и тя се превърна в Бабините рецепти. А очаквах, че ще има рецепти, публикувани в книги от 20-30-40те години на 20 век.
Има две три такива книжки, на ПеткоР. Славейков, и други, но не знам къде са в навалицата от книги в компа и  мега.Че не са ми подредени по нищо, нямах време да си играя.И компа ми дето бе счупен се поправи ,не сам де, та да видя вътре пак какво е спасено  и ще ги сложа тук.Откак видях темата се каня , но къде да търся?Нямам представа автор и заглавия дори.Даже  очаквам помощ от вас , не знам как се копира в някои , за рецепта по рецепта.
   Всъщност някакъв човек търсеще стари рецепти и от там съм ги вземала ,дето са му намирали и давали.С двойно ъ.

# 36
  • софия
  • Мнения: 1 678
Дойде жегата и се пресетих за студената лятна супа на баба ми -вода, кисело мляко, джанки, картоф,тиквичка, яйце, всички треволяци от двора. Ядеше се вместо таратор. Аз я обичах с натрошено сирене вътре, братовчед ми изяждаше едно кило хляб с нея Simple Smile

# 37
  • Мнения: 1 883
Добреееее, една рецепта за грис-халва Simple Smile Социалистическа е.

1 ч. чаша пшеничен грис
2 ч. чаши вода
1 ч. чаша захар
125 грама краве масло или смесено - масло и олио
1 лимон
стафиди, орехи, локум на вкус
1-2 лъжици розова вода
канела

Сварява се сироп от водата, захарта, розовата вода, сокът на лимона с лимоновата кора - трябва да заври и след това да ври 3-4 мин.
В тенджерка се сипва маслото, загрява се леко и се сипва гриса, като се бърка непрекъснато. Изпържва се, докато стане светлозлатист и спре да мирише на сурово масло. Добавя се малко по малко от сиропа. Може да се дръпне от котлона и така да се сипва при непрекъснато бъркане, за да не стане на бучки. Връща се на огъня и се бърка, докато се сгъсти леко. Трябва да оставя хубави следи с лъжицата и лесно да се отделя от стените на съда, но без да се сгъстява много. Слага се канела, по желание ванилия. Накрая се пускат стафидите, смлени орехи, локумът - аз го режа с намокрен нож директно над тенджерката. Разбърква се още веднъж и се сипва в леко намаслена (или незалепваща форма).
След като изстине, се изважда и се понася на парчета. Може да се сложи и директно в купички/чашки за десерт.

Хубав е и в горещо време, защото от лимона става леко кисел, но за да е по-лек, смесвам половината краве масло и половината олио.

# 38
  • Най-красивия град
  • Мнения: 6 119
Ето рецепти от книгата на баба ми.

# 39
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 2 967
баба ти да не е 40 годишна ?  Laughing
много е модерна за годините , в които е готвила.  hahaha

# 40
  • Най-красивия град
  • Мнения: 6 119
Баба ми е на 87години.
Ето рецепти от нейната книга.




# 41
  • Мнения: 641
Не може да се зуумва и да се прочете нищо.

# 42
  • в кукувиче гнездо
  • Мнения: 1 967
Ex, че чудна тема! Едната ми баба, майката на баща ми, беше чехкиня. Готвеше страхотни неща. Най-вкусните, които помня от дете са сладкишите й. Надевайно - сладкиш с череши, обикновено с бели го правеше. Страхотен. така и не намерихме тази рецепта у дома. Семейството й правеше и едни кнедли със сини сливи, но тях не ги помня. Кухнята й беше доста различна, защото имаше рецепти пазени още от Чехия, когато е била част от Австро-Унгария - т.е. доста ястия характерни за тези страни. Вкъщи имам една нейна наследствена книга още от края на 19 век, писана на стар български език. Рецептите ми се виждат мнооого странни, да не говорим, че такива продукти сега няма. Ще потърся книгата и ще пусна рецепти да видите. Другата ми баба готвеше най-вкусните селски манджи. Боб, гювеч, баници с точени кори, пържено, ах, това пържено никога няма да го забравя... И всичките продукти от градината... Защо си отива така безвъзвратно детството.......

# 43
  • Мнения: 518
Спомням си едно време вкъщи се правеше фъч с шоколадова заливка и отгоре поръсен с кокосови стърготини. Наситеният шоколадов вкус никога няма да го забравя. Ама не мога да открия автентичната рецепта и ако някоя се сеща, нека да я постне. Предполагам и други хора си спомнят за този десерт.
Другото, което ми беше любимо е течен шоколад, който се правеше със сухо мляко....

# 44
  • Варна
  • Мнения: 1 589
Моята баба правеше  лесен крем "Ден и нощ" с цедено кисело мляко. Оставяше го за една вечер да се отцеди в марля, закачена над мивката. Половината разбиваше със захар и един жълтък, другата половина със захар и какао. Поднася се в чаши - наполовина с единия крем, догоре с другия. Лесен и вкусен. Сега пробутват за ден и нощ нещо бяло с шоколадов готов топинг.
Ако и намеря книгата, вътре имаше много рецепти за сладкиши и курабии.

Последна редакция: пн, 17 юни 2019, 13:27 от gpym4e

Общи условия

Активация на акаунт