Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 май 2019, 17:46 ч.

Старите български рецепти

  • 13 097
  • 132
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 3 428
У нас ги правим по тази рецепта: Богати картофени кюфтета.

# 76
  • Мнения: 1 755
Страхотна тема.

# 77
  • Deutschland
  • Мнения: 2 916
В къщата на бабата на мъжа ми открих готварска книга от 1968 г, но съвсем я забравих покрай бебето.
Лятото като идем в България, ще ви наснимам някоя рецепта 😊

# 78
  • Мнения: 6 553
Вълча пита

Около 700 грама свинско месо,(кой каквото обича,аз слагам шол) се нарязва на дребни кубчета и се запържва в олио или свинска мас.Маха се от тигана и в същата мазнина се запържват 1 връзка праз,няколко глави кромид по желание,нарязани на едро.Връща се месото и докато всичко е още на котлона се прибавя червен пипер(може и лют) на вкус,който също се "запържва" за 4-5 секунди,колкото да освободи аромата си.Слага се сол и чубрица,те са задължителни за тая рецепта:)и по желание,черен пипер .
Приготвената плънка се завива в кора от хлебно тесто и се пече на 180 - 200 градуса до готовност.
Кората я разточваме с диаметър по-голям от тавата в която ще печем,намазняваме съда,слагаме кората,сипваме плънката и завиваме краищата отвън  навътре към центъра.Прихлупваме ги добре и може и да си оставите малко тесто,което да разточите за "капаче",горе-долу,колкото десертна чинийка..
След изпичане,се наръсва вода и се оставя да си "обиколи нивата"Simple Smile

п.п.Много вкусно е и ако вместо месо, се сложат сварени картофи.

И любимите в детството ми "снежни топки"

Белтъци разбити на твърд сняг.Гребва се с лъжица и се пуска във врящо прясно мляко,овкусено с ванилия и захар.За няколко секунди се надуват и се обръщат за още малко,след което се вадят и отцеждат.Леко спадат когато се охладят.
Млякото се сгъстява на сос,kaто се добавят жълтъците и пшенично или друго нишесте,по желание се слагакакао или друг овкусител.Готовия сос се прецежда,сипва се в дълбока чиния,отгоре се слагат "снежните топки"(или "лебеди,които плуват в соса)

п.п.Потърсих снимка за лебедите..Попаднах на бгмама


Ретро кухня - търся идеи
https://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=822101;all

Последна редакция: чт, 06 фев 2020, 12:44 от Какво?

# 79
  • Мнения: 2 851
Тоя десерт и у нас се правеше.
Питата за пръв път я чувам и силно ме заинтригува, но не ми се струва, че с картофи ще е добре

# 80
  • Мнения: 6 553
За мен с картофи и праз(понякога слагам и гъби)става по-вкусно отколкото с месото,но аз като цяло не съм много по мръвките:grinning:

# 81
  • Мнения: 2 851
А кората колко дебела е? Като за баница или по-дебела?

# 82
  • Мнения: 6 553
E,не,тая плънка как ще я завиеш в тънка кора..Пита си е,по скоро като тутманик,а не е от типа на бюреците които се правят с тънки кори..Поне половин сантиметър дебелина трябва да има.

# 83
  • Мнения: 2 851
Благодаря, сигурно ще я направя, много апетитно звучи.

# 84
  • Мнения: 6 553
Благодаря, сигурно ще я направя, много апетитно звучи.
После кажи дали ти е харесала Simple Smile
Мама беше от северозападната част на страната и казваше,че това и е любимо.Всъщност,всички в къщи много обичахме този "тутманик" и често го правехме.Колкото повече лук,толкова по-вкусно.А ако протече отнякъде мазнина от плънката,каква коричка става,ммм..Размечтах се ..Май и аз ще го направя тези дни..Grinning

# 85
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 13 458
Аз това съм го яла във Варна, без месо. Запържен праз, може и малко сирене.
Правеха ред тесто, ред плънка, три кори, два реда плънка в правоъгълна тава. Прасник му викаха.
Наистина много вкусно.

# 86
  • Мнения: 6 553
Аз това съм го яла във Варна, без месо. Запържен праз, може и малко сирене.
Правеха ред тесто, ред плънка, три кори, два реда плънка в правоъгълна тава. Прасник му викаха.
Наистина много вкусно.
Е с три реда кори,че и сирене,едва ли е същото...По-скоро е от типа на бюреците.
Инак вариации на тутманици бол.С картофи,месо,зеленчуци..

# 87
  • София
  • Мнения: 4 349
Рецепта за точени, сладки бухти сещате ли се?


Това имам от моята баба

# 88
  • Мнения: 6 553
По горната рецепта правя и "бабини" мекици,но не се слага захар.
Инак,тези бутхи,мама ги режеше на ромбове,и ги ръсеше с пудра захар,голяма вкуснотия бяха..

# 89
  • София
  • Мнения: 11 679
Здравейте!

Много се радвам, че има такава тема.
Моят сайт е посветен именно на тази - домашната бабина кухня. Моята баба беше от село Свежен - китно селце на върха на Сърнена Средна гора между Карлово и Пловдив. Почина преди 7 години, но и до днес основно готвя нейните манджи.

Ако ви е интересно, може да разгледате
https://dizela.com/gozbitenanana/

Типични за Свежен са картофите с ориз, фасул и зеле, фалшивият заек по свеженски, шуплата и много други.
Руската салата, която съм показала в сайта, също е по бабина рецепта.

Аз пък си набелязах няколко ястия от това, което сте написали и ще ги сготвя много скоро.

Общи условия

Активация на акаунт