Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 8
Здравейте Съжалявам ако има други такива теми но за съжаление не успях да открия нищо.
Въпрос 1. Бременна съм и при подаването на болничния ми лист от 14 дни бях уволнена понеже бях в 6месечен изпитателен срок съдействах се с адвокат които ми каза че ще имам право на използване от болнични до края на бременноста.
Въпрос 2. Дали наистина имам право да използвам болничен до края на бременността дори уволнена и дали ако ме назначат на Работа и ако плащам сама осигуровките си ще имам право на тези болнични или трябва само да се самоосигурявам Съжалявам и ако съм ви объркала но ситуацията ми е такава благодаря предварително Blush

# 1
 • Мнения: 2 493
Ако веднага се запишеш да се водиш на работа и плащаш трудовите си осигуровки ще имаш право и на болничен и на майчински. Ако ли не ще взимаш само 1година социално майчинство по 100лв на месец..
По другия казус нямам отговор.

# 2
 • Мнения: 8
На новата работа на която започвам ще мога да си плащам осигуровките сама и ще имам право на болнични на същата работа така ли

# 3
 • Мнения: 262
Май, те разбах!
Не си уволнена, а освободена в изпитателен срок.
Обезщетение за временна неработоспособност се изплаща когато си осигорена за това, сама или от работодател.
Ако работодателя не знае, че си бременна, не попадаш в защитените от уволнение и не съм сигурна, дали това има значение в изпитателния срок.
Смени адвоката!

# 4
 • Мнения: 8
Благодаря ви аа там кадето ще се водя на работа ще мога ли да ползвам болничен защото осигуровките са много пари а ние в момента не можем да си ги позволим така ще си помогнем

# 5
 • Мнения: 2 493
Да, аз напуснах работата си като разбрах , че съм бременна защото не беше подходяща за бремнна жена и нямаше как да продължа да работя там. Веднага след това ме назначиха във фирма и си плащах трудовите осигуровки до момента в който излязох в болничен. Трябва да имаш непрекъснат трудов стаж 12 месеца. Така беше поне преди 3години и половина. Успех!
ПП преди 3години и половина бяха по 160лв на месец, сега не знам по колко са , но мисля , че са ги вдигнали.Плащах ги до 6тия или 7мия месец- до първия болничен и Да имат право да ти дадат болничен след като плащаш осигуровки към фирмата.

# 6
 • Мнения: 244
Адвоката нещо се е объркал. Няма как да ползваш болничен след уволнението, защото няма работа, от която да излезеш в отпуск по болест. Можеш да си ползваш, т.е. ще ти изплатят само текущия 14-дневен болничен. За да получаваш майчинство трябва да си на трудов договор или самоосигуряващо се лице (с вноски за ОЗМ) към момента на излизане я 45-дневния болничен и да имаш 12 месеца общо трудов стаж преди това. Няма значение кога в годините е и дали е непрекъснат. За социално майчинство има условие за доход.
Някои жени започват фиктивно работа при познат и излизат в болничен няколко дни след подписване на договора до края на бременността. В такъв случай дължиш само здравни осигуровки след първите три дни на първия болничен. Добре е да говориш и с лекаря си, не всеки е склонен да издава ненужен болничен. А болничен "за бременност" няма, каквото и да си мислят някои.

П.П. Защитата за бременнини майки не важи по време на изпитателния срок

# 7
 • Мнения: 8
Много благодаря значи веднага щом започна имам право на болнични бяхте ми в голяма помощ благодаря ви

# 8
 • Мнения: 262
Чакай малко!
Даваш ли си сметка, че болничния не е панацея? 80% от минималната заплата!
Защото, явно там се целиш!
Още една подробност: за година, без прекъсване, можеш да ползваш 180 дни, след това ТЕЛК
 

# 9
 • Мнения: 8
Аз съм в 6ти месец за каква цел говориш кой ще ме вземе на работа в 6ти месец

# 10
 • Мнения: 262
Не подскачай, не знаех от кога си бременна!
И все пак, ако си плащаш сама осигуровките, ще плащаш минимума (не ми се рови за точност, но някъде  към 100лв.+),ще си малко на печалба, ама не много!

От първия ти пост, личи че си сърдита на неразбиращия работодател! Няма полза!
Още много такива ще срещнеш!
Успех и дано намериш правилното решение!

# 11
 • Мнения: 16
Ако продължаваш да си в болничен няма как да те уволнят. Явиш ли се на работа дори и за ден...изхвърчаш. Продължи с болничните според мен до края...

Общи условия

Активация на акаунт