Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 юни 2019, 01:28 ч.

Каква е заплатата на джипито?

 • 2 215
 • 30
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 2 884
Здравейте, интересувам се дали ако искам да уча за личен лекар, трябва да уча само 6 гододини, без някаква специализация, или трябва да специализирам нещо. Защото знам, че личните лекари са само с обща медицина, освен тези дето специализират за детски, но мен това не ме касае. Много ще съм ви благодарна, ако някой е сигурен, защото на различните места ми казват различни години и вече се обърках много.

Малко по-горе както аз, така и други хоря ти написахме, че да, трябва специализация. Самата специализация се нарича "обща медицина".

# 16
 • Мнения: 26
Anniexbrown, Обща медицина е специалност, което означава, че трябва да специализираш. Първо учиш медицина, дипломираш се, а за продължителността на специализацията зависи от теб. Някои успяват за около 3-4 години, други за по-дълго. Така е във всяка специалност, не само за Обща медицина.
Mysteri, и един мармот завива шоколада в станиол...Кой лекар ще иска мрънкащи и недоволни пациенти? Никой. Ако имат направления ги дават, за да са доволни пациентите и да не им мрънкат на главата. Никой не печели от недоволни пациенти. Глобите от НЗОК са огромни, кой лекар ще си рискува работата, за подобно нещо? Никой. Това, което пишеш, са някакви конспиративни измислени истории.

# 17
 • Мнения: 690
Като си джипи, дистрибуторите на лекарства те ухажват и... семинари на морето... в луксозни хотели... безплатни представления, да речем театрални, обяди, вечери... Но иначе в работата - ами... не е бляскава.

# 18
 • София
 • Мнения: 4 479
Всеки лекар, независимо от специалността си, чете и учи цял живот. Няма как да се разчита само и единствено на знанията, придобити по време на следването. Това важи за всяка професия, но при лекарската е наложително.
Баща ми е лекар, вече няма право да практикува заради възрастта си (в чужбина е и там има ограничения), но въпреки това продължава да се интересува, да чете и пр. Това е нагласа на ума, трябва да си готов цял живот да полагаш допълнителни усилия.

# 19
 • Мнения: 92
................ Mysteri, и един мармот завива шоколада в станиол...Кой лекар ще иска мрънкащи и недоволни пациенти? Никой. Ако имат направления ги дават, за да са доволни пациентите и да не им мрънкат на главата. Никой не печели от недоволни пациенти. Глобите от НЗОК са огромни, кой лекар ще си рискува работата, за подобно нещо? Никой. Това, което пишеш, са някакви конспиративни измислени истории.

Всъщност, да права си. Всичко е ОК с лекарите и касата. Има си глоби и всичко върви по мед и масло. Какви си ги измислям ........ не виждам ли, че като има големи глоби за превишена скорост и шофиране в нетрезво състояние никой не дръзва да наруши закона. Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Vanesita_Baby, не вярвай ако някой ти казва, че съществува и корупция.

# 20
 • Мнения: 26
Mysteri, корупция съществува, но нещата, които пишеш са лъжливи конспиративни теории. Всъщност личните лекари дори не могат по Здравна каса да ти пуснат '' скъпи изследвания ''. Скъпите изследвания са специализирани и те се пускат по Каса само от специалист в съответната област на изследването. Дори пълен пакет изследвания за щитовидна жлеза няма право да ти пусне личният лекар. Пуска ти два хормона и ти дава направление за ендокринолог. Там ендокринолога вече пуска всички, така наречени от теб, скъпи изследвания. Не съществуват такива кодове по Каса за скъпи изследвания при личния лекар.
Заплата от 20 000 лв. личен лекар дори в Германия не може да вземе.Максимум 5000 евро взима личен лекар в Германия.
 Не лъжи хората, няма такъв филм.

# 21
 • Мнения: 92
Vanesita_Baby, обикновено всяко нещо си има добро обяснение. Такова има и за нашите крайно противоположни позиции. Те няма да се сближат докато един от нас е в системата, а другия не. Отбранителната позиция понякога прекрачва границата на добрия тон. Мисля, че вървим в тази посока. Освен това, притеснението ти от казаното в нета е неоправдана, независимо дали е истина или не. За всички останали сме просто още две лелки, които се заяждат в един сайт. Никой не приема сериозно нито теб нито мен. Честта на лекарското съсловие е опазена.
ПП: Сега ще излъжа и за това, че някои пациенти се оказват хоспитализирани в 2 болници едновременно за времето на лечението си.

Последна редакция: чт, 06 юни 2019, 14:15 от Mysteri

# 22
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 1 469
Мистери големи фантазии за българските лични лекари, че и за немските. Лекар със специалност Обща медицина работещ в практика получава повече от 5 000евро, а ако има собствена практика пък да не говорим. Не, няма да станат милионери, но имат добър стандарт.
А за небивалиците за българските лични лекари, как дават на лабораторията направленията, а не на пациентите... то така не стигат лимитите. Отделно като получи личния лекар с 3000пациента 10 000лв от касата, трябва да плати наем, заплати, осигуровки на медицинската сестра и евентуално на втория лекар, за дежурствата  от 19 до 7 и почивните дни.... Много е лесно да се прави сметка на чужди пари и да се цъка на брутото.
 

# 23
 • Мнения: 26
Mysteri, не позна, хич не съм лелка. Младичка съм още. И в системата не съм. Не пазя ничия чест, момичето зададе въпрос, аз и отговорих. Ти си измисляш разни конспирации и аз културно си изказах и мотивирах мнението, че момичето не бива да очаква да печели 20 000 лева. Нещата, които пишеш не са истина. Нито цифрите, нито конспиративните теории.
Относно хоспитализацията- за нея са си отговорни болниците. Разкритата схема на болниците за източване на клинични пътеки беше следната: Без пациента да знае и без личният му лекар да е издал направление номер 7 за хоспитализация, пациентът се води хоспитализиран в една или повече болници. Такава схема се прави от мениджъри на болница или шефове на отделения, а не от личните лекари.
Момичето пита за личните лекари, а не за схеми, конпирации и т.н.
А на въпроса на Anniexbrown, какво представлява работата на джи пи-то, тя вече може да си направи извод: Има пациенти като Mysteri, които са вечно недоволни и на които, за всички проблеми на света, им е виновен личният лекар.
Дано Anniexbrown намери своето призвание и учи това, за което мечтае! Сърдечно и го пожелавам! Успех, момиче!

# 24
 • Мнения: 274
Anniexbrown, един съвет от мен - специализирай дерматология. Така няма да има опасност нито някога да ти умре пациент и да те съдят, нито да оздравее напълно и да го изгубиш като клиент Grinning Освен това и спешни повиквания няма да имаш, нито ще даваш дежурства.

# 25
 • Мнения: 1 120
Cold SweatCloseПази Боже от такива кандидат-студенти, дето дори не знаят какво ще учат, но вече питат за заплатата! Няма професия джи пи, има професия лекар.
General Practitioner - общо практикуващ лекар
Хората се готвят с години за да ги приемат медицина, зубрят биология и химия, ходят на уроци. А някой изведнъж взел, че харесал заплатата и решил... Я, по-добре за ветеринар учи! Изкарват луди пари. Дъщеря ми редовно я одират с по 90-100 лева, а само за "добър ден" вземат 30.Smirk

# 26
 • Мнения: 17 719
И ветеринар да се стане не е толкова просто – и трудно се влиза, и много се учи.
И изобщо не изкарват чак толкова много пари. Доста ветеринари познавам, които не работят по специалността си.

# 27
 • Мнения: 274
Cold SweatCloseПази Боже от такива кандидат-студенти, дето дори не знаят какво ще учат, но вече питат за заплатата! Няма професия джи пи, има професия лекар...
Зависи... Знаеш ли как набират членовете на руските специални части - "Вимпель", "Алфа", "СОБР"? След като подложат кандидата на проверка на физическите му качества, интелигентността и способностите му, идва събеседване. На което се задава основно един въпрос: "Защо желаете да служите в тази част?". Тези, които дадат отговори от типа на: "Защото съм истински патриот!", "Защото обичам Родината и народа си!", "Защото искам да се боря с тероризма и престъпността!" и други подобни не биват одобряване. Вземат само онези, чийто отговор е "Защото заплатата ме устройва." Wink Практиката е показала, че хората сравнително бързо губят или променят идеалите си. Само човек, който подхожда с нужната доза здрав разум към кариерата си от самото и начало, може да се превърне след време в истински професионалист.

# 28
 • Мнения: 745
savina_33 , всъщност въпросната сума за брой записани пациенти, която НЗОК заплаща на личните лекари, е по 0,11 стотинки на записан пациент.

Не е вярно. Ка(ц)сата плаща между 1.11 лв. и 1.52 лв. , според възраста на пациентите.
https://medicalnews.bg/blog/2018/09/09/%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2% … 0%BA%D0%B0%D1%80/
Капитация заплащана от НЗОК: заплащане на “глава” – според броя записани в практиката му пациенти (получава такова заплащане само за осигурените пациенти). Размерът е 1,45 лв. на месец за пациент под 18г.; 1,11 лв. за пациенти между 18 и 65 г.; 1,52 лв. За пациенти над 65 г. Приема се, че това е заплащането на личния лекар за всички прегледи по повод на болест, която не попада в списъка на диспансеризациите.

Може би липсата на Л.Л е от желанието на студентите да специализират и да се развиват в конкретна област на медицината, не по цял ден да се занимават с мерене на кръвно, писане на извинителни бележки на ученици и попълване на тонове документация, от както направиха джипи-тата и търговци.

Моят се пенсионира наскоро, само на ...80 години, в момента съм без, докато се оглеждам къде да се запиша, много от тях не записват нови пациенти, над 2500 души по закон трябвало да наемат втори лекар, а и голяма част са пред пенсионна възраст.
Т.е след кратко време и никаквото в момента здравеопазване, първично и болнично ще бъде съвсем страшно.......

# 29
 • Мнения: 690
Моята лична лекарка е младичка - на 68 г. само. Smiley

Общи условия

Активация на акаунт