Когато става въпрос за възпитание и развитие на детето, чувството за мярка е задължително за всеки родител, който се стреми да не допуска грешки при формирането на новата личност. Но понякога възрастните забравят за него, увлечени в гонитба на новите модни тенденции или задоволявайки собствените си капризи. Към тях спада и придобиването на стилен шоколадов загар. Въпреки многобройните предупреждения на лекарите за опасностите, които крият слънчевите лъчи, все още много родители не възпрепятстват пребиваването на децата си под силното слънце, нагърбвайки се впоследствие с отстраняването на негативните последици от слънчевото изгаряне.

Летният загар – в медицински дози
Да се даде категорично негативна оценка на лятното слънце няма да е съвсем обективно. Ако детето има симптоми на физиологична жълтеница на новороденото, педиатрите ще ви посъветват по-често да го извеждате навън и да го подлагате за кратко време на слънчевите лъчи. Реагирайки на светлината и топлината, организмът изработва съответните вещества, които отстраняват пожълтяването на кожата и стабилизират състоянието на бебето. Друга причина, която налага излагането на слънце, е недостигът на витамин D, който подобрява усвояването на калция. Но забележете – и първият, и вторият случай не са основание да държите бебето с часове на открито до почервеняване на кожата. Затова е важно да не губите чувството си за мярка и да не превишавате препоръчаното от лекарите време за пребиваване на слънце, особено през лятото.

Недостатъците на детския загар
Продължителното пребиваване на слънце може да причини на детето изгаряния – нещо крайно болезнено за него. В някои случаи (ако организмът е отслабнал, а кожата е с повишена чувствителност) може да възникне фотодерматоза (слънчева алергия), справянето с която става само медикаментозно и под наблюдение на лекар дерматолог. Разбира се, даже най-красивият слънчев загар не си заслужава да висите пред кабинета на лекаря и да харчите пари за лекарства, вместо да се наслаждавате на морето или разходките сред природата. А и никак не е весело, след продължителен престой на слънце, първите няколко нощи да посветите на успокояването на измъченото и плачещо от болки дете. Друга, не по-малко разпространена опасност, е слънчевият удар, който може да има много сериозни последствия за здравето на детето, ако симптомите му не бъдат открити навреме.Правила за безопасност за тези, които не искат да се откажат от слънчевите бани
За правилата на правилното излагане на слънце е изписано толкова много, че информацията може да се събере в няколко обемисти тома. Ако още не сте намерили време да се запознаете с препоръките на педиатрите, обърнете внимание на основните изисквания към организацията на летния отдих на детето на незащитено от слънцето пространство:

Опитайте се да организирате посещението на плажа или разходките навън в ранните сутрешни часове. Слънчевите лъчи, които падат под ъгъл на повърхността на земята, не притежават свойствата, които предизвикват изгаряне на кожата. Освен това утринната прохлада ще ви позволи да избегнете слънчевия удар и ще направи разходката по-комфортна и за възрастните, и за детето.

Най-малките деца по принцип не бива да се излагат на открито слънце през лятото. Това ще ви спести много време и пари за отстраняване на последиците от изгарянията по нежната детска кожа.

Главата на детето трябва да бъде защитена с лека шапка от светла тъкан, която да отблъсква слънчевите лъчи и да предпазва от прегряване, което може да доведе до слънчев удар. Тя не бива да се сваля в никакъв случай, ако искате да не завършите почивката си в болницата с дете, загубило съзнание заради прегряване.

Спането на открито на детето е категорично забранено. Немалко родители пропускат момента, когато пребиваването на слънце се превръща от полезно в опасно и неволно излагат детето си на риск от слънчево изгаряне.

Не забравяйте да предлагате често вода на детето, за да поддържате водния баланс на кожата му. В противен случай го грози обезводняване, което още повече ще влоши състоянието му след  дългото пребиваване на слънце.

Колкото по-малко, толкова по-добре – това е правилото, което е най-актуално по отношение на детския загар. За един ден не може да се постигне красив тен, но дълбоки изгаряния – без проблем. Затова внимавайте точно колко време пребивава под слънцето вашето дете и следете да не превишавате допустимите норми. Само в такъв случай ще избегнете неприятните последици, а кожата на детето ще придобие красив и златист оттенък.

Последна редакция: чт, 06 юни 2019, 09:52 от Pедактop