Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 юни 2019, 18:26 ч.

МОН - промените продължават (3)

 • 39 588
 • 746
 •   1
Отговори
# 705
 • Майничка
 • Мнения: 7 808
...нямат все още подготвени деца за изучаване на история например на чужд език (не просто лексика, граматика не стига!). Тепърва след 10клас ще имат многото езикови часове, а преди тях трябва да са изучили всичко друго на съответния език Head Band
Цялата функционална граматика се минава в 8 клас, съвсем достатъчна е, за да се справят с каквото и да е. Проблем е единствено специфичната терминология, но и тя е относително ограничена. Драмата е по-скоро психологическа, "аз това и на български не го разбирам" и край, блокаж. А няма значение езикът, на който (не) го разбираш, материята е една. Обаче, ако се налага да смесваш езиците, докато я учиш, това разконцентрира и обърква.

# 706
 • Луната ни пази
 • Мнения: 2 995
Да, обаче в момента историята е буквално непосилна за поемане така. В тази връзка-веднъж не се получават адекватни знания, втори път се губи време "за лудо", трети път се приключва с тази история най-вероятно с плачевни оценки, защото както казах е почти непосилна за усвояване в този и обем. И после, ако тази точно оценка дотрябва, нямаш шанс за "оправяне". И също, НВО ще има по математика-защо? Да проверят как са усвоили (т.е. как не са усвоили) всички смъкнати неща до 10 клас. Защото децата ходят на уроци по математика и едва ли ще проличи, че два часа са им крайно недостатъчни за този десети клас.
Същата тази история (история на България), в същия обем, по старата програма се изучаваше в 11 клас с 2 часа седмично. География на България по старата програма, в същия обем, за 1,5 часа, а в момента за 2,5 часа. Тази математика като я чуя вече да я жалят и ми става лошо. На математиците все са им малко часовете, все не им стигат.
Колкото до учителите по география, ще си замълча за обобщеното мнение, което изказахте. В нашето училище географията е от любимите предмети.

# 707
 • Мнения: 31 459
Радвам се. Аз споделям мнение на две деца от различни училища и степени. Как не се падна една свястна географичка. Е, имаше веднъж една, ма замина за чужбина.
То това е основния проблем. Няма учители, така че се примиряваме с каквито има. А нерядко не стават. И колегите им го виждат, но какво да се направи. Няма какво

# 708
 • Мнения: 278
Имаш право да се явиш на изпит за промяна на оценка по не повече от три учебни предмета общо. Три за промяна на годишна оценка и три за промяна на окончателна оценка. А и това е един вид резервен вариант, ако не си успял да постигнеш желания резултат през годините. По-добре е да не се стига до там.
"Годините" са всъщност две за география, истори, биология, физика, химия... Толкова материал е излят с кофата, че кое по-напред да наваксаш, че да "поправяш"? А и никой не знае кое ще му се окаже по-нужно като заветното число!
И да имат подготвени кадри за преподаване на език, нямат все още подготвени деца за изучаване на история например на чужд език (не просто лексика, граматика не стига!). Тепърва след 10клас ще имат многото езикови часове, а преди тях трябва да са изучили всичко друго на съответния език Head Band

Точно така. Въобще не е до отпускане. 2 години за всички науки. Иди си избери една за профил, ако успееш въобще да погледнеш извън учебника нещо.
Въобще пък да не коментирам какви са им интересите и по "кое им върви", толкова е относително това, че въобще не е сериозен довод.
На уроци се ходи не , за да им се виси над главата. Не се преподава, разберете. Преподава се повърхностно, в час не се усвоява всичко. Не е до висене над глава. Точно например математиката, с добавени иуч и фуч пак се препуска. Математика с препускане не се усвоява. Географията пък няма какво да ти е интересно въобще, това там са факти, цифри и имена, които следва да се наизустяват в цялата им прелест и обем. Но пък, ако ти дотрябва за специалност някаква икономическа с математика, а си я изпуснал в 10 клас, може да изиграе лоша шега. Дори и да ти е интерес и да ти харесва, но не си наизустил селата. Много са условията, при които може да не "хванеш" оценка по няколко предмета и са различни от прост мързел. То на тези с мързела не им пука. Но другите, дето кълват до по нощите и им пука, и пак не успяват, за тях какво да кажем?
Да хванем тогава химията. Органична и неорганична химия. Мнения за обем и разбиране на материята?
Точно това е проблемът-свалено е всичко да се вземе и "отметне" до 10 клас. Географията, вместо в 11 например, да я сбутат в 10. Историята и нея. Химията и нея. Какво пречи да си ги учат и в 11 и 12 клас с по два часа седмично, а трябва в 10 клас да са с по 4 часа (историята)?
Ако в 10 клас не си допускал, че ти трябва историята, и си учил здраво химия и биология, записал си пък профил, който предлага училището - математика,щото учители за друго нямат, а в 12 клас те осени гениалната идея че ще ставаш адвокат?

Трябва да станете отличници по всичко, за да намалите загубите от бъговете на системата.

В заключение-налага се да станеш специалист по всичко, демек зубър, демек да гониш оценката по всичко (макар и изкуствено, без реални знания уви), защото идея си нямаш какво точно ще ти потрябва в 12 клас и как ще ти го "наковат" от МОН или дори от самото училище някой любим учител. Имаме такъв, който над 4 не пише по един конкретен предмет. Това е положението за онези, които нямат семейна традиция например в медицината и не е ясно от сега,ч е ще кълват химия и биология например, или баща-адвокат с цел приемственост на професия, че да си поема с кеф огромния обем история в 10 клас.

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 08:34 от срало мече

# 709
 • Русе
 • Мнения: 10 233
И историята я изстрадахме миналата година на английски. С двойка за първи срок, както и една трета от класа, сигурно и випуска. И много учене при това.И не английският беше проблем, а точно споменатата терминология, която им дойде от нищото и нямаше според мен достатъчната основа като усвоени знания за осмисляне.
   за географията, въпреки учителят, който поне на момчетата от техния класа е любим и си говорят като приятели и ги поощрява и има индивидуален подход, просто блокира когато трябваше да научи името на почти всеки хълм из равнините и всяко дере в планините.
  Поначало училище за 19 годишни в този му формат - ми се вижда излишно, затормозяващо, насилствено.
 Доста смесени чувства имах новата система с профилирането.В началото, 2016 ми се струваше че ограничаващо избора. По късно в гимназията пък си казах - не е лошо две години да се концентрира върху езиците,които са му силни и определиха избора на училище и избран предмет. Сега ,когато  ни предстои този избор съм буквално вдигнала ръце. Определените избори за допълнителен профил до този момент, не са толкова силни . Загуби интерес към теми, които години наред са му били интересни и се е занимавал. И пред много стои някаква въздможност да попаднат в профил, който не само че не биха избрали, но и са много далеч от възможности за задълбочаване в съответното направление. Отделно че излиза големият въпрос - какво им осигурява задълбоченото учене на над училищно ниво на профилиращите предмети.

# 710
 • Мнения: 278
Плодовете на експеримента ще се берат след две години. Но до тогава огромна вина носи изпълнителният апарат на тези безумия-директори и учители.  Защото си измиват ръцете, защото някои пък виждат , знаят и дори на самите деца са казали, че нито има как да им преподадат, нито искат, да се спасяват ако искат със зубрене, което не им носи пък знания. Гони си се брой оценки за оформяне, там да си преизпълнят петилетката и така до пенсия.

# 711
 • Мнения: 6 566
Сигурно ще си помислите, че съм луда. Но май е добре, че живеем в малък град, и няма кой знае какви опции. Стандартните предмети явно ще са профилиращи. Да не се чудим поне.

# 712
 • София
 • Мнения: 39 636
Дори сте за завиждане.

# 713
 • Русе
 • Мнения: 10 233
Ами те предметите са си стандартни. Но изпитвам ужас ако не покрие критерии и се окаже в непредпочитан профил, например история или математика

# 714
 • Майничка
 • Мнения: 7 808
Тук смесваме 3-4 съвсем отделни  проблема: материалът и навиците за учене, педагогическият персонал и неяснотата как промените ще се впишат в плановете (реални или потенциални) за кандидатстване в университет.
По втория, да кажем, много малко може да се промени - в последните години има относително повече кандидати за начални учители, но по специализираните предмети и по езиците нещата хич не са розови. Има някаква слаба надежда атестациите да поорегулират нещата със съществуващите кадри, обаче няма да решат проблема с недостига.
По първия проблем - така или иначе, материалът е константа за съответния випуск. Това, което може да се промени, е  ефективността при научаването. Свидетел съм как се "кълве по нощите", не че нямат желание, ама в процеса на учене върви паралелно една дискусия в соц.мрежи, която е на 90% флууд и спам и не повече от 10% смисъл. Не казвам, че при всички е така, познавам деца, които са отличници по всичко или почти по всичко, с реални знания, отгоре на това имат и по две-три допълнителни дейности, но на тях им се налага да стоят до късно само ако това си е тяхното ефективно време.
Повечето си дават зор само кампанийно, способността да определят приоритети клони към нула, съответно преди всяко изпитване започват почти от нула и хабят огромен ресурс, за да изсипят в краткотрайната памет някакъв обем, който няма да оцелее и ден. Те дори и пищовите им са такива - снимат или пишат ВСИЧКО.
Не казвам, че всички са така, но за огромна част от младежите в гимназия фактите са такива. Тръгват на уроци (влагайки допълнително времеви и емоционален ресурс) не за подготовка на конкретен формат, дори не винаги за конкретни неясноти, а защото "нищо не разбират", изобщо, като цяло. И почва един порочен кръг - имам изпитване по физика / в час по БЕЛ ще уча за него, ще наваксам на урока / имам есе за домашна, обаче нямам време (енергия), защото съм на уроци по мат и език, ще го допиша в час по история, че там съм изпитан и т.н. Ако си мислите,че са свободни съчинения - не са, реални наблюдения са и то в няколко поредни години. И може да не са виновни хлапетата, че работят по грешен модел, но те го отнасят емоционално, също както и другите 2 страни в процеса.

Третият проблем - неясното бъдеще. В сегашната рамка виждам едно сериозно противоречие и може би именно то е причината толкова училища още да не са гласували профили (пренебрегвам наличните кадри, приемаме, че всичко е налично).
Вариант 1 - 4 профилиращи предмета в 11 и 12 клас, които уемат точно всички възможни часове за разпределяне (по 5ч)  - идеален за тези, които са избрали насока и си знаят какви оценки им трябват.
Младежите избират матура/и от поне 3 от тях (ако 4 е БЕЛ), но вече нямат никаква възможност да повлияят на оценки и хорариум по предмети, които не са профилиращи, нито да сменят предметите.
Вариант 2 - 3 профилиращи предмета, който (евентуално) качва с малко часовете по тях и най-важно, оставя възможност за 1 или 2 часа разширена подготовка. Нищожно време, обаче РП може да се сменя в 12 клас и по нея може да се държи ДЗИ по избор (трето или четвърто) в/у материал от 9-10 клас. Последен влак за тези, които сменят рязко плочата или тепърва решават в 11 клас.
Училищата трябва обаче да изберат един от двата варианта, като се съобразят с възможностите да се сформират групи, отговарящи на броя класове (по наредба) и на преподавателската норма, което си е предизвикателство, откъдето и да го погледнеш.

# 715
 • Sofia
 • Мнения: 435
На мен ми стана интересен въпросът с притурката от дипломата от първия етап.
Когато кандидатстват за медицина например децата , еднакво ли ще се смятат оценките по химия и биология на деца учили ги само 3 години и такива , които са ги учили 5 години. Просто не намирам логика.

# 716
 • Мнения: 278
Тук смесваме 3-4 съвсем отделни  проблема: материалът и навиците за учене, педагогическият персонал и неяснотата как промените ще се впишат в плановете (реални или потенциални) за кандидатстване в университет. - то темите за пропадането в българското обазование са много, така е и са навързани като свински черва.
По втория, да кажем, много малко може да се промени - в последните години има относително повече кандидати за начални учители, но по специализираните предмети и по езиците нещата хич не са розови. Има някаква слаба надежда атестациите да поорегулират нещата със съществуващите кадри, обаче няма да решат проблема с недостига. - сегашните студенти са достатъчно неграмотни по начало, за да очакваме от тях чудеса.
По първия проблем - така или иначе, материалът е константа за съответния випуск. Това, което може да се промени, е  ефективността при научаването. Свидетел съм как се "кълве по нощите", не че нямат желание, ама в процеса на учене върви паралелно една дискусия в соц.мрежи, която е на 90% флууд и спам и не повече от 10% смисъл. Не казвам, че при всички е така,  - точно така, въобще не при всеки е така. Има и такива, но тук не говорим за тези случаи, а за сериозно учещите деца. Стига омаловажаване пренебрежително на проблема!
Повечето си дават зор само кампанийно, способността да определят приоритети клони към нула, съответно преди всяко изпитване започват почти от нула и хабят огромен ресурс, за да изсипят в краткотрайната памет някакъв обем, който няма да оцелее и ден. Те дори и пищовите им са такива - снимат или пишат ВСИЧКО. - пищови у на не виреят, няма. Да, учи се кампанийно, защото няма време за осмисляне на всичко накуп. Няма как да смелиш по 4 науки информация плюс математика, бел и език. Няма. Просто няма. Затова и много учители са съгласни и си го казва директно, без да лъжат. Често на ден има по 2-3 теста, защото трябва да се изпълни норматив за брой оценки за оформяне. Няма как след ден с тест да се вземат три нови урока и на следващ отново да те изпитат и ти да си на 6. Нямаш такъв капацитет, защото вече си прехвърлил на математиката, защото и там имаш тест/изпитване и т.н.
Не казвам, че всички са така, но за огромна част от младежите в гимназия фактите са такива. Тръгват на уроци (влагайки допълнително времеви и емоционален ресурс) не за подготовка на конкретен формат, дори не винаги за конкретни неясноти, а защото "нищо не разбират", изобщо, като цяло.  - напротив, половината клас при детето тръгна именно с конкретни проблеми, за подготовка на конкретен формат също така, защото в училище не го практикуват, а именно новите нво в 10 клас. И почва един порочен кръг - имам изпитване по физика / в час по БЕЛ ще уча за него, ще наваксам на урока / имам есе за домашна, обаче нямам време (енергия), защото съм на уроци по мат и език, ще го допиша в час по история, че там съм изпитан и т.н.  - това тук е така, по една проста причина-липса на време за усвояване на лавината информация по всички науки изляти да се вземат, , което пък налага да се учи кампанийно, то не е даже кампанийно учене, а учене по нощите за предстоящите тестове. Ако си мислите,че са свободни съчинения - не са, реални наблюдения са и то в няколко поредни години. И може да не са виновни хлапетата, че работят по грешен модел, но те го отнасят емоционално, също както и другите 2 страни в процеса.  -аз също съм директен наблюдател и не си съчинявам и да, излиза им през носа точно на децата, те са потърпевши веднъж от МОН, втори път от прилагащите малоумията учители, вместо да бият тревога, те им казват в прав текст-спасявайте се както можете.

Третият проблем - неясното бъдеще. В сегашната рамка виждам едно сериозно противоречие и може би именно то е причината толкова училища още да не са гласували профили (пренебрегвам наличните кадри, приемаме, че всичко е налично).
Вариант 1 - 4 профилиращи предмета в 11 и 12 клас, които уемат точно всички възможни часове за разпределяне (по 5ч)  - идеален за тези, които са избрали насока и си знаят какви оценки им трябват.
Младежите избират матура/и от поне 3 от тях (ако 4 е БЕЛ), но вече нямат никаква възможност да повлияят на оценки и хорариум по предмети, които не са профилиращи, нито да сменят предметите.
Вариант 2 - 3 профилиращи предмета, който (евентуално) качва с малко часовете по тях и най-важно, оставя възможност за 1 или 2 часа разширена подготовка. Нищожно време, обаче РП може да се сменя в 12 клас и по нея може да се държи ДЗИ по избор (трето или четвърто) в/у материал от 9-10 клас. Последен влак за тези, които сменят рязко плочата или тепърва решават в 11 клас.
Училищата трябва обаче да изберат един от двата варианта, като се съобразят с възможностите да се сформират групи, отговарящи на броя класове (по наредба) и на преподавателската норма, което си е предизвикателство, откъдето и да го погледнеш. - което не ги оправдава. Вместо да се чудят как да се нагодят, трябваше да бият алармата отдавна.

Истината има много лица.

# 717
 • Майничка
 • Мнения: 7 808
Алармата е бита доста отдавна, само че повечето я чуват тогава, когато опре до тях.
Мече, изобщо не омаловажавам проблема с ученето, напротив, за мен той е най-тежък. Имам предвид точно сериозно, но неефективно учещите деца, при които забатачването е най-драматично. Мързелите драма нямат, тя е за родителите им. Ако им дойде муза, те имат един съхранен ресурс и го влагат последната година в това, в което решат. Всяка година виждам тройкаджии, които влизат с достатъчен резултат в желаните специалности и университети, не само български, след успешни матури и изпити за повишаване на оценка. Поне още две години ще е така, после ще видим.
Ефективно и без зор учещите по всичко преди 5-6 години бяха по десетина деца във випуск, сега и толкова нямат, при същите програми. В новите 8-10 клас е същата работа.
... еднакво ли ще се смятат оценките по химия и биология на деца учили ги само 3 години и такива , които са ги учили 5 години. Просто не намирам логика.
Точно в това е един от проблемите. След като бг университетите са под шапката на МОН, би следвало поне от тях да се изисква по-ранно регулиране на критериите, а не след лятото на 2021 или в началото на 2022.

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 13:21 от gargamela

# 718
 • Мнения: 278
И това не е вярно, аз говоря прилагащия апарат да бие аларма, това са директори и учители. Да се намесят сериозно с мнения и решения. Не родителите. Ужасно е, но е факт, че огромна част от учителите дори не могат да интерпретират част от промените на МОН, дават невярна информация или вдигат рамене и казват-ами не знаем. Или просто хем признават за нелепиците, хем казват-ама ще прилагаме писаното по закон, спасявайте се.
Кога на първа родителска среща са знаели въобще и са казали нещо ценно, че те дори за изпитите след 7 клас вкарваха в заблуда толкова много.

# 719
 • Ямбол
 • Мнения: 25 911
Аз нещо не разбирам - защо учителите трябва да алармират, след като сме изпълнители на закона? На мен не ми е непосилно да го изпълнявам. Точно родителите имат интерес, не учителите.

Общи условия

Активация на акаунт