Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 юни 2019, 17:27 ч.

За края не мисли, в 10 клас си вече ти

 • 28 945
 • 605
 •   1
Отговори
# 570
 • столицата
 • Мнения: 1 850
Направо съм си убедена, че профилите ще се определят според наличните учители и тяхната натовареност.
Вариант е, ако детето цели точно определен профил, да се смени училището след 10 клас.
Вижте изд. Просвета вече има тестове за подготовка за НВО по мат след 10 клас
http://www.e-uchebnik.bg/book/viewBook/7146
Ще се опитам да го открия в някоя книжарница, за да го  разгледам.
Велина, викаш да се радваме, че не учим разказвателните на чужд език. Спестили сме някой, т.е. някои левове.

# 571
 • България, София
 • Мнения: 1 059
Галимар, и аз не знам вече за радост ли е, за реване ли …
Поне за джоба е по - добре Simple Smile
Миналата година ми се ревеше, като купувахме учебниците. По история цели 3 учебника взехме. По повечето предмети бяха по 2 изключая математика и БЕЛ.
Тази вече бях попретръпнала.

# 572
 • столицата
 • Мнения: 1 850
Ако не искаш да губиш форма, може да се ориентираш към закупуване на новите тестове/сборници/диплянки и т.н. за подготовка за НВО след 10клас по БЕЛ и мат😎
Новата пазарна ниша се запълва с бързи темпове.

# 573
 • Мнения: 83
Здравейте,

Бих искала да споделя една възможност за десетокласници.

Колежите на Обединения Свят са верига училища по света, където ученици от цял свят живеят заедно и учат в последните две години от гимназията. Обучението е на английски, на много високо ниво, по системата International Baccalaureate. Обикновено в един колеж по всяко едно време има ученици от над 50 държави.

Селекцията става на национално ниво, като за България за тази година имаме отпуснати места в Италия, Норвегия, Армения, Босна и Херцеговина, Китай, както и пълна стипендия за Свазиленд. Повече информация за колежите, техните ученици и програмата можете да намерите на страницата ни във фейсбук "UWC Bulgaria", а формулярът се сваля оттук https://www.bg-uwc.org/admissions. Кандидатстването е вече отворено, като крайният срок е 5 януари.

# 574
 • столицата
 • Мнения: 1 850
Темата съвсем замря. Явно ежедневието тече стандартно.
При нас май се развива всякаква извънкласна активност, а учението остана назад. Не мога да й видя очите, но тя е доволна. Това е важното.

# 575
 • Чикаго / София
 • Мнения: 3 233
Нещо наистина съвсем се изгубиха всички. Аз не мога да се включа по темата с избираемите предмети, НВО след 10 клас и пр. и чакам някой да сподели нещо друго Simple Smile
При нас ученето върви някак. Минаха Одисей по литература, голяма мъка се оказа за Дени, но въпреки това учудващо се справи добре. Есета писа, презентации прави, успя да задържи шестицата. Ще видим сега като започне Макбет как ще е.
По Химия е много интересен клас тази година. Всеки ден правят лабораторни опити, после пишат уравненията за тези опити, обясняват, нещо избухва, гърми, пали се. Впечатлена е. Само където после си чистят като избухне някоя смес.  Аз химията така и не я заобичах, ама ние просто наизустявахме учебника и формулите там,  един опит не сме направили и сега ми е много интересно тя като ми разказва какво са правили всеки ден.
Тази година има и Светован История. Учат за Историята на цял свят и то доста задълбочено. каза, че и е един от любимите класове тази година, защото учителят им много интересно им разказвал в клас. Все я питам какво учат, че ми е интересно да споделя -учиха за Азия - Китайската империя, Япония, Русия и пр. Римската и Византийската Империи, Кръстоносните походи. Все казва, че чака да се появи България на картата, ама още я няма.  Все си стои Османската Империя там. В момента са на Ренесанса в Европа, та й казах да е търпелива, ще се появи, ама трябва още малко да поизчака.
Математиката я мъчи леко тази година, все малко не й достига за 6. Учат Алгебра 2, каквото и да значи това, аз задачи по математика не гледам.
А Лъчезара пък тази година по Биология /тя е 9 клас/ правиха дисекция на котка. Брррр. на нея й беше много интересно - гледали всеки нерв как действа, вени артерии, мускули. На мен ми се стори гадничко а тя аже снимки беше направила.

Свърши й сезона по плуване на Дени, и сега малко почива. Мисли да се записва на бокс. Тази седмица ще ходи пробно и ако й хареса ще се запише. Ще видим.

Тази седмица Генералния Консул на България в Чикаго им раздаде Сертификатите за владеене на Български език.  Много са доволни и двете, аз също. След 10 години Българско училище и доста труд, за а поддържаме българския, това им беше като признание за труда. Държаха изпит Май месец пред преподаватели на Софийския Университет - устен и писмен и така и не бяхме разбрали резултатите до събота. Дени се е справила с общ успех 5.25 и е взела ниво В2. На Лъчи успеха е по-нискък - 4.20, но и тя е взела ниво В2.  Може би този месец ще им е последния на Бг училише. Нещо не се сработиха с учителката им тази година и решиха да се откажат. Доста неприятно ми стана, но пък като не учат нищо, няма смисъл да си губят времето. Разбрахме се, ако спрат с Бг училището, поне 3 дни в седмицата ше четем книги на български с тях, за да го поддържаме.

Така, спирам. ужасно дълго стана, ама малко да раздвижа темата.

# 576
 • София
 • Мнения: 3 098
Ирка, впечатлена съм от желанието и усилията ви да съхраните езика и обичта към България у децата  и това, че сте ги мотивирали и те самите да полагат усилия за това.

Интересно ми е да чета за обучението при вас и да намирам сходства и различия. По колко предмета и с какъв хорариум учат Лъчи и Дени в 9 и в 10 клас? При нас са по програма на МОН - т.е. по 12-14 предмета седмично, средно по 2,5 - 3 часа на  предмет. Време за лаборатория няма много, който иска ходи на елективи или клуб, участва в проекти, но не  е както описваш химията при вас. Виж, това с котката не ми липсва Simple Smile

# 577
 • Мнения: 4 707
Скрит текст:
Ирка, впечатлена съм от желанието и усилията ви да съхраните езика и обичта към България у децата  и това, че сте ги мотивирали и те самите да полагат усилия за това.

Интересно ми е да чета за обучението при вас и да намирам сходства и различия. По колко предмета и с какъв хорариум учат Лъчи и Дени в 9 и в 10 клас? При нас са по програма на МОН - т.е. по 14-15 предмета седмично, средно по 2,5 - 3 часа на  предмет. Време за лаборатория няма много, който иска ходи на елективи или клуб, участва в проекти, но не  е както описваш химията при вас.
Виж, това с котката не ми липсва Simple Smile
Ирка да разказва, че и на мен ми е любопитно Simple Smile но да знаеш, котка няма, ама не ви се е разминао съвсем Smiling Imp
Скрит текст:
Правиха дисекция на жаба (синковеца пропусна Smiling Imp беше на състезание по физика за негов късмет), а после проучване на "погадка на сова" (получени в едни специални херметични кутии, те в метални куфари и т.н. доставка от US...). Проучването включваше разделяне с пинсети и скалпел на групи от костички, пера, косми, кожа... според вида на животичнето от което се предполага, че е. Имаха "само една" припаднала девойка в класа, "другите гнусливи само повръщахме" Head Band

# 578
 • София
 • Мнения: 3 098
Peneva, пепел ти на клавиатурата!

Тийнът сега по биология сади боб, прави два вида киселинен дъжд, мери, описва, снима... Вчера в лабораторията са били децата от групата му за този проект + учителката му по химия + тази по биология + лаборанта. За жаба ще трябва и мед. сестрата да извикат Simple Smile

# 579
 • Мнения: 4 707
Peneva, пепел ти на клавиатурата!
Скрит текст:
Тийнът сега по биология сади боб, прави два вида киселинен дъжд, мери, описва, снима... Вчера в лабораторията са били децата от групата му за този проект + учителката му по химия + тази по биология + лаборанта.
За жаба ще трябва и мед. сестрата да извикат Simple Smile
А, направо докторката Thinking
Аз съм спокойна, във 2 АЕГ такива чак екстри няма да им предоставят Smirk само мултимедия... те даже тази дума "дисекция" не са я чували...

# 580
 • Чикаго / София
 • Мнения: 3 233
Ирка, впечатлена съм от желанието и усилията ви да съхраните езика и обичта към България у децата  и това, че сте ги мотивирали и те самите да полагат усилия за това.

Интересно ми е да чета за обучението при вас и да намирам сходства и различия. По колко предмета и с какъв хорариум учат Лъчи и Дени в 9 и в 10 клас? При нас са по програма на МОН - т.е. по 12-14 предмета седмично, средно по 2,5 - 3 часа на  предмет. Време за лаборатория няма много, който иска ходи на елективи или клуб, участва в проекти, но не  е както описваш химията при вас. Виж, това с котката не ми липсва Simple Smile

Мерси Призма. Опитваме се с българския. За мен е важно те да говорят български и да обичат България и за сега успяваме и с двете.  Дени има желание след като завърши, каквото и да реши да учи и където и да е, да отиде и да поживее известно време в България. Това не знам как ще се получи точно, но пък и нищо не се знае, времето ще покаже.

Иначе хорариума не знам какъв им е на предмет. Имат по 6 предмета, които са за цялата година и всеки ден имат час по всеки предмет. Програмата им е една и съща през цялата година. На Лъчи в 9 клас, предметите са:
Математика - Алгебра 1
Written and Oral Communication - или т.нар от мен Литератира и Английски
Human Geography  -нещо като География и Икономика на света
Биология
Испански
Физиология - някакъв нов клас е- тя си го избра, нещо свързано с Health Care - май иска да се насочи в тази сфера.

На Дени 10 клас класовете са:
Математика - Алгебра 2
World Literature & Composition - или пак т.нар от мен Литератира и Английски
Химия
Световна История
Испански
Физиология
Физиологията е електив - първият клас, който децата, които искат да се занимават с нещо свързано с медицината трябва да вземат. И двете го избраха за тази година, догодина искат да вземат Intro to Healthcare, ама дали ще го вземат не знам още. По принцип ако решат да се ориентират в тази посока и вземат всички медицински класове, които им предлага училището, излизат със специалност нещо като помощник медецинска сестра. Имат и практика в болница. После могат да си продължат в колеж/университет за по-горно образование в тази сфера.  Ама дали ще се насочат натам, не знам. Пробват да видят какво ще им хареса.

Както и да е, всеки от тези предмети за годината им е по 48 мин всеки ден. Имат и обяд, който е 50 мин. и Study Hall - свободен час през който си пишат домашните и учат - пак е 48 мин.  Study Hall си е като обикновен клас - не могат да се шляят по коридорите, пишат им закъснение и пр. И наистина през това време си пишат и си учат. Така им остава много по-малко за учене в къщи.
И това е всеки ден от 8.15 до 3.10.

# 581
 • София
 • Мнения: 3 098
Много ми харесва, Ирка. Ако предметите ги изучават в класове, фомирани на база нивото на знанията на децата, съвсем ще се прехласна. Чувала съм, че има Honours паралелки - в тях за AP-та ли се готвят?

# 582
 • Чикаго / София
 • Мнения: 3 233
Много ми харесва, Ирка. Ако предметите ги изучават в класове, фомирани на база нивото на знанията на децата, съвсем ще се прехласна. Чувала съм, че има Honours паралелки - в тях за AP-та ли се готвят?


О. да всеки предмет е според нивото на знание на детето. Например Алгебра 2, която дени взима, може да е обикновен клас Алгебра 2, да е Honor Алгебра 2 -80, Honor Албера 2-90. Дени е в Honor Алгебра 2 - 90 - най-високия клас от този предмет. Там са деца, които са в по-напреднало ниво по математика. Същото е и при Лъчи с Алгебра 1, но Лъчи например е в обикновен клас Алгебра 1, защото на нея математиката хич не й върви.  Ако Лъчи изведнъж прояви неустоим интерес към математиката и реши, че много й харесва /а дано, ама надали/ може да се запише през лятото и да вземе клас по Математика, който ще я вкара догодина в някой Honor клас по Алгебра 2. Така ако вървят напред все в Honor класове, които взимат повече материал, в последната година, могат да вземат АП клас, който е на ниво колеж/университет или т.нар Висша математика при нас.

Всеки един клас им е разделен на нива. И двете са съответно в Honor Химия и Honor Билогия, Honor Written and Oral Communication и Honor World Literature & Composition. На Дени класа по Историе в АП World History, т.е на края на годината има изпит по него и ако го изкара с определена оценка, ще й се зачита за клас взет в университет/колеж, съответно й дава повече точки в дипломата. Всеки Honor клас дава повече точки в дипломата на детето, но трябва да бъде взет с по-висока оценка.
Училището ги класира всяко дете какъв клас да взима според успеха и препоръки от учителите.
Дени догодина ще взима Honor Физика, и в 12 клас ще може да вземе някой АП клас по Биология, Физика или Химия - зависи какво избере и как си направи програмата.
Другата седмица има среща с консолъра й и ще обсъждат какви да са й класовете догодина и евентуално какви би могла да вземе по-догодина, така че да взима класове според нейните интереси и това към което се е насочила.

Има деца, които например са се насочили към друга област - журналистика, право - те взимат други Honor класове, не природните науки - тях ги взимат като обикновена Физика, Химия и Биология. Изобщо програмата се изготвя индивидуално за всяко дете, според възможностите и интересите му. На мен това много ми допада.
Дава им се възможност лятото да взимат допълнителни класове, ако искат. Дени например обмисля лятото да вземе Испански 3, в момента е в Испански 2, за да може в 11 клас да е в Испански 4 и в 12 клас да вземе АП Испански. Дали ще го направи не знам, аз съм ги оставила всяка да си определя програмата и класовете сама, само мърморя да учат, иначе какво искат да учат сами си решават.
Звучи сложно и завъртяно, но всъщност е много добре направено да среща индивидуалните нужди и инетерси на всеки. Ако си се провалил в 9 клас със слаби оценки, имаш възможност да се поправиш и наваксаш.

Това е така в нашето училище. Тук има голяма разлика от град до град, училище до училище, да не говорим от щат до щат колко е голяма разликата, така че не претендирам да е навсякъде така.

Много се разписах, личи си, че днес нямам много работа Simple Smile

# 583
 • София
 • Мнения: 3 098
Прекрасно звучи, Ирка! Измислено и реализирано! У нас по редица причини това не виждам някога да се случи.

# 584
 • столицата
 • Мнения: 1 850
Ирка, наистина е интересно да четем как е организирано образованието при вас. Вие къде бяхте ситуирани? Това, което описваш за разделянето по групи по предмет скоро ми разказва бивш съученик на дъщеря ми, който живее със семейството си в Силиконовата долина. Адмирирам подобна организация, но вероятно е възможна в по-големи училища с повече ученици и учители.

Общи условия

Активация на акаунт