Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 юни 2019, 13:47 ч.

Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 31

 • 5 852
 • 664
 •   1
Отговори
# 525
 • Мнения: 1 601
Благодаря Тиф. Не знаех, че в някои държави ги разделят. Въобще не се зачетох какво пише на румънската книжка, заплени ме картинката.

Към края на 3-та книга съм в препрочитането. Отбелязала съм си доста места, на които да обърна внимание, но реших да ви поразпитам като я приключа. Но нещо ми избоде очите. Блъдрейвъна следи ли Джон? Нали има 1000 очи. Ясно, че Бран му хвърля по едно око, но не се бях замислила  дали и Бриндън не го прави. Толкова ми вървят в комплект Бран и Бриндън, че не съм направила връзките. Цитатът е следният:
" Един гарван теглеше парчета мозък от строшения череп на великана. Видя го, когато мина край него и изграчи: - Сняг, сняг, сняг- после разпери криле и литна." Това не е гарванът на Мормон. Това си е съвсем друг див гарван.

Колко ли пъти трябва да препрочета книгите, че да спрат да ме изненадват?!

# 526
 • Вестерос
 • Мнения: 28 323
Според мен го следи, май имаше  и на други места такива споменавания.

# 527
 • Чужбина
 • Мнения: 6 546
Ох, аз пък си мислех, че тоя гарван е от онези, които Сам изпусна на Юмрука на първите. Но пък сега, като написахте, се сетих, че те тия гарвани се върнаха при майстер Емон.

А така си помислих, защото Сам ги учеше да викат "Сноу". А този гарван ... явно е от ЦРУ-то на Кървавия.

# 528
 • Мнения: 6 812
Блъдрейвън още от самото начало  следи Джон  и му праща на  Дух именно защото е Тарг и затова Дух е бял. всички останали вълчища са за замаскировка. КГ от самото начало е говорил с Регар/писал си е с него, че ОП ще бъде той (Регар), d а после се коригира че ОП ще се роди от него - Регар, и че ще има три деца, като последната си съпруга ще спечели на турнир. Така го подтиква Регар да стане рицар и да "отвлече" Лияна Старк.

# 529
 • Мнения: 1 601
Джони, това са предположения. Нямаме доказателства, че са общували.
А как стигна до извода, че Блъдрейвън е изпратил Дух?

# 530
 • Варна
 • Мнения: 11 394
Джони, това са предположения. Нямаме доказателства, че са общували.
А как стигна до извода, че Блъдрейвън е изпратил Дух?

Ъъъъ.. откъде излезе това, че Регар и КГ са си писали. КГ е изчезнал от Вала няколко години преди да се роди Регар. Невъзможно е..
Пък и подробности как щял да си спечели последната съпруга на турнир... хм... не се сещам за нещо такова.
Вълчищата според мен, са си пратени от Бран, както и Студени ръце.. режисирал си е всички помощници.. може би само Ходор е нещастен случай. Thinking

# 531
 • Мнения: 6 812
майстер Егон е водил многократно диалози с Регар по въпроса за ОП. отначало са смятали че това е той, после са преценили че се отнася за детето му. Според Баристан Регар въобще не се е интересувал от оръжия, докато един ден на е прочел някакъв тайнствен ръкопис и хоп - решил да става рицар. И станал най-добрият рицар.
Съвсем възможно е в пророчеството да е пишело, че  майката на ОП, ще получи званието "Кралица на красотата" на голям турнир или нещо от този род (примерно че Регар ще спечели турнир, който ще се окаже много важен за него)
Не е невъзможно КГ да е писал до Регар, спомнете си, че Старият мечок също пишеше до Чертога, например когато съдиха Нед, Джо също писа до Чертога, Боуен Марш също писа до Чертога...отделно някои хора като Алисър Торн ходиха до Чертога, а Бенджен - до ЗХ.. Това че КГ е изчезнал, не значи че е умрял (както се убедихме), а само че се е покрил.. може да е намерил трето лице, което да занесе ръкописа от негово име. А може дори да не е пишело никъде че това е писмо  изпратено от КГ, просто той   да е намерил човек, който да остави ръкописа с пророчеството на видно място, където да е сигурен, че Регар ще го прочете.

КГ обикновено "наглася" събитията добър пример е как Егон бе 14  подред в класацията, после изведнъж умря Белор, после Ег и Дънкан отидоха в Дорн, и измряха масово претендентите преди Егон, А Дорн остана една сравнително незасегната област.

Последна редакция: чт, 11 юли 2019, 09:45 от Лорд Сняг

# 532
 • Вестерос
 • Мнения: 28 323
Всичко е твоя спекулация!

# 533
 • Мнения: 6 812
на такъв коментар даже не намирам за нужно да се обяснявам. Дори само тона ми е обиден.

# 534
 • Варна
 • Мнения: 11 394
Джони, напоследък се цупиш за всичко. Shocked

Ами не може да пишеш някакви твърдения абсолютно категорично, след като се базират само на твои предположения. И то предположения неподплатени с нищо, което може да се намери в текста.
Ако искаш да споделиш някаква твоя теория, пиши си че е теория и обясни на какво се основава..
 Или не си струваме усилието?

# 535
 • Вестерос
 • Мнения: 28 323
Тон? Какъв тон във форум? Grinning Опомни се. И да всичко , което беше писал са си твои разсъждения, а не доказани факти. Иначе се обиждал, хайде да не казвам как ни наричаше в сериалната тема... Тогава беше за обиждане от наша страна.

# 536
 • Мнения: 6 812
Хексе,
ако така се разсъждава, всичко което сме писали дотук са тълкувания.
Например че на базата на това че Бран може да се варгва в Ходор, тук са правени предположения, че се е варгнал в Джайм, само защото Джайм е припаднал под язово дърво. Познавам доста хора които биха се изсмели на подобни заключения и биха ги нарекли съвпадения и случайности.
Теорията която казах сме я коментирали вече в този форум години, и  дори не е моя - тогава тази теза се прие добре*  Сега като я припомних - различна реакция, но само защото я казах аз.

А за тона имам претенции  - да. Дори във форумите следва да се спазва някво приличие, примерно да не се крещи и пр. Не мисля, че когато някой говори на друг с императивен тон, и сипе обиди ("спекулации") този човек заслужава отговор. Не става въпрос какво казва, а как го казва. най-лесното ми бе и аз да мина към обиди, и да започнем да се обиждаме. Мисля че това ми е много под нивото. Ако въобще давам  някакви отгвори тук - правя го единствено заради теб, на Тифани не й дължа никакви обяснения, не и с този императивен тон на държане .

*но трябва преравям целият форум от първа тема до последна за да видя кой бе пуснал тази тема, или понеот година 2011 когато участвам -  така че който иска да си рови, аз нямам такива намерения.

П.С. честно казано именно подобни реакции ме отблъскват от това да пиша напоследък във форума. Много хора си мислят, че ще им стане нещо ако  се държат малко по-мило, но ако започна да се "джафкам",аз ще отнеса бана. Затова предпочитам да се "цупя" и въобще да не влизам. Доколкото виждам не губя нищо, Мартин продължава да не е написам шеста книга, а аз загубих надежда, че тя ще излезе

Последна редакция: сб, 13 юли 2019, 10:13 от Лорд Сняг

# 537
 • Варна
 • Мнения: 11 394
Хексе,
ако така се разсъждава, всичко което сме писали дотук са тълкувания.
Не всичко. Безспорните факти са си безспорни факти.
Другото са тълкувания, да. Затова не бива да си толкова категоричен когато пишеш тълкуванията си. Не е коректно.

# 538
 • Варна
 • Мнения: 929
Здрасти народе!
Аз изплувах от бачкането и се хвърлям с главата надолу в оправянето на "Огън и кръв". Сори за паузата, но поне сега мога да й отделя достатъчно време.
Хексе, Ели
Ели, предложила си корекции на превода на някои изречения, които Рисинов здраво е оплескал, но ми се иска да потърсим и мнението на Хексе, преди окончателното решение, а защо не и на други от съфорумците? Но това - по-нататък, когато огледам всичко.


В момента питането ми е за Бедните братя/Окаяници в Света. Видях, че в предишните книги са Бедни братя, но Окаяници на мен ми звучи по-добре. Мога да ги сложа на първото срещане  в бележка под линия, за да няма объркване при четенето.
Не помня дали досега съм питала точно по този казус, но главата ми е леко форматирана през последните няколко седмици.

# 539
 • Чужбина
 • Мнения: 6 546
Маскара, аз коригирах още много неща в pdf-а.

Новите корекции са в синьо и червено (зачертано), а старите са в жълто.

Шер-вам файла:

https://dox.abv.bg/download?id=a0f840d8eb# - Линк за сваляне

Но има още за коригиране.

Моля, който има време, да погледне.

Благодаря ви, приятели.


На едно място, Окаяниците са Клетници. Не помня в коя книга, но в Ексела го има.

Във файла съм писала (Окаяници или Клетници).

Основните неща са попълнени в Ексела - можете да погледнете, в коя книга, как е преведено.


P.S. Продължавам да проверявам и да нанясам корекции.

Последна редакция: сб, 13 юли 2019, 13:50 от Eleonora_27

Общи условия

Активация на акаунт