Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 105
 • Мнения: 9 351
ЧС, а какво пречи да са задължени да посочват ЗП и ЧЖП в обяви за продажба и да има глоби за невярна информация?
Не можеш да задължиш независим продавач какво да показва и как да рекламира. Всеки има право да казва изгодното и да премълчава неизгодното. Иначе глоби за невярна реклама може да има. Но трябва да се докаже, че е така. Какво му е лошото да има уеднаквени стандарти и изискване те да се спазват? Ми точно при НС май е уеднаквен стандарт да се показват така, с общите части. Така се и пише нотариалният акт по закон. В момента и за СС се публикуват раздути квадрати, които изобщо не отговарят на истината. Ако за теб времето не е ценно, за повечето хора е и ходенето на огледи на имоти, които изобщо не отговарят на изискванията им, е голямо губене на време. Тук има малко разминаване - да те заблудят да отвориш обавата е едно, да се вдигнеш на оглед е друго. Аз не бих ходила на оглед без коректно описани помешения и чертеж. Дори за НС много агенции не публикуват подробен чертеж с всички размери, а само схема-разположение, евентулано с цитирани квадрати на помещенията, които също може да не отговарят на истината. На мен са ми се мусили на оглед като меря с рулетката, щото следващият оглед бил след 15 мин. Как пък веднъж не ми казаха коректната квадратура. Ако според брокер стаята е около 15 кв.м., в крайна сметка се оказва 12 кв.м. На СС правоъгълните форми лесно се мерят и изчисляват, но не е баш така с трапецовидните помещения и чупките в НС. Като е едно и също, защо да не е по-удобното за потребителите? Защото в общия случай тук нямаме продавач (професионалист) и клиент (дилетант) и затова ЗЗП не важи. Тук имаме отношения между равнопоставени субекти (все дилетанти) - и продавачът, и купувачът са физически лица и затова държавата не може да ги заставя. А при НС, ако се купува от строител (професионалист), не си права - всички предоставят чертежи и чертежите са и част от договора.

Иначе си права, че е по-удобно да ти покажат сдъвкана информацията, която ти искаш, ама е въпрос на свикване в края на краищата. Ако никой не се връзва на некоректниобяви те ще изчезнат. Когато аз си купих го направих именно, защото строителят беше описал всичко детайлно, имаше и чертеж с размери и примерна организация на помещенията. Ако го нямаше това нямаше да се обадя даже.

# 106
 • Мнения: 1 530
ЧС, раздуването на квадрати при СС или НС на вторичен пазар е именно следствие от липсата на правила и санкции за строителите и агенциите, които предлагат НС на зелено. Ако те са задължени винаги да показват ЗП и ЧЖП,  на вторичния пазар също ще се обявяват коректни или поне близки до коректните квадратури. На чертежа на въпросния апартамент, например, няма размери на прозорците. На мен ми се виждат малки. Мога да се хвана на бас, че ако потенциален купувач поиска подробен чертеж, ще му кажат да отиде на място да говорят, няма да го изпратят по мейл. Както и други потребители казаха - некоректните реклами са само върхът на айсберга. Плащане под масата кеш, създаване на нова фирма за всеки нов обект, компромиси с качеството и затваряне на очите на строителния надзор са много по-проблемни. Ако примерно по чертеж и после на практика има разлика 3 - 5 см., ще има ли някаква санкция? Когато целия пазар работи по един начин и да не има харесва на потребителите, просто се примиряват. Затова е държавата. Например, преди няколко години всички банки имаха много високи такси за предсрочно погасяване на кредит (т.е. бариера да отидеш в друга банка при по-добри условия). Забрани се това със закон и сега няма проблеми да рефинансираш, съответно банките свалят лихви за старите кредити. Аналогично с мобилните оператори и роуминга. Пазарната икономика си има недостатъци и затова се налага и намеса понякога. Може да няма картел в истинския смисъл на думата, но някои некоректни практики устройват всички продавачи и посредници, съответно те ги следват, като не са забранени. Потребителите няма как да противодействат.

# 107
 • Мнения: 39 216
В началото го казах, но явно авторът го подмина.
Всичко е рекламен трик. Цената е това, което се казва като обща сума. Вътре разбивките се правят с нагаждане, спрямо обезщетението на собствениците. Определя си човекът цените, в зависимост от търсенето и предлагането, слага ги и това е. Гледаш имота, разпределение, етаж, локация, изложение, гледка и особености, влизаш и виждаш чувстваш ли се добре при такива тавани, ширина, дължина на стаите. После вхащаш крайната цена, хващаш си и сумата, която си готов да дадеш и преценяваш дали всичко това те устройва.
А дали енаправена разбивка и са сиизмислили как да подредят стотинките, за да излезе евтин квардрата и да изпреварят конкуренцията в рекламната брошура, това са пордобности. Гледайте вашия интерес, ако жилището е хубаво и цената ви устройва, вземето го.

И после ще пускаме теми "как да се шумоизолираме", защото чуваме какво си говорят съседите. А ефект няма. Защото за да има, трябва още строежа да е направен с дебели стени, със съответните материали, а това струва пари. Няма как да стане с 10 см стенички...
За съжаление не дебелината на стените е основното. Имаме имот в сграда с много дебели стени, от тези, които наричат сталински тип. Строено без да се жали нищо и стени по половин метър. Чува се все едно са ти в стаята. В момента живеем в панел, отново без шумоизолация, няма такъв проблем.

# 108
 • Мнения: 9 351
На чертежа на въпросния апартамент, например, няма размери на прозорците. На мен ми се виждат малки. Мога да се хвана на бас, че ако потенциален купувач поиска подробен чертеж, ще му кажат да отиде на място да говорят, няма да го изпратят по мейл. И това учудва ли те? Да не искаш и пълната строителна документация да сложат? Или да я разпращат на всекиго ей така? Никой търговец не обича да разпраща информацжия ей така, без да знае с кого има работа. Не е само при строителите. А големината на прозорците може сама да прецениш достатъчно точно и по мащаба. Както и други потребители казаха - некоректните реклами са само върхът на айсберга. Плащане под масата кеш, създаване на нова фирма за всеки нов обект, компромиси с качеството и затваряне на очите на строителния надзор са много по-проблемни. Ако примерно по чертеж и после на практика има разлика 3 - 5 см., ще има ли някаква санкция? Ама то винаги има толкова разлика, защото на чертежите се нанасят строителните размери, а в тях не влиза мазилката. И това си е стандарт - дават ти чертежите, по които строят. Няма как да направят нови специално за купувача, като мерят отнов след мазане. Когато целия пазар работи по един начин и да не има харесва на потребителите, просто се примиряват. Затова е държавата. Например, преди няколко години всички банки имаха много високи такси за предсрочно погасяване на кредит (т.е. бариера да отидеш в друга банка при по-добри условия). Забрани се това със закон и сега няма проблеми да рефинансираш, съответно банките свалят лихви за старите кредити. Аналогично с мобилните оператори и роуминга. Пазарната икономика си има недостатъци и затова се налага и намеса понякога. Може да няма картел в истинския смисъл на думата, но някои некоректни практики устройват всички продавачи и посредници, съответно те ги следват, като не са забранени. Потребителите няма как да противодействат.
Не разбирам как искаш да се забрани да се дава общата площ, след като така е по закон? Едно време е било друго и затова СС се обявява по друг начин.

Иначе не отричам, че може да е и по-удобно за купувача, ама не е чак такава болка за умиране. Все едно да мрънкам, че на дрехите пише S, M и L, а не обиколките в сантиметри. Ми на мен в сантиметри ми е по-удобно, ама си има таблици за това.

# 109
 • Мнения: 1 530
ЧС не искам да се забрани да се дава общата площ, а да е задължително да се обявява ЗП и ЧЖП. По този начин информацията ще е по-коректна и съпоставима. Потенциалните купувачи ще губят по-малко време и евевтулно ще намалее процентът на подведените. Не разбирам какво лошо би имало в това?

# 110
 • Мнения: 39 216
Те и сега не крият ЧЖП.

# 111
 • Мнения: 1 530
НСЧ говорим на ниво обява - колко често си срещала обявена ЧЖП, че и коректна?

# 112
 • Мнения: 9 351
ЧС не искам да се забрани да се дава общата площ, а да е задължително да се обявява ЗП и ЧЖП. По този начин информацията ще е по-коректна и съпоставима. Потенциалните купувачи ще губят по-малко време и евевтулно ще намалее процентът на подведените. Не разбирам какво лошо би имало в това?

Нищо, разбира се, ама те и сега не я крият. Поне строителите, продаващи НС. А продавачите на СС са физически лица и е трудно да ги задължиш.
А и разбираш, че интересите на продавача и купувача са противопосочни. Ако продавачът смята, че пропускайки част от информацията ще спечели нещо, не можеш да му забраниш, ако е дилетант, а не професионалист. Би могло да има някакви санкции за лъжливи твърдения, но не и за липсващи данни.

П.П. ЧЖП никой не дава пряко като крайна цифра, защото този показателн не фигурира никъде. Дава се застроената площ, защото тя е това, което се купува. Строителите дават ЧЖП косвено, като посочват площите на отделните помещения.

# 113
 • Мнения: 110
Аз не познавам правен документ, в който е използвано понятие чиста жилищна площ. То няма и как да съществува, още повече да се определи при проектиране, та даже и по време на груб строеж, абсолютно точно. Такава площ е възможно да се определи след поставянето на обработката на стената за конкретния обект, но никога няма да е с абсолютна точност. Да не говорим, че при един ремонт и поставяне на нова шпакловка над старата, тя ще се промени. Ако пък някой реши да сложи гипсокартон на носачи, ще се промени още повече и какво правим тогава с нотариалния акт - променяме го след всеки ремонт ли?

# 114
 • Мнения: 39 216
НСЧ говорим на ниво обява - колко често си срещала обявена ЧЖП, че и коректна?
Във всички реклами се изтъкват само предимствата, разбира се пъти преувеличени. Дори и децата са наясно, че шампоаните не правят чудеса, а натуралните сокове не са най-полезното нещо. Има някакви рамки, които са поставени, но дотам. Въпросът е, че има прозрачност, на продуктите има съставк, апартаментите са придружени с долументи и т.н. Не се купува само по реклама, а след запознаване с продукта. Жилищата не правят изключения.

# 115
 • Мнения: 1 346
Ако живееш в тухлена сграда виж какво пише на нотариалния ти акт и после си измери чистата площ на апартамента. Сам ще се убедиш, че грешиш.
Живея в ЕПК с тухлени напречни стени и положението е 59.9 светла площ при 66.5 застроена, е не е 20%,
 Освен това какво означава тухлена сграда- тухлена сграда е сграда с тухлени носещи стени и там наистина има стените са по 50см че и доста повече ама тухлените сгради са строени преди войната че даже доста преди това.
 Това дето се обсъжда тук не е тухлена сграда ами стоманобетонна конструкция и не виждам как и защо вътре ще има 50см стени. Има 25 и 12.5 сантиметрови и няма причина да има други. Съответно отношението светла към застроена площ трябва да си е каквото е при мен- стените са си около 10%
Аз за тухлените апартаменти имам други наблюдения.

# 116
 • Мнения: 181
Аз за тухлените апартаменти имам други наблюдения.
Е да не би някой строител да прави външни стени над 25 и вътрешни из апартаментите над 15 ей така защото държи да влага повече строителен материал???

# 117
 • Мнения: 1 346
Аз за тухлените апартаменти имам други наблюдения.
Е да не би някой строител да прави външни стени над 25 и вътрешни из апартаментите над 15 ей така защото държи да влага повече строителен материал???
Не знам какво слагат, но е факт, че тухлените апартаменти имат повече от 10 процента стени.

# 118
 • Мнения: 571
Малко разширихме темата, наистина. От частното към общото. Темата даде добра почва за подобни разсъждения. И фактът, че се включиха голям брой хора в нея за кратко време говори, че е интересна и актуална.
Защо смятам, че трябва да има някакъв тип регулация при квадратурите на имотите?
Защото това са продукти освен с висока стойност и с дълговременно присъствие в средата (градската среда). Насърчаването по някакъв начин на некоректни практики реално поощрява и хаоса и съсипването на градския пейзаж. Ето механизма: Когато един продукт изглежда по достижим като стойност, той получава и непазарно предимство. Съответно доста хора купуват само защото било „тухла“ (тъп термин), ново строителство (имаше една мода точно по време на най-некачественото ново строителство) и съответно инвеститорът изобщо не се старае да подобри проекта като фасади, облик, разпределение. Той знае, че апартаментите му ще се изкупят. И с най-грозната фасада. Просто защото е „нова тухла“. Сега времето се попромени, но ония грозотии ни останаха за спомен и наследство да си ги гледаме. В някои квартали това е масовата гледка.
Аргумента, че хората не се подлъгват, смятат си квадратури, едва ли не всеки ходи на оглед с рулетка е ирелевантен. Познавам доста хора, с успешни професии, изключителни професионалисти, които изкарват добри пари. И доста гръмко попаднаха в лапите на брокерите. Такива глупави покупки направиха … Че един от тях и втори път пак сглупи, въпреки че си признава първата грешка. Та, психологията на хората е  такава, че като видят цена на квадратен метър и се връзват. То ако не беше така нямаше да се прави тази врътка.
Как може да се оправи проблемът не знам. Защото вече има издадени нотариални актове в дивите години, в които фигурира само площта заедно с общите части. Ясно е, че никой не може да принуди хората да си вадят нови нотариални актове, при това някой експерт трябва да им сметне реалните квадратури.
От друга страна, кой има полза от това надуване на квадратурите (намаляване на цената на кв.м)? Ами естествено инвеститорите на нови  проекти. Нека сравним един човек, продаващ  имота си на вторичния пазар и един инвеститор който пуска в продажба 20, 50, че дори и 100 апартамента. Кой има по-силна дума, интереси и възможности? Та не виждам вероятност от промяна на ситуацията. За да се защитят някои от продаващите на вторичен пазар взеха също да смятат (колко точно е друг въпрос) общи части, мазета, тавани.
Сигурно затова разни познати и непознати само ме молят да ходя на огледи с тях, да им кажа минусите освен на конструкцията и на имота като цяло. Не е лошо, едни бързи лесни пари. Но не трябва да е така. Не ми харесва. Джунгла, от която хората се отчайват и попадат в лапите на хищните брокери. Кръгът се затваря…

# 119
 • Пловдив
 • Мнения: 5 912
А ако никъде не пише, че притежаваш общи части, как можеш да възразиш, ако някой си загради фоайето да си държи там мотоциклета? Нали не е твое, "гледай си работата" ще ти кажат. А как ще се събират пари за ремонт на нещо, което е ничие? Пак ще има "гледайте си работата". Та изобщо не виждам проблем всеки да си знае колко процента от общите части има, защото това автоматично решава колко трябва да плаща ( а също така, че е длъжен да плаща).
Винаги е твое и винаги се знае колко е. Ама винаги. Няма друг начин. Пише го както в нотариалния акт, така и в закона. Просто при старото строителство не се обявява с отделна цена и наистина не е лошо тази практика да се възприеме и при новото, ама...

Общи условия

Активация на акаунт