Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 юни 2019, 10:12 ч.

Покупка на парцел в регулация – да или не

 • 793
 • 20
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 1 693
Рос, разбрах те и отговорих точно на това, като междувременно и друг потребител е казал същото.
По подразбиране (дефолт) би следвало да нямаш проблем, щом останалите наоколо са минали процедурата и за района има изготвен устройствен план. Ако няма нещо конкретно в имота, което да възпрепятства от ливада да го направиш УПИ с разрешена кота корниз примерно 10 и КИНТ .... според района, това ще стане след като се подадат документи.
Просто казвам, че е добре преди да се подаде молбата да се иска среща с техническа служба или архитектта и да се провери има ли спънки, които да не са Ви известни на ВАс, продавача не е казал... Или да се наеме фирма - човек с връзки в общината да провери как са нещата.
Процедурата  е ясна, въпроса е дали ще е успешна, колко ще трае и колко ще е сложно. И скъпо съответно.
Иначе невъзможни неща няма . Че те дюни направиха хотели, улици - на къщи, паркове на блокове, ти за една ливада... Което не става с пари става с много пари...
Почти като в Холандия.

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 11:54 от StefanB

# 16
 • Майнатаун
 • Мнения: 597
Статут вече не се сменя както едно време. Процедурата е много сложна и се заплаща над 10 000 лв. Ние също закупихме една нива, успяхме в последния момент да сменим статута, преди промяната на закона, но сега берем големи ядове с прекарването на ток. Жестоко съжалявам, че не дадохме малко повече пари, но да купим нещо в регулация с ток и вода.

# 17
 • Мнения: 7 999
В случая се дискутираше дали да се купи земя, на която е сменен статута. Даже да е сменен, ако е доста извън населеното място, прекарването на водопровод и ел. трасе е пак за ваша сметка. Пък и в документацията се иска съгласуване със ВиК и Енергодружеството и парите наистина стават много.

Последна редакция: сб, 15 юни 2019, 11:28 от tonynette

# 18
 • Мнения: 1 574
ще използвам темата да попитам, имам УПИ, и по кадастър  и по Нотариален акт имам различия в м2, точно заради взимания/давания с общината,  как се оправят (повечето метри в кадастъра, мога ли да ги присъединя)?
Как се тълкуват идеалните части на земята при съсобственост- напр: 422/895 идеална част? Имаш 422м и винаги толкова имаш. Имаш 47% от цялото място (в кой документ- Нот.акт, скица, кадастрална карта...) - и метрите ти се променят с промени в общата квадратура (придавания/вземания)?

# 19
 • София
 • Мнения: 6 182
На нас архитекта на общината, ни каза че можело да се урегулира само част от парцела, като се води помощна постройка (до 40 квадрата мисля беше) и излизаше доооста по-евтино, отколкото цял декар-два да урегулираш.
но не сме се захващали още да минаваме през инстанциите, първо беше при геодезист.

# 20
 • Мнения: 109
ще използвам темата да попитам, имам УПИ, и по кадастър  и по Нотариален акт имам различия в м2, точно заради взимания/давания с общината,  как се оправят (повечето метри в кадастъра, мога ли да ги присъединя)?
Как се тълкуват идеалните части на земята при съсобственост- напр: 422/895 идеална част? Имаш 422м и винаги толкова имаш. Имаш 47% от цялото място (в кой документ- Нот.акт, скица, кадастрална карта...) - и метрите ти се променят с промени в общата квадратура (придавания/вземания)?


От коя година е нотариалният акт на имота, каква квадратура е посочена в него за имота? Като цяло, ако се извади скица от общината, ще се види има ли придаваеми части, които могат да се закупят от общината, но не съм сигурна дали еднолично от съсобственик, или само от всички заедно. Къде се намира този парцел - град, село, вилна зона? Като цяло е най-добре да се купят придаваемите части и да се направи делба на парцела, ако няма използваеми сгради в него, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт