Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 юни 2019, 09:16 ч.

Поликистозни яйчници - Тема 5

 • 8 240
 • 245
 •   1
Отговори
 • Мнения: 316
ДЕФИНИЦИЯ:
Синдромът на поликистозните яйчници е комплекс от хормонални разстройства, които въздействат върху цялото тяло на жената и нейното здраве. За пръв път е описан през 1935 г. от Stein и Leventhal при жени със стерилитет, затлъстяване, окосмяване, аменорея и поликистозни яйчници. СИНДРОМ ИЛИ БОЛЕСТ на поликистозните яйчници? Повечето лекари приемат понятието синдром, защото клиничната проява е съвкупност от различни симптоми, причината за които е една и съща - хормонални нарушения.

ПРИЧИНИ И ТЕОРИИ ЗА СПЯ:
Точната причина не е известна, въпреки многобройните изследвания в тази област.
Хипоталамо - хипофизарна дисфункция – нарушение на ритъма и/или на количеството на някои хормони, както и на техните взаимовръзки.

Ензимни дефекти в продукцията на хормони от яйчниците и надбъбречните жлези.
Скрит текст:
Инсулинова резистентност и хиперинсулинемия - инсулиновата резистентност е състояние, при което инсулинът не осъществява ефектите си поради намаление на броя и чувствителността на инсулиновите рецептори в прицелните клетки. Това води до компенсаторна хиперинсулинемия /повишаване на инсулина в кръвта, поради повишената му продукция от панкреаса/. Когато клетките на панкреаса изчерпят възможностите си за синтеза на инсулин, постепенно се развива нарушен глюкозен толеранс и захарен диабет. Проучванията от последните години показват, че повишеното ниво на инсулина в кръвта води до повишена продукция на мъжки полови хормони /андрогени/, повишен риск от диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои злокачествени заболявания. Хиперинсулинемията стимулира синтезата на андрогените чрез:

• - директна стимулация на лутеинизиращия хормон /ЛХ/, който от своя страна стимулира андрогенната продукция от яйчниците;
• - намаляване на нивото на белтъка, свързващ тестостерона. По този начин се увеличава нивото на свободния /активен/ тестостерон/;
• - стимулация на активността на ензимите, участващи, както в яйчниковата, така и в надбъречната продукция на стероидни хормони, специално на андрогени.

Генетична теория - заболяването е свързано с генетичен дефект в Х хромозомата на бащата /предава се от баща на дъщеря/. Въпреки установяването на фамилност на заболяването, засега няма убедителни данни в подкрепа на генетичната теория. Както при захарния диабет, съществува генетична предиспозиция за развитието на СПЯ.

Теория на Samjuel Yen за повишеното адренархе /започването на надбъбречната стероидна секреция и отключване на пубертета/. Адренархе е свързано с повишено отделяне на мъжки полови хормони от надбъбречните жлези, които се метаболизират до женски полови хормони /естрогени/ в подкожната мастна тъкан. Естрогените повишават чувствителността на хипоталамуса, в резултат на което той произвежда повече ЛХ, отколкото фоликулинстимулиращ хормон /ФСХ/. Това води до разрастване на тека интерна на яйчниците, нарушаване на растежа и развитето на фоликулите, повишаване на продукцията на андрогени, които се метаболизират в подкожната мастна тъкан до естрогени. Така се поддържа непрекъснато един порочен кръг.

Според някои автори поликистозата на яйчниците не е отделна нозологична единица, а е логичен завършек на всяко негативно въздействие, водещо до хронична /персистираща/ ановулация.

КЛИНИЧНИ ПРОЯВИ:
Менструални разстройства. Най-честата проява на СПЯ са разредените /олигоменорея/ до липсващи /аменорея/ менструални цикли. За олигоменорея се говори, когато са налице 8 или по-малко менструални кръвотечения за една година. В други случаи се наблюдава обратното - по-чести цикли /полименорея/ или по-силни кръвотечения по време на цикъла /менорагия/ или извън него /метрорагия/. Тежките кръвотечения говорят обикновено за други причини - миоми, полипи и други тумори на матката. Причината за менструалните нарушения е нарушената функция на яйчниците, поради което не може да се отдели яйцеклетка всеки месец. В зависимост от възрастта на болната или хормоналния статус отговорът към нарушената яйчникова функция е различен - олигоменорея, аменорея, полименорея или дисфункционални кръвотечения. При една и съща болна е възможна смяна на периоди на аменорея с периоди на мено-метрорагия.
Ановулация - при всеки цикъл се развиват фоликули в яйчниците, но те не достигат необходимия размер за настъпване на овулация и се превръщат в малки кисти. По правило жените със СПЯ имат 5 или по-малко нормални /овулаторни/ цикли за една година.

Хиперандрогенизъм - повишаване на нивото на андрогените /мъжките полови хормони/ - тестостерон, андростендион, дехидроепиандростерон сулфат /ДХЕАС/.
Стерилитет - неспособност за забременяване в продължение на 6-12 месеца при редовен полов живот - средно 2 пъти седмично. При СПЯ стерилитетът се дължи на ановулация или дизовулация /при повече от 70% от болните/.
Инфертилитет - неспособност да се износи бременността до раждането на жизнеспособен плод - най-често се дължи на лутеинова /прогестеронова/ недостатъчност в първите три месеца от бременността - 30% от случаите.
Хирзутизъм - увеличаване на окосмяването на типични за мъжете места /лице, около ареолите и между гърдите, по срединната линия на корема, гърба, бедрата, пръстите/. Степента на изява на окосмяването е в пряка зависимост от нивото на андрогените, наследствено обусловената чувствителност на космения фоликул към действието им, както и от расовите особености.
Алопеция /оплешивяване/ и дефлувиум /разреждане/ на косата.
Акне, омазняване на кожата и себорея /т. н. пърхут/ - повишената продукция на мъжки полови хормони води до повишаване на секрецията на мастните жлези, което при наличие на бактериални или гъбични инфекции често води до акне и себорея.
Акантозис нигриканс - потъмняване и загрубяване на кожата в тилната област, под мишниците, но понякога в областта на ръцете, гърдите, между пръстите, лактите, колената. Не е известна причината за тези кожни промени. Рядко се наблюдава при СПЯ. Може да се срещне и при други ендокринни разстройства /хипоталамичен синдром/.
Яйчникова микрополикистоза - класически поликистозата се описва като “огърлица от перли” по периферията на яйчниците. Не винаги яйчниците изглеждат поликистозни.
Уголемяване на яйчниците - обемът им се увеличава обикновено от 1,5 до 3 пъти. Понякога яйчниците са с нормални размери. При преобладаване на склерозата на яйчниковата строма /голяма давност и липса на лечение/, яйчниците имат по-малки размери от нормалните. Хронична тазова болка /болка, която продължава повече от 6 мес./ - вероятно се дължи на уголемяването, напрежението на яйчниците и дразненето на болковите рецептори в обвивката им, поради отделянето на тъканни медиатори на болката.
Обезитет /затлъстяване/ - болните повишават телесното си тегло, като запазват феминния си /женствен/ вид - 40% от случаите. Не винаги има повишаване на телесното тегло, обратно възможно е поднормено тегло.

Инсулинова резистентност и хиперинсулинемия. Около 30 % от жените със СПЯ имат инсулинова резистентност и хиперинсулинемия. Хиперинсулинемията е фактор, допринасящ за повишения сърдечно-съдов риск при жените със СПЯ. Най-лесно инсулиновата резистентност се доказва чрез определяне на съотношението кръвна захар: инсулин на гладно.
Нарушен глюкозен толеранс и захарен диабет тип 2.
Дислипидемия - част от болните имат повишени холестерол, триглицериди и повишен риск за развитие на атеросклероза - повишен "лош" холестерол /LDL - холестерол/ и понижен "добър" холестерол /HDL - холестерол/.
Хипертония - Кръвното налягане обикновено е нормално, но нерядко е над 140/90 mmHg.

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ЗАБОЛЯВАНЕТО ?

Няма един единствен тест или изследване, който да постави категорично диагнозата.

Анамнеза - началото на първия мензис /менархе/, нередовен мензис, начало и прогрес на акне, хирзутизъм, себорея, кръвно налягане, промени в телесното тегло, бременности, аборти и т.н.

Статус - общ и локален /гинекологичен/ - определяне на степента и вида на хирзутизма /окосмяване/, акне, стрии, напълняване, обща конструкция на тялото, развитие на вторични полови белези и гинекологичен преглед /вид на външни полови органи, големина на клитора, дълбочина на влагалището, състояние на маточната шийка, матка, яйчници/ и др.

Ултразвуково /ехографско/ изследване на малкия таз /яйчници и матка/ - желателно е да се извършва трансвагинално, ако пациентката не е девствена; в противен случай се извършва трансабдоминално /през корема/ при пълен пикочен мехур (1 час преди прегледа да болната трябва да е изпила 1 литър вода).

Класическият ехографски образ на поликистозните яйчници е:

- множество периферни кистички /т. н. "огърлица от перли"/, над 8 –10 на брой във всеки яйчник, не по-големи от 10 мм.
- задебелена уплътнена /рефлектираща/ капсула, хиперехогенна /уплътнена/, увеличена строма /междинна тъкан в центъра и около кистичките/,
- увеличен обем на яйчниците - от 1,5 до 3 пъти,
- долнограничен или намален размер на матката.

МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ БЕЗ НАЛИЧИЕТО НА СИНДРОМА /КОМПЛЕКСА ОТ ДРУГИТЕ СИМПТОМИ/ ?

Скрит текст:
Около 20-30 % от жените имат поликистозни яйчници при ехографското изследване, без да имат другите характерни симптоми на синдрома /окосмяване, акне, менструални нарушения, стерилитет обезитет и др./. Ехографската поликистозна структура трябва да се счита само като един често срещан симптом, който в никакъв случай не е достатъчен за поставяне на диагнозата СПЯ.

МОЖЕ ЛИ ДА ИМА СПЯ, БЕЗ ДА ИМА ЯЙЧНИКОВИ КИСТИЧКИ ?

Скрит текст:
Въпреки, че поликистозната структура на яйчниците е основен критерий за поставяне на диагнозата, възможно е да има СПЯ и без поликистоза. В този случай опорни точки за диагнозата са данните от килиниката и хормоналните резултати. Понякога /особено при трансабдоминално ехографско изследване/, не могат да се установят дискретните ехографски характеристики на синдрома /особено при леките форми и в началото на заболяването/.

Така че, липсата на поликистозна структура на яйчниците не отхвърля диагнозата, както и наличието на яйчникови кистички не я поставя със сигурност. Необходими са и други изследвания.

КРЪВНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ :

- ХОРМОНАЛНИ :

- FSH, LH и сътношението LH/FSH – в кръвна проба, взета на 3-7 ден от началото на менструалното кървене. Обикновено има покачване на нивото на LH и повишено сътношение LH/FSH. Нормално то е около 1. При СПЯ достига стойности над 1,5. Трябва да се знае, че не винаги при СПЯ съотношението LH/FSH е променено. Въпреки това, стойност над 2 се приема за важен белег в полза на диагнозата.
- Естрадиол – обикновено е около долната граница на нормата /в кръвна проба взета на 3-7 ден от началото на цикъла/. Измерването на естрадиола в средата на цикъла не показва характерния предовулаторен пик /24-36 часа преди предполагаемата овулация/. Общото количество на естрогените обаче е повишено, поради повишеното превръщане на андростендиона в естрон.
- Пролактин - при около 30% от болните със СПЯ се наблюдава лекостепенно повишаване на нивото на пролактина, което трябва задължително да се има предвид при вземане на решение за медикаменозно лечение, особено когато се цели забременяване.
- Прогестерон – /21 - 23 ден от началото на цикъла/ - винаги е нисък в лутеиновата фаза, което потвърждава липсата на овулация. В редки случаи, в началото на заболяването нивото на прогестерона може да е нормално.
- Тестостерон - в повечето случаи е повишен. По-показателен е свободният тестостерон, който представлява биологично активната част от общия тестостерон.
- Белтък, свързващ тестостерона /SHBG/ Повишената андрогенна секреция често води до намалената му продукция и по този начин се увеличава свободния /активния/ тестостерон.
- Андростендион - маркер за андрогенната продукция на яйчниците. Почти винаги е повишен.
- Дехидроепиандростерон сулфат /ДХЕАС/ - маркер за андрогенната продукция на надбъбречните жлези; обикновено е нормален или леко повишен при жените с наднормено тегло.
Инсулин – в кръвна проба взета сутрин на гладно, след гладуване най-малко 8 часа, но не повече от 16 часа. Възможно е да е нормален, но по-често е повишен. Нивото на инсулина изследва и сле- БИОХИМИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ :

-кръвна захар, холестерол, триглицериди, липидограма, инсулин гликиран хемоглобин /HbA1c/, пикочна киселина, общ белтък, албумин, чернодробни ензими, урея, креатинин и др.
обременяване с глюкоза - обикновено то е силно повишено.

ДИЕТА И ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ
Най-често жените със СПЯ са с наднормено тегло /обикновено лекостепенно затлъстяване/, но има и такива с нормално, дори с поднормено тегло. Основна роля за повишаване на телесното тегло играе инсулиновата резистентност, респективно повишеният инсулин, затова лечението с метформин /Siofor/, е изключително важно.

Диетата включва ограничаване на животинските мазнини, тестените изделия и лесно усвоимите захари. Желателно е да се приемат до 2000 калории дневно.

Двигателен режим – подходящо е упражняването на спорт с продължителни, но не силови натоварвания /бягане, плуване, тенис, аеробик, колоездене, танци, туризъм и др./. Повишената двигателна активност подобрява усвояването на инсулина, подобрява кръвотока, намалява липидите, подобрява физическия и психическия тонус.


Старите теми: Тема 1, Тема 2 , Тема 3 Тема 4

Последна редакция: чт, 13 юни 2019, 08:41 от AnMary

# 1
 • Мнения: X
Здравейте! Имам въпрос за една добавка при СПКЯ - Кистоп. Има ли доволни? Взех си и пия от миналата седмица по 3 на ден. Съдържа божур, коприва, сао палмето, женско биле, ямун и амла.

# 2
 • Мнения: 44
Здравейте. Момиче съм на 20 години
Преди годима ми намериха малка киста на яйчника и ми изписаха противозачатъчни Линдинет 20, за да се спука и ми казаха да ги пия докато не реша да забременявам, нямам си и на идея защо. Пих ги 6 месеца и ги спрях, защото разбрах, че не са толкова безвредни. Спрях ги и цикъла спря да идва 3 месеца и отидох на гинеколог.Каза ми  че нямам никакви кисти и яйчниците са чисти. Пуснах хормони. Оказа се нисък Прогестерон и висок Инсулин. Казаха ми че нямам Поликистоза. Изписаха ми Глюкофаж. (Метформин) Пия го вече 2 седмици, но и този месец цикъл няма. Моля помогнете. Объркана съм с този цикъл.

# 3
 • Rock 'n Roll Land
 • Мнения: 3 098
Ако нямаш намерение да забременяваш скоро, аз ти препоръчвам да опиташ да регулираш нещата с правилен начин на живот - най-вече диета, както и движение. Знам няколко жени, които са повлияли на това състояние по този начин и аз съм склонна да им вярвам.
Това, разбира се, посочвам като вариант, ако имаш време преди забременяване, което с оглед на възрастта ти, предполагам е така. Имам предвид, че всички т.нар. "нетрадиционни" методи изискват повече време от това да се тъпчеш с лекарства (което е единственото, предлагано от лекарите).
Влез в темата за ИР и виж какво пишат момичетата там за диетата, която спазват при проблем с инсулина.

# 4
 • Мнения: 378
Метформина не е за да предизвика цикъл а да регулира хормоните, може би му трябва време. Ако те подтиска липсата иди да ти го предизвикат - става с прогестерон.
Подкрепям Rochellka, диета е по-добре от метформин без диета. Говори с лекаря си.

# 5
 • Мнения: 44
Пия Оргаметрил ама много се подувам от него ...

# 6
 • Мнения: 378
За колко дни, трябва да ти дойде към 3 дни след като го спреш.

# 7
 • Мнения: 482
Здравейте, момичета. Чета ви цяла седмица, две теми назад, събрах си много информация и се реших да пиша.
Моята история е следната. На 28 години съм, преди 3 години операция на голяма миома. Тогава мислех, че това е най-големия ми проблем и с отстраняването всичко ще е ок, но точно тогава започнаха още проблеми. Поставиха ми диагноза СПКЯ, изписаха ми ОК(Джаз), тогава имах малко над горна граница Андростедион и ми казаха не е страшно. Пих си Джаза 6 месеца след него се бяха нормализирали и така известно време всичло си беше наред или поне така си мислех. Ноември започнахме да мислим за бебе и реших чак да си пусна да видя как са хормоните, е рсзбира се Андростедиона си беше пак малко над границата, но вече имах и висок Пролактин. АГ и ендокринолог ме посъветвахаа да пия пак 3 месеца Джаза и да действаме. Този път обаче имам чувството, че той изобщо не ми повлия, не се чувствах окей, едвам изчаках тия 3 месеца да го спра и се почувсвах по-добре. Започнах да пия Инозитол, ФК, Нак и Аргинин и започнахме да действаме. Честно казано бяхме супер разочаровани, че не се получи от първия път, много наивно знам. И така все още няма +тест.През тези месеци Започнах да чета много, да събирам информация. Повечето момичета пишат, повишени килограми и респ. ИР, при мен обаче е точно обратното 43кг и ми е много трудно да кача. Храня се нормално, не гладувам, не спазвам режими. Някои лекари ми казват качи няколко кг и ще се нормализира всичко, други ми казват, че щом е гинетично нормално било. Само, че аз започвам да си мисля, че може би точно тук се корени проблема(или НбЖ). Ето някои от резултатите ми:
TSH 0.72 mU/l    0.35-4.94
LH 9.01 mIU/ml   2.4-12.6
FSH 5.74  mIU/ml   3.5-12.5
Androstendion 3.4 ng/ml   0.10-3.30
Prolactin 39.06 ng/ml   5.18-26.53
PROGESTERON 0.64 nmol/l   0.6-4.7  (3ден)
17 OH progesteron 1.70 ng/ml   0.15-0.7
Insulin 2.8  mIU/ml    3-17.1
Глюкоза 4.92 mmol/l   3.5-6.1
Ще се радвам, ако някои изкаже мнение.
От всичко изчетено до тук установих, че трябва да сменя Ендкринолога със сигурност. За АГ съм си дала време до края на лятото, ако няма +тест отивам при репр. Специалист, въпреки че ММ само ми повтаря, че ще стане, че е прекалено да се ходи в репр.клиника, но аз не искам да губим време. О не съм пробвала да засичам (никой до сега не ми е казвал имам ли нямам ли,понякога ми казва АГ "това определено е овулирал яйчник"), но май е безсмислено да се напрягам с това високо ЛХ и без това ми е супер нервно някои дни.. други неразположения са сънливост и отпадналост, но не винаги.
Много дълго стана, и объркано сигурно, но ще се радвам, ако някои се включи Blush

# 8
 • Мнения: 146
Здравей, ако мислиш, че проблема е в НБЖ пусни DHEA и 17-OH progesterone на 3ти ден от цикъла.

# 9
 • Мнения: 482
DHEA съм пускала, но на 21ви ден: 144 (35-430).
А 17 OH Progesteron на 3ти ден 1.7 (0.15-0.7).
Съмнявам се и за Хиперфункци на ЩЖ с това TSH. Учудих се, че ендокринолга не ми е назначил T3, T4 при тази стойност, а аз до скоро мислех, че щом е под 2 си е супер..
Друго, което ми е странно ниския Инсулин, не открих някой да е писал с такъв случай.

# 10
 • Мнения: 146
Mystic123, доколкото си спомням Дхеа и 17-0H се тълкуват заедно, но за да не те подвеждам е по-добре да се разровиш за повече инфо.
TSH знам, че лятото пада малко, и под 0,50 е проблемно.

# 11
 • Мнения: 339
Момичета, как ви е кожата на лицето? пухкава ли е? свежа? или суха с акне? 🤔

# 12
 • Мнения: 135
Мазна с акне при мен:confounded:

# 13
 • Мнения: 339
Питам, защото моята кожа също не е хубава. Забелязвам тези дни майките с малки деца, са със страхотна кожа на лицето. Светят просто! Чудя се, дали лошата кожа на лицето е знак, за трудно забременяване? Как мислите?

# 14
 • Мнения: 135
Не вярвам да има директна връзка, но пък всичко е свързано и заради хормоните кожата се влошава. До колкото аз съм чувала и св надявам, че като роди една жена лицето би следвало да се изчисти и хормоните да се регулират. Даже в моя случай много се дразня защото и лекари и близки ми казват "спокойно, ти забременей пък лицето ти ще се изчисти "...е да, ама като не мога да забременя?

Ще е интересно да пишат вече родили жени с поликистоза, дали наистина ви се оправи кожата, ако преди е била проблемна?

# 15
 • Sofia
 • Мнения: 2 118
По време на бременностите и кърменето ми се беше оправила кожата. След това се върна същото положение.

# 16
 • Мнения: 3 593
Акнето е резултат от висок тестостерон/ андрогени. Особено ако е по брадата.

# 17
 • Мнения: 121
Със СПКЯ съм. При първият опит за забременяване, т.е от първия месец забременях, но нещата завършиха фатално в 7 г.с, ден след като бяхме чули сърчице.
Чудя се дали СПКЯ е виновен за това, дали яйцеклетката е била негодна? Толкова време се лекувам, с лекарства, хормони, добавки, що пари и нерви съм пръснала, само аз си знам. Ще се радвам да споделите, дори на лично, за да не е реклама, гинеколози-ендокринолози в София, които биха ми помогнали в този случай. Явно е, че имам овулация, предвидих я кога е по симптоми, нищо че бе късна-26 ден.
И още нещо, за тези от Вас, които имат и ИР-смятате ли, че самата ИР би била причина за спонтанен аборт, аз мисля, че тя е пречка за забременяване, а не за износване, тъй като при бр. в организма на жената настъпва физиологична ИР. Поправете ме, ако греша.

# 18
 • Мнения: 1 336
Здравейте, предстои ни подаване на документи за ИКСИ. С мъжки фактор сме. Днес пуснах АМХ и излезе 12.97, като горната граница мисля, че беше 7.15. Аз съм с поликистоза, но е в лека форма. По принцип имам спонтанна овулация, доказано с фоликуломтерии, а от много време цикълът ми е съвсем редовен. Знам, че при жени с ПКЯ е нормално да е завишен. Силно ли е завишението според вас? На 31г. съм, ако това е от значение. Първото ни дете е след инсеминация, но сега съпругът ми е само с 0.5% добра морфология и силно намалена подвижност, така че не ни дават особени шансове за успех със същата процедура.
Има ли момичета, минали през ИКСИ с такива високи стойности на АМХ и как им се отрази стимулацията? Страх ме е от хиперстимулация и последиците от нея.

# 19
 • Мнения: 17
Здравейте.. с поликистозни яйчници съм,преди съм пила ясмин 6 месеца,но явно няма ефект.. бях сега 6 месеца на дуфастон,но още са ми завишени хормоните и ми предписаха Белара,гинеколожката ми ми каза,че 6 месеца за противозачатъчните не били достатъчни.Може ли съвет дали да ги започвам изобщо,някой който ги е пил да каже за странични ефекти...в момента съм на 21г. и в момента не планирам бременност.

# 20
 • Мнения: 3 593
Не е лошо да пуснеш още изследвания - 4 андростендион, ДХЕАС, 17ОН прогестерон. Че като цяло тези хич не са ти ок, ЛХ ти е тройно, сигурен знак за поликистоза. Пусни изследвания и аз ИР.

Относно Белара - пила съм месец и нещо, много зле ми влияеше на психиката, плачех за най-малкото нещо. Ефект върху тегло или друго не е имала. Иначе е мн ефективна, беше ми намалила доста мъжките хормони. Не пречи да пробваш - ако не ти понася, ще я спреш.

# 21
 • Мнения: 437
Здравейте.. с поликистозни яйчници съм,преди съм пила ясмин 6 месеца,но явно няма ефект.. бях сега 6 месеца на дуфастон,но още са ми завишени хормоните и ми предписаха Белара,гинеколожката ми ми каза,че 6 месеца за противозачатъчните не били достатъчни.Може ли съвет дали да ги започвам изобщо,някой който ги е пил да каже за странични ефекти...в момента съм на 21г. и в момента не планирам бременност.
Според мен сте за репродуктивен специалист, а не за обикновен гинеколог!
ЛХ и ФСХ са доста завишени, а и съотношението им говори за поликистоза отвсякъде.
Освен хормоните е нужно да се проследи и овулацията, дали имате такава изобщо. Обикновените гинеколози в повечето случаи ни губят времето.
Успех.

# 22
 • Мнения: 17
Ами и аз вече не знам къде да отида,все едно и също..дуфастон и противозачатъчни...ако има някой от Варна на когото са му помогнали да каже къде да отида...

# 23
 • Мнения: 437
Ами и аз вече не знам къде да отида,все едно и също..дуфастон и противозачатъчни...ако има някой от Варна на когото са му помогнали да каже къде да отида...
За Варна не знам репродуктивни, но 100% има и се надявам да се включат момичета, които да ти помогнат.
За Шумен съм чувала - МЦ "Св. Иван Рилски", той ти е наблизо.
Иначе за София мога да препоръчам конкретен лекар, при когото забременях.
Само с дуфастон и противозачатъчни не се забременява. Аз почнах да пия дуфастон и производните гадости на 15години, сега съм на 30г. Благодаря на Господ, че намерих точния лекар и забременях, за това те съветвам да потърсиш специалист по репродуктивна медицина.

# 24
 • Мнения: 23
Ами и аз вече не знам къде да отида,все едно и също..дуфастон и противозачатъчни...ако има някой от Варна на когото са му помогнали да каже къде да отида...
За Варна не знам репродуктивни, но 100% има и се надявам да се включат момичета, които да ти помогнат.
За Шумен съм чувала - МЦ "Св. Иван Рилски", той ти е наблизо.
Иначе за София мога да препоръчам конкретен лекар, при когото забременях.
Само с дуфастон и противозачатъчни не се забременява. Аз почнах да пия дуфастон и производните гадости на 15години, сега съм на 30г. Благодаря на Господ, че намерих точния лекар и забременях, за това те съветвам да потърсиш специалист по репродуктивна медицина.


Мога ли да ви попитам как забременяхте и кой беше вашият лекар?
В момента пия инозитол и правим опити за бебе, но неуспешни. Ходих при двама гинеколози, които ми казаха спокойно трябват опити, има време...

# 25
 • Мнения: 437
Ами и аз вече не знам къде да отида,все едно и също..дуфастон и противозачатъчни...ако има някой от Варна на когото са му помогнали да каже къде да отида...
За Варна не знам репродуктивни, но 100% има и се надявам да се включат момичета, които да ти помогнат.
За Шумен съм чувала - МЦ "Св. Иван Рилски", той ти е наблизо.
Иначе за София мога да препоръчам конкретен лекар, при когото забременях.
Само с дуфастон и противозачатъчни не се забременява. Аз почнах да пия дуфастон и производните гадости на 15години, сега съм на 30г. Благодаря на Господ, че намерих точния лекар и забременях, за това те съветвам да потърсиш специалист по репродуктивна медицина.


Мога ли да ви попитам как забременяхте и кой беше вашият лекар?
В момента пия инозитол и правим опити за бебе, но неуспешни. Ходих при двама гинеколози, които ми казаха спокойно трябват опити, има време...
Ами в София в периода 2013 - 2018 обиколих почти всички светила, за съжаление изгубени време и пари.
Накрая посетих д-р Шефкетова в Токуда. Отидох в края на юли 2018 и забременях декември 2018.
Понеже вече не ми се чакаше и пристъпихме към ин витро процедура, но не заради поликистозата само. С ПКЯ може и само със стимулация да се забременее (при мен не се получи), не е задължително ин витро, но ние сме и с мъжки фактор. Прецених, че години наред в опити са ми достатъчни.
И така, сега съм бременна в 8 месец и много скоро ще гушкам своята принцеса.
Съществуват и добри лекари, просто не се отказвайте. Пожелавам ви успех. ❤

# 26
 • Мнения: 23
Много благодаря за информацията! Лека бременност и пухкаво бебче на финал

# 27
 • Мнения: 3 593
Тази информация е чудесна за хората, планиращи бебе, но момичето е на 21 и само написа, че не цели забременяване. За какво му е тогава да ходи в репродуктивна клиника?

Само излишно хвърляне на пари и загуба на време. Няма да й изпишат панацея, която да я държи излекувана за след примерно 10 години, когато реши да забременява. Поликистозата не се лекува, тя е синдром, не е болест. Противозачанъчните и подобните хормонални препарати само я подтискат, докато се приемат, не я лекуват. Жените се подлагат на лечение в репродуктивна клиника, когато вече искат да имат деца. Преди това "терапията" е или противозачатъчни, или добавки, или нищо.
Това, което в действителност би й било от ползва, е да отиде на добър ендокринолог и да провери за инсулинова резистентност, която вече тряба да се лекува.

# 28
 • Мнения: 17
Да, в началото на годината ходих на ендокринолог беше ми пуснал изследвания и каза,че всичко е наред и той ми препрати на гинеколог...просто за противозачатъчните не знам дали да ги пия..то пък ако не ги пия няма да ми идва изобщо и така не ставаа.. последния път нищо като не пих почти 3 месеца се събраха без цикъл..

# 29
 • Мнения: 3 593
Пий ги, кое толкова те притеснява? Ако усетиш нетърпим страничен ефект, ще ги спреш.

# 30
 • Мнения: 248
Здравейте на всички. Не знам дали съм точно за тук, но все пак ще си позволя да напиша коментар. Ще започна с малко предистория (може да е важна). В началото на 2018 г. се установи, че имам Хашимото и от тогава се боря с него. Преди 2 седмици отидох на контролен преглед и по време на разговора с ендокриноложката споделих, че се опитвам да отслабна, но не ми се получава. Така тя ми каза да си изледвам кръвната захар и инсулина. Кръвната захар ми е ок, но инсулина ми е висок. Оказа се, че имам инсулинова резистентност. Лекарката ми предписа хапчета, които все още не съм купила, но започнах НВВМ диета. Също така ми каза, че инсулиновата резистентност може да е в следствие на поликистозни яйчници и ми препоръча да отида на АГ. Тъй като до сега не съм се сблъсквала с това, почетох малко в нета и там пише, че по-скоро инсулиновата резистентност може да причини поликистозни яйчници, а не обратното. Така ли е? Прочетох също, че поликистозни яйчници могат да се установят и с кръвни изследвания, а не с гинеколог, има ли нещо вярно? С ММ искаме бебе. Правим опити от 2 месеца, но до сега не ни се получава. Може ли евентуален проблем (поликистозни яйчници) да е причината? Бихте ли ми препоръчали добър гинеколог, при когото да отида и да ми отговори на тези въпроси? Консултацията ми е важна освен да се провери дали имам поликистозни яйчници, а и да разбера дали всички ми е наред (в посока за забременяване). АГ, при който исках да отида е в отпуск и ще бъде на работа през септември. Трябва ли да бързам? Ако е важно до сега никога не съм имала проблем с цикъла. Винаги ми идва на време или с разлика от ден-два. В периода около овилация имам болки с кръста и яйчниците. През месеците, които правим опити за бебе си правих тестове за овулация и имах положителен резултат.  Това означава ли, че овулацията ми е наред? Съжалявам за глупавите въпроси, но съм нова в това.

# 31
 • Мнения: 69
Здравейте! Имам въпрос за една добавка при СПКЯ - Кистоп. Има ли доволни? Взех си и пия от миналата седмица по 3 на ден. Съдържа божур, коприва, сао палмето, женско биле, ямун и амла.
Аз пия Кистоп. От поне 6 месеца, но на моменти съм много несериозна в приема. Просто вече съм се предала, казах "Майната му на всичко!" и дори на лекар не съм ходила скоро. Но при мен е тежък случай  на поликистоза. Какво ли не опитах. Не ми идва без противозачатъчни...изобщо.
Сега спрях всякакви пакетирани храни и вредности, възнамерявам и да започна да спортувам. Не пия противозачатъчни. Странното е, че вече два пъти ми идва самостоятелно. Не знам дали се дължи на Кистоп, но реших да го пия по-сериозно.
Има ли други отзиви за Кистоп?

# 32
 • Мнения: 2
Здравейте на всички. Новичка съм във форума и се надявам да получа някакъв отговор по въпроса ми, понеже съм доста притеснена. На 19 години съм и съм ходила на гинеколог през март месец, като се оказа че имам ПКЯ. От април месец почнах да приемам Кистоп. През април ми дойде редовния цикъл, който по принцип идва през 6 месеца. Проблема е, че на 22.05 един път правихме секс със приятеля ми без презерватив. На 28.06 ми дойде цикъла (мисля, че е заради Кистоп-а). Преди да ми дойде цикъла бях си направила тест за бременност и резултата беше отрицателен. Сега преди една седмица пак си направих едно тестче и резултата пак беше отрицателен. Проблема е, че доста ми е притеснено дали съм бременна или не, понеже не искам да забременявам още. Бях чула, че при ПКЯ тестовете за бременност не отчитат вярно. Така ли е? Според вас бременна ли съм? Лесно ли е да забременея при моят случай? Приятелките ми казват, че няма нужда да се притеснявам, обаче на мен ми е доста нервно. Усещам, че имам лека промяна в коремчето, но може и да си въобразявам. Помогнете моля!

# 33
 • Мнения: 3 593
Е как ще си бременна, като ти е дошъл цикълът и имаш два отрицателни теста? Това не ти е тийн проблем.

# 34
 • Sofia
 • Мнения: 2 118
Бях чула, че при ПКЯ тестовете за бременност не отчитат вярно. Така ли е?
При ПКЯ тестовете за овулация не отчитат правилно.
Тестовете за бременност си отчитат както си му е редът, стига тестът да не е направен прекалено рано.

# 35
 • Мнения: 512
Здравейте,
Имам едно раждане преди около 5 години.Проблемно забременяване беше заради СПКЯ ,М.ми идваше 3-4 пъти в годината,но с Клостилбегит и наблюдение на доктор успях.След секциото М. ми стана щомгоде редовен 29-36 дни,обаче Овулацията се спукваше да ме боли(ама много).Разбира се посещявах АГ,които искаха да ме тъпчат с противозачатъчни ,щото “някои жени си били така”.Аз реших че ще си търпя болката.Обаче последната О.беше пак ужасяваща и отново посетих лекар(уж по внимателен).Та доки ми обясни,че нищо ми няма освен че,заради това СПКЯ обвивката на яйчника ми била много удебелена и за това така.Каза ми нищо да не пия и че макар тези болки О.си е нормална.Аз все още не планирам второ дете,но все пак се успокоих.Но забравих да го попитам,какво ще стане ако не успее да се спука тоя фоликул?Спомена нещо и за дупчене на яйчниците,което в момента не било необходимо.Има ли други като мен?

# 36
 • Мнения: 87
Здравейте момичета, искам да ви попитам на вас как ви поставиха диагнозата поликистозни яйчници, с мъжът ми се опитваме на имаме дете от повече от година, но не става и така се стигна до репродуктивен специалист. Откакто имам цикъл винаги е бил на 33-38 ден, заради което ми казаха че нямам овулация(на 14тия ден ме гледа на ехограф и не видя доминантен фоликул), пусна ми хормони като съотношението на LH/FSH e 1,на ехографа се виждат яйчниците че са чисти и няма кисти, другитв ми хормони са в нормата с изключение на DHEA-S  колко е леко завишен с 1,32 над нормата и веднага ми поставиха диагноза поликистоза никакви други изследвания не сме правили във връзка с тази диагноза, а и не ми и предлагат да направим други изследвания за да затвърдим тази диагноза. Посетихме и доц. Андонов-андролог (препоръчаха ни го защото е направил първото ИКСИ в България и е най-добрия във Варна) той също ми погледна хормоналните изследвания, но ми каза че за него тези резултати не показват поликистоза и не знае защо така са ми казали.Много ще съм благодрна ако ми казате какво още като изследвания да си пусна за да опровергая тази диагноза или да я затвърдим, защото явно за моята гинеколожка само едни хормони са достатъчни?

# 37
 • Мнения: 121
Ifka, при мен е идентично положението-само DHEA-S е една идея по-висок, яйчниците са чисти, цикълът е дълъг. Щом, както казваш, че е в порядъка над 30 дена, дори 38, то овулацията ти е, ако я има, разбира се, е 10 до 14 дена по-рано-около 24 ден при цикъл от 38 дена. Моята препоръка е три месеца фоликулометрия, да се наблюдава зреенето на фоликула от добър репродуктивен АГ.
Имаш ли наднормено тегло? Инсулин изследван ли е?
По принцип СПКЯ затова е синдром, защот включва няколко условия, не опира само до наличие на кисти, виждани на ехограф, или само на един повишен андроген.

# 38
 • Мнения: 87
Ifka, при мен е идентично положението-само DHEA-S е една идея по-висок, яйчниците са чисти, цикълът е дълъг. Щом, както казваш, че е в порядъка над 30 дена, дори 38, то овулацията ти е, ако я има, разбира се, е 10 до 14 дена по-рано-около 24 ден при цикъл от 38 дена. Моята препоръка е три месеца фоликулометрия, да се наблюдава зреенето на фоликула от добър репродуктивен АГ.
Имаш ли наднормено тегло? Инсулин изследван ли е?
По принцип СПКЯ затова е синдром, защот включва няколко условия, не опира само до наличие на кисти, виждани на ехограф, или само на един повишен андроген.
Здравей, нямам изследван инсулин, защото никой не ми е казвал да го изследвам, имам само хормони, цветна снимка на тръбите(проходими) ,микробиология , когато бях тинейджърка (15г.-16г.)бях по слаба(сега съм на 26г) от сега ,но цикълът ми винаги си е бил с дължина 33-35 дни откакто го имам. С репродуктивния специалист който посещавам започнахме фоликулуметрия през юли месец като ме извика на 14 тия ден, не видя доминантен фоликул и ми каза ела на следващия цикъл(август) пак на 14тия ден, не ме е викала да кажем на 20ти или 24 ти и тн. дни,реално аз не знам дали през юли месец съм имала овулация.Август въобще не ми дойде и днес отидох да видим да не би да съм забременяла, но няма бебе, няма и цикъл и иска да ме стимулира и после директно на инсеминация без да ми е доказано че реално аз съм за тази процедура, само се повтаря ти нямаш овулация и имаш поликистозни яйчници. За това реших да пиша тук за да чуя и вашите мнения и какви изследвания са ви правили, които на мен не са и са показали поликистоза и липса на овулация. Благодаря ти за отговора Simple Smile

# 39
 • Мнения: 3 593
Може да започнеш с правене на домашни тестова за овулация от 20-ти ден на МЦ, докато не покаже овулация или до края. Не са напълно точни, но са по-добър вариант от фоликулометрия, направена 10 дни преди овулация.

Добре е да изследваш кръвна захар и инсулин, защото поликистозата е често съпровождана от инсулинова резистентност.

# 40
 • Мнения: 87
Може да започнеш с правене на домашни тестова за овулация от 20-ти ден на МЦ, докато не покаже овулация или до края. Не са напълно точни, но са по-добър вариант от фоликулометрия, направена 10 дни преди овулация.

Добре е да изследваш кръвна захар и инсулин, защото поликистозата е често съпровождана от инсулинова резистентност.
Задължително ще направя изследване на инсулин и кръвна захар, като цяло съм готова да ходя всеки ден в клиниката да ме гледат само и само да разбера има ли я овулацията, проблема е че за мояга гинеколожка беше достатъчен само един преглед и то само един ден в месеца да заключи че липсва овулацията и да ме прати на инсеминация, за мен това не ок и смятам да посетя и друг лекар за второ мнение защото докато не разбера какво се случва с тялото ми няма да се подложа на никакви процедури.

# 41
 • Sofia
 • Мнения: 2 118
При ПКЯ тестовете за овулация може да се окажат абсолютно безмислени. Аз съм имала положителни тестове около десетина дена преди овулация!

Моята гинеколожка ми каза, че овулацията се проследява - ходиш няколко пъти (средно три пъти през ден, но е индивидуално), за да се наблюдава нарастването на фоликулите и съответно дали се стига и кога до овулация.

Еднократно гледане на ехограф не е проследяване.

# 42
 • Мнения: 87
При ПКЯ тестовете за овулация може да се окажат абсолютно безмислени. Аз съм имала положителни тестове около десетина дена преди овулация!

Моята гинеколожка ми каза, че овулацията се проследява - ходиш няколко пъти (средно три пъти през ден, но е индивидуално), за да се наблюдава нарастването на фоликулите и съответно дали се стига и кога до овулация.

Еднократно гледане на ехограф не е проследяване.
Да точно за това говоря мен само веднъж ме гледа и заключи че нямам овулация. Аз също знам че се ходи в определени дни да се види фоликула дали нараства и дали се пука и не разбирам защото моето АГ не ме извика и през други дни след 14 тия да ме гледа, за мен е много несериозно това отношениение, за това както писах в предния пост ще отида за второ мнение при друг специалист който се надявам да ми обърне повече внимание, да ми изясни по добре как стоят нещата и чак тогава ако е нужно да прибягваме към репродуктивните методи за зачеване.

# 43
 • Sofia
 • Мнения: 2 118
Това, че си с ПКЯ, не означава автоматично, че нямаш овулация. Аз съм с ПКЯ, но имам овулация. Просто при мен цикълът е много нередовен (25 - 45 дена... средно) и трудно може да се уцели овулацията. Както казах тестовете за овулация не вършат работа.

Гинеколожката ми каза, че при ПКЯ, е по-вероятно овулацията да е късна. Така че, това, че твоят гинеколог не е видял наближаваща овулация на 14-тия ден, само по себе си не означава нищо.

# 44
 • Мнения: 87
Това, че си с ПКЯ, не означава автоматично, че нямаш овулация. Аз съм с ПКЯ, но имам овулация. Просто при мен цикълът е много нередовен (25 - 45 дена... средно) и трудно може да се уцели овулацията. Както казах тестовете за овулация не вършат работа.

Гинеколожката ми каза, че при ПКЯ, е по-вероятно овулацията да е късна. Така че, това, че твоят гинеколог не е видял наближаваща овулация на 14-тия ден, само по себе си не означава нищо.

Да всички тези неща които си ги написала аз ги знам, просто проблема е че АГ-то ми не иска да проследим какво се случва с фоликулите след 14тия макар да знае че цикъла ми е 33-35дни че и повече, нямало смисъл, щом на 14тия ден нямало доминантен фоликул значи този месец няма да има овулация, това е достатъчно основание за АГ - то ми да не продължаваме с мъжът ми да пробваме да стана по естествен начин, а да продължим с инсеминация. Опити правим от 1 година, а с изследдванията почнахме края на май началото на юни.

# 45
 • Мнения: 302
Моля те, за забременяване - смени АГ с репродуктивен, който ще ти обърне наистина внимание. Не е задължително да стигаш до процедура, дори и до инсеминация, когато си в правилните ръце. Отиди при някой, който ще вземе предвид всеки детайл от цикъла и хормоналния ти статус. Ти вече си стигнала до този извод и сама - само си губиш времето. Просто в момента кварталният АГ не е на дневен ред.

# 46
 • Мнения: 87
Моля те, за забременяване - смени АГ с репродуктивен, който ще ти обърне наистина внимание. Не е задължително да стигаш до процедура, дори и до инсеминация, когато си в правилните ръце. Отиди при някой, който ще вземе предвид всеки детайл от цикъла и хормоналния ти статус. Ти вече си стигнала до този извод и сама - само си губиш времето. Просто в момента кварталният АГ не е на дневен ред.
Всъщност АГ-то което посещавам е репродуктивен специалист  в доста реномирана болница, за това и казвам че тези диагнози които ми поставя са много несериозни и като цяло отношението е много несериозно което много ме озадачава, за това и с мъжът ми сме решили да отидем на друго място където наистина да ни обърнат внимание както трябва.

# 47
 • Мнения: 194
Моля те, за забременяване - смени АГ с репродуктивен, който ще ти обърне наистина внимание. Не е задължително да стигаш до процедура, дори и до инсеминация, когато си в правилните ръце. Отиди при някой, който ще вземе предвид всеки детайл от цикъла и хормоналния ти статус. Ти вече си стигнала до този извод и сама - само си губиш времето. Просто в момента кварталният АГ не е на дневен ред.
Всъщност АГ-то което посещавам е репродуктивен специалист  в доста реномирана болница, за това и казвам че тези диагнози които ми поставя са много несериозни и като цяло отношението е много несериозно което много ме озадачава, за това и с мъжът ми сме решили да отидем на друго място където наистина да ни обърнат внимание както трябва.

Здравейте, моят лекар казва, че при СПКЯ сравнително рядко се стига до ин витро и обикновено друг вид стимулация е достатъчна, ако не успеете по естествен път. Успех! Heart

# 48
 • Благоевград
 • Мнения: 2 189
Зависи. Точно моята АГ, репродуктивен специлист, ми каза, че много от жените с ПКЯ и ИР се налага да забременеят инвитро, защото не се пукат фоликулите, тъй като от поликистозата обвивката на яйчниците е много дебела и не позволява да се отдели яйцеклетката. Моят случай е точно такъв. Не образувам доминантни фоликули без стимулация, а образувайки се, не се пукат дори с инжекция за пукане и се наложи инвитро. Затова препоръчвам да се обърнете към репродуктивна клиника.

# 49
 • Мнения: 1 651
На Запад вече докторите смятат,  че основната причина за СПКЯ е хиперинсулемията и е лечима с подходяща диета. Ето една статия по темата

http://www.tuitnutrition.com/2019/06/pcos.html?m=1

А тук има клипче с лекция на една ам. докторка.

https://idmprogram.com/pcos-lecture-from-low-carb-denver/

Дъщеря ми в тинейджърска възраст имаше СПКЯ.  Гинеколози и ендокринолози ми казваха генетично е. Що сълзи съм изляла,  що пари съм пръснала за скъпи кремове за лице за акне,   за фотоепилации,  ходене до София по ендокринолози. Ми не е генетично. Просто в този период на съзряване ядеше боклуци и е развила инсулинова резистентност. Не съм знаела,  не съм имала инфо как да излекувам детето си.

Успех,  момичета!

# 50
 • Мнения: 339
Момичета, вярвайте или не, аз когато отслабна ми минава акнето на брадичката, което получих всъщност, след като напълнях с едни завидни 6-9 кг за около две-три години. Просто ги качих плавно, но това е. Отслабнах 5-6 кг пак плавно и нямам пъпки вече. Мисля си, че диетата помага при СПКЯ.  🤘

# 51
 • Мнения: 88
Здравйте , имам следния въпрос : мъжът ми прави STD test , който включва болести предавани по полов път и бактериите - микоплазми уреоплазми тн . Всичко излезе отрицателно . Това означава ли че и аз съм ок или трябва и аз да правя същите изследвания ?

# 52
 • Мнения: 3
Здравейте момичета,
Искам да споделя моят опит и дано да съм полезна. Близо десет години се борех с този синдром. Пробвах доста неща и не знам дали беше случайност или не, след прием на Инофолик и Фемикур (хранителни добавки) забременях Simple Smile Не бях от най-тежките случаи, но имах месеци с много закъснения и прескачания дори. Много ми помогнаха за регулирането на цикъла и хормоните и също така спокойствието изигра важна роля. Може да разпитате вашите лекари за тях. Не помня в каква доза ги приемах.

# 53
 • Мнения: 87
Аз пия вмомента фолиева киселина и Richter Cycle Balance който съдържа същите съставки като Инофолика, за момента не виждам ефект, даже един месец след началото на приема въобще не ми дойде цикъла, трябваше да го предизвикаме с дуфастон.Като цяло така и ме разбрах защо не ми дойде, от стрес ли беше, от тези добавки ли и Аг - то не ми даде отговор на въпроса.

# 54
 • Мнения: 158
Здравейте, преди около 2 год. АГ-то ми каза, че имам лека поликистоза на двата яйчника. Имам сравнително редовен цикък 28 - 31 дена. Тази седмица ми каза, че вече поликистозата ми е силно изразена (цикълът ми варира м/у 28 - 34 дена) и е време да започна опити за дете, че след време можело и да не стане. Несериозно ми се стори това изказване, но пък ме и стресна. Според Вас не е ли трябвало да ми назначи някакви изследвания, за да установи наистина колко сериозен е проблемът, а не да ме засилва директно с правене на дете? Май трябва да сменя АГ-то.
П.С. Миналия месец чусках TSH, FT3, FT4 и всички бяха в норма (в случай, че има някакво значение)

Последна редакция: чт, 19 сеп 2019, 09:10 от kitty_

# 55
 • Мнения: 3 593
На колко години си? Ако си на 35+, с право те е засилил. Кистите могат да се видят лесно на ехограф. Но е добре да пуснеш и хормони.

# 56
 • Мнения: 158
На колко години си? Ако си на 35+, с право те е засилил. Кистите могат да се видят лесно на ехограф. Но е добре да пуснеш и хормони.
На 25г. Затова ми стана странно, че толкова напористо ми говореше да бързам с правенето на бебе.

# 57
 • Мнения: 87
На мен ми казват също че имам поликистоза, но кисти на ехографа не се виждат и хормоните са добре,но пък цикъла е на 33-35 ден,  Аг-то не ме праща на някакви допълнителни изследвания, кажете ми какви изследвания да си направя още за да затвърдим диагнозата или да я отречем?

# 58
 • Мнения: 88
Ами малко звучи нетактично да ви казват така в прав текст за бебе , но до известна степен има истина в това - все повече жени в детеродна възраст имат поликистоза и затруднения със забременяване/износване . По принцип ако имате партньор до себе си ,не е зле да се замислите и планирате в следващите няколко години , наистина след 30 е по-трудно . Относно поликистозата - това е метаболитно заболяване което може да се регулира с правилна диета и хранителни добавки . Аз бих ви посъветвала да започенте прием на витамини които да ви потдържат и да не прогресирате . Чела съм доста литература , основно се препоръчва инозитол , витамин Д , цинк , омега 3 . По принцип традиционната медицина не отделя достатъчно внимание , но холистичните доктори лекуват с витамини и билки (мака, вечерна иглика и др) . Истината е , че когато си млад и не планираш за деца , не обръщаш внимание на тези неща . Аз от тийнейджър съм с нередовен цикъл , който си продължава и до сега , никога не се бях замисляла за причина , поликистозата е сравнително ново състояние и значително пренебрегвано от лекарите . От около година се опитвам да регулирам цикъл с добавки , става но е трудно и бавно , ако преди 10 години имах информацията която имам сега , нямаше да съм в това положение (сега съм на 34 Blush )
Здравейте, преди около 2 год. АГ-то ми каза, че имам лека поликистоза на двата яйчника. Имам сравнително редовен цикък 28 - 31 дена. Тази седмица ми каза, че вече поликистозата ми е силно изразена (цикълът ми варира м/у 28 - 34 дена) и е време да започна опити за дете, че след време можело и да не стане. Несериозно ми се стори това изказване, но пък ме и стресна. Според Вас не е ли трябвало да ми назначи някакви изследвания, за да установи наистина колко сериозен е проблемът, а не да ме засилва директно с правене на дете? Май трябва да сменя АГ-то.
П.С. Миналия месец чусках TSH, FT3, FT4 и всички бяха в норма (в случай, че има някакво значение)

# 59
 • Мнения: 158
Ами малко звучи нетактично да ви казват така в прав текст за бебе , но до известна степен има истина в това - все повече жени в детеродна възраст имат поликистоза и затруднения със забременяване/износване . По принцип ако имате партньор до себе си ,не е зле да се замислите и планирате в следващите няколко години , наистина след 30 е по-трудно . Относно поликистозата - това е метаболитно заболяване което може да се регулира с правилна диета и хранителни добавки . Аз бих ви посъветвала да започенте прием на витамини които да ви потдържат и да не прогресирате . Чела съм доста литература , основно се препоръчва инозитол , витамин Д , цинк , омега 3 . По принцип традиционната медицина не отделя достатъчно внимание , но холистичните доктори лекуват с витамини и билки (мака, вечерна иглика и др) . Истината е , че когато си млад и не планираш за деца , не обръщаш внимание на тези неща . Аз от тийнейджър съм с нередовен цикъл , който си продължава и до сега , никога не се бях замисляла за причина , поликистозата е сравнително ново състояние и значително пренебрегвано от лекарите . От около година се опитвам да регулирам цикъл с добавки , става но е трудно и бавно , ако преди 10 години имах информацията която имам сега , нямаше да съм в това положение (сега съм на 34 Blush )
Здравейте, преди около 2 год. АГ-то ми каза, че имам лека поликистоза на двата яйчника. Имам сравнително редовен цикък 28 - 31 дена. Тази седмица ми каза, че вече поликистозата ми е силно изразена (цикълът ми варира м/у 28 - 34 дена) и е време да започна опити за дете, че след време можело и да не стане. Несериозно ми се стори това изказване, но пък ме и стресна. Според Вас не е ли трябвало да ми назначи някакви изследвания, за да установи наистина колко сериозен е проблемът, а не да ме засилва директно с правене на дете? Май трябва да сменя АГ-то.
П.С. Миналия месец чусках TSH, FT3, FT4 и всички бяха в норма (в случай, че има някакво значение)
Все пак предполагам е добре първо да се установи колко напреднало е "състоянието" и с потвърждение от страна на АГ да започна приема на витамини или на каквото е нужно. Честно казано не съм много запозната с поликистозата, тъй като, както споменахте, доста се неглижира и до сега гениколожката ми все повтаряше, че щом имам цикъл, значи място за притеснение няма.
Старая се да не приемам много въглехидрати, да се храня само с домашно приготвена храна, наблягам на плодовете и зеленчуците, но явно трябва да се поинтересувам повече за подходящ начин на хранене.
За собствено успокоение, тъй като не е приятно да си в неведение, мисля да си пусна хормонални изследвания и с тях да посетя друг АГ за второ мнение.

# 60
 • Мнения: 482
+1 за това да не игнорирате проблема, защото сега не мислите за деца. Аз така не обръщах внимание 2-3 години, не се информирах достатъчно и т.н. в момент от 7 месеца правим опити за бебе - неуспешни до момента.
Със сигурност ви препоръчвам и на двете (ифка и кити) да смените гинеколозите и да посетите ендокринолог.
Аз в момента пия добавки - Инозитол, Нак, Аргинин, Фолиева киселина, от 2 месеца пия Агнес и за първи път от 2 години хормоните ми влизат в граници (мисля благодарение точно на Агнес).
Откриването на причината за поликистозата отнема ужасно много време, средства и енергия и упорито търсене на правилния лекар.

# 61
 • Мнения: 87
+1 за това да не игнорирате проблема, защото сега не мислите за деца. Аз така не обръщах внимание 2-3 години, не се информирах достатъчно и т.н. в момент от 7 месеца правим опити за бебе - неуспешни до момента.
Със сигурност ви препоръчвам и на двете (ифка и кити) да смените гинеколозите и да посетите ендокринолог.
Аз в момента пия добавки - Инозитол, Нак, Аргинин, Фолиева киселина, от 2 месеца пия Агнес и за първи път от 2 години хормоните ми влизат в граници (мисля благодарение точно на Агнес).
Откриването на причината за поликистозата отнема ужасно много време, средства и енергия и упорито търсене на правилния лекар.
Благодаря за съвета, аз със сигурност ще посетя друг гинеколог защото така и не ми е доказано има ли я няма ли я таззи поликистоза, Аг-то което посещавам един път ми казва имаш, друг път нямаш това е на база само хормоните които пък са в нормата.Аз също пия фолиева киселина и инозитол за сега не виждам ефект може ми трябва да мине известно време Simple Smileиначе ние също правим опити от 1 година без успех за сега

# 62
 • Мнения: 158
+1 за това да не игнорирате проблема, защото сега не мислите за деца. Аз така не обръщах внимание 2-3 години, не се информирах достатъчно и т.н. в момент от 7 месеца правим опити за бебе - неуспешни до момента.
Със сигурност ви препоръчвам и на двете (ифка и кити) да смените гинеколозите и да посетите ендокринолог.
Аз в момента пия добавки - Инозитол, Нак, Аргинин, Фолиева киселина, от 2 месеца пия Агнес и за първи път от 2 години хормоните ми влизат в граници (мисля благодарение точно на Агнес).
Откриването на причината за поликистозата отнема ужасно много време, средства и енергия и упорито търсене на правилния лекар.
А реално кой следи хормоните - АГ-то или ендокринологът, или пък успоредно и двамата? При кого пъво да отида - гениколог или ендокринолог? Мисля да потърся АГ в Щерев, все пак се водят репродуктивни специалисти.
Ние в момента не правим опити, но коментираме идеята да си имаме детенце. Все пак изчакваме да е напълно осъзнато решението, да сме сигурни на 100%, че в момента това искаме, а не да предприемем такава сериозна крачка само защото една гениколожка ме е наплашила, че на по - късен етап може да нямам деца.

# 63
 • Мнения: 1 833
Бихте ли ми препоръчали добър лекар или МЦ в София? Става въпрос за млада жена със СПКЯ, която иска да забременее, обиколи много АГ, получи различни мнения. Опитите за бебе са съвсем отскоро.

# 64
 • Мнения: 482
Ифка, не винаги това, че хормоние са в референтите граници означава, че са ок. Например Лх и Фсх може да са в граници, но се гледа съотношението между тях. Съветвам те да се обърнеш към репродуктивен специалист (и ендокринолог) и да не си губиш времето с обикновено АГ. Направете и една спермограма, ако все още не сте. Много често и там има проблем.
Кити, важно е да посещаваш и двамата. Някои неща няма как АГ да проследи - щитовидната жлеза например. Щом още не правите опити според мен няма нужда от репродуктивен, по-скоро потърси добър ендокринолог. Може пък да сте открили проблема докато дойде ред за бебето. Blush

# 65
 • Мнения: 162
Мнение за Пикозитол и С-Фем при поликистоза ? Изписаха ми ги преди половин месец.

# 66
 • Rock 'n Roll Land
 • Мнения: 3 098
Тъй като в друга тема се разговорихме за диетата при поликистоза, публикувам част от храните, които се препоръчват. Режимът е подобен на кето/палео храненето.
Съветите са от mypcouskitchen и го превеждам в контекста на нашия пазар, тъй като не всички храни са ни познати или се предлагат по нашите магазини.

Скрит текст:
Кое се избягва: Sign No Entry
- газирани напитки (включително натурални сокове)
- рафинирана захар
- обработени храни

Ключови думи Key:
- пасищно
- органично
- натурално
- без хормони
- без антибиотици
- без клетъчно отглеждане
- домашно

Запомнете Sign Exclamation:
- целта е протеинът
- въглехидратите се ограничават
- мазнините са опора

Птиче Animal Rooster:
- пилешко
- патешко
- яйца
- пуешко

Месо Animal Pig2:
- свинско
- телешко
- говеждо
- козе
- агнешко
- заешко

Зеленчуци Flowers Mushroom:
- авокадо
- аспержи
- зеленолистни (маруля, рукола, спанак, кейл, манголд и др.)
- броколи
- брюкселско зеле
- карфиол
- зеле
- целина
- краставица
- патладжан
- чесън
- джинджифил
- зелен боб
- зелен лук/чесън
- гъби
- маслини
- репички
- ряпа
- тиквички

Зеленчуци (в ограничено количество) Flowers Tomato:
- тиква
- цвекло
- моркови
- картофи
- сладки картофи
- камби
- артишок
- праз
- лук
- червен лук
- пащърнак
- домати

Мазнини Nature Droplet:
- авокадово олио
- масло
- кокосово олио
- патешка мазнина
- гхи
- свинска мас
- ядково масло
- ядково олио
- зехтин

Ядки и семена Flowers Chestnut:
- бадеми
- бразилски орехи
- кашу
- кестени
- чиа
- ленено семе
- лешници
- макадамия
- пекани
- кедрови ядки
- шам фъстък
- тиквени семки
- слънчогледови семки
- орехи

Плодове (в ограничено количество) Flowers Watermelon:
- къпини
- боровинки
- червени боровинки
- лимони
- лайм
- малини
- ягоди

Напитки Coffee:
- бадемово мляко
- мляко от кашу
- кокосова сметана
- кокосово мляко
- кокосова вода
- кафе
- комбуча
- чай

Млечни (в ограничено количество) Animal Cow:
- сметана
- сирене
- кисело мляко

Брашна Bread:
- бадемово брашно
- брашно от кашу
- кокосово брашно
- кокосови стърготини
- брашно от ленено семе
- лешниково брашно
- хуск
- брашно от тапиока

За печене Cake:
- ябълков оцет
- бакпулвер
- сода бикарбонат
- гума гуар
- ванилия
- ксантанова гума

Подсладители Donut:
- еритрол
- мед
- кленов сироп
- стевия

Други Misc Speech Balloon:
- оцет балсамико
- бульон (пилешки, телешки, зеленчуков)
- дижонска горчица
- кетчуп с ниско съдържание на захар
- майонеза (най-добре домашна)

+ всякакви подправки и билки. Flowers Herb

Последна редакция: пн, 23 сеп 2019, 17:52 от AnMary

# 67
 • Мнения: 1
И аз страдах от поликистозни яйчници години наред и в продължение на 6-7 месеца неуспешни опити за забременяване, попаднах на хранителната добавка Профертил фемили... не знам от нея ли се случи, тъй като нищо друго не съм пила, но вече съм бременна в 7-мия месец, а всички хормони, като тестостерон, DHEA-S, LH и FSH бяха доста над нормата...

# 68
 • Rock 'n Roll Land
 • Мнения: 3 098
Обвързаността на глутена със СПКЯ


1. Симптоми на непоносимост към глутен:
   - храносмилателни проблеми (подуване, запек, диария)
   - нарушения в настроенията (депресия, тревожност, ПМС)
   - поликистозни яйчници и неизяснен фертилитет
   - автоимунни заболявания, замаяност, чувство на преумора след ястия, съдържащи глутен

2. Глутенът като нарушител на хормоналните нива:
   - глутенът може да наруши функционирането на ендокринната/хормонална система
   - повечето посеви (най-вече пшеницата) се обработват с пестициди и ксеноестрогени, които имитират ролята на естроген в тялото

3. Наличие на въглехидрати:
   - пшеницата има високо гликемично ниво
   - високите гликемични нива повишават драстично нивата на инсулин в кръвта
   - повишаването на нивата на инсулин имат ефект върху нивата на тестостерон

4. Зърнени храни, които не съдържат глутен:
   - сорго: има значителни противовъзпалителни свойства, както и антиоксиданти, които намаляват риска от хронични заболявания
      една чаша сорго (192гр.) съдържа: 12 грама фибри, 22 грама протеин и почти половината желязо, от което се нуждаем за деня
   - киноа: богата на фибри и растителен протеин; антиоксидантна храна
•         една чаша сготвена киноа (185гр.) съдържа: 5 грама фибри, 8 грама протеин и разнообразни микронутриенти
   - просо: има противовъзпалителни свойства и нисък гликемичен индекс
•         една чаша сготвено просо (174гр.) съдържа: 2 грама фибри, 6 грама протеин и 19% от дневната нужда от магнезий
   - овесени ядки: отличен източник на бета глюкан, успешно понижават холестерола и нивата на кръвната захар
•         една чаша несготвени овесени ядки съдържат: 4 грама фибри, 7 грама протеин и фосфор, магнезий, витамин B
   - елда: съдържа много антиоксиданти и спомага за намаляване на рисковите фактори при сърдечни заболявания
•         една чаша елда съдържа: 17 грама фибри, 23 грама протеин и над 90% от магнезия и манганам от които се нуждаем за деня
   - амарант: понижава нивата на триглицеридите в кръвта и нивата на холестерола
•         една чаша сготвен амарант съдържа: 5 грама фибри, 9 грама протеин и 29% от желязото за деня, както и магнезий, фосфор и манган

# 69
 • Sofia
 • Мнения: 2 118
А аз да попитам, как сте с холестерола? Моят е висок, а не съм особено месоядна, и се чудя дали не идва от ПКЯ.

# 70
 • Мнения: 378
А аз да попитам, как сте с холестерола? Моят е висок, а не съм особено месоядна, и се чудя дали не идва от ПКЯ.

При ИР холестерола може да е висок, защото неусвоените въглехидрати стават на мазнини. Може да има други фактори, включително генетични.

# 71
 • Sofia
 • Мнения: 2 118
НОМА индексът ми е ОК, според ендокриноложката нямам ИР.
Не съм правила обременяване с глюкоза.
Триглицеридите също са ми в норма.

# 72
 • Мнения: 19
Здравейте момичета, имам диагноза поликистозни яйчници, пия за цикъла дуфастон, летрозол за овулация, скоро имах киста и бях на регулон. Сега докторката ми предпоръча профекунд хранителна добавка за стимулиране на овулация и редовен цикъл. Някои от вас пил ли го е, не намирам много мнения за него, може би защото е малко по-скъпичък. Ако някоя от вас има мнение ще се радвам да го чуя Simple Smile

# 73
 • Мнения: 272
Здравейте, момичета 🌸 Със СПКЯ съм и имам неуспехи със забременяването. Изписаха ми кломифен цитрат след изследвания, прегледи и други методи за стимулация (дуфастон, противозачатъчни). Бих искала да попитам има ли мами, забременели с него

# 74
 • Мнения: 30
Здравейте, момичета 🌸 Със СПКЯ съм и имам неуспехи със забременяването. Изписаха ми кломифен цитрат след изследвания, прегледи и други методи за стимулация (дуфастон, противозачатъчни). Бих искала да попитам има ли мами, забременели с него


И на мен ми бяха изписани.  Продава се в Турция, тук го няма. Единственото, което се получи беше свръхстимулация и кисти + 5кг, които все още стоят Sad

# 75
 • Благоевград
 • Мнения: 2 189
Аз забременях с него. При мен не се образуват фоликули без стимулация и съм пробвала различни схеми. От 5 до 9 ден на цикъла пих 2х1. Образува се 1 фоликул, но при мен не се пукат сами и се наложи да направим инвитро. Забременях с първата процедура, но бременността приключи в късен месец заради спукани води и разкритие.
Много е важно да се проследи дали си пукат фоликулите и хормоните, докато растат. Много са важни нивата на Естрадиола И ЛХ. Има инжекции, които държат ЛХ в граници и позволяват на яйцеклетката да узрее и да си пукне фоликулът, стига яйчниците да не са като моите с дебела обвивка заради поликистозата. Водя борба с тази гад ПКЯ и ИР от 15 години, решението при мен е само И единствено инвитро.

# 76
 • Мнения: 19
signora_tina Много съжалявам за това, което ти се е случило... ПКЯ са много коварни, доста трудно се третират с лекарства. Аз мисля да опитам този месец с прегнил, пък ще видим дали ще се спукат, защото поне с това нямам проблем до момента.

# 77
 • Благоевград
 • Мнения: 2 189
Аз от днес съм на Иногинол. Вчера бях на преглед. Освен Ацетил Л-Карнитин по 2гр. на ден, сега ще приемам и Иногинол по 1 таблетка. И с тези добавки чакаме цикъл, не се знае кога. Сега ще пия за 10 дни Дуфастон, за да предизвикаме кървене и после стоим и чакаме. Така или иначе, нищо друго не остава. Четох доста добри отзиви за Иногинол, че предизвикват спонтанна овулация. Ще видим при мен как ще е.
Иначе хормоните по време на бременността са повлияли малко на единия яйчник, поизчистил се е, но не достатъчно.

# 78
 • Мнения: 19
Аз също обсъдих с докторката ми Иногинол, но тя ми предпоръча нещо ново ПРОФЕКУНД. Също е хранителна добавка и ще видим как ще се повлиая от него. Дуфастона ми е почти всеки месец в рецептата, без него няма цикъл, а без него пропада лечението. Ти коя болница посещаваш Simple Smile

# 79
 • Мнения: 233
Здравейте, момичета ! Този месец ще стане една година от както правим опити за бебе без успех. Освен МФ, който отрихме и работим за подобряване, реших и аз да отида на преглед и фоликуметрия.
Правя уточнението, че винаги съм имала редовен цикъл 28-29 дни. Всеки месец засичам овулация с тестове за Ову само между 14-16ти ден.В други дни от цикъла не съм имала положителни тестове. Всеки месец около дните с положителни тестове си имам подуване, придърпвания в яйчниците и обилна ЦС, която се променя с наближаването на деня на О.
Правих почти всички хормонални излседвания - всички са в норма , FSH и LH са в съотношение 1:1 и нормални стойности, хормоните на ЩЗ също са добре, само TSH-то го мъча от 3,12 да го сваля с еутирокс.
Изследвах се два пъти за ИР, включително и натоварване с глюкоза.
Изследвах прогестерон и естрадиол на 3ти ден повторно. Пак са в норма.
И така, на фоликуметрията на 10ти ден се видяха 7 малки кистички в левия яйчник, в десния нямаше кисти и докторът видя предполагаем фоликул там 13мм и лигавица 11мм. Заключи, че не правя овулация от левия и че за десния също е скептичен. На 13ти ден отидох отново и тогава след дълго търсене в десния яйчник намери нещо, приличащо на фоликула от миналия път с размери 4мм. Пак потвърди, че явно няма да има овулация този месец.В ляво си бяха 7те малки кистички.
Доста изчетох по темата за ПКЯ, включително и по чужди сайтове, но не намирам симптоми за такива неща при себе си. Чудя се дали изобщо съм нямала и овулация при положение, че на 15ти ден имах изключитлено положителен тест за овулация, а на 15ти и 16ти ден си имах болки в яйчниците, точната ЦС.На 17ти ден вече нямах симптоми.
Възможно ли е всеки месец да си имам овулация, тъй като винаги имам тези признаци в определени дни, някой път 14-15ти ден, някой път е било и на 17ти-18ти най-късно (тогаваи цъкъла ми беше 32 дни по изключение) ?
Прикачвам и снимка на двата яйчника от 10тия ден, защото тук може би сте по-запонати как трябва да излеждат поликистозни яйчници и фоликули.
Скрит текст:
- ляв яйчник
- десен

# 80
 • Благоевград
 • Мнения: 2 189
Аз също обсъдих с докторката ми Иногинол, но тя ми предпоръча нещо ново ПРОФЕКУНД. Също е хранителна добавка и ще видим как ще се повлиая от него. Дуфастона ми е почти всеки месец в рецептата, без него няма цикъл, а без него пропада лечението. Ти коя болница посещаваш Simple Smile

Някои от таблетките ми дразнят стомаха, но не знам кои и е ад. Иначе съм в "Щерев" при доктор Савова, тази седмица стават 3 години. За това време имаме няколко стимулации, неуспешна инсеминация заради напукането на фоликулите и хиперстимулация, първо инвитро - успешно, но с късен аборт.

# 81
 • Мнения: 19
signora_tina аз също имам чувствителен стомах, доста е неприятно да... кога мислиш да правиш втори опит инвитро... аз съм се заканила не стане ли с прегнила този месец, да пробвам инсеминация .. писна ми все да не става..

# 82
 • Sofia
 • Мнения: 2 118
lokofenka, първо да кажа, че не съм медицинско лице и коментарът ми може да не е достоверен.

Аз съм с ПКЯ и моите яйчници изглеждат по същия начин като твоя ляв яйчник.

Това, че имаш положителен тест за овулация, не значи, че ще настъпи овулация. Тестовете отчитат просто завишения ЛХ. Но след това завишаване дали ще се стигне до овулация, може да се види само на ехограф.

При ПКЯ, често обвивката на яйчниците е удебелена, което може да попречи на фоликулите да се спукат въпреки покачването на ЛХ.

# 83
 • Мнения: 233
brin de muguet, благодаря ти за отговоря ! И аз знам, че тестовете не са гаранция , че ще има овулация, но тъй като съвпадат с болките и неразположенията всеки месец, както и в ЦС, се чудя дали имам изобщо ПКЯ. Четох навсякъде пише, че при ПКЯ има над 12 кисти , при мен са 7. Хормоналните ми изследвания също са нормални и това ме кара да се съмнявам в това становище.
Общо взето тази диагноза е на базата на ехограф в един месец и въпреки другите изследвания.
Ще проследя , разбира се, какво се случва и другите месеци, но съм малко шах с пешката след прегледа.

# 84
 • Мнения: 339
Момичета, а какво ще кажете за АМХ 4.14? Доказва ли СПКЯ в лека форма? Благодаря!

# 85
 • Мнения: 88
По мои наблюдения , чисто непрофесионално се изказвам , ако имате редовен цикъл и положителни тестове за ову е много малко вероятно да не овулирате . Ако циклите са неовулаторни, според мен няма да имате ясно изразена цикличност в дни всеки месец . За да сте сигурна , поченете да мерите температурата си сутрин , ако видите постоянно покачена температура за повече от 10 дни значи е имало овулация . Също пуснете прогестерон 1 седмица сшед предполагаема овулция , той ще потвърди с нивата си , има ли няма ли такава . 
Здравейте, момичета ! Този месец ще стане една година от както правим опити за бебе без успех. Освен МФ, който отрихме и работим за подобряване, реших и аз да отида на преглед и фоликуметрия.
Правя уточнението, че винаги съм имала редовен цикъл 28-29 дни. Всеки месец засичам овулация с тестове за Ову само между 14-16ти ден.В други дни от цикъла не съм имала положителни тестове. Всеки месец около дните с положителни тестове си имам подуване, придърпвания в яйчниците и обилна ЦС, която се променя с наближаването на деня на О.
Правих почти всички хормонални излседвания - всички са в норма , FSH и LH са в съотношение 1:1 и нормални стойности, хормоните на ЩЗ също са добре, само TSH-то го мъча от 3,12 да го сваля с еутирокс.
Изследвах се два пъти за ИР, включително и натоварване с глюкоза.
Изследвах прогестерон и естрадиол на 3ти ден повторно. Пак са в норма.
И така, на фоликуметрията на 10ти ден се видяха 7 малки кистички в левия яйчник, в десния нямаше кисти и докторът видя предполагаем фоликул там 13мм и лигавица 11мм. Заключи, че не правя овулация от левия и че за десния също е скептичен. На 13ти ден отидох отново и тогава след дълго търсене в десния яйчник намери нещо, приличащо на фоликула от миналия път с размери 4мм. Пак потвърди, че явно няма да има овулация този месец.В ляво си бяха 7те малки кистички.
Доста изчетох по темата за ПКЯ, включително и по чужди сайтове, но не намирам симптоми за такива неща при себе си. Чудя се дали изобщо съм нямала и овулация при положение, че на 15ти ден имах изключитлено положителен тест за овулация, а на 15ти и 16ти ден си имах болки в яйчниците, точната ЦС.На 17ти ден вече нямах симптоми.
Възможно ли е всеки месец да си имам овулация, тъй като винаги имам тези признаци в определени дни, някой път 14-15ти ден, някой път е било и на 17ти-18ти най-късно (тогаваи цъкъла ми беше 32 дни по изключение) ?
Прикачвам и снимка на двата яйчника от 10тия ден, защото тук може би сте по-запонати как трябва да излеждат поликистозни яйчници и фоликули.
Скрит текст:
- ляв яйчник
- десен

# 86
 • Sofia
 • Мнения: 2 118
lokofenka, споко! Може и да нямаш ПКЯ. Това може само лекар да го каже. Аз само споделям при мен как е. Ако се притесняваш консултирай се с друг лекар.

Аз съм имала положителен тест за овулация, повишено либидо, пробождания в яйчника, белтъкообразна ЦС и накрая като отида на преглед, вместо овулация съм си отглеждала 4см киста.

Но аз съм си със страшно нередовен цикъл и си знам, че съм с ПКЯ (потвърдено от няколко лекари).

# 87
 • Мнения: 19
Аз съм имала положителен тест за овулация, повишено либидо, пробождания в яйчника, белтъкообразна ЦС и накрая като отида на преглед, вместо овулация съм си отглеждала 4см киста.

Но аз съм си със страшно нередовен цикъл и си знам, че съм с ПКЯ (потвърдено от няколко лекари).
[/quote]

Аз бях по същия начин, но моята беше 6 см..

# 88
 • Мнения: 233
Знам аз, че тук ще намеря адекватни отговори ! После докторите като вземат да се обиждат от това, че четем в бг-мама.. Grinning
Иначе при мен тези симптоми са всеки месец и нямам кисти след това , освен тези малките в левия яйчник.
Ще взема да отида на второ мнение, но ми е трудно да намеря читав гинеколог в София, който да не сваля кожи заедно с цитомазката Grinning

# 89
 • Мнения: 3 593
Аз съм с редовен цикъл (между 29-33 дни) и месеци наред не съм имала овулация, а яйчниците ми бяха лунен пейзаж. Така че редовният цикъл не е гаранция. Яйчникът на горната снимка ми изглежда поликистозен, този на долната - не. Тоест дори и да имаш, е доста лека форма и може да се подобриш с добавки. Пробвай инофолик / иногинол. При много хора има положителен резултат.

Аз от повече от година си пия добавки, защото няколко лекаря ми казаха, че съм била добре и нямам нужда от противозачатъчни, и с тях определено усещам подобрение. Например цикълът ми преди беше на 32-36 дни, сега е на 28-30 и като цяло се чувствам по-добре.

# 90
 • Мнения: 158
Моите и двата яйчника изглеждат като на първата снимка, като имат по 10 бр. кистички всеки. Потърсих второ мнение и АГ-то, при което отидох онзи ден, ми каза, че според нея това са антрални фоликули и не мисли, че е поликистоза. За всеки случай ще пусна базални хормони при следващия ми цикъл. Тя също така каза, че овулация съм имала този месец (дори ми показа на монитора), имам и редовен цикъл. Обаче не успях да разбера защо според едното АГ е ПКЯ, а според другото антрални фоликули. Защо според единото АГ състоянията на яйчниците ми е лошо, според другото всичко изглежда наред.
Може и да бъркам (поправете ме ако е така), но щом хормоните са в норма, има засечена овулация, то тогава леката поликистоза не би трябвало да е плашеща, няма СПКЯ, който носи със себе си редицата други проблеми.

Последна редакция: ср, 23 окт 2019, 16:57 от kitty_

# 91
 • Мнения: 19
Моите и двата яйчника изглеждат като на първата снимка, като имат по 10 бр. кистички всеки. Потърсих второ мнение и АГ-то, при което отидох онзи ден, ми каза, че според нея това са антрални фоликули и не мисли, че е поликистоза. За всеки случай ще пусна базални хормони при следващия ми цикъл. Тя също така каза, че овулация съм имала този месец (дори ми показа на монитора), имам и редовен цикъл. Обаче не успях да разбера защо според едното АГ е ПКЯ, а според другото антрални фоликули. Защо според единото АГ състоянията на яйчниците ми е лошо, според другото всичко изглежда наред.
Може и да бъркам (поправете ме ако е така), но щом хормоните са в норма, има засечена овулация, то тогава леката поликистоза не би трябвало да е плашеща, няма СПКЯ, който носи със себе си редицата други проблеми.

Пусни си хормони и ще разбереш най-добре, защотото само на видеозон никои не може да е сигурен дали е или не е ПКЯ. Колкото повече мнения, толкова повече обърквания, поне мое мнение. Избери 1 и се следи при него. На кой ден си имала овулация каза ли ти?

# 92
 • Мнения: 158
Моите и двата яйчника изглеждат като на първата снимка, като имат по 10 бр. кистички всеки. Потърсих второ мнение и АГ-то, при което отидох онзи ден, ми каза, че според нея това са антрални фоликули и не мисли, че е поликистоза. За всеки случай ще пусна базални хормони при следващия ми цикъл. Тя също така каза, че овулация съм имала този месец (дори ми показа на монитора), имам и редовен цикъл. Обаче не успях да разбера защо според едното АГ е ПКЯ, а според другото антрални фоликули. Защо според единото АГ състоянията на яйчниците ми е лошо, според другото всичко изглежда наред.
Може и да бъркам (поправете ме ако е така), но щом хормоните са в норма, има засечена овулация, то тогава леката поликистоза не би трябвало да е плашеща, няма СПКЯ, който носи със себе си редицата други проблеми.
Пусни си хормони и ще разбереш най-добре, защотото само на видеозон никои не може да е сигурен дали е или не е ПКЯ. Колкото повече мнения, толкова повече обърквания, поне мое мнение. Избери 1 и се следи при него. На кой ден си имала овулация каза ли ти?
Овулацията ми точно е била минала, около 16-ти ден от МЦ. Решила съм при тази жена да се следя. Предната беше заключила, че имам ПКЯ и почти сигурен бъдещ стерилитет без да ми е назначила нито 1 изследване, както и искаше да ме лекува с противозачатъчни.

# 93
 • Мнения: 19
Моите и двата яйчника изглеждат като на първата снимка, като имат по 10 бр. кистички всеки. Потърсих второ мнение и АГ-то, при което отидох онзи ден, ми каза, че според нея това са антрални фоликули и не мисли, че е поликистоза. За всеки случай ще пусна базални хормони при следващия ми цикъл. Тя също така каза, че овулация съм имала този месец (дори ми показа на монитора), имам и редовен цикъл. Обаче не успях да разбера защо според едното АГ е ПКЯ, а според другото антрални фоликули. Защо според единото АГ състоянията на яйчниците ми е лошо, според другото всичко изглежда наред.
Може и да бъркам (поправете ме ако е така), но щом хормоните са в норма, има засечена овулация, то тогава леката поликистоза не би трябвало да е плашеща, няма СПКЯ, който носи със себе си редицата други проблеми.
Пусни си хормони и ще разбереш най-добре, защотото само на видеозон никои не може да е сигурен дали е или не е ПКЯ. Колкото повече мнения, толкова повече обърквания, поне мое мнение. Избери 1 и се следи при него. На кой ден си имала овулация каза ли ти?
Овулацията ми точно е била минала, около 16-ти ден от МЦ. Решила съм при тази жена да се следя. Предната беше заключила, че имам ПКЯ и почти сигурен бъдещ стерилитет без да ми е назначила нито 1 изследване, както и искаше да ме лекува с противозачатъчни.

Ами не се вясвай повече там при нея. Изчакай си цикъла и си пусни хормоните от 3 до 5 ден. Това ще те ориентира най-добре.

# 94
 • Благоевград
 • Мнения: 2 189
signora_tina аз също имам чувствителен стомах, доста е неприятно да... кога мислиш да правиш втори опит инвитро... аз съм се заканила не стане ли с прегнила този месец, да пробвам инсеминация .. писна ми все да не става..

При последния преглед миналата седмица, докторката каза да не се пазим. Чакам след няколко дни втори цикъл след загубата, но предизвикан с Дуфастон. Каза ми да си пия добавките и да не се ангажирам с нищо. Да съм чакала спонтанен цикъл и като ми дойде да й звънна. Сигурна била, че тези добавки ще ми помогнат и ще имам спонтанен цикъл и дори бременност. Ще видим. Тези дни са ми кошмарни. Плача постоянно, дали от хормоните, дали от наближаващата дата на термина, не знам.
Относно инсеминацията - това за мен е най-глупавата процедура, която съществува изобщо И успеваемостта е изключително ниска. Инсето имитира нормалния полов акт и ако няма проблем с партньора, няма смисъл да се прави. Ако има влошена морфология, то тогава е добре, защото ще останат само най-качествените и здрави сперматозоиди.
А ти за това време, през което опитвате, прави ли фоликулометрия?

# 95
 • Мнения: 19
signora_tina аз също имам чувствителен стомах, доста е неприятно да... кога мислиш да правиш втори опит инвитро... аз съм се заканила не стане ли с прегнила този месец, да пробвам инсеминация .. писна ми все да не става..

При последния преглед миналата седмица, докторката каза да не се пазим. Чакам след няколко дни втори цикъл след загубата, но предизвикан с Дуфастон. Каза ми да си пия добавките и да не се ангажирам с нищо. Да съм чакала спонтанен цикъл и като ми дойде да й звънна. Сигурна била, че тези добавки ще ми помогнат и ще имам спонтанен цикъл и дори бременност. Ще видим. Тези дни са ми кошмарни. Плача постоянно, дали от хормоните, дали от наближаващата дата на термина, не знам.
Относно инсеминацията - това за мен е най-глупавата процедура, която съществува изобщо И успеваемостта е изключително ниска. Инсето имитира нормалния полов акт и ако няма проблем с партньора, няма смисъл да се прави. Ако има влошена морфология, то тогава е добре, защото ще останат само най-качествените и здрави сперматозоиди.
А ти за това време, през което опитвате, прави ли фоликулометрия?

И аз чакам тези дни стонтанен цикъл. Надявам се да пропусна дуфастона и да ми дойде без него, защото попринцип ми идва след 30ден и нагоре, никога по-рано. Попринцип за инсето си права, не зная как да постъпя вече. Имам една неуспешна бременност, която завърши в 7г.с. нямам проблем с тръбите, мъжкия фактор е добър, но не става. Много пъти съм правила, нямам цикъл без фоликуметрия, последните 3 месеца се забавих, защото имах киста 6см, бях на Регулон, за да изчезне и последния път бях чиста. Ще видим този месец, кохато настъпи как ще процедираме, най-вероятно Летрозол и  Прегнил. Вече имам чувство, че почти живея в болница Щерев, поне 3 пъти в месеца посещавам клиниката.

# 96
 • Мнения: 121
Аз също имам спонтанна бременност, завършила в 9 г.с, а плодът отговаряше на 6та и 5 дни.
Забременях на 26 ден, според мен яйцеклетката е била презряла и негодна. Защо мисля така? След аборта направих 3 месеца фоликулометрия при репродуктивен, първият месец имаше 0 на 17 ден, вторият и третият задържах фоликули, които стигаха 30 мм. и последният път не се спука дори с прегнил на 19 мм, поставен на 13 ден.
Т.е аз имам доминантен всеки месец, расте си, на 10 ден размерите са супер, лигавицата е супер, но оттам насетне нищо не се случва и се получава задържан. Диагноза-ЛУФ. Единствено решение-инвитро, за съжаление.
Това, което не мога да разбера, е че при повечето жени с проблеми, ЛХ е висок, по-висок от ФСХ, а при мен ЛХ е нисък, откъдето е и проблема при спукването на фоликула.
Слаба съм, пазя диети, спортувам, не знам откъде ми дойде тази напаст. Стреса ми е голям обаче...
Е, оплаках се Hug

# 97
 • Мнения: 19
Аз също имам спонтанна бременност, завършила в 9 г.с, а плодът отговаряше на 6та и 5 дни.
Забременях на 26 ден, според мен яйцеклетката е била презряла и негодна. Защо мисля така? След аборта направих 3 месеца фоликулометрия при репродуктивен, първият месец имаше 0 на 17 ден, вторият и третият задържах фоликули, които стигаха 30 мм. и последният път не се спука дори с прегнил на 19 мм, поставен на 13 ден.
Т.е аз имам доминантен всеки месец, расте си, на 10 ден размерите са супер, лигавицата е супер, но оттам насетне нищо не се случва и се получава задържан. Диагноза-ЛУФ. Единствено решение-инвитро, за съжаление.
Това, което не мога да разбера, е че при повечето жени с проблеми, ЛХ е висок, по-висок от ФСХ, а при мен ЛХ е нисък, откъдето е и проблема при спукването на фоликула.
Слаба съм, пазя диети, спортувам, не знам откъде ми дойде тази напаст. Стреса ми е голям обаче...
Е, оплаках се Hug

Ще ти кажа нещо: Щом един път е станало, пак ще стане Simple Smile Съжалявам за това, което ти се е случило, познато ми е.. Моята овулация също е късна, засичана е и на 19ден... Аз също съм слаба, нямам прекалено окосмяване, нито акне, но ПКЯ си е на ниво. При мен проблема е ЛХ е висок, по-висок от ФСХ, та се надявам да се преборя отново и този пък до финала. Желая ти успех и късмет Simple Smile

# 98
 • Мнения: 121
Благодаря ти за отговора.
При мен и андрогените са добре, нямам акне.
Странно ми е защо ЛХ е толкова нисък.
Даже бях започнала да пия метформин пролетта, нали подобрявал качеството на яйцеклетките, но  3 месеца нямах цикъл, следователно не е това лечението. Спрях го и ми дойде. Вероятно той е свалил допълнително ЛХ.

# 99
 • Мнения: 19
Благодаря ти за отговора.
При мен и андрогените са добре, нямам акне.
Странно ми е защо ЛХ е толкова нисък.
Даже бях започнала да пия метформин пролетта, нали подобрявал качеството на яйцеклетките, но  3 месеца нямах цикъл, следователно не е това лечението. Спрях го и ми дойде. Вероятно той е свалил допълнително ЛХ.

Възможно е да, спокойно за всички има правилно лечение, за другите медицината е доста напреднала.

# 100
 • Мнения: 261
Здравейте момичета и аз съм с поликистозни яйчници и имам три прекрасни деца въпреки кистите.Исках да ви кажа да не се отчайвате ,а да вярвате че чудото ще стане и при вас Hug
Преди първата ми бременност ходих в храма св. Мина на 11 ноември  тогава е празника http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=59712 и занесох едни бебешки дрешки,бурканче мед,шише червено вино и постна питка. Иконата на празника я изкарват навън там се оставя дрешката , а вътре при олтара се оставят другите неща.Ако мислите да отидете трябва да знаете че към 6:00 часа сутринта е най добре защото после стават големи опашки. Аз отидох сутринта рано запалихме свещички с майка ми и се помолихме на спокойствие. Януари месец бях бременна с близнаци Grinning  Може да е случайно, може и да не е ,но аз вярвам че Господ ми ги прати. Praynig
P.S Цикълът ми беше на 30-40 дена с кисти като по учебник както се изрази една гинеколожка . В продължение на година се лекувах с клостилбегит,парлодел ,дуфастон и други не ги помня вече беше преди 13 години. Второто ми забременяване стана след две години опити без да пия нищо.И пак ходих на празника на св.Мина ,но вече бременна за да се помоля да ми е живо и здраво детенцето,защото едно светило от майчин дом ми каза че не съм бременна въпреки двете чертички и ми предписа марвелон за нормализиране на цикъла ,който го пих четири дена преди да разбера че всъщност съм
Нищо не пречи да опитате Peace

# 101
 • Мнения: 88
След почти 2,5 години опити за бебе все така нищо . Тази поликистоза не знам вече какво да я правя . Висок АМХ , непропорционални ЛХ и ФСХ , нямам инсулинова резистентност ,ТСХ ми е в норма с лечение , няма тромбофилии, НК са ок , мъжа е ок . Пробвах стимулация с Кломид и Летрозол - овулирам ,но не става . Консултирала съм се с Русев , Калчев(каза инсе) и Карликая от Бахчеджи(инвитро) . Колкото и да не ми се иска нещата вървят към инвитро ...  , но миналата седмица сестра ми беше при Сигридов на фетална и го е попитала за мен , да даде съвет и той казал че било рано за инвитро и да съм направела инсе при Калчев , че той бил най -добрия и знаел как да стимулира годни яйцеклетки , защото тези с Летрозола били негодни .
И така сега съм в дилема , да пробвам ли инсе при Калчев или направо инвитро в Турция . До сега си мислех , че смисъл от инсе няма , тъй като нямаме мъжки проблем , но при наученото от сигридов излиза ,че не е точно така . Аз живея в Дубай , тук гинеколозите не са надеждни , даже никой не ми изписа да пия инозитол . Аз покрай форумите разбрах колко е добър за поликистозата и го почнах преди два месеца най-накрая . Взимам омега 3 , вит Д , цинк , прявя йога и се опитвам да съм на без глутенова/млечна диета . Ще се радвам да споделите ако имате мнение или съвети 🤗

# 102
 • Мнения: 19
След почти 2,5 години опити за бебе все така нищо . Тази поликистоза не знам вече какво да я правя . Висок АМХ , непропорционални ЛХ и ФСХ , нямам инсулинова резистентност ,ТСХ ми е в норма с лечение , няма тромбофилии, НК са ок , мъжа е ок . Пробвах стимулация с Кломид и Летрозол - овулирам ,но не става . Консултирала съм се с Русев , Калчев(каза инсе) и Карликая от Бахчеджи(инвитро) . Колкото и да не ми се иска нещата вървят към инвитро ...  , но миналата седмица сестра ми беше при Сигридов на фетална и го е попитала за мен , да даде съвет и той казал че било рано за инвитро и да съм направела инсе при Калчев , че той бил най -добрия и знаел как да стимулира годни яйцеклетки , защото тези с Летрозола били негодни .
И така сега съм в дилема , да пробвам ли инсе при Калчев или направо инвитро в Турция . До сега си мислех , че смисъл от инсе няма , тъй като нямаме мъжки проблем , но при наученото от сигридов излиза ,че не е точно така . Аз живея в Дубай , тук гинеколозите не са надеждни , даже никой не ми изписа да пия инозитол . Аз покрай форумите разбрах колко е добър за поликистозата и го почнах преди два месеца най-накрая . Взимам омега 3 , вит Д , цинк , прявя йога и се опитвам да съм на без глутенова/млечна диета . Ще се радвам да споделите ако имате мнение или съвети 🤗

Защо не опиташ с тези добавки, може да си избереш инофолик или  профекунд. В предните коментари една мацка писа за инофолик , аз пък съм на профекунд, но поне 3 месеца се пие. Опитай и с тях, поне са добавки не са хормони и след това действай както прецениш. (предписани са ни от лекари лекари по репродуктивна медицина)

# 103
 • Мнения: 88
Да аз от 2 месеца пия инозитол и фолиева което е същото като инофолик , уж чакам да видя подобрение . Simple Smile
След почти 2,5 години опити за бебе все така нищо . Тази поликистоза не знам вече какво да я правя . Висок АМХ , непропорционални ЛХ и ФСХ , нямам инсулинова резистентност ,ТСХ ми е в норма с лечение , няма тромбофилии, НК са ок , мъжа е ок . Пробвах стимулация с Кломид и Летрозол - овулирам ,но не става . Консултирала съм се с Русев , Калчев(каза инсе) и Карликая от Бахчеджи(инвитро) . Колкото и да не ми се иска нещата вървят към инвитро ...  , но миналата седмица сестра ми беше при Сигридов на фетална и го е попитала за мен , да даде съвет и той казал че било рано за инвитро и да съм направела инсе при Калчев , че той бил най -добрия и знаел как да стимулира годни яйцеклетки , защото тези с Летрозола били негодни .
И така сега съм в дилема , да пробвам ли инсе при Калчев или направо инвитро в Турция . До сега си мислех , че смисъл от инсе няма , тъй като нямаме мъжки проблем , но при наученото от сигридов излиза ,че не е точно така . Аз живея в Дубай , тук гинеколозите не са надеждни , даже никой не ми изписа да пия инозитол . Аз покрай форумите разбрах колко е добър за поликистозата и го почнах преди два месеца най-накрая . Взимам омега 3 , вит Д , цинк , прявя йога и се опитвам да съм на без глутенова/млечна диета . Ще се радвам да споделите ако имате мнение или съвети 🤗

Защо не опиташ с тези добавки, може да си избереш инофолик или  профекунд. В предните коментари една мацка писа за инофолик , аз пък съм на профекунд, но поне 3 месеца се пие. Опитай и с тях, поне са добавки не са хормони и след това действай както прецениш. (предписани са ни от лекари лекари по репродуктивна медицина)

# 104
 • Мнения: 41
Здравейте на всички! Simple Smile

На 27 години съм и от декември 2018 г правим опити за бебе-неуспешни. Sad С нередовна М съм, направо липсва, един ден е и е оскъдна. Преди години ми казаха, че имам кисти, имам и висок пролактин, за който пиех Достинекс. За предизвикване на М само Дуфастон.
Чета много тук и предимно предписват противозачатъчни. На мен никога не са ми предписвали.
Ходех при лекар с много добри отзиви, за него всичко изглеждаше ОК, матка, нямах кисти (въпреки че отново не ми беше идвало). Пих само Иногинол и пак при ендокринолог  и пак Достинекс... Омагьосан кръг Sad но едно голямо НИЩО!
В понеделник бях при друг лекар по препоръка, също е и репродуктивен.
Каза че съм с малка матка, че имам много кисти... като цяло обрисува страшна картинка. Дори да забременея , за което се съмнява, не знае дали ще го задържа... Sad. Веднага заговори за инвитро и др процедури в клиниката, където работи...

Искам да ви попитам, възможно ли е, когато не ти е идвало, тогава да имаш кисти и обратно, като ти дойде, да се изчистиш. 😣

# 105
 • Мнения: 19
Здравейте на всички! Simple Smile

На 27 години съм и от декември 2018 г правим опити за бебе-неуспешни. Sad С нередовна М съм, направо липсва, един ден е и е оскъдна. Преди години ми казаха, че имам кисти, имам и висок пролактин, за който пиех Достинекс. За предизвикване на М само Дуфастон.
Чета много тук и предимно предписват противозачатъчни. На мен никога не са ми предписвали.
Ходех при лекар с много добри отзиви, за него всичко изглеждаше ОК, матка, нямах кисти (въпреки че отново не ми беше идвало). Пих само Иногинол и пак при ендокринолог  и пак Достинекс... Омагьосан кръг Sad но едно голямо НИЩО!
В понеделник бях при друг лекар по препоръка, също е и репродуктивен.
Каза че съм с малка матка, че имам много кисти... като цяло обрисува страшна картинка. Дори да забременея , за което се съмнява, не знае дали ще го задържа... Sad. Веднага заговори за инвитро и др процедури в клиниката, където работи...

Искам да ви попитам, възможно ли е, когато не ти е идвало, тогава да имаш кисти и обратно, като ти дойде, да се изчистиш. 😣

Здравей, кръга е доста омагьосан и при мен. Когато отидох по време на цикъл за преглед преди да започна стимулация, ми откриха 6см киста, така че е напълно възможно всичко.

# 106
 • Rock 'n Roll Land
 • Мнения: 3 098
BellAaAa, а защо веднага инвитро, няма ли вариант само за стимулация?

# 107
 • Мнения: 41
BellAaAa, а защо веднага инвитро, няма ли вариант само за стимулация?

Реално стъпките са да направим цветна снимка, спермограма, АМИ, тогава да преценим какво и как може да се направи. Ако може с хапчета или инжекции, проследяване на ову и опити у дома... Но тревожното е, че ми каза че матката ми е като на 11 годишна и че като цяло е трудно забременяване и износване CryCryCry
Естествено аз направо въобще не знаех как да реагирам, след като от предишните ми две изследвания си пише, че матката ми е с нормални форми.... Та питах я кое я кара да мисли, че като цяло ако се пристъпи към всички останали методи ще го задържа... И каза, че ще пробва с един ембрион...  Та така... Не ми се иска да вярвам, че е само това, след като има много неизвестни.. Не ми хареса че веднага заговори за административни неща, т. е цени...

# 108
 • Rock 'n Roll Land
 • Мнения: 3 098
Ходила ли си при друг специалист?
На мен една лекарка също ми каза такова нещо, никой друг не го потвърди, даже ми се изсмяха, когато споделих това твърдение.

# 109
 • Мнения: 41
Ходила ли си при друг специалист?
На мен една лекарка също ми каза такова нещо, никой друг не го потвърди, даже ми се изсмяха, когато споделих това твърдение.

Този вторник съм при д-р Даниела Славова, МЦ плюс, Варна. Съвсем неутрална. Искам да видя какво ще ми каже от самия преглед преди да разкажа за опитите ни и т. н. Не искам да повярвам, че се е възползвал от отчаянието ми, от това, че й споделих... Но..
Видях също, че не е измерена дължината на матката а само ширина: 25 мм и ендометриум 7.8 мм. (каза че е ок предвид малката матка)
Размери от предишни изследвания: 68 мм, 28 мм и 9 мм.
Моля всички ви за информация - дали са близко до нормалното тези размери за зачеване и износване на дете...

# 110
 • Мнения: 3 593
Ние не сме лекари, за да можем да ти кажем кои размери на матката са нормални. Но дори и при малка матка съм чувала, че се прилага хормонално лечение, за да порасне, така че не се безпокой излишно.
Отиди при друг репродуктивен специалист и потърси второ, дори трето мнение. И тогава прецени.

# 111
 • Мнения: 41
Ние не сме лекари, за да можем да ти кажем кои размери на матката са нормални. Но дори и при малка матка съм чувала, че се прилага хормонално лечение, за да порасне, така че не се безпокой излишно.
Отиди при друг репродуктивен специалист и потърси второ, дори трето мнение. И тогава прецени.

Описах размерите, защото може някоя вече мама, да е имала подобни и да изкаже мнение Simple Smile Далеч съм от мисълта, че някой на 100% ще ми каже да, перфектни са, ще стане.. А просто да събера мнения. Да, знам за хормонално то лечение, но не е много приятно в прав текст да чуеш думите:  "с колкото и хормони да те тъпча, тя няма да порасне".. :/

# 112
 • Мнения: 3 593
Много е неприятно, да. Този репродуктивен специалист ми се вижда чист печалбар. Защото,ако наистина матката ти е малка за износване, какво значение има дали ще пробваш да забременееш естествено или с инвитро, и в двата случая не би имало успех. От тази част на мен лично ми звучи, че гледа да ти вземе парите.

 А иначе при поликистозата не ми се струва особено възможно един месец яйцниците ти да са лунен пейзаж, а на другия да са чисти. Други хормони освен пролактин пускала ли си?

Ето какво излиза в нета за нормални размери: normal standards of uterine dimensions are7.6x4.5x3. Non pregnant uterine size varies with age, number of pregnancies and patient endocrinological status, normal adult uterus measures approximately 7.2-9.0cm long, 4.5-6.0cm wide and 2.05-3.5 deep(1).

# 113
 • Мнения: 41
Ами м. януари тази година не видях нищо по тях, а сега направо ги преброихме, та си мислех, че може да има някаква връзка с цикъла, все пак нали са незрели фоликули, които не са се разпукали и няма цикъл.. Но може да греша.
Преди съм пускала всички други хормони, андрогени и прочие-само високия пролактин беше проблема и така на ендокринолог.

# 114
 • Мнения: 87
Ами м. януари тази година не видях нищо по тях, а сега направо ги преброихме, та си мислех, че може да има някаква връзка с цикъла, все пак нали са незрели фоликули, които не са се разпукали и няма цикъл.. Но може да греша.
Преди съм пускала всички други хормони, андрогени и прочие-само високия пролактин беше проблема и така на ендокринолог.
Ако не е проблем за теб може ли да споделиш кои са тези специалисти за които говориш( може и на лично ако нещо те притеснява) , виждам че става дума за Варна, аз също съм от Варна и нещата които са ти казали много ми приличат на думите на един лекар който и мен ме прати така за инвитро без да са ми направени всички необходими изследвания. Simple Smile

# 115
 • Мнения: 19
Ходила ли си при друг специалист?
На мен една лекарка също ми каза такова нещо, никой друг не го потвърди, даже ми се изсмяха, когато споделих това твърдение.

Този вторник съм при д-р Даниела Славова, МЦ плюс, Варна. Съвсем неутрална. Искам да видя какво ще ми каже от самия преглед преди да разкажа за опитите ни и т. н. Не искам да повярвам, че се е възползвал от отчаянието ми, от това, че й споделих... Но..
Видях също, че не е измерена дължината на матката а само ширина: 25 мм и ендометриум 7.8 мм. (каза че е ок предвид малката матка)
Размери от предишни изследвания: 68 мм, 28 мм и 9 мм.
Моля всички ви за информация - дали са близко до нормалното тези размери за зачеване и износване на дете...

BellAaAa какво стана вчера беше ли при Савова?

# 116
 • Мнения: 41
BellAaAa какво стана вчера беше ли при Савова?
[/quote]

Здравейте!
Ходих, да. Разказах й какъв е случая, какво съм пила през годините, за високия пролактин и прочие. Не исках да споделям нищо преди да ме види (за малката матка и кистите).
За съжаление монитора не беше обърнат към мен и не можех да гледам заедно с нея. Дебел ендометриум 10.5 мм. Каза, че всеки момент трябва да ми дойде (това е така все пак до събота бях на Дуфастон 3 х2 за 5 дни)
Каза матка с нормални размери и тогава й споделих какво са ми казали за това, че е недоразвита, каза че няма такова нещо и че е нормално за нераждала жена размери: 6 см дължина на 3 см ширина.
Попитах я за поликистозата (нали все пак се вижда на ехограф?!?, казах че сме преброили 10 фоликули предния път). Отг. ми че няма такова нещо и че това е нормалния вид на яйчника?!?!?! Озадачи ме, защото аз си мисля именно обратното или греша, моля някой да ме поправи. Нали, когато няма М. и има много незрели фоликули на ехограф може да се говори за поликистоза (ест. и след това ако и хормоналните изследвания го потвърдят), но се виждат, а не е нормален вид на яйчник. Това не ми беше окей.
Иска да пуска FSH, LH, TSH, TESTOSTERON, Андростенфион, ОГТТ +инсулин. Хвана се за това, че може да се дължи на метаболитен проблем, затова назначи това последното.
Уж каза, че всичко е ок, че ще забременея, че най-вероятно с витамини ще се оправят нещата, но иска да види резултатите....
Доста се съмнявам, уж нормален размер на матка, а е писала след размерите тип S.

# 117
 • Мнения: 3 593
Ако не ме лъже паметта, повече от 8 фоликула на яйчник говори за поликистоза.

# 118
 • Мнения: 158
Аз също имам преброени фоликули 10 бр. и на двата яйчника, също ми казаха, че това не е поликистоза, а добър яйчников резерв. Тръпна в очакване на видя как ще са ми хормоните, тези дни ще ми дойде и ще ги пусна. Надявам се да потвърдят думите на докторката.

# 119
 • Мнения: 41
Аз също имам преброени фоликули 10 бр. и на двата яйчника, също ми казаха, че това не е поликистоза, а добър яйчников резерв. Тръпна в очакване на видя как ще са ми хормоните, тези дни ще ми дойде и ще ги пусна. Надявам се да потвърдят думите на докторката.

Може наистина да е така... Сега като върна лентата назад, лекарката, която ми каза, че е поликистоза многократно повтори, че яйчниците ми имат много големи възможности, но са лениви...  Не знам какво да мисля вече. Едната обрисува страшно положение, а вчера другата говори, че всичко може да се оправи и с витамини, естествено като види резултатите.
В този ред на мисли, какво мислите за "Cycle Balance"? Някоя пила ли е.
Преди време пиех  иногинол, имаше ефект, но може пък може да се дължи и на Достинекса.

# 120
 • Мнения: 87
Аз го пия, но за сега при мен няма ефект, може би не е минало достатъчно време

# 121
 • Мнения: 41
От колко време го пиеш? На мен не са ми го назначавали, но се чудя дали да не го пробвам. Поне четейки състава не виждам нещо, което би ми навредило Flushed

# 122
 • Мнения: 19
От колко време го пиеш? На мен не са ми го назначавали, но се чудя дали да не го пробвам. Поне четейки състава не виждам нещо, което би ми навредило Flushed

Аз мисля, че бих писала за профекунд. След консултация с доктор в клиника Щерев, не си го самоназначих, но попитах и тя ми каза, че доста често го дават и имат много добри отзиви за него. Не е лекарство, а хранителна добавка, можеш да прочетеш състава няма нищо в него, което може да ти навреди. Аз силно се надявам да помогне.

# 123
 • Мнения: 87
От колко време го пиеш? На мен не са ми го назначавали, но се чудя дали да не го пробвам. Поне четейки състава не виждам нещо, което би ми навредило Flushed
От месец и половина, но ето че пак ми закъснява с доста дни и този месец, а уж помага за регулирането на цикъла.За това мисля че след по - дълъг период ще се види ефекта.

# 124
 • Rock 'n Roll Land
 • Мнения: 3 098
Профекундът е голяма работа - корен от мака, фолиева киселина и витекс. Неща, които ще намериш за общо 20-30 лв. поотделно, а те го продават за 80+...

# 125
 • Мнения: 41
Профекундът е голяма работа - корен от мака, фолиева киселина и витекс. Неща, които ще намериш за общо 20-30 лв. поотделно, а те го продават за 80+...
Този Профекунд ми беше излязъл, но не съм чела нищо за него, иначе се интересувах от Cycle Balance за ок. 24-25 лв мисля че беше с 2 съставки: фолиева киселина и мио-инозитол.

# 126
 • Мнения: 3 593
Той е същия като състав като Инофолик. Има няколко такива добавки, виж кое ти излиза най-изгодно. Аз лично си купувам отделно инозитол на прах в кутия от 200 гр.

# 127
 • Мнения: 88
Здравйте , аз също си взех голяма разфасофка и не съм сигурна ,че приемам правилното количество ... уж меря на кухненската везна - излиза ми по- малко от половин чаена лъжичка . Вие как премервате 2г ? Освен това ме упоява още на 2г и рядко приемам още един път 2г , при вас има ли такъв ефект ? .
Той е същия като състав като Инофолик. Има няколко такива добавки, виж кое ти излиза най-изгодно. Аз лично си купувам отделно инозитол на прах в кутия от 200 гр.

# 128
 • Мнения: 3 593
Имам си мерителна лъжичка в кутията. Може да си купите от ибей също. 2 гр при мен излиза колкото 1 чаена лъжичка.

# 129
 • Мнения: 2 166
Здравейте ,записвам се в темата да ви чета.Водих дъщерята на ехографски преглед ,тя е на 18г.( стройна е без диети ,няма свръх окосмяване и няма мазна кожа) и все още не води полов живот. Има нередовен цикъл.Понякога е почти точен ,но понякога закаснява с 5 до 6 дни ,рядко повече ,но последните два месеца имаше слаби кръвотечения по никое време нито в овулация нито в цикъл. Закъсня и 12 дни. Доктора каза оголемени яйчници особенно единия  и задебелена лигавица на матката.Накара ми се ,че не сме ходили до сега на преглед .Изписа дуфастон 3 по 1т. за 5 дни за да и дойде цикъла и после ясмин по схема за 3 месеца.Не назначи никакви изседвания.Цикъла дойде на 4 -тото хапче дуфастон ,а тя отказва да пие ясмина.Чела била.... Та и аз започнах да чета...и искам да питам да я водя на АГ друг за ново лечение и изследване (разбира се ако благоволи да назначи ,аз няма как да му кажа) или да я водя на ендокринолог?
Четох изследванията от първа страница ,но се обърках ,кои са на 3-тия ден ?може ли на 7-мия ,или се пускат от 3ия до седмия  ?Акоги пусна на 7ия? ще са реални ли? Може ли някоя добра душа да ми напише кои точно да пусна?Могат ли да се пуснат на обяд и на гладно ли да са?
От години ходи редовно на плуване ,но сега много чете и има маса ангажименти и от 2 месеца е спряла плуването.А и стреса от 1 година и е на макс.

# 130
 • Мнения: 3 593
Женските полови хормони и 13 ОН прогестерон са на 3-4 ден, за другите няма значение кога. Можете да пуснете като начало един общ пакет полови хормони + тестостерон на 3 ден, има ги тези пакети на намалена цена в повечето лаборатории, може да пуснете и кръвна захар и инсулин. И с тях вече при друго АГ, ако той прецени дали да назначи допълнителни изследвания, има ли нужда от консултация с ендокринолог и тн. По моите скромни впечатления ендокринолозите не обръщат особено внимание на спкя, за тях това си е гинекологичен проблем, те гледат щитовидна жлеза и тн. Общо взето на всички, при които съм била, включително хвалени софийски лекари, мнението е било "нищо ти няма".

Апропо, аз смятам, че при изявена картина може да се постави диагноза спкя и само след ултразвуков преглед. Дали е правилно, вече е друга тема. Ясмина защо да не го пие? Тя не планира да забременява, не мисля, че по някакъв начин ще й навреди. Ще прикрие козметично проблема, докато го взима, като го спре, кистите пак ще се върнат. Но така или иначе "лечение" за спкя няма.

И понеже съм забравила да отговоря на част от предния въпрос - от инозитол никога не ми се е доспивало, а го пия от доста време сутрин и вечер.

# 131
 • Мнения: 88
Аз съм с нередовен цикъл още от тийнейджърка , тогава обаче изобщо не се говореше за ПКЯ . По мои наблюдения , опит , посещавани лекари и прочетена литература : мнозинството от лекари ще я сложат на противозачатъчни - които сами по себе си не третират проблема ,а го маскират само . За вредите от тях, плюс алтернативно лечение , може да се прочете доста в “beyond the pill” и “ “period repair manual” . Тя е още млада , но ако има заченки на поликистоза , то симтомите ще се обострят с възрастта и годините , ако не се предприемат мерки . Търсете лекар , който да и пусне нужните изследвания и да се ангажира с лечение .  . 
Здравейте ,записвам се в темата да ви чета.Водих дъщерята на ехографски преглед ,тя е на 18г.( стройна е без диети ,няма свръх окосмяване и няма мазна кожа) и все още не води полов живот. Има нередовен цикъл.Понякога е почти точен ,но понякога закаснява с 5 до 6 дни ,рядко повече ,но последните два месеца имаше слаби кръвотечения по никое време нито в овулация нито в цикъл. Закъсня и 12 дни. Доктора каза оголемени яйчници особенно единия  и задебелена лигавица на матката.Накара ми се ,че не сме ходили до сега на преглед .Изписа дуфастон 3 по 1т. за 5 дни за да и дойде цикъла и после ясмин по схема за 3 месеца.Не назначи никакви изседвания.Цикъла дойде на 4 -тото хапче дуфастон ,а тя отказва да пие ясмина.Чела била.... Та и аз започнах да чета...и искам да питам да я водя на АГ друг за ново лечение и изследване (разбира се ако благоволи да назначи ,аз няма как да му кажа) или да я водя на ендокринолог?
Четох изследванията от първа страница ,но се обърках ,кои са на 3-тия ден ?може ли на 7-мия ,или се пускат от 3ия до седмия  ?Акоги пусна на 7ия? ще са реални ли? Може ли някоя добра душа да ми напише кои точно да пусна?Могат ли да се пуснат на обяд и на гладно ли да са?
От години ходи редовно на плуване ,но сега много чете и има маса ангажименти и от 2 месеца е спряла плуването.А и стреса от 1 година и е на макс.

# 132
 • Мнения: 2
Здравейте, Аз да споделя моят проблем .. Тест отрицателен ..
Имам нередовен цикъл 40 - 45 дена .. Четири пъти ходих при различни гинеколози. Всеки път ми казваха ,че съм чиста т.е. без кисти ,без бяло течение и т.н.  всичко в нормата , въпреки това ми единия изписа Пикозитол .
Помолих да ми пуснат изследвания на хормони ,но отказваха ..
Сега отново цикъла ми го няма вече 50 ден. , имам симптомите преди да ми дойде ии уж да дойде и го няма .
Понеже е края на месеца и няма направления ,ще чакам началото на другия и ще посетя друг лекар.
Какво да правя ..  Взех да пия билки

# 133
 • Мнения: 3 593
Пусни си изследвания сама на трети ден от цикъла, като ти дойде. И какво има да ти ги пуска лекаря, като те така или иначе не се покриват от здравна каса? Както казах и в предишен коментар, има пакети за тези изследвания в Цибалаб, Рамус и тн., избираш този с повечко неща (ТСХ, тестостерон) и вече с тези направени изследвания ходиш на добър гинеколог (повечето такива за жалост не преглеждат по здравна каса). Той ако прецени, ти казва да си пуснеш и други хормони.
И не пий билки току така,не се знае коя няма да ти повлияе зле. По-добре инофолик / иногинол.

# 134
 • Мнения: 302
Да добавя, ТСХ, ФТ4, ФТ3 - на чист ден без кървене. Пролактинът обикновено също е в тези пакети с половите, но той е най-добре да се прави около овулация.

# 135
 • bg
 • Мнения: 39
Здравейте! Записвам се и аз в темата с 18год. дъщеря, на която поставиха диагноза поликистоза на яйчниците.
По принцип е с нередовен цикъл, два пъти съм я водила при различни АГ и твърдяха, че в тийнеджърска възраст се случва и не е повод за притеснение, ако продължи така и след 18г би следвало да се предприемат действия. Тази година М е веднъж на 2 месеца и след като я заведох на преглед заключението беше яйчници с кистозна структура. Изследвания правихме на инсулин, пролактин и TSH. Пролактин малко над нормата, инсулин- в норма но завишен. АГ ни изпрати на ендокринолог, каза че предвид възрастта иска мнение за да предпише лечение.
Ендокринологът направо каза, че е синдром на поликистоза на яйчниците, предписа иногинол-1 капс.дн. и глюкофаж 2х500.
 Притесняват ме много неща, особено колебанието на гинеколога- каза ми, че не би дал глюкофаж в такава доза, а само 500. Заради страничните реакции, които коментирахме накрая каза ако толкова съм притеснена да взема само иногинола и трябвало да се появи цикъла. От вашият опит, смятате ли че само на база на тези изследвания може да се постави такава диагноза. Тези, които имат опит с млади момичета, какво бихте ме посъветвали- да минаваме ли на лекарствата, да търсим ли друг/и специалисти, не може ли чрез диета да регулираме цикъла. Липсата на категоричност и разминаване при лекарите ме плаши и не желая да си правят експерименти. Прочетох по-напред в темата, че някои от вас имат опит с дъщерите си и ще съм благодарна да се включат с мнение или да ми пишат на лични.

# 136
 • Мнения: 3 593
Гинекологът не е ендокринолог. Не виждам защо неговото мнение трябва да е от значение по отношение приема на глюкофаж. Ако имаш притеснения относно компетентността на ендокринолога, обърни се към друг. Но така или иначе регулирането на кръвната захар и инсулина не е компетентност на гинеколога.

Какви са тези странични реакции от глюкофаж, които те безпокоят? Аз лично искам да ми го изпишат, ама на, ендокринолозите не щат, добре съм била.
Това, което са й изписали, е според мен най-щадящото "лечение", гинекологът можеше директно да я сложи на противозачатъчни и да не се занимава. Така че аз лично не виждам какъв е проблемът да си пие предписаните неща. По-добре с тях, отколкото след време да развие диабет.

П.С. Кетодиета може да е само в плюс към лечението, но изисква изключителна воля да се спрат всякакви сладки неща и въглехидрати. И зависи много от това дали момичето е с наднормено тегло - ако свали примерно десетина килограма, може да й се подобри цикъла. Но ако килограмите са в норма, надали ще има ефект върху цикъла.

Последна редакция: сб, 02 ное 2019, 21:30 от esmeralda23

# 137
 • Благоевград
 • Мнения: 2 189
Може да звучи страшно,  но аз бих се обърнала към репродуктивен специалист - ще обясня защо.
От 11 годишна имам цикъл, който беше ад. Идваше за 20 дни, спираше за 10, айде пак нов цикъл, спира за 5 дни, и така месеци наред. Майка ми се усети, че нещо не е както трябва. Заведе ме на АГ, изписаха противозачатъчни. На 13 започнах с Диана 35. Пих 6 месеца. След това го спрях и нямах цикъл. Изписаха ми пак лекарства и получих кръвоизлив. После пак противозачатъчни, пак същата работа. 2 години поред на 6.05. получих кръвоизливи. От тогава докато не реша да забременея (28 г.) ме тъпкаха с противозачатъчни. Никой АГ или ендокринолог толкова години не се опита да предизвика овулация. Откриха ми и ИР, когато бях на 20. И нищо. 3 години вече се борим за овулация, но нищо. Загубих бебето си в 24 г.с. и има подозрения, че е заради ПКЯ и ИР.
Затова Ви казвам - консултиране се с репродуктивен. Вижте има ли, няма ли овулация, за да сте спокойни, че ако има СПКЯ, поне яйчниците засега функционират правилно. Повярвайте ми, горчиво съжалявам, че се забавих толкова, но аз не съм лекар, за да знам какво трябва да направя и съм обиколила над 20 лекари от различни болници, включително Коларов и Дяволов от Майчин дом. Но е трябвало по-сериозни мерки. В момента съм на 31 години и нямам спонтанна овулация.
Късмет!

# 138
 • bg
 • Мнения: 39
Кр. захар не й е пускана. Диагноза или предполагаема такава беше поставена на база на трите показателя, които посочих и се прие преддиабетно състояние, още повече че имала такава наследствена предразположеност.
Мнението на гинеколога беше, че това не е "щадящо" лечение, но както казвате той не е ендокринолог. А неблагоприятните реакции са описани - прилошаване, повръщане, коремни болки. Хормоналното лечение ме притеснява, моя личен опит не е добър  и затова я заведох при друг лекар.
Не бих определила теглото като наднормено-58кг при 165р. Действително в последната година е качила 3-4 кг, но аз го отдавах на повече застояване и стрес...

# 139
 • Мнения: 3 593
Ами пуснете кръвна захар, инсулин и хома индекс. Даже може и обременяване с глюкоза, за да е сигурно.
Така или иначе ако има инсулинова резистентност, най-добре е да си пие глюкофаж. Има много изследвания, които доказват, че метформина подобрява значително СПКЯ. Коремни болки и повръщане не са сериозни или опасни реакции, дори повечето хора не ги получават. А за да няма рязко сваляне на кръвната захар и прилошаване, е важно да й изпишат правилната доза.

# 140
 • Мнения: 2 166
Аз се чудех какво да изследвам по напред ,накрая се свързах с ендокринолог и докторката предложи да я приеме в болница и да пусне всички възможни изследвания.Ще и запише час на 3-ия ден на предполагаемата М.Каза ,че даже и да се забави М, ще пусне каквото може от изследванията ,а после в рамките на месеца има право на контролен преглед ,ще и пусне другите.
Менструацията която предизвикаха с дуфастон вече свърши.(пила го е 1 ден ) Днес беше чиста.Притеснява ме ,че постоянно има топли и студени вълни.Обяснява ми как на всички им е топло ,а нея я тресе,и после и текат вадички от жега....много ме притеснява.Бих и взела билкови сиропи имаше четах ама да не повлияем на изследванията.

# 141
 • Мнения: 194
Здравейте! Записвам се и аз в темата с 18год. дъщеря, на която поставиха диагноза поликистоза на яйчниците.
По принцип е с нередовен цикъл, два пъти съм я водила при различни АГ и твърдяха, че в тийнеджърска възраст се случва и не е повод за притеснение, ако продължи така и след 18г би следвало да се предприемат действия. Тази година М е веднъж на 2 месеца и след като я заведох на преглед заключението беше яйчници с кистозна структура. Изследвания правихме на инсулин, пролактин и TSH. Пролактин малко над нормата, инсулин- в норма но завишен. АГ ни изпрати на ендокринолог, каза че предвид възрастта иска мнение за да предпише лечение.
Ендокринологът направо каза, че е синдром на поликистоза на яйчниците, предписа иногинол-1 капс.дн. и глюкофаж 2х500.
 Притесняват ме много неща, особено колебанието на гинеколога- каза ми, че не би дал глюкофаж в такава доза, а само 500. Заради страничните реакции, които коментирахме накрая каза ако толкова съм притеснена да взема само иногинола и трябвало да се появи цикъла. От вашият опит, смятате ли че само на база на тези изследвания може да се постави такава диагноза. Тези, които имат опит с млади момичета, какво бихте ме посъветвали- да минаваме ли на лекарствата, да търсим ли друг/и специалисти, не може ли чрез диета да регулираме цикъла. Липсата на категоричност и разминаване при лекарите ме плаши и не желая да си правят експерименти. Прочетох по-напред в темата, че някои от вас имат опит с дъщерите си и ще съм благодарна да се включат с мнение или да ми пишат на лични.

Дъщеря ви има ли проблеми с наднормено тегло? В България, където ми поставиха диагнозата ми дадоха лекарства, но нула информация по отношение на диета и поддръжка за това състояние. Както казва тукашния ми лекар (във Великобритания), 80% от това, което всяка жена може да направи за поликистозата си, минава през храната.
И да, както беше писала горе една от дамите, все повече лекари вярват, че точно хиперинсулимията е виновна за СПКЯ.
Каквито и медикаменти да пие дъщеря ви, оправете диетата задължително. Храненето при това заболяване е специфично. Няма да се правя на по-католик от