Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 57

• 27 704
  • 761
  •   1
Отговори
# 405
хадзапи, как се установява полип? Имаше ли някакви оплаквания или случайно са го открили?
Цялостно отпадане на организма и ниския хемоглобин 69 и желязо 2, колоноскопия правих и там се оказаха 3 полипа, един огромен и 2 по-малки, първо се махнаха 2-та, година по-късно - сега юли, махнах и 3-я.
Правих си и двата пъти колоноскопиите при д-р Кацаров, в София, в болница "Здравето", той обърна внимание на ниския ми хемоглобин и желязото и ми даде да си купя 5 ампули Монофер от аптека, и в болницата ми ги вкараха венозно. Вдигнах малко хемоглобина - 99 и желязото, но още не се чувствах добре и попитах може ли още 5 ампули да ми влеят, той каза - може. След второто вливане вече вдигнах в нормите хемоглобина и оттогава след махането на полипите, поне с това се чувствам добре.
Сега си имам проблеми пак да махам хеликобактер, не ми е много висок, миналата година при проблемите с тоталното отпадане имах и много повишен, над 7 за хебикобактер, и пих тогава антибиотици 2 плюс улкамед плюс нексиум. Сега карам само на нексиум, но под формата на Еманера и Улкамед, защото ми е само малко над 2 хебикобактера.
Миналата година още към букета се добави и повишено ТСХ и Тат и Мат хвърчащи много, така че си имам и Хашимото.
Сдобих се и с повечко алергии, целият ми корем беше разранен и повече от година мина, докато попадна на читав алерголог, който да ми направи проби за хранителни алергии и ми постави и диагноза, която за моите години беше учудена, че има положителни проби за храни за алергия. Бях при алерголог д-р Рашева - казвам името й, защото е много слънчева и приятна лекарка, работи и у нас - в Болница Здравето в София - тя е и детски алурголог и за възрастни също - работи и в Англия и през 2 седмици пътува и за там и за София.
Имам си и рефлукс Герб, и колит и хемороиди, на стари години, стари за диагнозата, която ми поставиха - болест на Жилбер, че е късно открита - и ми стана пълна картинката - с тази болест на Жилбер поне се разбра повишеният ми билирубин - плюс от преди това 10-летие назад си имам и хроничен Епщайн Бар, за който също трябва да се следи покрай проблемите с Хашимотото.

# 406
Благодаря, хадзапи! Имам близка, която вероятно ще тръгне по този път още тази седмица. Та ми е полезна информацията ти.

# 407
Здравей, как са стойностите на хормоните ти? Нова си в темата и вероятно не знаеш, но дори да попадат в референтните граница, както ти спомена, това пак не значи, че всичко е наред. Трябва да са с оптимални стойности. Peace

Благодаря! По спомен тсх беше около 4 и нещо, другите два не ги помня, но ендокриноложката изобщо не им обърна внимание на тях 🤔

# 408
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз съм с нисък феритин, но нормален хемоглобин.
Подозирам, че не усвоявам хран. в-ва.
Какви са симптомите на полипите.
Сама няма как да ида на изследвания, трябва ЛЛ да ме прати

Коте, 4 е много.
Трябва да е около 2

# 409
Благодаря! По спомен тсх беше около 4 и нещо, другите два не ги помня, но ендокриноложката изобщо не им обърна внимание на тях 🤔

Ооо, със сигурност си за хормон. Имаш хипофункция. Ходи при друг ендо, за да ти изпише терапия. Simple Smile

# 410
Полипите нямат симптоми, може да се развиват тихичко в дебелото черво до 10 години и само отпадането да покаже, а вече да е доста късно - както при мен с огромния един полип, добре, че е бил доброкачествен, ако съм си стояла още малко и вече е щяло да е най-лошото.
И това всичко, защото не си бях пуснала при едно изследване Пкк по здравна каса, допълнително Суе, а само желязо.
Задължително Суе-то, показва дали има някъде възпалителен процес. И желязото си ми ниско, а докторката гастрото ми вика да си продължавам с желязото и да не го спирам. Миналата година края на май вече бях много зле и понеже все си мислех, че желязото е от миомните ми възли ниско, изобщо не отдавах значение, че е от нещо друго, а бях започнала вече освен умората тотална и световъртежи и да спя по повече.
Накрая мъжът ми настоя да си направя изследвания и пуснах пакета Макс с ТСХ към Цибалаб, там е пълен пакета, само още пуснах фецес за хеликобактера и окултните кръвоизливи.
И се започна - ТСХ високо, окултни положителни, Суе-то много високо, висок Хеликоб.
Веднага си пуснах самостоятелно трите хормона, паратхормон, тат и мат и още един маркер, който открих по нет-а, че е и за стомах и за ендокринология и пуснах и него. От там се потвърди за ТСХ, още един хормон нагоре, плюс Тат и Мат много.
Гастрото ми даде 4-на комбинация за хеликобактера, а ендокринолог за хормона.
Правих виртуална колоноскопия, като си мислех, че тя е нещо добро като изследване, чух реклама. Но не би... да, показа за големия полип, пуснах си тогава и за бял дроб - това е на скенер тази колоноскопия виртуална и е много гадна, както бях и изтощена, въпреки, че бях занесла кръвните изследвания, не обърнаха внимание за ниския хемоглобин и... не включиха система, припаднах след гадното изследване, и тогава вече и система имаше. Посъвзех се и си тръгнах, а иначе ми бяха видени още и нещо като полип на ендометриума, както и образувание на гърдите, уплътнение.
По-късно Д-р Кацаров каза, че на виртуална колон. не се виждат по-малките полипи, но поне знаеше, че има огромен полип, а той беше и в самото начало на червото, на най-гадното място, и поне като е имало и още 2 полипа, махнал беше само единия в началото и втория го оставил, за да махне най-големия. По принцип махат само по 2 полипа на един път, да няма кръвоизливи. После се пази 2 седмици диета, предимно с макарони, бял хляб, банани и подобни, дават кое може и кое не. После най-рано след 6 месеца е следваща колон. да може да се прави.
После тръгнах за ендометриума. Ходих в клиника "Адела" при един лекар, който от бг мама ми бяха препоръчали за такива проблеми, 2 пъти бях, той беше категоричен, че е миома, а не полип, после при рутинен преглед при моята гинеколожко, и полип и кисти ми бяха изчезнали - това сега април тази година.
Ходих и относно образуванието на гърдите, на 2 ехографии, правих и МРТ, ходих при двама хирурзи, основното беше, че нямало хранене, да се наблюдава. Пак от бг мама срещнах думата Еластография и потърсих къде има - намерих в болница "Щерев", направих там - тя е показателна дали има онко процес или не - за късмет - нямаше опасност и сега съм си мирнала откъм тези неща.
само започнах да си правя профилактични неща тази година и доста обикалях, обадиха ми се и болежки по ставите, но и с тях засега се справям добре - включих си хомеопатия, билки, домашна физиотерапия направо си направих, упражнения, хранене, сокове, биорезонанс - понеже имаме такива апаратчета, но те не са панацея, вече посъжаляваме, че ги купихме, но като вече ги имаме, все пак ги ползваме да дават по едно рамо на телцата ни.
Пак ми е започнал някакъв лек възпалителен процес, но ще видя как ще се развият нещата, ще се следя и така...
Живот и борба.
Вече съм в менопауза, поне откъм това се отървах от месечните неприятни течове и силни болки и ми изчезнаха кистите на яйчниците и ми понамаляха чувствително кистите по гърдите.
Това ми е историята по-подробно.
О, забравих да напиша - вижте си и феритина и трансферина, това са депата на желязото, както и фолиевата киселина, вит. Д и вит. В 12, правих си и цинк, магнезий, хлор, тези неща не влизат в пакетите Макс.

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 19:05 от хадзапи

# 411
Предвид полипите, смущения в метаболизма имаше ли (работата на дебелото черво)?

Лекарите, ако е правена консултация с тях, какво казват за болките в ставите? 

# 412
Докторите гледат масово на парче и препращат от един на друг и никой не гледа цялостно.
Ортопеда каза, че било начален артрит, невролога ми даде само за доплер на кръвообръщението на главата, има стеснение на едната артерия леко, но това не било някакъв проблем, за болките в шията била съм млада, нямало по здравна каса направления повече от 2-3 като одобрения, чакали хора с по-сериозни от моите проблеми, правих си в Сити клиник на околовръстното в София на Тесла 3 с малко намаление чрез Офертомед, доста неща излезнаха, протрузии, ама по невролога това не било още дискови хернии, е, даде ми жената за физиотерапия иначе.
Болката в дясно коляно си я имам от малка и така до ден-днешен нищо не откриват.
Имамси и стеснение на сакрума, но за там дали ще мога скоро да стигна до МРТ не зная.
Дясно рамо и там имах болки, шипче и възпаление. Тазобедрени стави също ме боляха, особено лявата, обаче направленията ми - успях и още 1 да си взема, не можаха да покрият всичко и понеже аз мога само ултразвук и магнит, електролечение не мога, защото съм свръхчувствителна на ток, тресе ме и най-малкото все едно съм на далекопровод закачена и лампа, и за да си покрия всичко, си купих за у дома ултразвук, от докторката на физиотерапията ми каза как да правя и колко да мажа, и си правих на всички места, сега си имам у дома и при нужда си правя, може даже всеки месец по 10 дни да се прави и 20 да е почивка.
Взех си и магнитни с турмалин също за нагревки за коляното, за пояса, прилагам го и на тазобедрените стави, през нощта, слагат се на голо, както и за глезен, то за при нужда, за ръка, за шията и напасвам, защото за рамо няма и ми е добре, загряват, приспособявам особено за рамото и докато спя слагам, закрепвам както успея и като правя и упражненията всеки ден, без които не мога, тях си ги зная от преди няколко години от лечебна физкултура от болницата по физиотерапия в Овча купел - и от стоеж и от лежане.
Правих си Ехография на коленете и на раменете, ехографията на стави замества МРТ-та, така излиза много по-евтино, но е само за китки, лакът, глезенни, коленни и за раменете ставите, за тазобедрените не е особено показателно, ако не гледа добър ехографист за стави, такива са обаче ревматолозите и за по-натам ще ходя при Ревматолози за ехо на тазобедрени, намерих един Мед. център, който са основно ревматолози.
За раченете и коленете използвах пак ваучери чрез Грабо бг обаче.
Това всичко ми е от чуто, от търсене, изследванията сама си ги правя и на доктор отивам с готови такива да чуя какво ще каже.
Никой лекар изобщо не ми е казал нещо по-обобщено, с изключение на невроложката, на която й казах какво започнах да взимам за ставите - а това е Колаген, хондроитин сулфат с бромелаин, глюкозамин, витамини В групата, вит. Е, А, буфериран вит. С за възпаленията, защото в буферирана форма стомаха не се уврежда, има го в Б-я, вит. Д, пих и изопринозин за висок билирубин, хомеопатия за стави, която си я взех от книгите на д-р Атанас ихайлов "Моята практика" в 2 части, билки от една огромна Енциклопедия на доктор Балч и Филис Балч, изчетох я цялата, както и витамините от там си ги взех.
С невроложката уточних как да се взимат само нещата, 10 дни да, а 20 да се прави почивка.
Друго - преди няколко седмици, съвсем скоро научих, че желязо може да се направи и по Здравна каса, но в болница, има си клинична пътека при желязодефицитна и др. 244, направление 7, за болнично лечение, миналата година не знаех и 300 лв. си ги дадох.
А тази година отидохме в болница "Йоан Панел" до 5-та градска, тя е хематологична за мъжа ми, че му играят и на него хемоглобиновите истории и го взеха с това направление. Вляха му 3 ампули желязо, другия месец е пак за прием да се види какво е станало с хемоглобина му, за да му се изследва евентуално електрофореза на хемоглобини, за нея трябвало желязото да е в граници, също научих по неволя и къде има имунолози в София, по кои болници, обаче кой работи по здравна каса, така и още не мога да разбера, бяхме платено в Александровска при проф. Наумова, правихме изследвания клетъчен имунитет, има лазни разминавания, днес научих нови неща, които тя ни написа за есенно-зимен сезон, които може да се взимат като предпазване от настинки, при интерес ще ги пиша, едното е страшно скъпо, било най-добрият имуномодулатор, по това, което четох за него в нет-а, но като има проблеми с В клетките, те са по-особени от Т- лимфоцитите - то по неволя човек започва да чете и да се опитва нещо да си обясни, доколкото може да разбере.
Поне разбрах, че за клинична имунология по здравна каса могат да издават направления специалисти вътрешни болести, алерголози, унг, но дали е само за консултация или включва и пънела първичния ца клетъчния имунитет това не мога да кажа, защото още не мога да открия имунолог, който да работи по здравна каса, освен в Александровска, но там вече бяхме ходили пратено при шефката на имунологията, а тя лично не работи по каса, доколкото само схванах, може би лекарите, които са на смяна и както се пазне в самата лаборатория работят, но може би това направление да е само за консултация, а самите изследвания да са платени.
Поне консултацията с проф. Наумова не беше скъпа, 60 лв. В Александровска и в Исул цените за консултации с доценти и професори ги държат най-достъпни, в Иван Рилски и на др. честа са вече от 100-150, че има и по 200 лв.
Ако още имате въпроси, стига да се сетя още нещо, което в момента не се сещам, ще пиша, от собствения ми опит с каквото се се сблъсквам от 1 година насам за мен, а покрай мъжа ми вече повече от 15 години.

# 413
Здравейте,
От утре почвам силен антибиотик заради бактериална инфекция. Същевременно пия Лтироксин.
Колко часа трябва да оставя м/у двете лекарства?
Трябва да пия антибиотика към 8-9 сутринта, защото след 12 часа имам пробиотик и противогъбично.
Изобщо 10 дена ще е пълен цирк с хапове.

# 414
Rocket, поне 4-5 часа според мен. Пий хормона към 5 сутринта и антибиотика в 9.

# 415
Здравейте! Не бях писала в темата над 2 години ... но ето, че отново имам нужда от съвет. Ситуацията ми е - ниско ТСХ, ниско Ф4, ниско Ф3. Ако се допитам до лекар - ще ми намали дозата, а аз имам всички симптоми на хипофункция, въпреки ниското ТСХ.
След като си вдигнах дозата до 75 мг, ТСХ спадаше, Ф4 се вдигна и се чувствах супер.
НО последните 2 изследвания показват, че Ф4 е намаляло от 20 до 14.
Имам съмнения, че може да съм предозирала, защото 2 поредни месеца ТСХ ми беше ПОД долна граница, но заради оптималните стойности на Ф4 не направих корекция.
Четох, че може да е проблем на хипофизата, която да не произвежда достатъчно ТСХ, но от друга страна, съм била и с много високо ТСХ.

Прикачвам снимка на изследванията (не знам дали е разрешено)

Скрит текст:

Моля, ако някой е изпадал в тази ситуация - ниско ТСХ, ниско Ф4, да сподели дали и как се е справил Simple Smile

# 416
nkeif, това си е хипофункция. Не знам защо ТСХ ти е нисък, може да имаш нисък кортизол примерно - тогава ТСХ също стои нисък. Но от личен опит мога да кажа, че ако увеличиш дозата и видиш повишение на нивата, но след 2-3 месеца пак има понижение, това просто означава, че дозата все още е ниска. Затова моят принцип напоследък е да изчакам към 2 месеца, преди да повторя изследването, а не само месец или месец и половина, както хората често правят (от нетърпение, предполагам).

Основните принципи за тълкуване на резултатите, доколкото мога да ги обясня, са:

1) Винаги се гледат ФТ4 и ФТ3 заедно с ТСХ, никога само ТСХ;
2) Ако ТСХ е висок, а ФТ4/ФТ3 са нормални или дори оптимални (т.е. над средата на реф. стойности), това е начална хипофункция, която обаче най-вероятно изисква лечение, особено ако е придружена със симптоми;
3) Ако ТСХ е в норма или нисък, но и ФТ4/ФТ3 са ниски (поне единият от двата), като ниски не значи само под нормата, а значи под средата на реф. стойности, тогава става въпрос за хипофункция и пак е необходимо лечение или повишаване на дозата.

Последна редакция: ср, 07 авг 2019, 16:22 от Cioccolata

# 417
  • Майна Сити
Здравейте, момичета!
Преди една година си бях пуснала разширен панел за щитовидната и ТАТ и МАТ ми бяха 3 пъти над нормата. Посетих ендокринолог, който ми каза, че реално жлезата ми (все още) работи и няма смисъл да ме тъпче с допълнително хормон. Препоръча ми само да си я следя. Днес, около година по-късно, си пуснах изследвания и това са ми резултатите:

Скрит текст:

Въпросът ми е кога става време за хормон? Като спреш да се чувстваш добре, или когато TSH излезе извън границите? Аз в момента съм добре (ако изключим засиления косопад, от който имам чувството че ще оплешивея). Има ли начини за сваляне на ТАТ И МАТ без лекарства?

# 418
ТАТ и МАТ с лекарства (медикаменти) не се свалят. Ако успееш да си уцелиш диетата или да откриеш кое предизвиква образуването на антитела, може и да стане. Антителата ти продължават да се качват, вече не са 3 пъти над нормата. За хормон - ако ще забременяваш, със сигурност. Ако имаш сериозни оплаквания - пак може да се мисли за хормон. Модерен лекар би казал не си за хормон. Но трябва да правиш "нещо" за Хашимото. Класическата терапия казва за хормон си и сега с тези показатели. Освен ако не си в пубертет или в менопауза, тогава са склонни да изчакат и наблюдават. Не знам дали има друго заболяване, за което да цари по-голям хаос относно това какво да (не) се прави, когато го открият.

# 419
  • Майна Сити
На 29 съм. Нито пубертет, нито менопауза. Втора бременност не планирам. Явно ще ровя за някаква диета, от цялото четене днес, стигнах до извода че първото нещо, което трябва да се спре е глутена, после вече ако не се получат нещата, да се мисли за млечните.

Общи условия

Активация на акаунт