Обичате да се наслаждавате на храната хапка по хапка.

Нямате настроение и съответно нямате желание да се храните.

Сто неща са ви на главата, хапвате бързо на крак и продължавате със задачите за деня.

Разпознахте ли себе си на някой от горните три реда? Може и да сте съвсем друг тип, разбира се. А какви бяхте преди 10 години, какви бяхте като деца?

Доказано е, че съществува пряка зависимост между гените и апетита. Всеки от нас може да открие прилики между себе си и някой от двамата си родители (или и двамата) по отношение на храната – апетит, предпочитания, поведение, метаболизъм и т.н. И тъй като информацията е закодирана в нашето ДНК, като възрастни ние не сме много по-различни от нашето детско „Аз“.

Добрата новина е, че има начин да контролираме гените си. В тази връзка ние като родители можем да наклоним везните от наследствеността към семейната среда. Така дори етикетът „злоядо дете“ не би изглеждал толкова страшно.

През кой период детето изпитва страх от нови храни? Какви са грешките, които обикновено допускаме по отношение на храненето на детето? Какви тактики можем да приложим, за да подпомогнем формирането на здравословни хранителни навици у нашето дете? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Велина Христова и д-р Виктория Спасова:



 

Велина Христова е сертифициран здравен консултант към Института по интегрално хранене в Ню Йорк, лектор и автор на блога www.vitareal.net. Завършва висше образование в Германия, Холандия и Португалия. Понастоящем е докторант по психологическо измерване и диагностициране в Софийски университет. Специализира в психология на храненето.

Д-р Виктория Спасова е асистент, докторант и специализант по медицинска генетика в Катедрата по медицинска генетика, МУ-София. Основните ѝ интереси са в областта на репродуктивната медицина, женското здраве и нутригенетиката. Понастоящем е консултиращ специалист към Re:Gena.

Последна редакция: чт, 22 юли 2021, 18:17 от Редактор*