За частните уроци в 7ми клас....

 • 14 656
 • 107
 •   2
Отговори
 • Мнения: 132
Имам седмокласничка наесен и предвид масовата истерия около школи и частни уроци исках да попитам миналите през това следното:

1/ колко пъти в седмицата ходеше детето ви на уроци по български и математика в 7ми клас?
2/ колко ви струваше това месечно?
3/ доволни ли сте от резултата?
4/ бихте ли променили нещо, ако сега трябваше тепърва да минавате през тази истерия?

Предварително благодаря и ви стискам палци за резултатите.

# 1
 • Мнения: 2 500
Много зависи от възможностите на детето и целите, които сте си поставили при кандидатстването.

# 2
 • София
 • Мнения: 6 166
Много зависи от възможностите на детето и целите, които сте си поставили при кандидатстването.
И от това в кой град сте.

# 3
 • София
 • Мнения: 13 756
Вече съм минала 2 пъти през тези вълнение. Опитът ми се свежда и двата пъти до едно и също:

1/ Нито една от дъщерите ми не ходеше на допълнителни уроци извън училище. В училище имаха СИП по български и по математика, в които преподаването беше много добро. По математика се занимаваха ежедневно с моя баща, а по български имаха добра основа от училище.
2/ Нищо не ни струваше, освен закупуването на допълнителни помагала и сборници със задачи.
3/ Доволна съм. И двете ми дъщери имаха високи резултати от матурите в седми клас. Кандидатстваха само за гимназията на своето училище и продължиха гимназиалното си образование в него. Тази година едната завърши училище и наесен заминава студентка в чужбина. Втората предстои да завърши през следващата учебна година и се готви да кандидатства в университета на сестра си. За матурите в 11-ти клас също се доверяваме изцяло на училището и на амбицията на децата, защото без желание от тяхна страна, на каквито и уроци да ходят, насила не може да им се налее.
4/ Имам още 2 по-малки деца и ми предстои още 2 пъти да преживея всичко. Нямам намерение да променя нищо, стига да ни е жив и здрав дядото, който помага по математика, ако изобщо имат нужда. Малките ни деца учат в училището на големите и се надявам подобно на каките си да успеят да издържат успешно изпитите и да продължат там до дипломирането си, подобно на големите си сестри.
Успех на всички деца!

# 4
 • Мнения: 19 368
Fever Ray, сега ако уточниш и за кой град и кое училище става въпрос, ще е по-информативно.

# 5
 • София
 • Мнения: 13 756
Градът е София. Училището е сред пропулярните езикови гимназии с ранноезиково обучение, но предпочитам да не го назовавам директно.

# 6
 • Мнения: 4 474
От огромно значение в какво училище учи детето. Има училища и училища, които освен че се наричат по един и същи начин нямат нищо общо по между си.  Недостига на преподаватели  налага  неприемливи компромиси .
 Сериозната конкуренция на пазара на помагалата е дала  някои чудесни резултати. Като потребител имам съвсем преки лични впечатления от почти всичко налично в момента  за материала от 5 и 6 кл (за сега),но са поредици които имат продължения и за 7-ми.
Разбира се идеалния вариант е добър учител, но за тези които го нямат помагалата са много добра алтернатива за самостоятелна подготовка .Ако желаете може да обменим опит и впечатления.


# 7
 • Мнения: 466
Учителките по БЕЛ и МАТ в училище още в 5 клас отсъстваха редовно, имаше непреподаден материал и ред произтичащи от това проблеми. Детето тръгна на школа по БЕЛ и МАТ в 6 клас и ходи цялата година. Не беше добър вариант,  защото групите бяха големи, с деца на различно ниво и ползата не беше кой знае каква, освен че нямаше големи пропуски по материала. Отчетохме го като грешка и в края на 6 клас намерихме учители по двата предмета - по Мат индивидуални уроци, по БЕЛ в малка група (5-6 деца). С малкото дете бих взела индивидуален учител и по БЕЛ - за по-малко време се постигат повече резултати.
И най-вече, детето трябва да работи здраво само и да ползва частните уроци за консултации по това, което не е разбрало достатъчно добре.
Успех!

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 1 586
Голямата ни дъщеря завърши 7 клас в кварталното ни училище в. гр.Пловдив. Учителката по математика беше прекрасен педагог и ги подготви прекрасно. Аз също малко помагах в свободното си време. Та, по математика не е ходила на уроци. По български език нямахме този късмет. Сама си казваше, че нищо не учат и не знаят по предмета. В началото на 7-ми клас се налагаше задължително да посещава уроци. Избрахме частен учител, два пъти в седмицата. Урокът струваше 25лв. (преди 6 години). След първия урок учителката потвърди, че знанията са на ниво 4-ти клас, след 5-ти, пълна "0". За една година навакса, благодарение на уроците. Изкара хубави оценки и по двата предмета и я приеха в желаната паралелка в ОМГ.
Бих ли променила нещо сега за нея? Не.
Малките (близнаци) са за трети клас. Не знам как ще е, когато станат седмокласници. Но са изявени в математиката и двамата. Момчето рисува доста добре, момичето по български е безгрешна (към момента). Учат в на кака си кварталното училище. Във втори клас ги записах на рисуване и математика допълнително на частна школа, защото им е приятно и се справят над училищното ниво. Как ще е по-нагоре, предстои да видим Simple Smile

# 9
 • София
 • Мнения: 2 236
Моята ходеше на школа - всяка събота, по 4 ч математика и 4 ч БЕЛ. Даваха супер много домашни, та падаше яко учене и през другите дни. Резултатът-  приеха я във 2 АЕГ. А три други деца от същата група от школата - в 91 НЕГ.
 Не съм търсила допълнителни материали за подготовка, всичко беше от школата.
Но за добрите школи още от месец март почват записванията за желаните учители.
Желая ви успех в избора!

# 10
 • Мнения: 2
Здравейте,мами!Включвам се в темата със следния въпрос:Бихте ли ми препоръчали добър частен учител по математика за Варна (от 5 до 7 кл).Повече клоня към индивидуално, отколкото школа.Синът ми (5кл.)е на ниво без пропуски,но все пак желая добра подготовка за матурата в 7 клас.Ако някой има наблюдения за Сияна Матеева,също моля да сподели.Благодаря на всеки,който би ме ориентирал!

Последна редакция: нд, 23 юни 2019, 10:47 от diiva

# 11
 • Мнения: 19 368
Като потребител имам съвсем преки лични впечатления от почти всичко налично в момента  за материала от 5 и 6 кл (за сега),но са поредици които имат продължения и за 7-ми.
Разбира се идеалния вариант е добър учител, но за тези които го нямат помагалата са много добра алтернатива за самостоятелна подготовка .Ако желаете може да обменим опит и впечатления.

Аз се чудя дали да не взема нещо за упражнение по БЕЛ и мат.за септември. Може ли да препоръчаш помагало за след пети клас?
Нашите нямат някакво лятно домашно.

# 12
 • Мнения: 4 474
Може ли да препоръчаш помагало за след пети клас?
https://www.book.store.bg/p84108/testove-po-matematika-za-5-klas … ntin-bekriev.html
Доста леки и съвсем приятни тестове на нивото на учебника. Изискват директно прилагане на материала без да затормозяват. Има отговори и упътвания. Би помогнал на по-неуверените да осъзнаят напредъка си и да подходят с повече увереност и желание към по-трудни нива в други сборници. По-уверените ще го  за намерят скучен.
Същия колектив и същото издателство имат  и ''подготовка за национално външно оценяване 5кл.'',но е супер леко като трудност и  според мен не си заслужава.
https://www.book.store.bg/p206677/pomagalo-po-matematika-za-5-kl … a-veselinova.html
Тук наред с по-леките задачи има и по някоя една идея по-сложна обикновено с упътване и дори решение. Подходящ е за самостоятелна  работа.
https://www.book.store.bg/p186957/sbornik-zadachi-po-matematika- … tania-stoeva.html
Отново наред с леките А и Б нива ,които изискват пряко прилагане на наученото в учебника има и една идея по-сложни без да надскачат по-сложните в учебника.
https://www.book.store.bg/p195935/kniga-za-uchenika-po-matematik … ajna-alashka.html
По мое мнение ,който се справя с всички нива на трудност няма да има никакви притеснения за матурата, но си е и трудничко, и трудоемко . За голяма част от учениците е прекалено труден. Имат и учебни тетрадки от тази поредица ,но без отговорите.
Според мен основен проблем е,  че трудността на задачите в учебниците не винаги е като тази на задачите по матурите и от тук ''изненадата'' ,за тези които са разчитали на това което предлага държавата под формата на безплатно образование.
БЕЛ
Много харесвам помагалата на Весела Кръстева, но в тях почти липсват задачи за затвърждаване на обясненото. За упражнения и преговор харесах :
https://www.book.store.bg/p187700/rabotni-listove-po-bylgarski-e … rina-ivanova.html
но липсват отговори и не е точно за самостоятелна подготовка. Има по нещо и във всяко от:
https://www.book.store.bg/p184327/uchebno-pomagalo-za-izbiraemit … ov-shishkova.html
https://www.book.store.bg/p198875/trenirovychni-testove-po-bylga … na-georgieva.html
https://www.book.store.bg/p205378/testove-za-celogodishna-otlich … tina-rajkova.html
По мое мнение по математика след усвояване на материала  самоподготовка е възможна с мъничко помощ , но по БЕЛ си е нужен  компетентен наставник и индивидуален подход.

 

Последна редакция: вт, 25 юни 2019, 09:20 от mamamari

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 3 611
Поне двама учители по БЕЛ са ми препоръчвали помагалото на Донка Кръстева като едно от най-добрите, има го за отделните класове.  На мен лично ми харесва, че има и систематизиран основния материал, освен задачи.
https://www.book.store.bg/p233597/pravila-zadachi-i-testove-po-b … donka-kyneva.html

# 14
 • Мнения: 4 474
Разполагам с изданието за 6 кл. Много и разнообразни задачи и упражнения из целия материал с отметки  ''припомнете си '' и  ''запомнете '' за най-същественото , но отново липсват отговорите. Недостатък  характерен и за коментираните  по-горе  помагала по БЕЛ ,който прави самоподготовката невъзможна поради липса на опция за контрол на резултатите.
Това е проблем при  всички помагала по предмета. За това и след всички закупени и щателно прегледани помагала стигнах до извода ,че без непрекъснат контрол от компетентен наставник  колкото и сериозно да е детето ,то няма как да си открие къде са му пропуските.
   Ако има книжарница в столицата ,където могат да се огледат помагалата преди покупка  ще съм благодарна за информацията къде се намира. В интернет магазините липсва информацията за възможност за самоподготовка и контрол ,както и за нивото на трудност на предлаганото .Разбирам едва след като си ги купя.

Последна редакция: вт, 25 юни 2019, 12:12 от mamamari

Общи условия

Активация на акаунт