Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 390
 • Мнения: 1 577
Цитат
Майка прави мармалад на калъп

Как се прави това чудо?

# 391
 • на пъпа на Златията
 • Мнения: 748
Точно такъв искам и аз защото има по малко захар в него. Но мисля да  стерилизирам . В темата за консервирането  казваха как. Миналата година се опитах ама нещо сгафих , та му сложих и капини и не стана . Правят се прекрасни кифлички с него.

Мизите и те са живели  под Цариград и те са траки , ама като се преселват  не Север с гетите / те са истинските славяни дошли от Север  заедно със скити , сърмати , даки , малко арии , и , стават България.
Старите историци пишат Мизия  т.е България. Голямата България преди Аспарух  е на Север от Дунава, 500 г . преди Аспарух да прибере и Аспаруховата България. Хубавия Скитопол , който гърците си присвояват  с мраморните статуи и злато , е до Ерусалим. Преди това на Север от Черно море е имало Боспорско тракийско  Царство от същите тия племена. Нема никакви кривокраки българи дошли от Азия. Българите са наемали якои племена за военни действия .Траките  са първоначалниците на земеделието  по нашите земи. Те са и кръстниците на Европа ,

# 392
 • Мнения: 12 887
Знаете ли кога се берат кратунките?
Насях малко и взеха, че станаха много. Искам да ги ползвам за украса. Вече са големи колкото хокайдо тикви. Трябва ли да ги чакам да изсъхнат на корена?

В наше село няма вода от месец. Пускали я вечер за малко. Чудя се къде да се оплача на по-висока инстанция? Днес звънях във ВиК-то на областта и ме препратиха към района ни, където никой не вдигна.

# 393
 • Мнения: 407
Знаете ли кога се берат кратунките?
Насях малко и взеха, че станаха много. Искам да ги ползвам за украса.Трябва ли да ги чакам да изсъхнат на корена?

Добре е да изчакаш да изсъхне или пожълтее поне дръжката на кратуната. Иначе ако не е узряла, ще се спаружи, ще и е чуплива кората и ще е по-малко време цветна и красива.

# 394
 • Мнения: 12 887
Дора, благодаря много! Ще ги изчакам тогава.

# 395
 • Мнения: 1 577
Знаете ли кога се берат кратунките?
Насях малко и взеха, че станаха много. Искам да ги ползвам за украса. Вече са големи колкото хокайдо тикви. Трябва ли да ги чакам да изсъхнат на корена?

В наше село няма вода от месец. Пускали я вечер за малко. Чудя се къде да се оплача на по-висока инстанция? Днес звънях във ВиК-то на областта и ме препратиха към района ни, където никой не вдигна.

И да се оплакваш, все тая. Вече няма дъждец. Sad Доста села се обезводниха в тази суша и май ще продължават и в бъдеще такива суши. Трябва си сонда, много хора вече минават към този вариант. Дори и селски кметове са се размислили за сонди, да се дозахранят селата с вода.
Ако си около София, мога да ти помогна с намирането на подземна вода и подходящо място за сондиране, но преди да завали, за да е сигурно, че не се отразяват временните води.

# 396
 • Мнения: 12 887
Диорела, не съм до София. Има два извора до селото с планинска вода. Обаче никой не предприема някакви мерки. Знам ли в критични ситуации да пълнят проклетия резервоар от там.
Мислех да правя сладко, но явно няма са стане.

Да ви питам дали е добре да затворя вече оранжерията от едната страна?

# 397
 • Мнения: 1 577
Далеко ли са от тебе? Няма ли начин да прокараш една вада за поливане поне?  Ако имат много вода, може да се обедините със съседи по трасето на вадата и да направите както се поливаше от напоителните канали преди време.

# 398
 • Мнения: 647
Да докладвам какво се случва с градината, която оставихме месец и половина без грижи.
Разсипия. Трева навсякъде.
Последната седмица температурите нощем са били ниски, влажно е, почнало е да гние това-онова. Вчера изкорених тиквички и кръмно цвекло. В парника доста е почерняло, има зелени домати, които едва ли ще узреят, но там ще оставя до последно, каквото стане.
Царевица брах, варихме, разкош. Забравих да оставя един кочан за семе, дано намеря някой забравен в градината.
Чушки има огромно количество. Раздавам с торби, ще има и да печем и замразяваме.
Черитата са като гора, има червени, жълти и почти черни. Ядем на корем.
Ягодите вадят втора реколта, по-добра от първата.
Тикви няма. Другата година ще променя мястото, ще опитам и пъпеш и диня.
Смилянския боб е започнал да зрее, ще се бере поетапно. Следващата година ще го сея по друг начин, за да улесня зреенето да е по-равномерно.
Някои зелки са започнали да се завиват.

Има много, много работа. Лека полека ще вкарам всичко във вид, удобен за логаритмуване.

Стършелите не са агресивни. Гнездото им е в стъблото на люляка, няма как да ги преместим. Ще мислим какво да ги правим по-натам.

# 399
 • София
 • Мнения: 3 134
Ефект, ми някои с постоянни грижи нямаме такива резултати Sad
Значи градината ви е успешна!

От стършелите трябва много да се пазите! Тук веднага бих извикала Гражданска защита.

# 400
 • Мнения: 164
Аз вече имам пораснал боб и много се радвам.

Последна редакция: чт, 12 сеп 2019, 14:48 от Yoana Ivova

# 401
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 12 575
Йоана, какво ще го правиш този боб зимата?  newsm78

Мьос, браво!!! все така да е реколтата!
как разбираш, че царевицата е готова?
аз чакам тази за пуканки  newsm78

аз още не съм сколасала да ида да видя при мен как е.
утре надявам се  Whistling

# 402
 • Мнения: 647
Ася, обелвам леко отгоре 1-2 мамула и гледам зърната. На око преценявам.

Цитирам интересен пост от една градинарска ФБ група.


Цитат
НИЕ, ХИБРИДИТЕ

Българинът тотално бърка понятията хибрид и мутант! Всяка година събира семената от доматите, които гарантирам, някога пак са били хибриди от несъществуващите вече наши институти и с педантична последователност продължава да ги засява в градината си.
Пролетта винаги е в патос. Лятото настъпва отрезвяването, а есента си купува домати от пазара за лютеницата.
"В земеделската наука (генетиката и селекцията на културните растения) с понятието хибрид се означава първото поколение (F1), наречено още хетерозисен хибрид. То обикновено е с повишена продуктивност и/или качество, с което се изразява т.нар. хетерозисен ефект.
Семената за сеитба на хетерозисни хибриди се получават при специално семепроизводство, при което се засяват определен брой редове майчини и бащини линии и се спазва пространствена изолация за изключване на „замърсяване“ с други генотипове.
Създаването на хибрид изисква много време и е скъпо, защото растенията трябва да се опрашват ръчно. В добавка селекционерите могат да работят с години, за да открият правилната комбинация от желани черти, които търсят.
Хибридите притежават по-широка адаптивост към околната среда и са по-еднородни от нехибридите, дават по-високи добиви, увеличена устойчивост към болести и други характеристики. По-висока устойчивост спрямо болести и насекоми означава, че няма нужда от използването на много пестициди.
Главният недостатък на хибридите е, че семената могат да се запазят за следващата година, но няма да дадат същия ефект.
Потомството на хибриди обикновено представлява непредсказуема смес от характеристики от прародителите, вместо да бъде подобно на родителите си."
Това е!
Колко тъп трябва да си за да засееш семена взети от хибридни плодове? Засееш ли говна, говна и ще пожънеш. Семената за хибриди всяка година се купуват! 50 ст. за семенце, ако искате прекрасен домат.
Ся, ще скърша и хатъра на родолюбците. Такова понятие като български домат няма. И българска краставица няма и зеле няма. Нищо няма от 1989-та година, защото няма български институти. Има говна, които се разпространяват доста успешно сред глупаците.
Български е този домат, който расте на българска земя!
Искате ли домат или каквото и да е било друго, няма как, ще клекнете на холандците. Защото са умни и селектират. Иначе, ще ядете говна, ако изобщо станат. Може и на японците – Саката и Токита вече удрят холандците в земята и то на половин цена.
Това е положението, хора, независимо дали ви харесва или, не. Поумнейте накрая.
Хибридът е продукт на селекцията. Неимоверен труд, положен от учени. Много пари, много средства. Той не е ГМО-продукт. Мутанти са единствено главите, които никога не поумняват.
Понякога си мисля че и ние сме родени от семена, взети от хибридни родители. Защо иначе се израждаме в поколенията?
За пръв път в историята, родените деца са по-глупави от родителите си!
Който смее, да го отрече.

Хасан Ефраимов
25.06.2019

# 403
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 18 417
не харесвам изразните му средства, но е прав.
Sad

# 404
 • Мнения: 164
Ще го прибера вътре.

Общи условия

Активация на акаунт