Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте! Имам си бебче на 7м и половина, роден е 3.550 кг, в момента е 8.300 кг. От началото го кърмя на поискване, наддаваше си изключително добре през първите месеци. Към 4 месец правеше много дълги нощни паузи. След 4 месец започна да се буди доста често през нощта. Имам и по-голямо дете и за да не плаче бебето (силно и да не събуди црат си), винаги го слагах много бързо на гърда. Някакси не ми се вярва(ше), че не му достига кърмата. :-/ Заспива вечерно време на гърда и мисля, че от там идват и ужасно многото събуждания през нощта. Започнах да давам биберон след края на първия месец, въобще не желаех, но дори акушерката ми каза, че не е лоша идеята (малкият доста поплакваше, с много голяма сила..). От началото на юни не се е налагало да давам биберон, а аз не съм и настоявала. Но сега аз май се превърнах на такъв - вечерно време е абсурд да го приспи някой, мога само аз с кърмене до припадък. През деня заспива или отново на гърда, или в ергораницата (без биберон). През нощта се събужда поне по 4-5 пъти, общо взето ме захапва и заспива.. само че вече не се издържа. Няма желание да пие АМ, веднъж го излъгахме да изпие 100мл, след няколко часа се окъпа буквално в изповръщано мляко. Изчаках няколко дни и тази вечер предложих друго, въобще не го прие и не настоявах. Вече не знам какво да мисля и как да постъпя. Как да помогна и на двамата - не мога да си представя, че е нормално бебето да се събужда толкова пъти и това да е здравословен бебешки сън. През деня не му се събират общо повече от 3.5 ч сън, така че не си наваксва. Как да го отуча от това цокане за заспиване без много рев? Предстои ми седмица с майка ми и тя може да ми помогне. Бих се радвала на всякакви съвети!

Вторият ми въпрос е относно изхожданията по време на захранването. Захранвам от 6.5 м, за втора вечер давам съвсем малко зърнена каша с идеята тя да подпомага засищането с твърда храна. Обедното зеленчуково пюре е вече заместено хранене. Правя ги много редки, за да приема много течности, но резултатът е плачевен. На всеки 5 дни правим клизма, понякога има доста рев, докато се изходи в началото. Общо взето пюретата се въртят около тиквички, сладък картоф и авокадо. Нищо запичащо не предлагам. Имам ли други опции да му помогна освен с клизми?

Благодаря Ви предварително за съветите!

Тони

# 1
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 079
Зравейте,
може би въпросът ви  вече не е актуален предвид изминалото време, много се извинявам за това, но не искам да остане без отговор.
Най-напред, вероятно и сама сте открили, че причината за често нощно будене може да е различна и има повече варианти, освен от недостатъчно мляко: от никнещи зъби, които тормозят бебето, през прекомерна възбудимост в периода, когато бебето научава всеки ден нови умения и вижда нови неща и може да му е трудно да преработи цялата нова информация, до нужда да навакса близостта с мама, ако през деня прекарва повече време в правене на нови неща - нощем е спокойно и тялото и мозъкът му се връщат в изходна позиция, без разсейване, и то се сеща, че му е нужно да се погушка с мама и да навакса със сученето. Хубавото на всички тези неща е, че минават, всичко е период. Бебето расте със страшна скорост, развива всякакви нови умения, научава много нови неща и вероятно между изблиците с нови знания и умения постепенно ще се научи да преработва информацията по-добре и ще се уди по-малко и рядко. Като казвам това, въпреки това трябва да се отчете, че нощно будене, често няколко пъти нощем, е биологично и антропологичн съвършено нормално и нужно за бебето. Човешките бебета са създадени така, че имат нужда да излизат от дълбок сън често, доста по-често от възрастните - а за разлика от възрастните не могат така лесно да се самоуспокоят и да заспят обратно.
Неща като по-хладна стая, по-леко облекло за сън, леки и тънки завивки, както и стабилна рутина за лека нощ много често помагат. С времето бебето изгражда своя рутина за вечерен сън, в добавка на създадената от родителите, и ще започне да се научава да заспива по-бързо и лесно при нощните събуждания (нищо, че тях  вероятно ще продължи да ги има, т.к. нервната система на бебетата е много по-незряла от тази на възрастните).

Относно втория въпрос със запека: често въвеждането на нови храни има този не много приятен страничен ефект. Често консистенцията на храните не е достатъчна, т.е. само да са редки, може да не е нужното. Но ако храните са сами по себе си разхлабващи, или поне да не са запичащи, може да помогне. Зърнените хран, макар много полезни и съдържащи важни вещества, често действат запичащо на бебето. Може да се опита захранване с разхлабващи храни, като тиква, круша, слива, зелени зеленчуци, храни, богати на фибри, включително ако се дават зърнени храни, може да се добавят фибри в готовата храна, за да подпомогне храносмилането (точно както и при възрастните, впрочем).

Общи условия

Активация на акаунт