Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Юбилейна гореща НЕМСКА тема- 200 !!!

 • 20 474
 • 739
 •   1
Отговори
# 150
 • Sandhausen, Germany
 • Мнения: 4 724
При нас започват с ръкописното писане във 2ри клас. С фюлера почнаха да пишат 2рият срок на 2ри клас. Диктовки правеха 1во на лернвюртъри, а после на текстчета с тези думи. В началото на 4ти клас им направиха една диктовка с непознати думи и беше масова трагедия... Големият в гимназията го спасяваше факта, че всички диктовки бяха комбинирани с граматична част. Дано и при малкият е така, въперки, че той се справя по добре с правописа, защото си почна тук от 1ви клас.

# 151
 • Berlin
 • Мнения: 9 405
Фюлера го почнаха някъде 2рия срок на 2ри клас, но и аз знаех, че трябва да купувам в началото на годината. Първо започнаха ръкописно с молив, после фюлер. Успя да свърши буквите в тетрадката за ръкописно писане преди края на учебната година, което е добре. На мен ми е интересно какво имат по математика, до скоро бяха на събиране и изваждане до 100, после умножение започнаха, сега чакам явно деление в трети клас. Нещо скоби, ред на извършване на действията ... не знам. Имаме си 1-2 учебни тетрадки от България за 2ри и 3ти клас и там се учим вкъщи.

# 152
 • Германия
 • Мнения: 1 148
При нас започнаха да пишат ръкописно в края на първи клас. До Коледа във втори клас всички деца си бяха завършили упражнителните тетрадки и след това стана задължително да пишат така. От Великден някъде пишат с писалки. И аз се учих с детето даже, че той много обича да се чувства голям и можещ, та го играх ученичка. Laughing

Не смятам да го тествам засега. На български пише с малко грешки (а далеч не чете всеки ден) и според мен грешките на немски са заради особеностите на езика. То не случайно ги има тези групи с Lernwörter в учебника. Просто явно трябва да се понаизустят типовете думи.

# 153
 • Немция
 • Мнения: 2 815
За дислексията съм чувала, че не става дума само за грешно изписани думи, а и затруднено четене, както и проблем с разбирането за какво става дума в  текста, тоест комбинация от няколко неща. Затова и се изчаква с тестовете, докато минат първите класове.

Евана, не съм чувала в немско у-ще още от 1 клас да се почва с писец. Thinking Явно сте изключение. Обикновено се пише с молив, докато ръката свикне да пише, после идва ред на други пособия.
Друг е въпроса, че на немалко деца писецът не е удобен и минават на Tintenroller.

# 154
 • Germany
 • Мнения: 931
Това за правилното писане и четенето по принцип е така, но синът ми не чете много ( да кажем сега в 3 клас се е разчел повечко, защото си намери любима поредица), а пише доста правилно. В 1 клас и аз се бях притеснила как точно ще стане това с писането, не стига че правеше супер глупави грешки, но и се сърдеше като го поправям ( че и на госпожата се сърдеше Simple Smile).  И нещо забавно, на последната им диктовка имало 3 деца с оценка 1 (тук за 2 грешки пишат 2-ка). Синът ми има 1-, а без нито една грешка са едно момиченце от Гърция и друго момиченце от Китай. По принцип не им казват така публично оценките, но явно и на госпожата им и се е сторило забавно. По-голямата част от класа са си немски деца Simple Smile За това пък на български не прави разлика между С и З, ей това ми е много странно, все ме пита с кое С се пишело.

# 155
 • Мнения: 1 037
Браво на детето! Simple Smile А с българската азбука и писане кога започнахте да си упражнявате децата? Ние от есента ще сме предучилищна и се чудя от сега ли да започваме или първо немската да научи... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 156
 • Germany
 • Мнения: 931
sunny:*kiss, при нас 1 клас в немското съвпадна с 1 клас в българското училище. Така че се метнахме и на двете азбуки едновременно. Но ако детето има интерес, занимавайте се.  Моето нямаше, а и досега не се вълнува особено от букви, текстове, книги. Дай му нещо точно, числа, факти, так-так трябва да е работата Simple Smile) Тия художествени неща не го вълнуват.

# 157
 • Мнения: 1 037
В моят случай българско училище има на 100 км. и за сега не виждам как ще го посещаваме,дали няма някаква онлайн платформа за децата в чужбина,които искат да изучават български? Rolling Eyes Аз ще се опитам да помагам,но си е друго с учител...

# 158
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 14 760
Моето дете няма интерес да учи кирилица...
Засега не смятам да го форсирам. Подпитах го, но каза, че му е трудно и не иска. Като му чета на български ме пита защо има три сред буквите (Зъ) и къщичка (Д) 🤣

Последна редакция: пн, 08 юли 2019, 12:30 от asyalein

# 159
 • Мнения: 152
В моят случай българско училище има на 100 км. и за сега не виждам как ще го посещаваме,дали няма някаква онлайн платформа за децата в чужбина,които искат да изучават български? Rolling Eyes Аз ще се опитам да помагам,но си е друго с учител...

В Уча.се има уроци по български език за българи в чужбина от 1 до 4 клас.

# 160
 • Немция
 • Мнения: 2 815
Моите момчета знаеха буквите и на латиница, и на кирилица, преди да тръгнат на у-ще. Различаваха ги, не са ги бъркали. Имаха книжка за оцветяване с българските букви, оттам ги запомниха добре. В бълг. книжарници продават картонен шаблон с бълг. азбука, понякога го разглеждат, има ги и ръкописните букви на български.

# 161
 • Германия
 • Мнения: 1 148
Моето дете знаеше буквите на кирилица преди първи клас. Научи се да чете сам на български когато се научи и на немски (нали принципът е един и същ). Писането ни е на игра – пишем си бележчици и писъмца, менюта и т.н.

Има ли някой в Хамбург? ОК ли са кварталите Jarrestadt и Barmbek-Süd? Кои райони трябва да се избягват? Мерси!

# 162
 • Мнения: X
Аз живях известно време в Хамбург, а най-добрата ми приятелка е от много време там. За избягване, мисля че наистина трябва да се избягват Wilhelmsburg и Veddel. Няколко пъти ходихме там заради български магазин и ЛЛ на приятелката ми и си мисля, че не бих живяла там ако ще на мен да ми плащат. Имам предвид, че районът и субектите по улиците са като от филм на Тарантино сниман в диво балканско място. Имаше очертания на човешки тела по земата и пресни петна от кръв.
И Харбург не е прелест, също района около Рийпербан, въпреки че точно в Харбург ходих на оглед и бяха ни подбрали и поканили 70 човека. 😂

Jarrestadt и Barmbek Süd са много далеч от централната част ако това има значение.

Последна редакция: пн, 08 юли 2019, 21:44 от Анонимен

# 163
 • Немция
 • Мнения: 2 815
Живяла съм няколко години в Хамбург. За Харбург може би района около гарата не е толкова читав, но като цяло Харбург е приятен, обхваща голяма част от южната част на Хамбург, живяла съм и там, имам чудесни спомени, там е Техн. университет, има и хубави покрайнини с много къщи, борови гори.
Вилхелмсбург и Veddel са може би най-зле, имах период, когато минавах с автобус, не е било чак такава страхотия както Check разказва, но има доста мюсюлмани- турци, араби.

Jarrestadt и Barmbek-Süd са относително централни, когато става дума за град като Хамбург. Според мен са си окей като квартали.

Миналата седмица имаше балканска седмица в ЛИДЛ и съпружието се изкуши да си купи говежда пъстърма от бълг. производител. И, разбира се , продуктът се оказа боклук. На сравнително висока цена, жилаво, трябва да си с лъвски челюсти , за да го сдъвчеш. Не проумявам като търговец как може си вярваш, че можеш да грабнеш пренаситения немски пазар с такова качество. Thinking

# 164
 • Berlin
 • Мнения: 9 405
Големият можеше да чете и пише (горе-долу) преди да дойдем в Германия и като че ли му беше лесно с четенето. Сега, 2г. по-късно, повече предпочита да чете на немски, защото му е по-лесно (мисля). С малкия не знам как да започнем - с 2те азбуки или само с немската, той има желание да чете, проявява интерес към книжки, което не беше така до скоро и мисля, че е време. Един български буквар сме поръчали на баба му да донесе.

Общи условия

Активация на акаунт