Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 480
 • Варна
 • Мнения: 2 427
Teodora Дъщеря ми се явява на две интервюта по скайп за стая във вг. От едното място я одобриха веднага. На Вале щерката пак така си намери стая. Не си мислете, че са настроени против българи. Продължавайте с търсенето и ще излезе нещо. Стискам палци.

# 481
 • Мнения: 347
.
А в Аахен се записахме он-лайн от Бг, но зависи от специалността - за информатика е ОК.
Ако някой чуе нещо за квартира в Аахен, ще съм много благодарна!
Не разбрах какво е добре за информатика!
И да разбирам ли, че за обявените стаи в апартаменти на общежитията в Аахен се правят интервюта с другите наематели ?
Съжалявам, че сте в безизходица към момента...Дано намерите решение в най-скоро време !

# 482
 • София
 • Мнения: 11 620
Не позна, Ясмина,  излъга те предчувствието Sad Дъщеря ми говори с тях, непреклонни бяха, трябвало да си чакаме си реда по листата. Навих се на крайно скъпо за нашите възможности частно общжитие в Ваалс, но и там се оказа, че всичко е пълно.  Десетки запитвания изпратихме към обяви във wg-gesucht, immobilienscout  и др. Или не отговарят, или ако отговорят, поставят непосилни условия. Имаме примерно назначена среща на 18.09 за една стая, ами искат да видят лична карта и удостоверение за доходи на роднина-гарант, живущ в Германия.  Едва ли сестра й става, понеже дохдодите й са такива, че да издържа само себе си. Летим чак на 15-ти вечерта късно, тоест на 16-ти ще сме в Аахен за записването, дотогава съвсем ще е оголяло откъм стаи. Но по-рано няма как да тръгнем, самолетите са безбожни, рейсовете също.. Поне прилично място в  Аахен си намерихме за преспиване. Аахен се превръща сякаш в Мюнхен 2, само от 91 НЕГ има десетина приети деца с медицина, стоматология и различни инженерни специалности.Лошо ни се пише...
Въобще с номер 3 е голяма каръщина, хубавото почна и свърши с прием по първо желание. Чисто нов компютър Леново с HDD и SSD се развали. Ок, ще кажете, в гаранция е, ама за хардуерния проблем се искат части и до 15-ти няма да е готов. Да не говорим за гадното чувство да платиш почти 2000 лева и да си с ремонтиран още от старта компютър. Замените били невъзможни докато не се регистрират в сервиза 3 ремонта. 

# 483
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 1 527
Русалка, на наши приятели дъщерята миналата година живя 15дни в квартирата на едно момиче, което беше ваканция (15.09-01.10), в това време успя да си намери стая за 4месеца (момичето отива да кара един семестър в чужбина)  и през това време и излезе място в общежитието. Родителите бяха много притеснени, защото отиде без да има сигурна квартира, договорката за първите две седмици беше през WhatsApp,
Ще има късмет и твоето момиче и ще се намери квартира.
Успех!

# 484
 • Варна
 • Мнения: 2 427
Русалке Много неприятно, но дано като отидете на място, нещо да излезе. Нали планирате да минете през Studierendenwerk? Вие атакувахте ли директно самите общежития?

А относно компютъра - ние също бяхме взели приличен 15" лаптоп на щерката, който се оказа доста тежък и неудобен за всекидневно носене до клиниката. Та сега аз го ползвам, а студентката е с нещо такова + таблет в резерва. Оказа се, че основно се чете от pdf и се работи с Office пакет.

# 485
 • Мнения: 346
В Ааахен става все по-трудно с общежитията,особено за момчетата(казват,че и в Карлсруе е така).Когато преди три години дойде реда на дъщеря ми за получаване на стая,започнаха да идват предложения .Бях много учудена,защото си мислих,че като излезе стая ,трябва задължително да я приемем,но се оказа,че не е така.Както писа и Ясмина,предстоеше интервю със съквартирантите,които живеят в момента във ВГ-то и ако те не я одобрят,следва друго предложение.От първата стая дъщеря ми се отказа,защото едната съквартирантка я попита  дали има нещо против ,ако свири всеки ден(на някаъв инструмент)  и дъщеря  ми естествено каза,че има.При следващото предложение не си спомням какво я питаха,но казаха ,че имат още три интервюта и не се обадиха повече.В същото време дойде третото предложение - за хубава стая в много добро общежитие,където в апартаментче от три стаи и кухня ,живееха момче и момиче (немци). На интервюто се харесаха и така дъщеря ми получи стаята.Имаше голям късмет ,защото съквартирантите поддържаха много чисто(особено момчето) и кухнята блестеше от чистота.Освен това живееха близо до Аахен и всяка събота и неделя те си тръгваха по родните места  и така дъщеря ми  оставаше сама.Имаха голям хладилник с три рафта за всеки от тях. В стаята имаше легло,бюро и шкаф(останали от предишния наемател).Купихме само спално бельо,килимче,огледало и  картина. Бяхме посочили общежития близки до клиниката. Спомням си ,че предложенията започнаха да идват,когато бяхме стигнали на места 60 номер,на места номер 100,т.е в нито едно общежитие  девойката не беше стигнала 10 или 20-то място,а доста по назад.Преди 3 години ,обаче приетите  медицина  българчета бяха 5. Миналата година бяха около 20,като се добави рязкото покачване на бройката приети български студенти и по другите специалности,става ясно,че все по-трудно ще става с общежитията.Ако съквартирантите са индийци или китайци,мисля че няма да има проблем при интервюто.Само че при тях в повечето случаи е голяма мизерия,защото готвят с много чесън и подправки и мирише отвратително.Не знам ,може би ние сме посочили тогава общежития ,при които приема е с интервю.Едва ли всички общежития приемат със предварително одобрение от другите съквартиранти.
Русалке,стаи в общежитията непрекъснато се освобождават,не само през септември месец.Дано сте писали повече обжежития.При някои реда излиза по-бързо.После девойката може да кандидатсва за смяна на общежитието  (което ще стане след година).Сега е най-добре да търсите свободна стая от студент заминал по Еразъм.Най-добре там, на място.Все ми се струва ,че там като отидете,може да се намери някакво решение.Спомням си ,че още първия ден ,като пристигнахме в Аахен,случйно ни заговори момиче,чувайки ,че говорим на български(пред магазин ДМ ,в центъра) прието компютърна специалност.То попита дъщеря ми дали има общежитие и дали имаме нужда от някава информация.Може би случайно сме попаднали на такова отзивчиво дете,но ми стана много мило,че в Германия ,чувайки българска реч,то ни предложи помоща си.Каза на дъщеря ми за някакво приложение за телефон  за автобусите и още някава информация.Беше пристигнало в града 10 дена преди нас.По- късно се оказа,че децата,като се опознаят ,започват да си помагат едни други.
Жалко,че се е получило така с компютъра.Дано частите пристигнат по-рано,или най-добре търсете начин да го изпратите по някой ,който ще пътува с кола по-късно.Съжалявам,че не е ставало дума по-рано ,но най-вероятно той няма да й върши работа.Всички студенти са с таблети(поне при медиците е така),защото няма как да носят тежките компютри в залите.И ние купихме компютър при заминаването,но се спряхме на по-евтин вариант .Много скоро се наложи,обаче  да купим таблет.

# 486
 • София
 • Мнения: 11 620
Vale, попълнила  е всички възможни позиции, които системата пзоволява, ама на всичките покрай проблема с потвърждението е много назад. Най-доброто й позициониране е за KAWO2, май 135-то. Нейна съученичка от НЕГ обаче  е под 60-та позиция, но пак няма общежитие. Което ми напомня да споделя статистика във връзка с казаното от теб за примерно 5 деца общо от БГ с медицина преди 3 години. Сега са сигурно 5 само от НЕГ, аз поне знам със сигурност за 4, 1 от лайстунг и 3 от ДСД. Отделно и още за  поне 2 със стоматология.

За таблета знам, бях чела в немски форуми. Но въпреки това като купувахме на сестра й лаптоп, взехме и на нея. Има си Ipad, макар и вече старичък, да се надяваме, че комбинацията от стар лаптоп + него ще й върши работа в началото. Понеже новият (лек е) няма да е готов със сигурност до тръгването й - оказва се, че единственият вносител на части за Lenovo в България е фирмата, осъществяваща и гаранционен сервиз. Ще отнеме някъде около месец изписването на части и ремонтът след идването им..

# 487
 • Варна
 • Мнения: 2 427
Русалке Старият лаптоп може да не го разкарвате. На първо време може да кара само с IPad. Лаптопът на дъщеря ми си стоеше в общежитието и почти не го пускаше. Наложи ѝ се наложи да ползва лаптоп, за да може да си прави таблици за систематизиране на материала в клиниката или на работа. Знам, че звучи като добра идея да се изпрати с мощен 15" лаптоп (и ние така направихме), но от нашия опит е по-добре да е с convertable (лаптоп- таблет) с тъч-скрийн. Всички лекции и учебници им се предоставят в pdf с много картинки и е добре да се зумва лесно, когато се чете като от книга (това може да си го прави с IPad-а). Иначе от лаптопа може да чете само седнал и като цяло не е много удобно за тази цел. Дъщеря ми чете много в леглото, в автобус, влак и т.н. Съвсем добронамерен съвет - на ваше място бих върнала повредения лаптоп (ако сте в рамките на законовия срок) и бих го сменила с друго устройство. Така или иначе ако ѝ се повреди IPad-а ще трябва да купувате пак таблет или лаптоп-таблет.

Или с други думи:
-таблет - лек за всекидневно носене, добър за четене(тъч-скрийнът е ++), но трудно се пише на него.
-лаптоп - тежък, труден за четене, удобен за писане. Ако ще се пише само в къщи, добре.
-convertable - лек, добър за четене и за писане. Може да се пише навсякъде.

В Aachen най-голямата група чужденци, учещи медицина, са българите. Smiley  Дъщеря ми в първи курс сподели, че българите, студенти по медицина,били към 40 от всички курсове. Сега сигурно са доста повече. От други държави не се срещат много или ако има, то са единични бройки.

# 488
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 401
Почувствах се стара, на лекциите записвах на ръка. 😃
Иначе вкъщи съм чела само по време на сесии или до месец по-рано от лаптопа или от хартия. Таблет в никой момент не ми е трябвал учебно. Систематизирах си в уърд пак в сесията и на лаптопа.

Упражненията ежеседмичните ги искаха на хартия и ми беше прекалено сложно да пиша формули на комп, та пак бяха на ръка написани.

На лекциите показваха всичко на стената и не е бил нужно да носиш устройство, за да ги четеш/следиш.

# 489
 • Мнения: 11

Не разбрах какво е добре за информатика!
И да разбирам ли, че за обявените стаи в апартаменти на общежитията в Аахен се правят интервюта с другите наематели ?


Дъщеяр ми я приеха и се записа он-лайн в специалност ИНФОРМАТИКА.
Иначе за общежитията - има някакви отговорници по етажите - нещо като съвет, който явно има мнение. Отделно останалите трябва да се съгласят.

# 490
 • В най - голямото село
 • Мнения: 1 505
Здравейте, нова съм в темата. Дъщеря ми  учи в UK право, но тази година е Year Abroad във Виена (3 ти курс) Подадохме документи и наехме общежитие. 1 - во от там искат задължително дебитна карта от Австрия, 2-ро искат някаква застраховка, но не здравна.
Дали някой е минал по този път.
Благодаря.

Успех на всички деца!!!

# 491
 • Мнения: 3
Здравейте, отново. Пиша пак да попитам има ли студенти записани във Франкфурт? А също и ако някой е запознат с welcome седмицата. Пишат ни, че на 26 и 27.09. два дена има организация само за чуждестранни студенти, а след това от 01.10 -15.10. пак ли такива организационни срещи? Има ли смисъл да се ходи сега или направо на 01.10.? Благодаря предварително на всички, които могат да помогнат с такава организация.

# 492
 • София
 • Мнения: 11 620
Здравейте, отново. Пиша пак да попитам има ли студенти записани във Франкфурт? А също и ако някой е запознат с welcome седмицата. Пишат ни, че на 26 и 27.09. два дена има организация само за чуждестранни студенти, а след това от 01.10 -15.10. пак ли такива организационни срещи? Има ли смисъл да се ходи сега или направо на 01.10.? Благодаря предварително на всички, които могат да помогнат с такава организация.
От брошурата всичко става ясно. На 26 и 27.09 са иницаитивите за чуждестранни студенти. Има и разбивка на програмата за двата дни. В дясната част на втората страница става ясно, че непосредствено преди старта на семестъра има и отделни инициативи, но по специалности вече. За двата дни се изисква регистрация за участие, има линк към формуляра, сваля се този формуляр, попълва се и се изпрща на дадения мейл.

http://www.uni-frankfurt.de/79021728/FLYER_OE_Ba_Neues_Design_13_06_2019.pdf?

# 493
 • където и да е,само да не съм сама
 • Мнения: 321
Т.к. темата ми е интерсна и може би следващата, в която ще съм по-активна, надзъртам от време на време.
Успех на всички новоприети деца!
Успех и на търсещите общежитие - това м идва вече като сврх притеснение и като гледам, че детето отсега се е ориентирало към Мюнхен,направо ме втриса...
Надявам се за всички, които са напрегнати преди пътуването, нещата в крайна сметка да се наредят по най-добрия възможен начин.
Бъдете здрави!

# 494
 • Мнения: 757
Къде учиха децата ви немски с цел сертификат и владеене на езика на "комфортно" ниво? Аз се колебая между Алианс, Гьоте и Омега-индивидуално. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт