Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 12

 • 40 210
 • 745
 •   1
Отговори
# 255
 • Мнения: 2 032
при наличието на изричния имейл с потвърждение, че е приета офертата, няма вариант да не се наредят нещата, тъпото е, дето ще ви опънат нервите през уикенда докато се изяснят нещата, и дано не са като онези коне с капаци от Аахен, които са ви реагирали неадекватно на очевидния им бъг в сайта - както казва и G.D. дата от този порядък - 1970 година, е свидетелство за супер нелеп технически гаф

аз горе виждам само една снимка прикачена, а правила ли си скрийншоти в четвъртък, когато се е виждало, че всичко е наред? да не би проблемът да е в тази институция по средата между вас и университета - хохшулстарт - те да не са предали на университета приемането на офертата, откъдето да произлиза и текущия статус в портала на унито - защото те ако нямат инфо за приетата оферта, е нормално да смятат, че мястото е отказано?

# 256
 • София
 • Мнения: 16 356
Снимките, Антея, са 3, непосредствено една под друга са, затова си ги взела за една.

ПП Сега една девойка във фейсбук групата съвсем ме притесни. Получила е офертата през хохшулщарт вчера, също така  и бешайда от Хайделберг, а срокът за записване е 07.08... е как да се чувства човек, когато е  направил всичко като хората, вложил е месеци в четене и накрая някакъв технически гаф ще го прецака?

Последна редакция: сб, 03 авг 2019, 22:21 от пенсионирана русалка

# 257
 • Мнения: 1 073
Русалке, искрено се надявам това да е бъг в системата и всичко да се нареди . Тази девойка от Хайделберг и мен ме притесни, че моята девойка прие поканата в петък в 15.15 наше време и има линк на който да си търси нещата, а от хохшула нищо не е получила все още.

Аз да попитам каква е разликата между ВГ и РГ ?
Също и да попитам какви Ви се струва  топъл наем за ВГ  стая 20 кв. - 290 евро и кауцион 100 за Тюбинген? Гледам общежитията са между 220 и 288 .

# 258
 • Мнения: 307
До скоро се борих 5 месеца с една немска институция и всеки ден ми беше същия ад като на вас в момента. Притеснение след притеснение, краят не му се виждаше. В такива ситуации наистина е важно да се спреш за момент и да погледнеш картинката отдалеч, за да осъзнаеш, че всъщност винаги има изход. Имаше една приказка, че ако не виждаш светлината в края на тунела, значи че той просто не е дошъл и продължаваш напред Wink

Нищо не е загубено в момента. Мисля, че наистина става дума за техническа грешка, затова е важно да реагирате и в понеделник (което съм сигурна, че ще направите) и по мейл, и по телефона. Задължително ако по телефона ви уверят, че всичко е наред, изискайте и писмено потвърждение по мейл, за да го имате черно на бяло. В мейла, който ще пишете, прикачете и този с потвърждението за приема от четвъртък. Заедно със скрийншота става ясно, че някъде е изникнал проблем в системата.

Поставете и въпроса със записването - какви са сроковете и ако се окаже, че е заради грешката няма да може да го спазете, ще държите да ви направят отстъпка. И аз винаги съм учтива, но накрая само нахалството помага зажалост.

И за успокоение. Дори най-най-лошото да се случи, сама каза, че имате резервен вариант. Парите за жилището ще могат да ви бъдат върнати пак.

Все пак мисля, че ще се наредят нещата така, както е най-добре за вас!

# 259
 • София
 • Мнения: 16 356
Два дни не спах заради тези, съмнявах се, че въпреки многото четене сме оклепали нещо, но си струваше. Немец принципно рано не почва работа, към 9, тоест наше 10. Но ето, че ние получихме днес  извинителен мейл и бешайд в  тяхно 7,30. Simple SmileСега ще постъпят и парите за кауциона/наема в сметката им и остава записването между 19.08 и 30.08. Ще се задвижим някъде към края на месеца със самолета, за да не са нужни две ходения. Хем ще хване  събитията за първокурсници в дните преди старта, хем направо ще остане там и на 01.09 ще се нанесе в общежитието. Този път поне мога да кажа, че половината работа е свършена.

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 09:02 от пенсионирана русалка

# 260
 • Варна
 • Мнения: 3 221
Русалка Чудесни новини за началото на новата седмица! Flowers Hibiscus Ако всичко беше минало гладко, нямаше да се радвате сега толкова, нали? Smiley Оттук нататък всичко да ѝ върви по вода.

# 261
 • София
 • Мнения: 16 356
Вече почвам да се забавлявам и да съзирам желание у немците да ми стопят лагерите и да отслабна принудително като не става другояче Simple Smile Ако и с другата ще е така през септември, верно ще се изфиня.

 В петък следобяд девойката писа на АОК, сканира си ЕЗОК картата от двете страни и нормално-  не й отговориха в такова време. А днес получава удостоверението с грешка. Айде и тук мейл с молба за поправяне на грешката. Поне човекът реагира веднага и се извини.Скрит текст:
Guten Tag Frau ........,

 

entschuldigen Sie bitte diesen Fehler.

Anbei das überarbeitete Dokument.

 

Das Schreiben im Anhang ist, aus datenschutzrechtlichen Gründen, mit einem PIN verschlüsselt. Zur Entschlüsselung geben Sie bitte Ihr Geburtsdatum im Format ttmmjjjj ein.

Mit freundlichen Grüßen

Philipp Kleinert
AOK Nordost - Die Gesundheitskasse
Studentenservice
Telefon: 0800 265080-23000 *
Fax:       0800 265080-22999*
E-Mail:  Philipp.Kleinert@nordost.aok.de
Internet: www.aok.de/nordost
Facebook: www.facebook.com/AOKnordost


Използвам случая да напиша тук за идните випуски( а и за  този всъщност, понеже вероятно има хора, които още нямат удостоверението) леката промяна в процедурата (маркираното). Пращат файла заключен с парола вече. За да си го свали човек, трябва най-напред да натисне бутон в горната, маркирана в жълто част на мейла, че приема изпращача за сигурен и после да въведе парола, представляваща датата на раждане  на бъдещия студент във формат ддммгггг. Преди няколко години не беше така. Отделно ще помоля Ясмина в следващата тема да добави мейла и на този господин - колкото повече, толкова повече по думите на Мечо Пух. Дъщеря ми всъщност писа на една от упоменатите отпред дами, но оттам се върна съобщение,че въпросната е в отпуск и искането е пренасочено към нейни колеги. Затова й отговорът е от този господин Philipp Kleinert.

PS Другата е получила удостоверението от друг служител на АОК, при нея няма такова нещо  с файл,заключен с парола.

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 14:18 от пенсионирана русалка

# 262
 • Мнения: 4 454
Сигурна бях, че всичко ще се оправи. Ех, майките сме , тревожим се, иначе от какво ще ни побелеят косите...
Ние пък на какъв кръстопът сме.... Викат сина ми в една квартира... с почти невъзможна за нас сума от месечен наем, и изключая това всичко друго е идеално. А  той има уговорка да пренаеме друга в общежитие до края на март и за много по-човешка сума. В първия вариант е апартамент, не е част от общежитие, обстановката е перфектна, хората също... пусто парите са много.  Във втория вариант е старичко общежитие, но до края на март трябва да се изнесе. А дали до тогава ще има алтернатива, кой знае...
  Да беше само за него, иди-дойди, ама като сложим и брат му... не можем да издържим на разходите.  Теоретично големия ще започне работа наесен, ще има и субсидия,   малкия ще поработва, а и от унито го включиха в студентска борса за труд на BMW ( не зная това какви опции носи, но все е нещо)...  всичко това е някъде в бъдещето, а за момента  ние се колебаем да го подкрепим за тази квартира. А и ако му излезе прием в общежитие, съвсем ще оплескаме нещата, защото в тази квартира договора е за минимум една година, и ако дотогава успее с държавното общежитие, ще трябва да търсим начини да преотдаваме стаята в общежитието докато изтече договора за квартирата ( това ако се напънем и приемем скъпия вариант).... ужасно объркано....

# 263
 • София
 • Мнения: 16 356

  Да беше само за него, иди-дойди, ама като сложим и брат му...

Ако това те успокоява, има и по-зле от вас - с три Simple Smile Но аз съм оптимист, все ще намерят начин децата и да поработват.

ГД , аз бих приела по-изгодния финансово вариант до март, макар и за по-старо общежитие. А после ще има младежът на място възможност да търси по-отрано вариант за след март.

Моята девойка първоначално очакваше, че за тези 265 евро наем ще получи същото уютно миниапартаментче с кухненски бокс и собствена баня като кака й в друг град, понеже наемът е еднакъв. Но бързо се окопити и разбра, че в Манхайм рядко се предлагат такива (а и да се, са чувствително по-скъпи) и съответно ще трябва да дели кухня и баня с петима.

Пешеходка, за първи път чувам за толкова малък кауцион, обикновено сумаат се върти около два наема.

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 11:36 от пенсионирана русалка

# 264
 • Мнения: X
Сигурна бях, че всичко ще се оправи. Ех, майките сме , тревожим се, иначе от какво ще ни побелеят косите...
Ние пък на какъв кръстопът сме.... Викат сина ми в една квартира... с почти невъзможна за нас сума от месечен наем, и изключая това всичко друго е идеално. А  той има уговорка да пренаеме друга в общежитие до края на март и за много по-човешка сума. В първия вариант е апартамент, не е част от общежитие, обстановката е перфектна, хората също... пусто парите са много.  Във втория вариант е старичко общежитие, но до края на март трябва да се изнесе. А дали до тогава ще има алтернатива, кой знае...
  Да беше само за него, иди-дойди, ама като сложим и брат му... не можем да издържим на разходите.  Теоретично големия ще започне работа наесен, ще има и субсидия,   малкия ще поработва, а и от унито го включиха в студентска борса за труд на BMW ( не зная това какви опции носи, но все е нещо)...  всичко това е някъде в бъдещето, а за момента  ние се колебаем да го подкрепим за тази квартира. А и ако му излезе прием в общежитие, съвсем ще оплескаме нещата, защото в тази квартира договора е за минимум една година, и ако дотогава успее с държавното общежитие, ще трябва да търсим начини да преотдаваме стаята в общежитието докато изтече договора за квартирата ( това ако се напънем и приемем скъпия вариант).... ужасно объркано....
G.D., разбирам, че ви е много трудно, но малкият ви е трудна специалност с много учене на чужд език. Не мога да се меся във вашите работи, но от опита си аз на ваше място не бих го карала да работи още от 1 курс, виждала съм деца да отпадат по тази причина в Германия. Момчето ви явно е упорито и съвестно, сигурно ще може да се справи и с учене, и с работа, но стресът е много голям и ако можете да му го спестите, ще е много по-добре за него, а и за вас като родители.
Русалка - честито за девойката!

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 11:40 от Анонимен

# 265
 • Варна
 • Мнения: 3 221
Аз също смятам, че е много рано в първи курс да почнат работа. Особено, ако става въпрос за "тежки" специалности. То, не, че има "леки" в Германия, като им знам изискванията за вземане на изпити. Една година си трябва за влизане в час.
От друга страна нашите студенти са много амбициозни и оправни. Ето например българските студенти по медицина в Аахен - от дъщеря ми знам, че май всички работят от втори курс. Хубавото на  университета е, че им предлага гъвкаво работно време и почасова работа. Освен това не се губи време в пътуване между клиниката и работата. Предполагам, че и на други места е така. Един студент, ако работи 17-20ч. на седмица, на практика може да се самоиздържа, без това да му пречи на следването. Но пак си зависи от специалността и от студента. Все пак следването трябва да е на първо място и да се има предвид, че не може безкрайно да се явява на изпити.

G.D. Каква е разликата в наемите при двете оферти?

# 266
 • София
 • Мнения: 16 356
Ооо, да, аз нямах предвид от вратата за краката да се захванат с работа, но от втори курс си е съвсем ОК. И не е нужно непременно да работят за пълна издръжка, дори и само частично да е подппомагането, пак се усеща.

# 267
 • Мнения: 4 454
Напълно прави сте, момичета. И съпругът ми ме приземява с довода, че в първи курс е безумие да мисли за работа.  Аз малко си падам прекален оптимист, но след няма и два  месеца действителноста ще ме приземи.
Русалка, напълно разумно решение е да приеме по изгодната стая и да се бори там на място за общежитие за втория семестър. Само ако знам, че нещата ще му се получат както ги плануваме, и аз бих застанала зад това решение - временно и евтино за сметка на дългосрочен договор с държавно общежитие. Пък не се знае - може и госпожата от частното като иде няколко пъти там да й подосажда да му предложи стая от летния семестър.
Разликата в двата наема е 155 евро. И ландлорда го иска там на място да го види за да подпишат. Още един разход за билети... искат срещата   да е до края на август... Но пък мястото е чудесно - чисто, приятно, ... и скъпо Disappointed

# 268
 • София
 • Мнения: 16 356
155 евро са си много. Sad

# 269
 • столицата
 • Мнения: 3 354
Русалке, ти може да напишеш книга "Как да кандидатстваме в Германия. 1001 начина да отслабнеш" Simple Smile
Радвам се, че нещата са се подредили. Жалко за изхабените нерви и напрежение. Дано за последната ти девойка да не са останали неприятни изненади и всичко да мине нормално и успешно!

Общи условия

Активация на акаунт