Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 29 юни 2019, 19:29 ч.

Рецепти за жеги

  • 5 633
  • 66
  •   0
Отговори
  • Мнения: 62
Здравейте, тук за пореден тази седмица е 35+ градуса и вече ми се изчерпват идеите за подходящи обяд и вечеря. Търся нещо студено, неизискващо седене до печката и различно от салата, кисело мляко и намазана филия. Правих какви ли не салати, а също и ориз с различни комбинации от зеленчуци (и скариди), пия доста сокове и шейкове, ям плодове... Но някак ми липсва нещо и още с пълен стомах се чувствам гладна. Какви са вашите любими рецепти в жегите?

# 1
  • Мнения: 644
Чушки в доматен сос. Ама нямам рецепта. Пък и май трябва да се готви на котлон.
Гаспачо?

# 2
  • София
  • Мнения: 2 058
Тази вечер сме на нещо като студена салата от макарони, кисели краставички, риба тон, майонеза и сметана. Добре охладена. И салата от домати с босилек. Освежаващо, но и засищащо. За десерт - нектарини.

# 3
  • Мнения: 62
Чушки в доматен сос. Ама нямам рецепта.
Благодаря, но тук още не е сезонът на дългите чушки, а и да обиколя града и намеря някъде, това би значело мноого седене край котлона и печене. Печени без оцет в магазините няма.

# 4
  • София
  • Мнения: 2 159
Таратор, с краставици и орехи. Добре изстуден, вместо млякото да се разрежда с вода, в готовия таратор може да се сложат бучки лед.
Пълнен домат с мус от сирене/сирена

Последна редакция: сб, 29 юни 2019, 20:10 от nati_nat

# 5
  • Мнения: 63
Вземи си сладолед.. и ще се охладиш Grinning

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 15
И аз съм за гаспачо Simple Smile
Правя и салата от домати, спанак  и синьо сирене.  Картофи на фурна от време на време..
Неща, които не отнемат много време, защото край печката ставам вир вода и аз.

# 7
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 12 392
Яйца по панагюрски
Сирене по шопски в микровълновата
Омлет ( става бързо)
Смутита
Овесени ядки с плодове и ядки
Всякаква паста към нея песто купено или направено
Маринована риба - отнема време, но не се готви или направо се купува пушена
Всякакви сандвичи

# 8
  • Мнения: 4
Всякакви студени супи, иначе в жегите не се живее. Човек няма и апетит... Супички, смуути-та, салатки и овесени ядки/плодове с кисело мляко.

# 9
  • Мнения: 1 340
Аз набивам градински домати и сирене и чакам хубавите дини. Мога цяло лято това да ям🐷

# 10
  • В. Търново
  • Мнения: 5 592
Аз набивам градински домати и сирене и чакам хубавите дини. Мога цяло лято това да ям🐷
Плюс някое парче саламче.
На грил тигана тънко начукани пържоли стават за няма и 5 минути.

# 11
  • Враца
  • Мнения: 1 392
Шакшука.
Сирене по врачански (ядем поне 3 пъти в седмицата),
пълнени чушки с яйца и сирене,
Спанак с ориз и гъби на фурна и отгоре яйца,
Лютика,
Цели картофки на фурна, с копър и чесън,
Качамак в микровълновата за 3 минути,
Запеканки със всякакви изостанали продукти + кашкавал  Peace

# 12
  • Мнения: 801
Ако имаш семейство домати и сирене едва ли е добра идея. Според мен темата е за бързи ястия.

# 13
# 14
  • Мнения: 180
Аз напоследък правя огромна палачинка на фурна в тава. Бъркам си смес за палачинки за две минути и вместо да седя да мятам на котлона я изсипвам в тавата и след пет минути е готова!! Правя две по принцип. Една сладка и една солена. Става като руло.. Супер бързо леко и лесно е и пълниш с каквото ти хрумне.

# 15
  • Мнения: 4 385
   Много хубава тема е.

   Наистина е много трудно човек да измисли какво да се наготви, за да се яде през жегите.

  Откакто дойдоха жегите, нямам апетит. Обичам гозбичка с пържени чушки и доматен сос от пресни домати, залят отгоре върху чушките, със счукано яйце/а. Кълцана домашна лютика - чушки печени, домати нарязани и лук- счукани с чукалник и олио - това най-много го обичам. Мога да се наям добре с това ястие. Гадното е, че трябва да се седи на котлона и да се пекат чушки. Пак ястие с печени чушки и чесън с олио и оцет. Таратор много обичам.

   Баща ми обича да яде месо свинско, но на мен ми става гадно от това месо през жегите и не ям. 

# 16
  • Мнения: 1 219
Гуакамоле с брускети, вариации на млечна салата с моркови или цвекло вместо краставица, кремчета без готвене - кисело мляко с плодове, желирано, кремчета с маскарпоне. Разни салати, но тук в един момент се извъртат всички любими комбинации, и става сложно.
Едит: На тази салатка пандзанела й се каня отдавна:
https://www.thekitchn.com/how-to-make-panzanella-italian-bread-s … lad-recipe-206824

Аз от тази тема ще заема идеите за гаспачо и домати, пълнени със сирена.

Последна редакция: нд, 30 юни 2019, 10:19 от Giada

# 17
  • София
  • Мнения: 2 058
Сетих се още нещо, което много върви вкъщи през лятото. Сварен зелен фасул, може и от буркан, слагам в йенска тавичка с лук, домати, чесън и копър. Плакия мисля, че се казва. Задушавам във фурната и после се яде студен. С кисело мляко много върви.

И всякакви варианти на салати с булгур. Вземам фин и го кисна, а не го варя.

# 18
  • Мнения: 138
Омлет с настърган домат и други зеленчуци, кашкавал на фурна, миш-маш с чушките от буркан.

# 19
  • София
  • Мнения: 2 159
Още нещо се сетих:

- Сварен (може и на пара) или от консерва зелен фасул, зехтин, хубав балсамов оцет, чесън и копър, изстуден в хладилника
- Цедено кисело мляко, мед, чиа и плодове
- Изстудена диня със сирене
- Гриловани тиквички, стават бързо, оставят се леко хрупкави, подправени с млечен сос или зехтин с оцет
- Настъргана ябълка със заквасена сметана и мед, изстудено в хладилника
- Катма - за 1 бр. 1 яйце, 3 супени лъжици кисело мляко, 3 супени лъжици брашно, малко сол, настъргано сирене и/или кашкавал. Разбърква се добре и се прави на тиган като омлет по 2-3 минути от всяка страна
- В хлебче се правят разрези и в тях се пъха масло, подправки и различни сирена, запича се за около 15 минути
- Краставица нарязана на тънки ленти по дължина се завива на руло, пълни се с крема сирене и отгоре парче пушена сьомга, става като хапки
- Пърленка, от тесто се прави тънка питка,  като за пица, пече се на тиган за 3-4 минути от всяка страна. Като се изпече от едната и се обърне, от горе може да се сложи чесново масло,  настърган кашкавал
- Сварени за 5-6 минути на пара броколи, изстудени и овкусени с предпочитан дресинг

Последна редакция: нд, 30 юни 2019, 12:18 от nati_nat

# 20
  • Мнения: 707
Гювечета - с различни зеленчуци в комбинация с др.продукти - домати, пиперки, лук, тиквички, патладжан/може с кайма/, картофи...  сирене, яйца...

# 21
  • София
  • Мнения: 726
Знам, че прясното е по-хубаво, но в Метро има печени замразени червени чушки.

# 22
  • Мнения: 484
Бюрек от тиквички - настъргвам 2 тиквички, добавям 2 яйца, настъргано сирене около 200 грама, няколко лъжици доматено пюре, подправки на вкус копър, магданоз, разбърквам и пека в намаслена тава. Когато е почти готово, заливам със смес от яйце и кисело мляко като за мусака. Може да се консумира топло и студено. Като е топло върви с кисело мляко.   

# 23
  • MI
  • Мнения: 10 168
Как успявате да издържите с включена фурна в тази жега?! Аз от две седмици я заобикалям отдалеч... Grinning Суровоядство толкова време не става, затова всичко на тиган, всякакви зеленчуци. Оризови салати, от нахут, паста, риба и т.н. В общи линии всичко, което става сравнително бързо на котлон и няма нужда да бъде ядено горещо.

# 24
  • Мнения: 27
Гаспачото е класика. Съшо така и печен патладжан с тиквичка е добра комбинация.

# 25
  • sofiq
  • Мнения: 1 424
На мен също ми е много трудно да измислям какво да ядем през горещите летни дни.
По принцип готвя неделя повече манджи за да има за поне 2-3 дни и след това сряда или четвъртък друга за да стигне до петък.През деня съм на работа ,а детето ми е на режим(заради напишкване нощем)и трябва да вечеря до 18,30-19ч.,аз се прибирам в 18ч и каквото и да тръгна да готвя няма как да стане толкова бързо.
Манджите в жегите вече никой от нас не иска и караме на всякакви видове салати ,риба и скара.Таратор правя една голяма купа да има студен винаги.
Вече и скарата и салатите ни писват и се чудя какво различно и бързо за през седмицата вечер да измислям Rolling Eyes.

# 26
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 8 008
Как успявате да издържите с включена фурна в тази жега?!
От момента в който си купих мултикукър буквално 'заобичах' готвенето  Laughing Изкарала съм го на балкона в кухнята/има навес и не грее върху него/
Слагаш продуктите;избираш програмата и включваш да се готви само.Хем домочадието сито,хем аз доволна,че не му бая  Laughing
Разкошен помощник в кухнята  Heart Eyes
А колко време за себе си спестих  Whistling

# 27
  • София
  • Мнения: 2 159
И аз като Feeling за да не караме само на суровоядство сега по жегите действам с мултикукъра, а и с еър фрайъра, не нагряват като фурната. Не се занимавам с тях докато се готви, таймерите изключват. Сега ще метна в еър фрайъра тиквички, и после в кисело мляко с подправки. След тях и патладжани на кубчета и после в извара, не ми се занимава на котлона да изварявам доматен сос. И чушки там правя и после комбинирам с доматен сос или с катък/извара и сирене, и меса разни на пържоли или панирани, но лятото намаляваме консумацията на месо. В кукъра правя ориз, ризото, някоя яхния зеленчукова - грах, зелен фасул, варя паста, зеленчуци на пара и после подправям с дресинг или масло. И други разни неща и на двата уреда, изискващи минимални усилия и подходящи за хапване през лятото ...
Преди малко обаче детето даде зор за запечени картофи със сметана и розмарин, та извадихме фурната от летния й сън 😀

Последна редакция: нд, 30 юни 2019, 18:03 от nati_nat

# 28
  • MI
  • Мнения: 10 168
Ох, не е закато мен мултикукъра, много ми ги рекламираха, но не. Ама така или иначе нито ризото, нито половината от другите изброени успявам да ям в тази жега, та не ми липсва. Simple Smile

# 29
  • София
  • Мнения: 2 058
Не ми пречи фурната. Включвам таймера и излизаме в парка. Когато се върнем, вече е спряла. Проблемът е, че изобщо не ни се яде нищо топло.

# 30
  • София
  • Мнения: 1 642
Аз обикновено карам на миш-маш в жегите, много салати и таратор (последните две по подразбиране).Обаче да си призная, аз доста обичм летните засукани зеленчукови манджички и често си пека чушки, патладжани и тиквички, правя им домтен сос и ги забравям в хладилника. Просто цялата тази операция я правя вечер, защото се понася и после душ и в леглото или навън с кучето.

# 31
  • Мнения: 801
На нас не ни пречат жегите, имаме си апетит. Миналата година цяло лято бяхме на скара плюс салата. Сега правя постни яхнии, зелен боб, грах, бамя, печени обелени чушки от буркан с нещо си, много салати, гювечета. По десертите не съм, евентуално кисело мляко, може с някакъв плод.

# 32
  • Перник
  • Мнения: 261
Арабски кускус. Залива се с вряла вода и набъбва за минути. Комбинира се с какво ли не. Кисели краставички, грах, царевица, някакво месце на ситно или шунка или пък рулца от раци/скариди, лека майонеза. Въобще най-различни варианти за комбинации има и стават питателни салатки.

# 33
  • Мнения: 108
Може ли идеи за рецепти в мултикукър? Много съм се изчерпала...

# 34
  • Мнения: 892
4 пъти готвих в Мултикукъра и го заземих. Аз готвя супер бързи аламинути.  Сутрин ям мляко с мед и лешници и мюсли. Често си правя брускети с хумос, салати, пресни чушки и домати варени, към които добавям яйца, тиквички на фурна, които заливам с кисело мляко с натрошено сирене. Нищо не пържа, готвя без грам мазнина. Детето обича грах и варени картофи. На нея и правя отделно меню.

# 35
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 8 008
Може ли идеи за рецепти в мултикукър? Много съм се изчерпала...
Oт тук черпя идеи :
https://www.zajenata.bg/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0% … B8-news97616.html

# 36
  • Мнения: 414
Как пък не ми подействаха тея жеги и на мен на апетита, така искам. И на мен и на домочадието не действат- всеки пита какво ще ям. Аз залагам на фурната - имам на терасата- където готвя "по сянка" и вкъщи - съответно на климатик.Моите предложения от последните дни са все на фурна:
мусака с тиквички
патладжан ветрило
кюфтета на фурна
пиле с ориз
миш маш

# 37
  • София
  • Мнения: 2 058
Днес обядвахме гаспачо с печени филийки и вечеряхме задушени картофи на фурна с десерт от кисело мляко с черници, нектарини и орехи в него.

# 38
  • София
  • Мнения: 2 669
Мисля, че предложенията до тук са доста изчерпателни. Към тях ще добавя нещо, което аз много обичам в жегите. Купувам  чушки (предпочитам светло зелени, сиврия май е сорта, но може каквито обичаш). Пълня ги с извара и консумирам сурови с препечени филийки, пърленки и др. В изварата може да се обърка каквото ти е на сърце - чесън, шунка, нарязан на ситно домат, изобщо каквото ти хрумне. Може да добавиш подправки на вкус, майонеза ( не съм й фен в жегите), заквасена сметана.  Обичам натрошено ленено семе и го слагам в почти всички салати и салатоподобни. Обичам и овче сирене, което мен лично ме засища доволно. Натрошавам и го пълня в чушката.
Ако чушките са по-тесни може да видиш зор с пълненето. Аз лично ползвам малка лъжичка за кафе, защото влиза лесно, но ми се е случвало и да разрежа по дължина чушката, за да я напълня. Посля я "захлупвам" подобно на сандвич.

# 39
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 8 008
Мисля, че предложенията до тук са доста изчерпателни. Към тях ще добавя нещо, което аз много обичам в жегите. Купувам  чушки (предпочитам светло зелени, сиврия май е сорта, но може каквито обичаш). Пълня ги с извара и консумирам сурови с препечени филийки, пърленки и др. В изварата може да се обърка каквото ти е на сърце - чесън, шунка, нарязан на ситно домат, изобщо каквото ти хрумне. Може да добавиш подправки на вкус, майонеза ( не съм й фен в жегите), заквасена сметана.  Обичам натрошено ленено семе и го слагам в почти всички салати и салатоподобни. Обичам и овче сирене, което мен лично ме засища доволно. Натрошавам и го пълня в чушката.
Ако чушките са по-тесни може да видиш зор с пълненето. Аз лично ползвам малка лъжичка за кафе, защото влиза лесно, но ми се е случвало и да разрежа по дължина чушката, за да я напълня. Посля я "захлупвам" подобно на сандвич.
Aз добавям в изварата яйце и счукан чесън +копър или розмарин.Заливам с масло и вода и пак в кукъра да се запече  Grinning
Много леко и засищащо ядене се получава  Peace

# 40
  • София
  • Мнения: 1 851
В жегата и аз избягвам да пускам фурната, защото кухничката ми е малка и става адска жега (там и вечеряме, 2 в 1 ни е стаята). Правя много салати, таратор и нещо на котлона - супи, месо на грил тигана, спагети, омлети всякакви и тн. Любимо лятно ястие ми е руло от тиквички с крема сирене (пак трябва да се включва фурната, обаче). После самото руло го ям студено със салата и розе. Simple Smile
Днес ще правя на котлона картофена яхния с грах.

# 41
  • Мнения: 13 041
Салата табуле.
Супа от всякакви пресни зеленчуци - грах, тиквички, спанак, зелен боб, застроена с много кисело мляко - яде се почти студена.

# 42
  • София
  • Мнения: 8 178
Разкошна супа ще предложа, но съставките ѝ трябва да се спазят, иначе няма да се получи. Като заглавие е само " Доматена супа",  нищо работа, но на вкус е убиец, предложих я студена. Всеки я погледна недоверчиво, но после стана  УАУ  Simple Smile

https://recepti.gotvach.bg/r-127306-Доматена_супа_със_сушени_домати

# 43
  • Мнения: 2 011
Салата от боб от консерва с малко лютеница и пресен лук.
Ние печем на скара на верандата или на плоча месо и зеленчуци.
Напоследък обичам много да правя гофрети от тиквички - същата смес като за кюфтета от тиквички, но се пекат в гофретника и се поднасят с чеснов сос. Спестява се мнооооого време и горещина в кухнята.
Задушавам замразена царевица с малко захар и малко сол и вода в гювече в микровълнова за 5 минути, вместо да варя на котлона.
Използвам фритюрника с горещ въздух - таймерът му е мобилен и си го слагам в джоба, въобще не стоя край него.
Това са моите хитринки.

# 44
  • Мнения: 13 041
Идеята с гофретника е страхотна!

# 45
  • Мнения: 1 219
Да, и аз гофретика си набелязах! А дали може рецептата за сместа за кюфтета?

# 46
  • Мнения: 2 011
Ъъъ, аз не спазвам точна рецепта, настъргвам тиквички, посолявам ги, но не ги изцеждам много, защото гофретите стават по-сухи, пльоквам 2 яйца, малко чесън, копър и брашно. Слагам малко олио на гофретника и пека. Сос правя с кисело мляко, чесън, копър, майонеза или заквасена сметана, малко горчица, малко мед. Чуден става!

# 47
  • София
  • Мнения: 1 851
И аз ще направя! По принцип ги пека на хартия във фурната, не ги пържа. Обаче моят гофретник е малък и май бая време ще ми отнеме.

# 48
  • Мнения: 13 041
Аз имам двоен гофретник от Лидъл за 40 лв. май беше. Гледайте като се появи, да си купите.

# 49
  • Мнения: 180
В жегата и аз избягвам да пускам фурната, защото кухничката ми е малка и става адска жега (там и вечеряме, 2 в 1 ни е стаята). Правя много салати, таратор и нещо на котлона - супи, месо на грил тигана, спагети, омлети всякакви и тн. Любимо лятно ястие ми е руло от тиквички с крема сирене (пак трябва да се включва фурната, обаче). После самото руло го ям студено със салата и розе. Simple Smile
Днес ще правя на котлона картофена яхния с грах.

какво е това руло от тиквички, как се прави

# 50
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 7 581
И аз съм в чуденки. Та ще следя темата.

# 51
  • София
  • Мнения: 8 178
И аз съм в чуденки. Та ще следя темата.
Най-различни може да са, ето едно набързо приготвено, има още много видове плънки, по избор е и независимо с какво е страшно вкусно.

https://recepti.gotvach.bg/r-104630-Руло_с_тиквички,_шунка_и_крема_сирене

# 52
  • Мнения: 262
Кисело мляко, вода, краставица, чесън, копър, орехи 🍶Grinning

# 53
  • Мнения: 2 011
Кисело мляко, вода, краставица, чесън, копър, орехи 🍶Grinning

Имам хитринка за таратора - слагам по-малко вода, добавям кубчета лед и мятам в хладилника. После правя салатата, основното и тн.
Докато сготвя другото и сложа масата, ледът се е разтопил и тататорът е приятно студен.

# 54
  • Мнения: 13 041
Аз правя таратора така - първо накълцвам краставицата, слагам солта, чесъна, олиото и копъра и бъркам интензивно, за да си пусне краставицата сока и той да се овкуси от подправките. После слагам домашно мляко, бъркам и накрая - малко вода. И - в хладилника да престои. Така става не краставица с мляко и вода, а наистина вкусен таратор.

# 55
  • Мнения: 32
За поддръжка на електролитния баланс в жегите - жътварски таратор.
Както обикновен таратор, но вместо кисело млеко - вода с малко сол и оцет + щипка захар за баланс на вкуса.

# 56
  • София
  • Мнения: 9 838
Аз готвя на климатик - колко пъти фурната на 200 градуса и климатикът бичи, но сме 3 големи и 1 дете и трябва нещо да се яде.
Сваряваш пилешко месо в по-късните часове и добавяш към различни салати. Може и печено, особено бялото месо е много по-добре с някаква сочна салатка.
Патладжан, задушен в МВ и после с майонеза, може и сметана, орехови ядки и чесън.
Като се прежалиш 1 ден, ще имаш ядене за още 2 вечери. Мен ежедневното измисляне и готвене ме натоварват повече.
Чушки могат да се пекат на партигрил, 3-4 се събират наведнъж.

Последна редакция: пт, 12 юли 2019, 15:06 от Cuckoo

# 57
  • Враца
  • Мнения: 1 392
Как се прави патладжан в МВ?

# 58
  • София
  • Мнения: 9 838
Как се прави патладжан в МВ?
Цял, небелен, дупчи се на 2-3 места с вилица и захлупен в някаква купа. Задушава се и става мек, малко като печен на фурна. Намачква се с вилица и с майонеза/сметана, орехи и чесън на филийка. Мммм

# 59
  • Враца
  • Мнения: 1 392
За колко минути? Вода слага ли се ?

# 60
  • София
  • Мнения: 9 838
Не, той си пуска, има си. За минути - нямам точно число, но нека е поне 10. И - непременно надупчване с вилица, за да му излиза парата отвътре и под някакъв капак. Ще е добре да е от по-светлолилавите или бял, защото не се соли и отцежда и става по-горчив, но с майонезата става добре. Дано ви хареса

# 61
  • Враца
  • Мнения: 1 392
Благодаря!  bouquet

# 62
  • София
  • Мнения: 8 178
Аз правя таратора така - първо накълцвам краставицата, слагам солта, чесъна, олиото и копъра и бъркам интензивно, за да си пусне краставицата сока и той да се овкуси от подправките. После слагам домашно мляко, бъркам и накрая - малко вода. И - в хладилника да престои. Така става не краставица с мляко и вода, а наистина вкусен таратор.

Чуден, но добави към сместа, преди киселото мляко 2 с . л  галета и разбъркай. Вярвай ми става по плътен и е разкошен и добавям много копър, но последното е по избор, малко или много.

# 63
  • Мнения: 13 041
Многото копър го слагам с чесъна, пропуснала съм. И той да си пусне аромата. С домашното гъсто мляко става доста плътен. Даже на мен ми идва в повече. Но ММ го харесва така.

# 64
  • Мнения: 47
В последно време ям само домати, краставици и сирене. Но за ММ все трябва да има нещо, та готвя до към 1 2 часа , че после напича и дори климатика не смогва. Иначе правя доста неща на фурна - тиквички , картофени кюфтета, миш-маш, кюфтенца с картофи, ориз с гъби, бутчета. Пускам фурната и отивам в другата стая ако ми е жега. Не ми се седи грам на котлона 😀

# 65
  • Враца
  • Мнения: 1 392
Ейййй, страхотни сте.
Никога не бях яла патладжан, а сега ям всеки ден! Heart

# 66
  • Мнения: 180
За всички фенове на тиквички те! Отскоро правя това супер лесно супер хрупкаво нещо. Бира, на стайна температура. Тиквички, нарязани на много тънко с ренде като за чипс в купа с вода и лед. Купа с бяло и царевично брашно 50/50%изсипвам бирата при брашното докато стане малко по гъсто от смес за палачинки. Нагрявам мазнината в тигана. Топя тиквика в сместа, пускам в тигана, пържи се за секунди и става изумително хрупкаво. После сос си правя... С тая смес правя и лучени кръгчета, сиренаца и кашкавали които пък ядем с сладко от нещо, с тая смес дори скоро правих и сварено пилешко месо, филе... А малко по тежка храна е пържено то но понякога...

Общи условия

Активация на акаунт