Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 юли 2019, 14:30 ч.

Съвет за кърмене

 • 305
 • 15
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 956
Здравейте момичета,
Вчера ни изписаха от родилното. Още там започнах да стимулирам гърдите с малкия от първия ден...слагах го на гърда, преди техния ам, въпреки че нямах, но имах някаква коластра. Така на втория ден вече ми се появи кърмата. На третия отказахме АМ и го взех при мен в стаята. От тогава сме на кърма, но гърдите ми ще се пръснат. До вчера давах на всяко хранене и двете гърди...но последните два три пъти се нахранва от едната и заспива и не иска повече.
Въпросът е ако давам само едната...да цедя ли другата? Но ако я изцедя, как ще е толкова пълна на следващото хранене?
Двете му идват в повече.
Вчера педиатърката каза, че щом кожичката му е леко суха, значи не му достигала кърма.
Ако ме питате колко време суче, около 20 минути.
Памперса е пълен на всяко преобуване. Ака през кърмене. На всяко второ.
Въпросът е как да процедирам, започват да ми се образуват бучки, болят ме...а ме е страх да цедя изцяло.

И сега с цедено ще мога ли да премахна бучка та от гърдата?
Това е единия въпрос, после ако не достига хранене на каква температура да додам изстисканата?

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 564
Това за суха кожа и недостиг на храна за пръв път го чувам. Щом само решева, че от едната гърда му е достатъчно, значи му е достатъчно, още повече пълните памперси са показател.
Не е необходимо гърдата да е "пълна" за следващото хранене, защото това не е резервоар който се пълни, кърмата се произвежда по време на храненето и дори и гърдата да не се усеща тежка и напрегната не значи, че в нея няма достатъчно кърма или, че няма да произведе достатъчно кърма за бебето. Т.е. за следващото хранене ще има достатъчно кърма дори и да си цедила.
Аз не съм имала проблеми с напрежение и бучки в гърдите, но това, което знам е, че при такива случаи е добре да се изцеди известно количество от напрегнатата гърда, но толкова, че да се получи облекчение, а не много или всичко, както понякога пишат. Т.е. изцеди малко. Ако изцеждаш много стимулираш свръхпроизводство и влизаш в омагьосан кръг.
На следващото хранене започни с гърдата, от която бебето не е сукало миналия път.
Ако ще даваш изцедена кърма много е изписано как се съхранява в хладилник, във фризер и т.н. Дава се на 37-38 градуса или се тества да е леко топла на ръката, както се дава и АМ.

# 2
 • Мнения: 6 798
Идват му в повече, защото детето е на 4-5 дни и все още яде сравнително малки количества. Но стомахчето и нуждите му от храна ще нарастват по много стръмна крива до края на първия месец, че и малко след това. Това със сухата кожа е прекалено, пълните памперси и кантарът! са главните и, общо взето,единствени легитимни критерии за добро хранене на бебето.
Ако гърдата ти е на бучки, болезнена, като "бомба", няма драма да изцедиш - така ще си спестиш по-нататъшни проблеми. Не се стига толкова бързо до хиперлактация, а и - както казах - това по-голямо количество мляко след броени дни ще ти потрябва за бебето. Постепенно ще се регулират нещата.

# 3
 • Мнения: 1 522
Гърдите не трябва да са твърди и с бучки. Започваш да слагаш на гърдите топли компреси(кърпи намокрени с гореща вода, колкото можеш да търпиш) и изцеждаш, докато гърдите омекнат. Това се прави, докато се отворят каналите и докато се регулира кърмата. Като се регулира кърмата, гърдите ще са меки,но това не означава, че е малко кърмата. Както вече са казали, кърмата се образува като започне да суче бебето. Колкото повече суче, толкова повече кърма има. Ако мислиш, че на бебето не му стига кърмата, просто го слагай по-често на гърда. Ако го дохранваш, макар и с изцедена кърма, ще се отбие и няма да иска да суче.

# 4
 • Мнения: 6 798
Не съществува такова нещо като "отваряне на каналите". Топлите компреси помагат, ако има запушване на млечно каналче и/или кърмата потича трудно, но в общия случай няма нужда, достатъчно е да се изпразват редовно.

# 5
 • Мнения: 1 522
На мен това ми е казано от лекар и лично съм го изпробвала. И двата пъти като родих съм слагала в началото топли компреси и много ми помогнаха.

# 6
 • Мнения: 6 798
Няма лошо в топлите компреси, просто това е неграмотно изказване, не знам поради какви причини широко използвано и от част от медицинския персонал (специалист по кърмене съм).
Гърдите не са част от ВиК, че да се "отпушват" и "отварят".

# 7
 • София
 • Мнения: 4 956
Благодаря много! ☀

# 8
 • София
 • Мнения: 4 956
Момичета, кърмата ми много намаля.
Преди гърдите ми бяха напрегнати, сега са меки...
Как да разбера колко приема малкия и дали му е достатъчно?
Везна ли трябва да купя?
С какво да стимулирам лактацията?
От днес мисля да го слагам по-често на гърдите, той просто все спи и понякога ми е жал да го будя...

# 9
 • Мнения: 1 522
Гърдите не трябва да са напрегнати. Трябва да са меки. Така стават като се регулира кърмата. Организмът произвежда, колкото суче бебето.По какво определи, че не му стига кърмата?
Просто кърми на поискване(дори това да е през 30 Мин.). Не гледай часовници и кантари. През нощта също кърми.

# 10
 • Мнения: 4 446
Е на какъв интервал се храни? През нощта една 4 часова пауза е допустима. През деня как се храни, на какви интервали горе-долу? Колко са напишканите и наакани памперси за деня?

# 11
 • София
 • Мнения: 4 956
Той много спи...
затова си мисля, че това е намалило кърмата ми.
Налага се да го будя на 3 часа, понякога 3 и половина. Нощем и 4 часови паузи прави.
Няма жълтеница, не знам защо е толкова поспалив.
Иначе ака поне по 5 пъти на ден.
На всяка смяна на памперс е пишкал...
Може би трябва да купя везна, за да видя дали качва нещо.

# 12
 • Мнения: 4 446
О, много са дълги хаузи от 3 часа и половина. Започни ти да инициираш кърмения. През деня на 2 часа, през нощта една 4 часова пауза, иначе пак на 2 часа.
Не каза колко са напишканите?
Везната освен да те психяса, друго няма да направи. Ако детето не е преждевременно родено и не е под 3 кг, е е излишно да се стресираш с везна.

Поспаливи са някои бебчета. И при такива майката трябва да иниицира кърменето. Заповядай тук https://m.bg-mamma.com/?topic=1122139 има момичета, чиито бебчета бяха много поспаливи, ще споделят опит.

# 13
 • София
 • Мнения: 4 956
Гърдите не трябва да са напрегнати. Трябва да са меки. Така стават като се регулира кърмата. Организмът произвежда, колкото суче бебето.По какво определи, че не му стига кърмата?
Просто кърми на поискване(дори това да е през 30 Мин.). Не гледай часовници и кантари. През нощта също кърми.
Нощем кърмя към 1:00, 4:00 и 7:30...когато се събуди. Цока ( според мен не достатъчно дълго) и заспива.

О, много са дълги хаузи от 3 часа и половина. Започни ти да инициираш кърмения. През деня на 2 часа, през нощта една 4 часова пауза, инаме пак на 2 часа.
Не каза колко са напишканите?
Везната освен да те психяса, друго няма да направи. Ако детето не е преждевременно родено и не е под 3 кг, е е излишно да се стресираш с везна.

Поспаливи са някои бебчета. И при такива майката трябва да иниицира кърменето. Заповядай тук http://
Не ми отваря линка.
При всяка смяна на памперс, преди кърмене е бил напишкан. Тоест сменям пак на 3 часа горе долу.
Сух памперс не сме имали засега.
Освен пък да суче по-бързо. Но съм чела че трябва да е около 20 Мин на гърда. И се старая да го държа буден да не заспива, но не винаги успешно.
Иначе днес...даже като беше буден го слагах през час на гърдата, за да стимулира... но ето сега пак спинка.

Последна редакция: пн, 08 юли 2019, 16:34 от AnMary

# 14
 • Мнения: 4 446
Редактирах поста си.

През 2 часа е ок да будиш. Даваш едната гърда, докато пусне или заспи. После оригваш и да даваш другата - ако иска ще сукне и от нея. Ако ти е трудно да го събудиш - смяна на памперс, миене на дупе - обикновено помагат. Но пиши и в кърмаческата тема,за да се включат майките с по-поспаливи дечица и какво е сработило при тях.

На тази възраст трябва да има около 6 напишкани и около 3 наакани. Между 8-12 кърмения за денонощие. Ето тази таблица е хубав ориентир https://www.namama.bg/upload/Tablica%20Kurmene%20na%20bebeto.jpg

А в първи пост на темата, която дадох в миналия пост има полезно инфо, което за начало е една добра база за кърмещата майка, разгледай 🙂

Общи условия

Активация на акаунт