Кожата на бебетата е толкова мека и гладка, че чак им завиждаме.
Освен нежна обаче, тя е и силно чувствителна. Поради тази причина родителите трябва да подхождат с голямо внимание към грижата за кожата на бебето през всеки сезон.
Особено важна е правилната грижа през лятото, когато времето е сухо, слънцето силно, а вероятността от слънчево изгаряне – голяма.
Днес ще споделим няколко неща, на които да обърнете специално внимание през топлите месеци.

Добрата хидратация е едно от ключовите условия за здрава детска кожа през цялата година, но тя е още по-важна през лятото, когато фината кожа на бебето много лесно може да се изсуши.
Ако бебешкото олио или маслата за тяло ви се струват тежки и бавно попиващи, през летните месеци може да използвате по-леки формули като тези на лосиона и хидратиращото мляко. Те ще ви помогнат да задържите влагата в бебешката кожа и тя да запази своята свежест и блясък.

Защитата от слънцето е не по-малко важна.
Да, няма как да държим непрекъснато децата си вътре, все пак те имат нужда от витамин D, но излагането на слънце трябва да бъде контролирано и в малки дози. Нанасянето на слънцезащитен продукт за лице и тяло ще ви помогне да избегнете вредните облъчвания с UVA и UVB лъчите, които изсушават кожата и водят до раздразнения.
Съветваме ви винаги да извеждате децата си с шапка, която не само ще ги предпази от слънчасване, но и ще предотврати зачервяването на скалпа, което може да бъде силно болезнено за най-малките.
Радвайте се на лятото с малчуганите си, но търсете по-проветриви и сенчести места, за да бъдете приятели със закачливото слънце!

Климатиците не са най-добрите приятели на детската кожа.
Продължителното излагане на течение, климатици и вентилатори не само може да разболее детето и да помрачи ваканцията ви, но също така и да изсуши прекалено детската кожа. Ако все пак не можете да се откажете от този тип охлаждане, осигурете на бебето повече течности и поддържайте балансирана температура в помещенията.

Дрехи от леки и свободни материи.
Както вече казахме, бебешката кожа е по-склонна да се зачервява през лятото и да реагира бурно. Памучните, леки дрешки ще помогнат на вашето мъниче да се движи свободно и да му бъде проветриво, а кожата му ще може да диша, без да се запарва.

Хлорираната вода в басейна определено не е ваш съюзник.
Хлорът е сред основните причинители на инфекции и нежелани кожни реакции през лятото. Ако все пак обичате да посещавате градските басейни с бебето си, правете го със слънцезащита и задължително овлажнявайте бебешката кожа след това.

Придържайте се към тези прости стъпки всеки ден и много скоро грижата за кожата ще се превърне в удоволствие за вас и бебето и с лекота ще изпълнявате лятната си рутина.

Последна редакция: вт, 09 юли 2019, 15:54 от Адри́