Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 юли 2019, 10:28 ч.

Владеем ли най-практичната суперсила?

  • 1 716
  • 17
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 8
Готвени храни – какво може и какво не може да се замрази

Какво по-лесно за вечеря след изморителен ден от това да извадите вече готовото ястие от фризера и само да го притоплите?
Почти всички продукти са подходящи да бъдат замразени, но има някои, които правят изключение. Те няма да бъдат опасни за здравето, но ще променят значително вида и консистенцията си след размразяване, което ще се отрази и на вкуса им. Ето кои са те:
На първо място това са храните, които имат високо съдържание на вода. Ястията с краставица, патладжан, тиквичка и други воднисти плодове и зеленчуци след размразяване ще загубят от текстурата си и ще бъдат меки и безвкусни.
Картофите са друг продукт, който в домашни условия не може да бъде замразяван нито в сурово, нито в сготвено състояние.
Яйцата също се отнасят към продуктите, които не бива да бъдат замразявани, а също така и различните видове паста или спагети.

# 16
  • Мнения: 8
Какво можем да приготвим бързо и лесно със замразени продукти

Най-голямото удобство на замразяването е, че освен отделни продукти, във фризера можем да съхраняваме и разнообразни заготовки за любимите си ястия.
Подбрани и нарязани зеленчуци за супа или яхния могат да бъдат винаги на една ръка разстояние. Зеленчуци за задушаване в масло като гарнитура, зеленолистни като спанак, лапад, коприва за супа могат да са винаги на разположение.
Нахут с подправки за готвене или хумус, различни вече сварени бобови култури също, подходящи както за готвене, така и за салати.
Замразените плодове са много подходящи и за сладкиши, защото лесно пускат сока си след размразяване и придават от аромата си на десерта.
Така популярните напоследък смутита също се приготвят най-лесно със замразени плодове и зеленчуци, които, когато са студени и твърди, много лесно биват смлени от блендера и съответно смутито става по-гладко и нежно.

# 17
  • Мнения: 8
Как да размразим продуктите, без да загубим вида и качествата им    

Както правилното замразяване, така и правилното размразяване е особено важно, за да се насладим на добре запазена, с добър външен вид и вкусна храна.
Основната препоръка при размразяване за повечето продукти е това да се случва бавно и в хладилник. Преместете хранителния продукт от фризера в хладилника от предната вечер или цял ден по-рано, за да има време да се отпусне постепенно. По този начин се губят най-малко от полезните и хранителни качества на продуктите и най-вече на месото.
Бързото размразяване в микровълнова е възможно и приложимо при някои продукти, с изключение на плодове и някои по-воднисти зеленчуци. Месото може да се размрази в микровълнова, но ще загуби голяма част от соковете и вкуса си.
В никакъв случай не размразявайте месо или риба под течаща топла вода!
Освен за хляб и печива, за повечето продукти не се препоръчва размразяването на стайна температура, особено на месо. Топлината в стаята ще размразява продуктите бавно и неравномерно, което е предпоставка за развалянето им.
Разбира се, в доста ситуации изобщо не е необходимо размразяване и продуктите могат да се използват директно замразени в ястия и супи.

Общи условия

Активация на акаунт