Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 юли 2019, 14:18 ч.

Лошотията вродена ли е

 • 4 615
 • 155
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 4 916
Категорично да.
Не вярвам да има родител, дори с най-ниския капацитет, който да възпитава детето си в лошотия.
Или се раждаш лош, или се раждаш добър. Не се учат тези неща. Ако нямаш сърце и душа, няма как да си добър.
Да бе да..
Не си ли виждала снимки в нета,5 годишно държи отрязана човешка глава,а заобикалящите го примати са в еуфория.

П.п.Не помня точно,но мисля че за Сирия идеше реч.

Добро/лошо,могат да бъдат както вродени,така и придобити
Едното не изключва другото.
Т.е.може да си роден лош и средата да те сформира като тотален изрод,или пък обратното,да смекчи вродената лошотия.
Същото важи и за добротата.

# 31
 • Мнения: 18 901
Сто пъти съм го казвала. Преди да родя, имах някакви огромни илюзии за децата. Едни сладки ангелчета, пълни с доброта и съчувствие, гушкат мама....
Докато не си дойдох за пръв път, уморена от работа и не получих първия удар в главата с детско пиано. Изби ми всички илюзии!

Ни са ангелчета, нито са дяволчета.  Grinning
Това са бебета с недоразвита нервна система и с нулево развитие към този момент на интелект, морал и етика.
Моралът и етиката ползват понятията "добро" и "зло". Като това, дали дадено поведение или човек съответства на тях и какво е съдържанието им, зависи от конкретните обществени порядки и норми, приети за такива в определено общество на даден етап от неговото развитие. Затова и децата започват да бъдат обучавани от тези, които се грижат за тях, първо да познават тези правила
Скрит текст:
/не вярвам да има някой, който да вярва, че това познание е "вродено", а ако правилата не се знаят, те не могат и да се спазват и това няма как на този етап да е от "лошотия"/
и второ - да съобразяват собственото си поведение с тях
Скрит текст:
/което пък изисква човек интелектуално и волево също да се намира на един по-напреднал етап от личностното си развитие и преди да го е достигнал също не може да се квалифицира като "добър" или "лош"./
.
Това няма как да е "вродено", а се учи. И дали и колко ще се научи зависи предимно от подхода на учителите. Както и от някои биологични предпоставки на самото дете. Но тези предпоставки, сами по себе си, не го определят в тези две категории по никой начин на тази възраст.

Скрит текст:
Разбира се, че никой не си възпитава детето "айде сега, отиди и ритни кучето".
Въпросът е как реагираш, когато детето направи нещо лошо. Ставала съм свидетел на какви ли не ситуации, в които родителят не реагира, и в главата на детето остава идеята, че това е позволено.

Душа и сърце се учат, когато се родим, всички сме малки зверчета, които някой трябва да възпита.
Ето това е истината според мен. Всички се раждаме лоши и зли.
Ако не вярвате вижте малките деца. Те спокойно могат да извадят окото на котката без изобщо да си помислят, че правят нещо зло. В процеса на възпитание, малките деца се научават кое е добро и кое зло и как да подтискат злото в себе си.
Скрит текст:
Според психолозите, във всеки един от нас дреме един убиец, садист и зъл човек. Това не е проблем, ако с възпитанието са ни научили как да управляваме тези свои животински инстинкти.
По-голяма глупост не бях чела отдавна....
Малкото дете няма капацитета да осъзнае, че причинява болка.Затова се отглежда и възпитава от Възрастен индивид, който вече БИ трябвало да знае това и да научи ненаучения.
Детето не го прави от злоба, а от незнание.
И НЕ, лошотията НЕ е вродена.Детето става добро или лошо според средата и хората, сред които израства.
Laughing
О, аз съм чела и по-големи.

Последна редакция: ср, 10 юли 2019, 14:36 от Judy

# 32
 • out of space
 • Мнения: 7 884
Аз съм на мнение, че психопатията е вродена (в повечето случаи) и за нея няма лечение.

Също така, за едни дадена постъпка е добро, за други лоша- зависи от гледната точка (примерът с отрязаната глава от мюсюлманче).

# 33
 • Ямбол
 • Мнения: 25 117
Познавам напълно здрави и прави хора, които денонощно намират за какво да се тръшкат и оплакват, и такива, които са болни от рак, но са изключително позитивно настроени.

...
Болните не са само от рак. Напълно здрави може да са видимо, но психиката не е.
Всичко е химия.

# 34
 • Мнения: 1 871
Skrekk, в доста моменти съм те засичала да мислиш много негативно, песимистично, това обикновено е знак за някакво страдание и съответно лошотия към самата себе си. Сигурна съм, че се проявява и към околните по някакъв начин.
Казвам, просто за да му обърнеш внимание, ако смяташ, че е необходимо.


Когато някой ми каже че съм негативна, моментално прекратявам всякакъв контакт с него, първо защото е дразнещ с неистините, които се опитва да ми внушава, второ - защото това клише позитивен-негативен е толкова злеразбрано и толкова неадекватно повтаряно, че тотално е загубило смисъл. Било е казано във връзка с нещо конкретно, но народа си го е харесал и си го дъвче ни в клин в ни в ръкав. Аз съм реалист и за мен е голяма тъпня да бъда позитивна, да се хиля като пача и да си бая Въпреки всичко съм щастлива, когато ме млатят гадости по главата, или да съм нещастна, когато би трябвало да скачам от радост.
Както и простотията, че никой не е жертва, а само си внушава - бит, пребит, убит, изнасилен.... Айде бе стига си се праил на жертва. Е такива хората ме предизвикват да съм лоша и да им пожелая да им се случат всички тия неща да видим няма ли да се почувстват жертви. Наглата простотия ме прави лоша, ей сега го разбрах

# 35
 • София
 • Мнения: 20 394
Както искаш. Аз отказах да съм жертва, въпреки тежкото ми детство. Излязох от модела, кръга, триъгълника или каквото и да е.
Ти си свободна да останеш.

# 36
 • Мнения: 1 939
Авторката май за пореден път си прави психотерапия на наш гръб . Аз бягам с 200 ако някой ми хленчи без да се интерсува от живота на другия . Това което съм разбрала е че живота е кръговрат , веднъж си горе, веднъж долу ...Много хора се измъкват сами , други късметлийки имат голяма агитка . Нямам нерви да оправям чужди драми и животи...Защото някои само се правят на загрижени , а аз преживявам нещата докато помагачите си пекат задника и си свиркат ...Не искам да ме товарят ...добра, зла ...това е положението .

# 37
 • Azeroth
 • Мнения: 3 353
Жертва си Skrekk, когато си пребит, изнасилен, унижен, да. Ако още си жертва 15 години след случилото се, вече говорим за емоционален проблем.
Да си позитивна, не означава да се хилиш като пача, както и да си негативен, не означава, че ревеш 24/7. Разгледай си само повечето стартирани теми и виж тенденцията.
Не е нужно да слушаш никой, но дори самата ти реакция сега показва, че явно натиснах някое копче... Не те нападам, просто отбелязвам, в случай, че не си си обърнала внимание.

Това е тенденция, която всички имаме, включително и аз, просто при някои хора е по-силно изразено и според мен е предпоставка за повече нещастие и неудовлетвореност.

Последна редакция: ср, 10 юли 2019, 22:33 от Elunaria

# 38
 • Мнения: 1 871
Всеки който се опитва да ми внушава неверни неща натиска копчето. И защо реши че става дума зе нещо случило се някога и невалидно за момента? Постът ми беше отговор на друг , в който се твърдеше че лошотията може да се формира в детството поради злочеста съдба. Дадох конкретен пример който оборва това твъдение. Човек може да е жертва на всичко, а не само на физическо посегателство. Доста често срещано е да си жертва на хорска злоба. Ама не тая с голите приказки, от които отърване няма и които трябва да се игнорират, а на реални действия на хора с някаква власт над теб или на умели манипулатори. Може дори на дърти години да си жертва на родителите си, и единственият начин да не бъдеш е да ги заличиш от живота си. Но колко хора са в състояние да го направят. Стига ти да кажат хората Недей така, майка ти е, не е хубаво. И да ти насадят чувство за вина, че едва ли не убиваш с игнора си горкия родител. Но хората нито знаят нито искат да знаят защо го игнорираш - знаят само да бълват клишета и да те заклеймяват понеже си дръзнал да се съхраниш. На такива кратко и ясно Fuck off. Не желая цял живот да съм жертва на психопати само щото ми се водят родители

# 39
 • Azeroth
 • Мнения: 3 353
Нямам нищо конкретно предвид, което е свързано с теб, просто давам пример.
Ти имаш свободата и правото на избор как да се държиш и как да се чувстваш. Ако нещо не ти харесва и ти вреди, отстрани го от живота си, без да ти пука какво мислят сульо и пульо по въпроса. Все пак става дума за твоето психично здраве, а не това на комшията.

# 40
 • Мнения: 1 871
Това и правя - затова толкова много хора ме мразят

# 41
 • Мнения: 4 916
Аз съм на мнение, че психопатията е вродена (в повечето случаи) и за нея няма лечение.

Също така, за едни дадена постъпка е добро, за други лоша- зависи от гледната точка (примерът с отрязаната глава от мюсюлманче).

Е сега,това дете психопат с вродени отклонения ли е,или просто приема убийството за нещо добро?Т.е грешна ценностна система насадена от възрастните?

# 42
 • Мнения: 30 722
Не знам защо давате примери с варварски обичаи на примати.

# 43
 • Мнения: 13 936
Това и правя - затова толкова много хора ме мразят
А защо това те вълнува?
Честно казано, идея нямам кой и дали ме мрази.
Важно ми е да съм с хората, които ме обичат и уважават.
За останалите хич не ми дреме, не знам дори живи ли са....какво значение дали ме мразят/сърдят/недоволстват или друго?!

# 44
 • Azeroth
 • Мнения: 3 353
Не знам защо давате примери с варварски обичаи на примати.
Защото е пример за нещо, което за едни и ужасно, за други - чудесно. По твоята логика, детето, което държи главата, щеше да си е такова без значение в коя част на света е родено и кой го възпитава.

Последна редакция: чт, 11 юли 2019, 09:31 от Elunaria

Общи условия

Активация на акаунт