Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 юли 2019, 18:22 ч.

Варна/ училища след 7клас

 • 618
 • 9
 •   1
Отговори

Анкета

кое е по добро

Опции:

 • Мнения: 8
Кое училище е по-хубаво във варна 5та езикова или 1ва езикова и защо?

Последна редакция: ср, 10 юли 2019, 09:22 от Фран

# 1
 • Варна
 • Мнения: 338
Моето "проучване" по въпроса показа: V-та е по-добра за немски език, I-ва за английски. Дали е така.. еднозначен отговор надали има Smiley

# 2
 • Варна
 • Мнения: 187
Познавам деца и учители от 2те училища, затова.

# 3
 • Мнения: 8
Всички казват,че средата в 5та е по-хубава?

# 4
 • Варна
 • Мнения: 4
Какво бихте искате да получите като отговор!? Че сте направили правилния избор за вашето дете? Направили сте го...избрали сте най-доброто училище Simple Smile. Защо трябва изборът ви да е свързан с очернянето на друго училище!? И какво значи "всички" и кои са тези "всички". Аз съм завършила Първа гимназия, моето дете също ще я завърши скоро и не съм от вашите всички. Не бих избрала друго училище за детето си, но това е моето усещане и не ви го налагам, нито ще кажа нещо негативно за 5-та (а има какво да се каже). Много се говори за дисциплината в 5-та - не ме интерсува дисциплината ... от Първа никога не сме били дисциплинирани (Macht durch Disziplin води до изкривявания, за които може да прочете) - даже като ученичка организирахме стачка  срещу липсващото парно и то във времето преди 89. Впрочем колко от, попадащите в графата "всички", са завършили Първа? И сега конкретно - немският на Първа (по мои наблюдения - олимпиади, конкурси, преподаване, предмети на чужд език, обмен с Германия и т.н.) е на по-добро ниво от 5-та. И в двете училища има къси клечки - желая ви да са по-малко за вашите деца.

Последна редакция: вт, 09 юли 2019, 23:41 от schwester

# 5
 • Мнения: 7 752
Много зависи от детето - иска ли да учи и колко го прави. И в едната и в другата гимназия има силни и слаби ученици. Дъщеря ми (завършила първа езикова) казваше, че там обаче също има деца, които се чуди как са влезли с толкова лоша подготовка по общия учебнен материал ( предполагам заради френетичното помпене на дипломите преди матурата7клас) . Има си плюсове или си минуси всяка гимназия , зависи от много фактори, така че е трудно от частното да се премине към общото. Първа езикова обаче винаги е била име за Варна.

Като обобщен извод накрая може да се каже, че нито първа нито пета в усреднени мерки са на нивото на софийската Немска - това са наблюденията на детето ми, което тази година завърши втори курс бакалавър във Виена.

Последна редакция: ср, 10 юли 2019, 08:41 от _re_ge

# 6
 • Варна
 • Мнения: 1 788
Първа е по-добрият избор - вижте класиралите се деца по олимпиадите по езика в двете училища и ще си направите извода. Освен това в Пета не се учат разказвателни на чужд език, което допълнително ощетява децата, учещи там като хорариум по езика.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 4
И в 5-та се учат предмети на чужд език (за Био съм сигурна, а историята е понятия и записване на план). Не могат да се сравняват като качество на преподаване с Първа - за немските знам, че учителните са завършили ЕГ и преподават през по-голямата част от часа на немски и с много немски материали. От следващата година май в 10. клас ще влиза по история новият им немец - има съобщение на страницата.  Предметите на чужд език в много гимназии (вкл. София) се водят от учители с разни курсове и нивото е ниско; някои знаят малко повече от учениците си, което си е притеснително. За 5-та не са толкова фатални качеството и броя на предметиете - те са ГПЧЕ, но на Първа са й необходими по 3 предмета ив 9. и в 10. клас. Имаше някъде мнение, че може и без предмети на чужд език.  Само си помислете, че детето трябва да отговори на въпрос за екология - малка част от думите по темата  идват от езиковата подготовка, а повечето са от химия, география, биология, затова предметите на чужд език са много важни. Преди в гимназията имах 4 предмета на чужд език. Мъж и жена немци ги водеха. Колкото до нивото на 91. - много високо е на тези от немския отдел, а останалите са си като нашите преди години моя позната премести детето си там).

Случайно попаднах на това: http://svidetelstva.bg/2019/03/07/%d0%b2%d0%b8%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba-1973-1978/. Отново се пренесох в онова време на Павла, Йорданов, Михайлов и ... все силни и незабравими образи.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 1 788
Schwester, племенничката ми сега завърши 10 кл в Пета с АЕ, племенникът ми завърши Пета преди 3 години с НЕ (не е бил в лайстунг) -  и двамата за петте години обучение там не учиха нито един разказвателен предмет на ЧЕ. В Първа, когато навремето съм учила аз, се учиха биология, химия, история и география на ЧЕ. Сега се учат по три предмета, синът ми следващата година ще е 9 кл и на последната РС ни казаха, че това ще са биология, история и география. Все е нещо. За мен Първа няма аналог в града. А Павла е истинска легенда, щастлива съм, че ми е преподавала 4 години.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 3 311
Моето мнение е, че е много субективно. Понятието елитно училище си е етикет сложен от нас... Не е гаранция за отлично училище, но е подбор поне на ученолюбиви деца. Да но ние например до 7 клас бяхме в Климент, за там само лошо мога да говоря и не само аз, но има и още толкова които биха казали добро. Зависи от детето и на какъв клас и учители е попаднало.

Общи условия

Активация на акаунт