Страхове, тревоги, фобии. Познати са ни на нас, възрастните. Познати са и на децата ни и е важно да имаме правилното разбиране, за да можем да реагираме адекватно в съответните ситуации.

Страхът се отразява на три нива – физиология, усещания и поведение. При децата до 8 г. страховете в по-голямата си част са свързани с фантазията. След това се появяват т.нар. социални страхове, които може никога да не ни напуснат.

„Боли ме коремчето“, „боли ме главата“ са реплики на детето, зад които може да стои страх от отделяне. Страховете са породени от връзката на детето с майката. Майчината тревожност също може да се прехвърли върху детето.

От какво се страхуват децата в различните възрасти? Как се справяме със страха от отделяне? Какво стои зад желанието на детето да спи в леглото на родителите? Как тълкуваме т.нар. тестова тревожност, социална тревожност? Защо всички страхове на детето всъщност могат да бъдат сведени до един – страхът от порастване? Защо перфекционизмът  е болест? Отговори на тези и други въпроси, както и практики за справяне ще откриете в лекцията на Милена Манова на "Академия за родители":Милена Манова е психолог – психотерапевт, преподавател и супервайзор по позитивна и детска психотерапия. Управител на Институт по позитивна психотерапия. Председател на БАТА (Българска асоциация по транзакционен анализ). Автор на книгата „Хиперактивното дете“, съавтор на Терапевтични приказки за деца и родители – „Защо все аз?“ и „Емоционални карти“. Автор и на Креативна кутия „Бърза помощ за родители“. Тя е носител на награда за принос в психотерапията, 2018 г., от БАП.

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 16:32 от Редактор*