Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата... - 3

• 63 426
  • 787
  •   1
Отговори
# 150
  • Пловдив
Преди три дена купих две опаковки вигантол по 2,50лв от аптека  Марешки в Пловдив, проверете в техни филиали, казаха че е от ново зареждане. И понеже нямаше от доста време,  седмица преди това поръчах онлайн капсули на Pure Nutrition Витамин D-3 - 5000 IU моля ако някой ги е ползвал да сподели опит дали имат ефект.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 17:33 от violenza

# 151
Защо е тази истерия сега точно за витамин Д, нещо съм пропуснала ли?

# 152
Повишавал имунитета... Grinning

# 153
Защо е тази истерия сега точно за витамин Д, нещо съм пропуснала ли?
Повишавал имунитета... Grinning
Някъде мярнах статия дето пишеше че там 4-500 единици вит. Д на ден повишавали имунитета. Кой знае още на колко места са я преписали и как е тръгнала градската легенда, ама придобива огромни размери. В аптеката всеки втори пита дали има витамин Д и съответно като чуят че е свършил, го приемат със същия тон, с който чуват че са свършили предпазните маски... един вид много ясно че ще свърши. То и за цинк и селен като добавки се случва същото, де.
Вигантол се беше появил за малко по складовете наскоро, но беше буквално за дни и пак се загуби, кой знае какво става там пак.

# 154
Аз пък четох за 25-30 000 единици ударна доза срещу вируса... Stuck Out Tongue Winking Eye Странно ми е, досега не те е вълнувало какви са ти нивата на вит. Д, а сега такова огромно търсене. За мен нещата не са толкова прости като "пий вит. Д и no problem" Rolling Eyes

# 155
Защото някой е казал и всички са се юрнали..

# 156
Вярно е. Лично изпитано и официално изказано от Кризисния щаб не еднократно. Всяка година изследваме нивата на витамина в нашето семейство. Зимата масово сме на дефицит хората в БГ, ако не сме пътували до Куба, примерно. Взимайте, няма да сгрешите. Пуснете си изследване в лаборатория преди това и ще видите какво ви е положението към момента.

# 157
Още на 28.02 на баща ми са казали, че няма Вигантол и няма и да има. Но като чета за нови зареждания се чудя дали не са излъгали.
Според някои лекари най-ефективни са умерените ежедневни дози. Подкрепям по не една или две причини.

# 158
А кое е умерено? Дозите зависят от състоянието на организма, което се вижда при изследване. При дефицит - 5000,  при остеопороза и нива към долна граница - отново, при настинка - пак и т.н. Поддържаща доза е друго. Писано е доста в темите, включително как и кога се приема за пълноценно усвояване.

# 159
Защото някой е казал и всички са се юрнали..
Момент. Точно това аз лично съм го чула от лекар и по-точно за комбинацията на вит.С с вит.Д. И мога да бъда конкретна за препарата - https://www.doppelherz.bg/produkti/dopelkhercr-aktiv-vitamin-c-600-vitamin-d/, но и всяка комбинация от вит.С+Д ще е от полза.
Във всяка листовка към вит.Д се казва, че е важен за имунитета. Кое е странното, че се търси?

# 160
Soul81, не казвам нищо обратно на това, което пишеш. Точно защото е индивидуално пиша умерени, а не някаква цифра. А цялостния смисъл е, че е по-добре от огромни дози през определен интервал. Знаем, че дефицит може да се навакса и постепенно, без ударни дози. Никъде не споменавам думата "поддържаща", нито съветвам някого да пие произволни дози, без изследване и съобразяване със състоянието си.

# 161
Този продукт съдържа 400 единици вит. Д дневна доза, което е крайно недостатъчно дори за поддържаща зимна доза. Силки, препоръчвам ти да си направиш допълнителна консултация.

Петенце, аз наистина не разбирам какво е умерени, огромни и ударни, съвсем добронамерено го казвам. Примерно, не знам каква доза да взимам, за да е умерена.

# 162
Този продукт съдържа 400 единици вит. Д дневна доза, което е крайно недостатъчно дори за поддържаща зимна доза. Силки, препоръчвам ти да си направиш допълнителна консултация.
Не съм лекар, не съм и проучвала въпроса, но може би има резон в думите ти.

# 163
Silky_soft, ами странното е, че преди някой да каже някъде, че е добре за имунитета в контекста на коронавируса, не беше изкупен напълно от аптеките. Колко хора въобще преди знаеха, че е важен? Ето например и майка ми ми се хвали, че пиела вече, въпреки че от поне 2 години й говоря, че трябва да го пие, защото е възрастна вече, или поне едно изследване да си пусне.

# 164
  • София
Тепърва ще се научава значението на нивата на Д3. Вече дори се разглежда като хормон. Аз го пия от над 2 г. средно по 5000 на ден. Когато го започнах, първо забелязах положителен ефект в/у силно безпокойство и безсъние. После забелязах, че се разболявам по-рядко и ако усетя първи симтоми и взема доза от 10 000 или се оправям като с магическа пръчка, или карам нещо в много лека форма. Отделно пия ежедневно вит. C 1000 мг., а при разболяване 3-4 гр.

Общи условия

Активация на акаунт