Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 270
  • Мнения: 123
Дайте научна публикация, че К2 сгъстява кръвта, ако може. Чела съм много чужди материали и се прави ярко разграничаване между К1 и К2, като К2 не сгъстява кръвта и дори големи дози са били приемани от бременни без каквито и да било негативни последствия. К1 е съвсем друго нещо и трябва да се внимава много. Но в България това все още се явява новост, такива са ми впечатленията.

Светлинар, ти да не прекаляваш със сладкото (било то и мед)? Не ти видях тази гранична стойност на глюкозата, мислех, че за ЩЖ питаш. Най-вероятно диетата ти е зле балансирана.
Така първо цитирам дословно от опаковката на таблетки к2: "Преди употреба се консултирайте с лекар, ако приемата разредители на кръвта." Дори само това изречение без да се търси каквото и да било друго е достатъчно за да подходи човек с внимание и то като се има предвид, че при хранителните добавки контрола е десетки пъти по-занижен отколкото при лекарствата, тоест въпреки това има това предупредително изречение, което означава, че възможното въздействие върху гъстотата на кръвта е наистина значително. Неминуемо има по-друго действие от к1, но и неминуемо има и сходно действие, защото най-малкото нямаше да се казва к2, а по съвсем различен начин. Основното ми притеснение е свързано с факта, че това е мастноразтворим витамин, а за момента няма никакъв начин да се определи неговото количество в организма (случва се само по косвен начин след изследване на един специфичен протеин както и остеокалцин, и протромбиново време, които са маркери на калциевата обмяна), к2 както споменах и преди е изследван основно върху хора с остеопороза, които обаче приемат допълнително калций и бисфосфанати, и съответно се преценяват рисковете и ползите. Със всякакви витамини може да се предозира, но все пак водноразтворимите по-бързо се изчистват от кръвта отколкото мастноразтворимите.
Инак преди години бях попаднал на случай на човек, който починал и заключението на лекаря било, че се е случило от предозиране с к2 (бил приеман в продължение на години). Това, че се предписвал на бременни за пръв път го чувам, напротив при бременност винаги се подхожда с повишено внимание към всякакви препарати разреждащи или сгъстяващи кръвта.


Светлинар, ти да не прекаляваш със сладкото (било то и мед)? Не ти видях тази гранична стойност на глюкозата, мислех, че за ЩЖ питаш. Най-вероятно диетата ти е зле балансирана.
Да, аз за хормоните питах , но сега ме вкарате във филм с кръвната захар .
Тя не ми ли е в норма 5.95 при референтна стойност 3.3 до 6.00 ?

Похапвам си сладичко
Над 5.5 индикира проблем, пак повтарям изследвай инсулин, но както и соул81 казва, добави и гликиран хемоглобин. А лекарите като цяло обръщат внимание при вече сериозни отклонения, които са се развивали в продължение на години и вече са станали осезаеми, никой проблем не започва изведнъж.

# 271
  • Мнения: 5 565
Ето един материал на български, в който се говори за разликите на К1 и К2, както и че К2 не може да бъде предозиран, както и че е безопасен за бременни и укрепва сърцето. Както споменах, в БГ не мисля, че има каквото и да било разбиране за разликата, но чуждите специализирани сайтове са много по-напред с дискутирането на тази разлика.
https://herbamedicabg.com/kakvo-tryabva-da-znaete-za-vitamin-k2- … tamin-d-i-kaltsiy

# 272
  • Мнения: 165
Здравейте! Много моля за коментар на следните изследвания на 25 годишен мъж. Майката е с Хашимото.

Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
TAT              1.47       IU/ml     < 4.11   

MAT       0.34       IU/ml     0 - 5.61   

fT4               0.910       ng/dl     0.700 - 1.480   

TSH       1.050       uIU/ml     0.350 - 4.940   

fT3               2.730       pg/ml     1.880 - 3.180

# 273
  • Мнения: 5 565
Добре са резултатите, няма Хашимото. Хубаво е да се погледне цялостна и подробна кръвна картина, за да се оптимизира при евентуални отклонения и липси и да се постигне по-добра стойност на фт4 спрямо настоящата.   

Има друга тема за Хашимото.

# 274
  • Мнения: 165
Добре са резултатите, няма Хашимото. Хубаво е да се погледне цялостна и подробна кръвна картина, за да се оптимизира при евентуални отклонения и липси и да се постигне по-добра стойност на фт4 спрямо настоящата.   

Има друга тема за Хашимото.
Благодаря, soul81! Ще питам в другата тема, как да се постигнат по-добри стойности но FT4. Благодаря!

# 275
  • Мнения: 123
Ето един материал на български, в който се говори за разликите на К1 и К2, както и че К2 не може да бъде предозиран, както и че е безопасен за бременни и укрепва сърцето. Както споменах, в БГ не мисля, че има каквото и да било разбиране за разликата, но чуждите специализирани сайтове са много по-напред с дискутирането на тази разлика.
https://herbamedicabg.com/kakvo-tryabva-da-znaete-za-vitamin-k2- … tamin-d-i-kaltsiy
Винаги има автори, които говорят за един или друг чудодеен витамин, наскоро имаше такава за б12, Каролин Дийн пък има книга за магнезия и че той е най-важния за витамин д и за правилното усвояване на калция, и задължително трябва да се приема той, тази пък е написала книга за к2 и твърди същото, а аз просто обяснявам, че няма чудодеен витамин или минерал, който да даде здраве, но примерно твърдението, че с витамин к2 нямало как да се предозира защото в медицинската литература нямало данни за това, ми се струва несериозно, не трябва да се забравя, че к2 на таблетки е позволен да се продава в европейския съюз едва от 10 години, да речем за калция е трябвало да минат няколко десетилетия за да се установи, че високи дози могат да причинят сърдечни проблеми и калцифициране на меките тъкани (и в цитираната статия се говори отново за приемане на калций и витамин к2), и всеки би стигнал до това заключение, че със абсолютно всеки витамин и минерал приеман по изкуствен начин отвън може да се предозира, как може да се твърди за нещо, за което дори не може пряко да бъде установено какво е нивото му в организма, че не можело да бъде предозирано? Аз пак повтарям за да пише на опаковка с к2 следното изречение "Преди употреба се консултирайте с лекар, ако приемата разредители на кръвта." значи трябва да се подхожда с внимание, но в крайна сметка всеки решава сам за себе си рисковете и ползите от всяко нещо приемано по изкуствен начин отвън. Вече при допълнително приемане на калций нещата са различни (както се споменава в статията на няколко пъти, както написах и аз в предишното си мнение).
Здравейте! Много моля за коментар на следните изследвания на 25 годишен мъж. Майката е с Хашимото.

Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
TAT              1.47       IU/ml     &lt; 4.11   

MAT       0.34       IU/ml     0 - 5.61   

fT4               0.910       ng/dl     0.700 - 1.480   

TSH       1.050       uIU/ml     0.350 - 4.940   

fT3               2.730       pg/ml     1.880 - 3.180
Да направи ехография на жлезата, определено има предразположение, натам насочва недоброто ниво на фт4 (а някои биха казали, че и тат при тея референтни граници е добре да е под 0.5), но по принцип в следващите 10 години не би трябвало да се развият проблеми с щз, а ако вземе мерки дори никога.

# 276
  • Мнения: 118
Момичета, къде си съхранявате НЕОТВОРЕН вигантол? Аптекарката каза и него в хладилника? Четох, четох и такова нещо не намерих...

# 277
  • Sofia
  • Мнения: 2 168
Аз го съхранявам на стайна температура.

# 278
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 8 186
Момичета, къде си съхранявате НЕОТВОРЕН вигантол? Аптекарката каза и него в хладилника? Четох, четох и такова нещо не намерих...
На тъмно и сухо място,но не и в хладилник!

# 279
  • Мнения: 892
Трябва да пише на кутийката.

# 280
  • Мнения: 10 686
Включвам се с един въпрос, съжалявам ако е дискутиран. Досега не бях изследвала вит. Д, днес го пуснах, защото от 1.5м. съм на кортикостероидна терапия с намаляващи, но сравнително високи дози. Четох, че освен всички остнали странични ефекти, кортикото изчерпва запасите от вит. Д, калий и калций  и днес с всички останали изследвания, ги пуснах и тях. Та вит. Д е 25.20. Това според вас към изчерпване ли върви или всичко е наред?

# 281
  • Мнения: 5 484
Дай си референтните граници. Така как да се прецени? Всяка лаборатория различно ги има.

Последна редакция: вт, 09 юни 2020, 19:32 от vici75

# 282
  • Мнения: 123
Включвам се с един въпрос, съжалявам ако е дискутиран. Досега не бях изследвала вит. Д, днес го пуснах, защото от 1.5м. съм на кортикостероидна терапия с намаляващи, но сравнително високи дози. Четох, че освен всички остнали странични ефекти, кортикото изчерпва запасите от вит. Д, калий и калций  и днес с всички останали изследвания, ги пуснах и тях. Та вит. Д е 25.20. Това според вас към изчерпване ли върви или всичко е наред?
Не са написани мерните единици, но и в двата случая нивото е ниско, ако е в ng/ml трябва да е над 40, ако е в nmol/l трябва да е над 100.

# 283
  • Мнения: 10 686
Извинявайте, съвсем изключих, че различните лаборатории имат различни реф.граници. В Рамус пусках, ето ги:

  10-20 латентен дефицит; 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране

   ng/ml е мерната единица.

# 284
  • Мнения: 3 522
Абе не е сериозен дефицит, ама аз бих си попила витамин Д. Но това е мое мнение. Все пак се консултирайте с лекар.

Общи условия

Активация на акаунт