Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата... - 3

• 63 410
  • 787
  •   1
Отговори
# 135
  • Столичанин ама не в повече :D
По-нормални дози са за предпочитане, въпреки че витамин д е важен за костите, прекалено големи дози всъщност намаляват костната плътност.

# 136
  • София
По-нормални дози са за предпочитане, въпреки че витамин д е важен за костите, прекалено големи дози всъщност намаляват костната плътност.
Това важи ли при нужда от наваксване при сериозен дефицит?

# 137
При по-големи дози задължително с вит.  К 2. Когато има дефицит трябва да се навакса някак.

# 138
То и 5 000 е голяма доза. Факт е, че диетологът ми толкова предписва (5 000) дори и при голям дефицит, а го няма в момента, за да го попитам за по-голяма от това дневна доза. Имам спомен да съм чела из форума, че из Скандинавия поставяли инжекционно еднократно огромна месечна доза. 🤔

# 139
  • Столичанин ама не в повече :D
Това важи ли при нужда от наваксване при сериозен дефицит?
По-високи дози винаги крият такъв риск, освен това натоварват и бъбреците, по принцип според повечето лекарски организации е прието, че до 4000-5000iu на ден е безопасна доза, иначе в някои европейски страни (като Франция да речем) има такава практика да се дава дори едномесечна свръхдозa, но има много противоречиви мнения доколко е уместно, и повечето мнения са против, при дефицити 4000-5000iu на ден за около 3 месеца е препоръчителното.

# 140
Здравейте! При дефицит на витамин Д 16.4 по колко капки Вигантол трябва да приемам на ден? Трябва ли да приемам и витамин К? Тъй като си пуснах изследването на своя глава се страхувам да не предозирам. Пия още фолиева киселина и б12, защото също са доста ниски. Колко дълго трябва да ги приемам преди да повторя изследванията, за да видя как се движат стойностите?

# 141
Когато аз имах дефицит на вит.Д ми назначиха по 45к.седмично и контрола след 14дни прием (без да правя пауза преди изследването), за да види лекарят как се усвоява и да коригира дозата.

Друг лекар ми е казвал, че до 4капки на ден е профилактична (поддържаща) доза.

# 142
Мами здравейте искам да попитам има ли наличен Вигантол

# 143
Покрай тази паника с коронавируса едва ли има наличен..

# 144
  • София
Вигантолът изчезна отдавна. Днес бях до аптека да търся какъвто и да е Д3, но няма. Течен или на капсули - никакъв! Дано скоро заредят, че баш сега останах без никакъв...

# 145
Провери ли в магазините за хранителни добавки?

# 146
  • София
Провери ли в магазините за хранителни добавки?
В петък проверих в няколко, но все беше на капсули, а ми се искаше течен. Може би от сайтът на Solgar, Nоw или Zoya направо ще потърся. Просто такава паника ни обзе и на работата, че не смогнах да ровя в нета!
В петък и вчера не исках да се тъпча по аптеките и така...

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 16:36 от Franie

# 147
Мен ме отказаха от е-аптека и онлайн поръчка с надпис, че вит. Д не може да бъде закупен онлайн, плащането ставало само с карта/банков път + можело да отнеме до 30 дни за доставката.... Rolling Eyes Друго щях да купувам, вит . Д като допълнение...

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 21:00 от dolce miele

# 148
Мами здравейте искам да попитам има ли наличен Вигантол
В момента в аптеките няма вит. Д, цинк и селен. Аз поръчах вит Д 5000 IU на капсули от онлайн аптека, но не е за деца.

# 149
Купувайте какъвто витамин Д намерите. Сега не можем да придиряме. Аз купих Калцихол, защото само това беше останало. Разтвор е, но е повече от нищо. Всичко друго беше изкупено.
Селен и Цинк имаше на Допелхерц. Но докато ги намеря, обиколих 5 квартални аптеки.

Другият вариант е ДМ. Там може да е останало нещо.

Общи условия

Активация на акаунт