Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата... - 3

• 63 328
  • 787
  •   2
Отговори
# 330
Слънцето се ползва без слънцезащита за вит. Д, вероятно знаеш, но да кажа пак, тъй като много хора не знаят и не смеят да си покажат носа без фотозащита - все се говори как може да ни докара кожен рак, за проблемите от дефицит на вит. Д не се сещат да говорят. Оправи си дозировката, ако все още си с остър дефицит, че и оплаквания.

# 331
  • Столичанин ама не в повече :D
Трябва ли да спра приема на витамин Д, за да се тествам пак? Не ми се иска, защото ми беше много нисък и не вярвам, че се е покачил особено. Сега взимам по 10 капки Вигантол събота и неделя. Изследвах се през февруари и резултатът ми беше 18,не помня мерната единица, но долната граница май я даваха да е 30. Съвети?
Това е ок, но за поддържаща доза, не когато трябва да се качва, увеличи на 10 капки всеки ден за три месеца и след това направи контрола.
Моят вит. Д е 21 при реф. стойности 50-100. Личната ми изписа 1 капка дневно от 400 I.U за 3 мес. Като ви чета ми се струва малко. Имам час в края на месеца при ендокринолог, ще го питам и него.
Обаче го взимах 1 седмица и го спрях, защото сутрин започнах да се събуждам с подпухнали клепачи. Случвало ли му се е на някой? Сега съм ок. Мисля да пробвам утре отново.
Не си споменала мерната единица, но и в двата случая е много ниско, с 1 капка буквално нищо не можеш да направиш, пак както по-горе за поне 3 месеца по 10 капки и след това контрола.

# 332
Слънцето се ползва без слънцезащита за вит. Д, вероятно знаеш, но да кажа пак, тъй като много хора не знаят и не смеят да си покажат носа без фотозащита - все се говори как може да ни докара кожен рак, за проблемите от дефицит на вит. Д не се сещат да говорят. Оправи си дозировката, ако все още си с остър дефицит, че и оплаквания.
Да, но дефицита на вит. Д може да го оправиш с капки, но другото заболяване е коварно .. Въобще не е препоръчително да се излагаме на слънце без защита особено пък, когато това е в началото на летния сезон, че и по-натам ..

# 333
Много е препоръчително даже да се излагаме на слънце - целогодишно, в правилния часови интервал и правилната продължителност от време. Това не води до рак! Приемът на синтетични витамини като пълна алтернатива на естествените витамини може да бъде много опасно.

# 334
Излагането на слънце въобще не означава че трябва да изгорим, да станем на мехури и да се обелим до месо.

# 335
Никой не говори за мехури, обелване до месо, все пак това не е изгаряне с горещо олио Grinning има хора които изгарят и за час, така че ... който иска да се пече без защита.. всеки си преценя. Joy

# 336
Какъв час?! Човек първо трябва да се образова, после да коментира. Иначе няма спасение. За каквото и да било - било витаминен дефицит, било вирус. 😃

# 337
Аз искам да ми се посочи къде е споменато в 3 теми вече да се печем по час за набавяне на вит. Д Rolling Eyes, да се посмеем и другите малко.

# 338
Аз мога и за по-малко от час да изгоря- на плаж, при целенасочено печене, в града- между 12 и 16 ч.... Със светла кожа съм. Обаче изобщо не е нужно човек да се "пече", за да си набавя вит. Д. Достатъчно е и обикновено излагане на слънце. Аз почти никога не слагам слънцезащита в градски условия- слагам  само когато излизам в най-горещото време и/или ако знам, че ще ми се наложи по това време да съм повече навън. През останалото време нямам слънцезащита и не изгарям. Така че има начин да се набавя вит. Д и без човек да изгаря. Blush
Междудругото, когато вит. Д ми беше по-нисък изгарях по-бързо и лесно, а и слънчевата ми алергия се проявяваше много повече...

# 339
Дали ще кажем печене, слънцеизлагане или слънцецелуване 😃 си и е чисто словоблудство. Става дума за едно и също, ясно е, пък ако на някой му е по-спокойно да не се пече, а само да се изложи на слънце - добре. 🙂 Истината е една - за синтез на вит. Д от слънцето - без фотозащита.

# 340
Соул, например, когато излизам навън в градски условия никога не казвам, че отивам да се пека Grinning Не го и възприемам така- излагането на слънце в случая си е част от излизането навън. Blush

# 341
Хаха, Долче, аз никога не казвам, че отивам да се пека. Отивам на плаж или излизам да пия кафе в градината или... 😋

# 342
Е, то и аз бих казала, че отивам на плаж, а не да се пека Joy

# 343
Здравейте, дали според Вас има шанс да съм предозирала с витамин Д - през април правих изследване и резултатът ми беше около 6 при референтни стойности, започващи от 20. Изписаха ми по 6 капки дневно Вигантол. Впоследствие, т.к. съм бременна, ми изписаха добавката Огестан, в която също има витамин Д като част от съставките (Витамин D3 - 5 μg) и ги приемах паралелно 1 месец. През следващата седмица ще го изследвам пак, но доста се притесних като прочетох за страничните ефекти при предозиране при бременност.

Последна редакция: сб, 25 юли 2020, 21:54 от SilviaP

# 344
За толкова кратко време не си предозирала, в никакъв случай. Една година пиех по 7 капки на ден, за да вдигна нивото от 10 до 40. Преди да го изследваш е хубаво да спреш приема за две седмици, или поне десетина дни, за да покаже по-реален резултат.

Общи условия

Активация на акаунт