Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата... - 3

  • 18 593
  • 381
  •   2
Отговори
# 345
  • Мнения: 8 849
Струва ми се,  че по-скоро няма такава опасност- предвид дефицита, а и предполагам, че бременните имат по-голяма нужда и от този витамин (както е и с някои други). Т. е. по-опасен в случая е дефицитът.
Аз след почти половин година ежедневно по 1000-2000 единици бях със стойност 36...

# 346
  • Мнения: 79
Благодаря за мненията. Надявам се да съм успяла поне малко да компенсирам дефицита, сега съм го спряла от 2 седмици и ще го изследвам още в понеделник.

# 347
  • Мнения: 1 279
Аз искам да ми се посочи къде е споменато в 3 теми вече да се печем по час за набавяне на вит. Д Rolling Eyes, да се посмеем и другите малко.
Не твърдя това, което искате да Ви се посочи, а че е опасно да се излагаме на слънце /например като отидем на плаж/ без да се намажем, за да 'съберем' витамина!
Soul81, Вие явно сте образована, ако може да ми посочите в кой часови интервал и за колко време можем да се излагаме на слънце без защита без да си навредим?

# 348
  • Мнения: 5 601
Ето, без да си много начетен и образован, макар и да не съм soul81, произволно избрана статия от нета:

https://herbamedicabg.com/kak-da-si-nabavim-vitamin-d-ot-slntseto

# 349
  • Мнения: 133
Кожата за да произвежда витамин д не трябва да изгаря, относно слънцезащитните кремове има изследвания твърдящи, че те всъщност повишават риска от кожни проблеми, ако някой иска естествена защита решението е просто - храни богати на каротеноиди като моркови, но и сладки картофи, зеленолистни, пъпеш, домати, диня.

# 350
  • Мнения: 113
Изследвах си най-накрая витамин Д, с дефицит съм.Имам направление за ендокринолог, понеже съм и с хипотиреоидизъм.Някакви насоки може ли?
Хематология/Hematology
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
ПКК                     
     WBC(левкоцитен брой)       8.51       10^9/L                    3.5 - 10.5   
     RBC(еритроцитен брой)       6.14       10^12/L           4.20 - 5.40   
     HGB(хемоглобин)                       121          g/L                   120 - 160   
     Htc(хематокрит)                      0.37           L/L                   0.34 - 0.45   
     MCV                                              60.1          fL                   82 - 98   
     MCH                                                19.7         pg                   25.7 - 32.2   
     MCHC                                       328       g/L                  322 - 365   
     PLT(тромбоцитен брой)       304     10^9/L                 140 - 490   
       СУЕ/ERS                                         15       mm/h                   0 - 20   
Клинична Химия/Clinical chemistry
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Липиден профил                  
     Холестерол/Cholesterol       4.31         mmol/l           < 5.2   
     HDL-холестерол                       1.36         mmol/l        М>1.45; Ж>1.68   
     LDL-холестерол                        2.48         mmol/l             < 3.36   
     Триглицериди                       1.14          mmol/l          < 1.7   
Глюкоза/Glucose                       4.04          mmol/l        4.10 - 5.90; деца 3.3 - 5.6   
Хормони/Hormones
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
(25 OH ) Vitamin D                             14.9              ng/ml             30 - 50   
TSH                                                     1.90            mlU/L           0.27 - 4.20   
FT4                                                            14.34     pmol /l           12.0 - 22.0   
Anti-Tg/TAT/                                             13.73       IU/ml          до 115   
A-TPO/МАТ/                                               5.7               IU/ml          до 34

Имам ужасен пулс, стигащ до 120- 130 и косопад,цели пластове падат.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 17:51 от sladuranata_f

# 351
  • Мнения: 5 781
Микроелементи и В12 изследвала ли си? Трябва. Общ белтък също. Нисък не само вит. Д, но и хемоглобин, и HDL. Резултатите и оплакванията ти са като за анемия, най-вероятно желязодефицитна, трябва да се провери. Относно ЩЗ нещата не са чак толкова притеснителни. Надявам се да се консултираш с добър специалист, който да гледа отвъд референтни стойности.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 18:56 от soul81

# 352
  • Мнения: 2 220
Соул81, моля препоръчсй такъв специалист, даже не знам какъв точно трябва да е. Че и аз имам подобни резултати, ниско желязо, дефицити на Д и Б12, нисък HDL, косопад, прескачания на сърцето. Ама моите лекари викат "а, в норма са", а те на долна граница. Сега нещо ми се качи TSH, ама пак в норма било Thinking

# 353
  • Мнения: 8 849
Сладураната, MCV, MCH са ти ниски (ако добре виждам цифрите), хемоглобинът ти е на дъното на референтните. Мога да се обзаложа, че имаш ниски желязо и феритин (това е складираното желязо и тялото ти го взима от косата когато е в дефицит и съответно идва силният косопад)...Т4 според мен трябва да е по-висок (минимум в средата на референтните, най-добре в горната 1/3). Т3 не си изследвала, а той е важен, защото е активният хормон на жлезата. Инсулин на гладно изследван ли е някога?

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 12:00 от dolce miele

# 354
  • Мнения: 1 324
Сладураната , изследвай  Б12 , Желязо,  ЖСК и фолиева к-на също .

# 355
  • Мнения: 113
Благодаря ви много за насоките момичета.Не съм изследвала нищо друго скоро, витамин Б12- никога.Инсулин, фертин също никога. Желязото преди години ми беше на долна граница, не съм пила нищо по въпроса. Хемоглобина винаги ми е бил около 130, сега е паднал с 10 единици.
Кой трябва да ми пусне тези изследвания? Пак личния лекар ли или може ендокринолог, поонеже имам направление и трябва да отида до края на месеца.

# 356
  • Мнения: 410
Изследвах си най-накрая витамин Д, с дефицит съм.Имам направление за ендокринолог, понеже съм и с хипотиреоидизъм.Някакви насоки може ли?
Хематология/Hematology
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
ПКК                     
     WBC(левкоцитен брой)       8.51       10^9/L                    3.5 - 10.5   
     RBC(еритроцитен брой)       6.14       10^12/L           4.20 - 5.40   
     HGB(хемоглобин)                       121          g/L                   120 - 160   
     Htc(хематокрит)                      0.37           L/L                   0.34 - 0.45   
     MCV                                              60.1          fL                   82 - 98   
     MCH                                                19.7         pg                   25.7 - 32.2   
     MCHC                                       328       g/L                  322 - 365   
     PLT(тромбоцитен брой)       304     10^9/L                 140 - 490   
       СУЕ/ERS                                         15       mm/h                   0 - 20   
Клинична Химия/Clinical chemistry
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Липиден профил                  
     Холестерол/Cholesterol       4.31         mmol/l           < 5.2   
     HDL-холестерол                       1.36         mmol/l        М>1.45; Ж>1.68   
     LDL-холестерол                        2.48         mmol/l             < 3.36   
     Триглицериди                       1.14          mmol/l          < 1.7   
Глюкоза/Glucose                       4.04          mmol/l        4.10 - 5.90; деца 3.3 - 5.6   
Хормони/Hormones
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
(25 OH ) Vitamin D                             14.9              ng/ml             30 - 50   
TSH                                                     1.90            mlU/L           0.27 - 4.20   
FT4                                                            14.34     pmol /l           12.0 - 22.0   
Anti-Tg/TAT/                                             13.73       IU/ml          до 115   
A-TPO/МАТ/                                               5.7               IU/ml          до 34

Имам ужасен пулс, стигащ до 120- 130 и косопад,цели пластове падат.

Не съм лекар, но щитовидната е добре. Детето ми е с медикаментозен тиоридит и тогава тсх стигна до 10 и отгоре. Тат и мат са ви в норма, което говори, че и автоимунно нямате. Насочете се към желязото и б12. Косопад може да пада и от стрес. Желая ви успех.

# 357
  • Мнения: 5 781
B12 само платено, феритин - хематолог... Другите неща би трябвало да може и ЛЛ, и ендокринолог. Ако искаш, виж какво ще ти даде ендокринолога, щом си с направление вече, ще иска или не да ги назначи, останалите си доплати, ако ти е възможно. Ако не - пак към ЛЛ за следващата порция изследвания по НЗОК. В12 и феритин са по-скъпи изследвания, другите - не, но като са доста и пак се събира сума. Ти ще си прецениш.

# 358
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 014
Не знам дали е ставало дума за това, че освен всичко, вземането на добавки с витамин Д3 удължава продължителността на живота. Пускам линка за тези които говорят английски.
https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-will-you-live- … mc_eid=e87984ab1b
Става дума за сериозно изследване на почти 100 000 души на възраст от 18 до 107 години.
За да се поддържа ниво на витамина близо до горната граница, трябва да се вземат от 1000 до 2000 международни единици (IU) дневно, а ако става дума за възрастни или хора с наднормено тегло, дневната доза трябва да е 3,500. Но трябва да се приема витамин Д, който има животински или растителен произход, не от гъби или мая.

# 359
  • Мнения: 66
Малка равносметка. Преди две години по това време Вит Д ми беше 10. Една година пих всеки ден по 7 капки Вигантол и на контролата показа 44. Реших да си дам малка почивка, която се удължи естествено. Една година без прием на Вит Д, и вчера излезна резултата 16, т.е. почти на първоначалното ниво съм, въпреки че по два часа на ден съм на слънце, без слънцезащитни и подобни ... Та, започвам си от днес пак по схемата 7 капки на ден, поне до пролетта, и тогава ще меря пак.

Общи условия

Активация на акаунт