Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата... - 3

• 63 281
  • 787
  •   1
Отговори
# 450
Не. Толкова ниска дневна доза Д3 дори за поддържаща не става - 1 таблетка е 400 IU. Защо изобщо я комбинират с К2, само те си знаят. Сигурно заради модата.
Взех си го с цел по-добро усвояване на калций.

# 451
Аничк@, някои хора не усвояват добре вигантол. Пробвайте с други марки, както и микс от капки, спрей, таблетки.  Аз също много трудно вдигах само с вигантол, но започнах да приемам различни форми и се оправи за няколко месеца.
Надявам се да се намери нещо което да й помогне.

# 452
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте.Днес ми излязоха резултатите за вит Д.(във Бг ги правих през август).Добре ли е според вас? В норма е уж..

Живея във държава  със малко слънце по принцип. Приемаме вит.Д - 25.000 I.E. или 25.000 U.I.(срещала съм го изписан по двата начина на опаковката)-веднъж месечно,на ампула за пиене . Сега си взех Вигантол от Бг ,но не знам него как да го приемам.Последно съм пила вит.Д май месец и го спрях.Но сега пак трябва да започна да го вземам.
Това е ниска стойност, и това, което си приемала е ниска доза, дори и за поддържаща, относно вигантола, 3 месеца по 10 капки на ден и след това контрола, когато ти се се качи над 40 ng/ml, тогава може да продължиш и с горните ампули два пъти месечно.
Вит. Д трябва да е над средните стойности ли? Аз си мислех, че ако стигна минимума ще съм ок. Моят е 21 nmol/l при реф. стойности 50-120, трябва да ми е 85 ли?
Твойта стойност е изключително ниска, тройно по-ниска от на горецитираното момиче (тъй като мерните единици са различни), трябва да го вдигнеш над 100 nmol/l (защо над 100 nmol/l или 40 ng/ml, което е същото съм писал изключително подробно много пъти), 6 капки са малко увеличи ги на 10.
От 3 години свекърва ми е с дефицит на вит. Д. Не може да вдигне повече от 18, освен веднъж, когато го е приемала сутрин в 5 и резултата е бил 25. Пие по 10 капки вигантол и резултата е нулев, през 3 месеца лежи в болницата и й правят пакета изследвания. Няма други оплаквания, освен умората, лекарите са вдигнали ръце и нямат никаква идея какво да променят или направят. В друга тема четох за допълнителен прием на вит. К. Имате ли някакви идеи какво може да се направи?
Първото най-просто нещо, което не е ясно, защо не е направено за 3 години е да се смени марката, защото винаги може да има някакво неусвояване от даден препарат пък бил той и много популярен, на пазара има десетки варианти, ако и те нямат ефект, тогава почва да се търси проблема другаде.

# 453
https://apteka.framar.bg/30057477/кинон-д3-таблетки-30
Това добро ли е?
Можете ли да ми кажете това става ли за профилактика на проблеми със ставите и костите? От доста време имам лека скованост в ставите, най-вече коленете, а преди 2 дена си изкълчих/навехнах глезена и това си го взех за по-добро и бързо възстановяване. Пия по 1 таблетка дневно, както пише.

# 454
  • тук и там
jerami, каква доза трябва да приемам на ден? Имам само една опаковка Вигантол,ако вземам по 10 капки на ден,не знам за колко време ще свърши. Има таблетки разни по аптеките  от  200 до 800IU  примерно,общо взето различни дозировки и мога да взема от тях,но не знам каква да е дневната зона като милиграми или IU. Благодаря предварително!:hibiscus:

# 455
Ами една опаковка е 400 капки, 10 капки са 5000 iu, така, че ако не можеш да вземеш друга опакова търсиш такова количество.

# 456
Здравейте. Резултатът от изследването на витамин Д3 на дъщеря ми е 25,8, а моят е още по- нисък- 15,7. Ендокриноложката предписа за мен всеки ден по 6 к Вигантол, а за дъщеря ми 2 пъти в седмицата по 10 к. Добре ли е според вас дозировката?
И друго- кога е най добре да се приема вит Д3, като се има предвид, че не закусваме, пием само кафе с мляко. Може ли сутрин с кафето да го пием?
Предварително благодаря Simple Smile

# 457
6 капки за теб на ден са малко, увеличи ги на 10 на ден, дъщеря ти на колко години е? Да сутрин може да се пие витамина но с нещо по-мазно, примерно с лъжица мляко.

# 458
Дъщеря ми е на 23 г.
Значи кафето не пречи. Ние и двете го пием с 50- тина грама високомаслено мляко и ни е мн удобно сутрин да пием и Вит Д.
Аз ще увелича на 10 к, може би и дъщеря ми трябва да увеличи?

# 459
Каквито и да било витамини не е подходящо да се пият с кафеин съдържащи напитки, защото те намаляват абсорбцията им, хубаво е да приемаш вигантола с поне 1 час отстояние от кафето, и да дъщеря ти също трябва да увеличи на 10 капки.

# 460
По съвет на ендокринолог вит Д се пие вечер преди лягане - към 22-23ч, като се приемат и две таблетки калции. Пия два пъти седмично - сряда и събота (двете С) по 10 000UI + 2т 600мг калций

# 461
А калций имаш ли изследван? С дефицит ли си?

# 462
Аз поне година ще пия Дто, след дефицита , който излезна със стойност 16. Но правих профилактично изследване за костната плътност и излезна, че имам остеопения, начално намаляване на костната плътност. Казаха ми да пия и калции освен Д, но мисля първо да го изследвам. Лекарят каза, че изтъняването на костната плътност може да е от недостига на Д, както и проблемните зъби също.

# 463
Недостатъчно протеини приемани с диетата също. Прегледай си и храненето.

# 464
А калций имаш ли изследван? С дефицит ли си?

Не, затова ми е разреден приема на два пъти в седмицата за да не получа хиперкалцелемия. Калцият бил за по-добро усвояване на витамина!

Общи условия

Активация на акаунт