Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 59
Мечтата на почти всяка жена са перфектно изваяните и стегнати #гърди. Интервенцията за увеличаване на бюста е една от най-честите естетични #процедури, на която всяка година се подлагат хиляди жени по целия свят.

На всички въпроси за, против, кой, как, защо, кога и колко отговаря д-р Людмил Пеев от Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия към Болница ВИТА.Какво значи да се поставят имплантите под мускула и над мускула и кое е по-добре за красивия вид на жената?
Гръдните импланти могат да се поставят под гърдата (надмускулно) между млечната жлеза и пекторалния мускул или под големия гръден мускул (подмускулно) между мускула и гръдния кош. Над мускула може да се поставят импланти предимно при жени с добре развит жлезен паренхим и за препоръчване със стегната кожа, с добри тургор и #еластичност. Кожата обаче няма опорната функция, нито е толкова здрава, колкото мускула. Именно затова при надмускулно поставяне на гръдните импланти рискът от увисване на бюста е много по-голям. Точно заради това в съвременната #имплантология се препоръчва подмускулното поставяне на имплантите, което обикновено подсигурява и много по-дълготраен, по-естетичен и удовлетворяващ резултат.

Остават ли белези и има ли начин те да са минимално забележими?
Няма оперативна #интервенция с нарушаване на дермо-епидермалната граница на #кожата, която да не остави #белези. Дори и лапароскопската миниинвазивна хирургия не е безкръвна (както я рекламират на много места) и неизбежно оставя белези. Хубавото е, че в пластично-възстановителната и естетична #хирургия има начини разрезите да са минимални, да са разположени на естетично скрити места, да се шие с атравматични конци, шевовете да са естетични и минимално забележими в следоперативния период, а след локално третиране с козметични средства белезите да се намалят значително почти до едва забележими.

Боли ли процедурата, колко боли и колко време боли?
Болката е нещо много индивидуално и се генерира от вегетативната нервна система на всеки един човек. Тази нервна система е автономна, не зависи от мозъчната кора, нито от нашите воля, характер или темперамент. Прагът на болката (скалата за това е от 0 до 10 и оценката на всеки човек къде се позиционира на нея е напълно субективна) е вроден и строго индивидуално определен. Образно казано всичко зависи от това какво парче от тортата ви се е паднало от поне 9 поколения назад във времето. Родни братя и сестри могат да имат коренно различен праг на болката. Най-добре е да не слушате колко ги е боляло вашите приятелки, а сами да се самопозиционирате на тази скала на болката, ако сте преживяли някаква травма или оперативна интервенция до този момент.

Кога се свалят превръзките и кога най-рано може да се покажем с новите си гърди?
Лично аз предпочитам водоустойчивите превръзки. Те са малки, разположени са на сравнително скрито място и позволяват на пациентката да се къпе на течаща вода, без грубо триене в зоната на оперативните разрези. Препоръчително е през първите 3 дни да се къпе с топла, но не и с прекалено гореща вода. В продължение на поне 2 (две) седмици не трябва да взема вана или да плува в басейн, но може да се къпе на течаща вода, което определено осигурява комфорт на пациентката. Малките водоустойчиви лепенки се свалят между 8 и 12 ден (най-често на или около 10 следоперативен ден). Пациентката може да показва новите си гърди още на следващия ден след оперативната интервенция, но с уговорката, че поне през първите 2 – 3 следоперативни седмици #гърдите ще са все още леко оточни.

Абонирайте се за темата и очаквайте всеки ден новите горещи въпроси и отговори!
Вижте първа част на въпросите ТУК.

ВИТА БАЗА 2 – ул. „Филип Кутев“ №10
София 1407
Регистратура и информация:
02 45 22 000
GSM: 08899 22 000
vitabaza2@vita.bg
www.vita.bg


#БолницаВита
#ЕстетичнаХирургия

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 14:39 от Редактор**

# 1
  • Мнения: 59
Свалят ли се конци и има ли начин това да се избегне?

Обикновено следоперативните разрези се зашиват послойно, като кожата се зашива с естетичен #интрадермален шев с резорбируеми конци, които се саморазграждат средно за около 3 месеца. Поради тази причина не се налага да се свалят конци след #операцията. На около 10-ия следоперативен ден се сменят хартиено-текстилните лепенки, с които са залепени шевовете. Новите лепенки се държат 5 – 7 дни, след което пациентката дори сама може да си ги свали и да се къпе без никакви проблеми и без тях. Същите тези адхезивни #превръзки съдействат за получаването на още по-фини #белези.

#БолницаВита

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 14:24 от Редактор**

# 2
  • Мнения: 59
Колко време се седи в болницата?

Пролежаването на пациентките в #болницата е само едно денонощие. Още на следващия ден преди обед те обикновено биват изписвани от лечебното заведение.

#БолницаВита

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 14:24 от Редактор**

# 3
  • Мнения: 59
Каква превръзка се поставя и колко време се седи с нея?

Веднага след операцията се поставя малка водоустойчива превръзка, с която пациентката спокойно може да се къпе на течаща вода. Някои #пластични хирурзи пък предпочитат водонеустойчиви превръзки, с които обаче не можете да се къпете. Оперативните #рани зарастват между 7 и 12-ия следоперативен ден. Около 10-ия ден се сменят тези превръзки, а след още 5 до 7 дни пациентката и сама може да си ги свали.

#БолницаВита

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 14:24 от Редактор**

# 4
  • Мнения: 59
Колко време след интервенцията може да излезем без превръзки и специалния сутиен и да се похвалим с вида си?

След третия следоперативен ден, само при специален повод, пациентката може да покаже новите си #гърди в по-разголено деколте. Все пак се препоръчва поне 6 седмици задължително да се носи еластичният сутиен денонощно, а ако това не може да се направи и през първите 6 следоперативни месеци, то е добре поне по време на спорт, екстремни натоварвания или по време на сън да се носи този еластичен #сутиен или други спортни умерено компресивни сутиени, но поне до 6-ия следоперативен месец те да не са с метални банели или с пристягащи бюстиета.

#БолницаВита

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 14:25 от Редактор**

# 5
  • Мнения: 59
Трябва ли да се ходи след поставянето на гърди на контролни прегледи и в каква периодичност?

Препоръчват се следоперативни прегледи на 1, 3, 6 и 12-ия постоперативни месеци. Не е задължително тези #прегледи да се извършват точно на същата дата, на която е направена оперативната #интервенция, но е хубаво да има по-голяма близост до тях, за да има стандартизиране за сравнимост и статистика на резултатите. Такива са и световните тенденции в тази насока.

#БолницаВита

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 14:25 от Редактор**

# 6
  • Мнения: 59
Поставянето на силиконови импланти може ли да има усложнения, какъв е рискът и какви са усложненията?

#Силиконът се използва в медицината от началото на XX век, което прави вече повече от 100 години. През 1962 година за пръв път са използвани силиконови мамарни #импланти за увеличаване на #гърдите, а първите научни съобщения за това са направени още през следващата 1963 година. За изминалите повече от 50 години няма нито една научна статия за вредно въздействие на силиконовите импланти върху организма, стига силиконът да е в здрава силиконова обвивка. Силиконът обаче не бива да се поставя инжекционно, защото почти всяка една силиконова молекула бива обграждана от съединителната тъкан на организма, а това може да доведе до неравности, сраствания, изкривявания, незадоволителни #естетични или функционални резултати. Отново подчертавам, че това може да се случи при инжекционно поставяне на #силикон, което е забранено, както и приложението на други перманентни #филъри (тъканни пълнители).

#БолницаВита

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 14:26 от Редактор**

# 7
  • Мнения: 59
Извършвате ли повдигане и/или намаляване на гърди?

Да, извършваме повдигане на увисналите и/или намаляване на прекалено големите #гърди. Има 4 степени на птоза (увисване) на бюста. В зависимост от това има и 4 групи оперативни #интервенции с прекрояване на кожния сутиен и изрязване на излишната кожа на гърдите, за да се стегне и повдигне отпуснатият бюст. Мастопексиите (оперативното повдигане на гърдите) може да се извършват самостоятелно или да се съчетават с поставянето на #силиконови гръдни #импланти. Тези оперативни интервенции може да се извършат едновременно на един и същ етап или да се извършат на два отделни етапа според предпочитанията на пациентките. При наличие на асиметрия може да се поставят силиконови гръдни импланти с различен обем, за да се компенсира наличната разлика между млечните жлези или да се изреже различно количество излишна кожа, за да се симетризират, синхронизират и хармонизират гърдите. При прекалено голям бюст (#гигантомастия) освен излишна кожа може да се отстрани и част от паренхима, за да се намалят и да се стегнат гърдите.

#БолницаВита

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 14:27 от Редактор**

# 8
  • Мнения: 59
След колко време се подменят имплантите и подменят ли се изобщо?

Всяко едно промишлено изделие, което има срок на производство, има и срок на годност. Медицинските изделия и консумативи не правят изключение от това основно правило. Повечето компании, произвеждащи силиконови гръдни #импланти, препоръчват смяна на имплантите на всеки 10 години. Но поради иновациите, за които вече споменахме, повечето компании заявяват, че ако не ви създават никакви проблеми, спокойно може и да не бързате да подменяте силиконовите си импланти. Някои от тези компании дори говорят за условна доживотна гаранция на изделията си. Към настоящия момент само една от водещите световни компании дава доживотна гаранция на произвежданите от нея #гръдни импланти.

#БолницаВита

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 14:27 от Редактор**

Общи условия

Активация на акаунт