Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 юли 2019, 12:58 ч.

Методът Щарк

 • 262
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 946
Здравейте,
досега не съм попадала на тема относно цезерово сечение по метода Щарк и по-точно кои лекари в София работят по този метод.
В няколко теми на конкретни болници се коментираше темата и реших да пусна отделна тема, за да съберем на едно място, лекарите които извършват секцио по този метод, за да мога да се ориентират бъдещите майки и по този критерий.
Нека съберем на едно място лекарите, които работят по този метод. Моля пишете Вашия личен опит и конкретни лекари, които са потвърдили, че работят така, както и ако имате друга по-глобална информация относно това дали цели болници работя тпо този метод или само конкретни професионалисти.

Информация за метода на Щарк:
Разрезът по метода на Щарк се прави малко по-високо - три пръста над симфизата (срамната кост). Това дава възможност за някои предимства. При разреза се попада на място, където разстоянието между правите мускули е много рехаво и те се сепарират (разделят) ръчно. Това е изключително атравматично. Наблюдавано отстрани изглежда неестетично, но всъщност е щадящо за тъканите, тъй като не се разкъсват съдове, не се прекъсват нерви и възстановяването е доста по-бързо. При метода на Щарк се шият много по-малко пластове - матка с продължителен конец, фасцията (тънка съединителнотъканна обвивка на мускула, която придържа мускулите към костите) на мускулите и кожата. Последната се шие с три конеца - два от тях се свалят още на третия ден, а последният - на петия, когато майката се изписва от родилното отделение. По метода на Пфаненщил се свалят на 7-ия ден, т.е. жената си отива вкъщи и отново трябва да идва за сваляне на конците, което понякога е въпрос на много усилия.

ПРЕДИМСТВА

 - Работи се максимално атравматично.

 - Използват се много по-малко инструменти.

 - Тъканите се отпрепарират ръчно, което щади организма на жената. Това позволява по-бързо и по-безпроблемно възстановяване след излизане от упойка.

 - Методът е по-бърз и операцията е по-кратка.

 - По време на операцията има много по-малка кръвозагуба.

 - Усложненията са по-малки, защото колкото по-кратка е една операция, толкова по-малък е рискът от инфекция след раждането.

- Тъп начин на отпрепариране на тъканите.

 - По-безболезнен следоперативен период. Основната причина за болката е перитонеумът (ципа, която обвива коремните органи и матката). Тя е изпълнена с много нервни окончания. Когато се разреже и после зашие, независимо че се използват високопрофесионални шевове, винаги се получава едно дразнене на нервните окончания в перитонеума и това води до болка. Тук не се шие перитонеум - той зараства сам.

 - При метода на Щарк се шият много по-малко пластове.

 - Белегът от операцията е съвършено права линия.

Последна редакция: чт, 11 юли 2019, 13:35 от Desert^girl

# 1
 • Мнения: 1 586
Нито Щарк, нито някой друг метод, ами, ако можете, идете да родите по естествен начин. Това е моето мнение.

# 2
 • Мнения: 946
Аз вече съм имала едно секцио, тъй че явно не съм могла да родя естествено, но въпросът  в темата не е това.

# 3
 • Мнения: 3 837
Включвам се да следя, защото при евентуална втора бременност ми се иска да ме оперират така. За съжаление при мен се наложи спешно секцио и не можах изобщо да реагирам, чак в последствие разбрах, че съществува този много по-щадящ за родилката, метод. Темата е много полезна, надявам се да споделят повече жени опита си.

# 4
 • Мнения: 1 990
Няма начин в тема за секцио да не се появи "супер майка", която да апелирара    "да родите по естествен начин. "

Който не се интересува от темата да не я чете и не дава непоискани съвети.

# 5
 • Мнения: 325
Доста ме заинтригува този метод и специално ще се свържа с доктор Димитров от Свети Лазар, за да разбера дали го прилага.
Относно дали след секцио може да се роди естествено, смятам че е напълно възможно, стига да искаш.

# 6
 • Мнения: 946
Моля ви нека не се разводнява темата със съвети и обсъждане относно естественото раждане. Идеята и е да имаме повече информация относно това, къде се практикува у нас конкретния хирургически метод.
В целия форум е пълно с теми и като цяло в интернет пространството относно ВБАК и идеята за естественото раждане.
Нека се придържаме към темата, за да е полезна за тези, които се интересуват.

# 7
 • Мнения: 844
По принцип вероятно ще раждам естествено, но се записвам да следя. Знаете ли в Токуда кой метод прилагат? По-специално Анна Богданова?

Общи условия

Активация на акаунт