Ролята на родителите в живота на едно дете е безспорна.
Много от нашите убеждения и навици като възрастни, до голяма степен се дължат на начина по който родителите ни са ни възпитали и отгледали. Възпитанието е не само това, което ни казват, а най-вече онова, което виждаме от тях като пример.

Навикът да се грижим за кожата си, не е изключение от това правило.
Всички грижи, които майките и бащите ни полагат за нас, докато сме малки, се запечатват в съзнанието ни и ни карат да действаме по сходен начин, когато самите ние пораснем. Подсъзнателно, ние имитираме действията им в живота си на зрял човек.

Ето защо, докато извършваме ежедневните хигиенни ритуали на нашето бебе или дете, хубаво би било да му обясняваме защо го правим. Да му покажем продуктите, да му позволим да ги пипне, да усети аромата им и да се забавлява със сапунените мехури, докато е във ваната.

Да обясним на малчуганите, че грижата за кожата изразява нагласата ни към нашето тяло, че добре поддържаната кожа е здрава и много скоро ни се отблагодарява за положените усилия. Да им кажем, че колкото по-рано започнем да се грижим за кожата си, толкова по-дълго време тя запазва своя добър и сияен вид.
За детето и бебето ще бъде както полезно, така и приятно да му обясним ритуала по грижа за кожата стъпка по стъпка.

Дори да не можем да комуникираме с бебето така, както с едно вече пораснало дете, бъдете сигурни, че то ще запомни, ако не думите Ви, то поне нежността с която нанасяте шампоан по косата му или аромата на любимия хидратиращ крем от детството.

Пораствайки, децата стават все по-самостоятелни  и ще започнат сами да се грижат за своята кожа.
Не е нужно детската програмата за грижа за кожата да бъде сложна и да се състои от безброй стъпки. Дори две са достатъчни – деликатно измиване и нанасяне на подходящ хидратиращ крем.

Следвайте стъпките всеки ден, превръщайки грижата за кожата на детето не просто в рутинно задължение, а в специални моменти заедно, които ще оставят спомени и ще формират бъдещите навици на Вашите деца.

Последна редакция: пн, 19 авг 2019, 11:19 от Pедактop