Още от първия ден след раждането си бебето се нуждае от сутрешен тоалет.
Докато расте, процедурите, включващи се в него, се променят леко, но, общо взето, бебето добива навици и знае, че след събуждане следват поредица от действия, свързани с неговата хигиена и комфорт. Придържайте се към тях – така ще облекчите собственото си ежедневие и ще възпитате чистоплътност за цял живот.

Памперсът
Свалете памперса. Измийте половите органи и дупето на бебето с топла вода и попийте с мека кърпа. Оставете го да полежи голо. Въздушните бани са един от методите на закаляване, позволете на бебето си да усети ласката на чистия въздух, а вие използвайте това време, за да го огледате за пъпчици или други кожни проблеми. След това нанесете крем против подсичане и едва тогава новия памперс.

Лицето
Лицето на бебето се мие с хладка вода с помощта на мека гъба. Ако има нужда (при бели точици по лицето – милиуми или при проблеми с очите) измийте с отвара от 2 с.л. цветове от лайка, залети с литър вряща вода. След като престои 30 минути, прецедете. Натопете памучен тампон в билковата отвара и обтрийте лицето. Ако кожата на бебето е суха, може да нанесете лек овлажняващ бебешки крем.

Нослето
В малкото носле често се образуват корички. Те задължително трябва да се почистват. Първо навлажнете, накапвайки в нослето изотоничен разтвор (капки на основата на морска вода). Изчакайте няколко минути, след което почистете коричките с помощта на клечка с памук, навлажнена в преварена вода. За всяка ноздра ползвайте отделна клечка. Ако не всички корички останат на памука от първия път, опитайте отново с нова клечка.

Ноктите
Ноктите на новородените, макар и тънки, са доста остри, при това растат много бързо. Размахвайки хаотично ръце, бебето може да се нарани. За да можете безопасно и лесно да изрежете ноктите му, трябва да си купите ножичка със заоблен връх.
Тази процедура не е ежедневна, а е необходима веднъж на 4 – 5 дни.

Разбира се, това са основни правила. Вие можете да добавяте и други, но тези четири са неотменни. Независимо с колко време разполагате сутрин, бебето трябва да посрещне новия ден чисто, сухо и в добра кондиция, а това зависи от вас.

Последна редакция: пн, 22 юли 2019, 10:01 от Pедактop