Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 630
  • София
  • Мнения: 1 204
Благодаря за отговора. Доколкото разбирам се действа на принципа, че е заварено положение. Явно така както, ако доходите се увеличат не се спират помощите, така и ако останат същите, но се вдигне прага, не се увеличава помощта. Излиза, че е по-изгодно, ако се класираш за 80% от декември да изчакаш и да не подаваш до януари, защото тогава ще получиш 100%.

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 13:00 от stanislavchen

# 631
  • Мнения: 1 426
Изчакайте, нищо не се знае докато не приемат окончателно бюджета. Може друго да решат. Първо, щеше да има за всички, след това - щели да променят подоходния критерий, след това може и друго да стане.

# 632
  • Мнения: 45
Здравейте. Ако има някой запознат бихте ли ми съдействали. Миналата година подадох декларация декември, тази година мога ли да подам ноември? Би ли оказало влияние и би ли създало проблем? Благодаря!

# 633
  • Мнения: 742
Здравейте. Ако има някой запознат бихте ли ми съдействали. Миналата година подадох декларация декември, тази година мога ли да подам ноември? Би ли оказало влияние и би ли създало проблем? Благодаря!
не можете или ако подадетето  ще Ви откажат за действаща молба, тъй като заявлението се подава през 12 месеца тъй като помоща се отпуска за 12 месеца. 😀

# 634
  • Мнения: 10
Малко ъп и помощ за хората, които подават онлайн.

Здравейте отново!

Първо да се извиня ако информацията е поствана вече, но форума като цяло се слави с повтотернията.

Днес 18.11.2020 разговарях със служители по телефона от ДАЕУ - държавна агенция за електронно управление: https://e-gov.bg/ - и със служители от Агенция за социално подпомагане: https://asp.government.bg/

и те ми казаха и ме увериха, че

За подаване на онлайн относно - "детски"

 Приложение № 5 Заявление-декларация за отпускане на месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст по реда на чл. 7 от закона за семейните помощи за деца

е нужно освен да попълня бланката и единствено да прикача служебна бележка за доходите ни,

без служебна бележка за извършени имунизации,

 защото в държавен вестник е изляза промяна, че социалното няма да изисква бележката за имунизациите до края на 31 Декември 2020 година.

Промяната изляза този месец или по скоро, нейното удължаване, опитах се да намеря информация от държавните вестници, но дори по ключови думи за 8 издания назад не открих нищо. Но да речем силно повярвах на любезната служителка, която ме обеди в това.

Така, че спестяват едно ходене до личната.

Писал съм и е писано, но все пак малко припомяне за мързеливите.

Стъпките:

1. Майката да има ПИК код към НОИ или електронен подпис
2. Вход в системата - https://edelivery.egov.bg/Account/Login
 - след като се влезете, автоматично ви прехвърля на този адрес - https://edelivery.egov.bg/Profile
 - от там избирате: Заяви еУслуга
3. Отваря се нов адрес и от него в ляво избирате  Агенция за Социално Подпомагане
4. Избирате в дясно номер 649 Отпускане на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст по реда на ПП на ЗСПД
5. Изтегляте документа от точка 1. - 1. Иницииращи документи:
 - системата ше ви изпише: "Искате ли да се извърши автоматично попълване на документа?"
 - след това ще ви изпише: "Декларирам че съм съгласен Държавна агенция „Електронно управление“ от мое име да изтегли от базите данни на администрацията наличните и необходими данни във връзка с попълването на заявлението за избраната от мен услуга" - Избирате, че се съгласявате
 - файла ще се свали - отворете го единствено и само с Adobe Acrobat Reader, защотоако го отворите с браузъра или друг клиент, няма да видите попълнените данни и ня ма да може да попълвате.
 - във файла са попълнени имена на родителите и децата. Вие трябва да попълните всичко останало. И да не забравите банковата сметка, общо взето няма как да го пропуснете.

6. Връщате се на точка 5. -  където пише - 2. Съпътстващи документи:има долу в дясно опция Прикачи
 - качвате файловете с доходите от работодателя.
 -- понеже може да се качва само един файл, трябва да архивирате следните документи
 --- служебна бележка за даходите на родителите и техните лични карти/снимани отпред и отзад/
- Прикачвате и попълнения документ в секция 1. Иницииращи документи:

В случая аз подписах документа с електронен подпис.
Но миналата година нямахме електорнен подпис и следвах стъпките в сайта, така че и без електронен става.

Подадох днес и ми  върнаха имейл, че липсва бележка за имунизации, звъннах им, уверих ги, че в държавен вестник е излязло решение, след 10 мин. ми върната обаждането за да ми кажат, че наистина има такава заповед, но едва днес ще я обявят на служителите по социалните, уж била влязла в петък, което може и да е така.

Общо взето си спестих време

Ако имате въпроси и/или съм пропуснал нещо - пишете.

Попитах ги също кога ще влезем в 21 век, понеже доходите с пик кодове ги виждам и е въпрос на умения, някой кодър да им напише един мост от една база данни към друга. Евентуално в близко бъдеще няма да се изискват служебни бележки за доходите, защото те сега така или иначе за да ги проверят пак бъркат в база данни за да видят верни ли са данните, което е двойна работа. Като цяло се подменят хората в тези институции с над 30 годишен стаж и си личи промяната Simple Smile и дано скоро да отпадне и това изискване.

Към админите: по-погрешка постнах този пост първо тук - https://www.bg-mamma.com/?topic=759216.msg41802012#msg41802012

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 14:36 от linux

# 635
  • Мнения: 742
Потвърждавам, от миналата седмица, отново  не се изискват бележи за имунизации за сега до края на декември.

# 636
  • Мнения: 792
След преминаване към онлайн обучение от петък, ще може ли да получавам помощ за отглеждане на две деца, едно в училище и едно, което точно навърши 2 години и щях да записвам на ясла? Отговарям на доходния критерий. И къде се кандидатства за тази помощ?

# 637
  • Мнения: 742
Трябва да сте в неплатен отпуск, да сте изчерпали правото си на платен и да не можете да извършвате работата си дистанционно.

Общи условия

Активация на акаунт