Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 196
Колкото повече чета, какви суми "потъват" и как няма пари за заплати, толкова повече се чудя, откъде е това търпение на хората и желание да работят за "без пари".
По интереса е вярата в хората, че няма пари за заплати/пенсии и примирението.
Защо?

2.1 млр. за самолети, платими накуп? Без да броим поддръжката на година.
над 2-5 млр. , по различни данни за електронно правителство - такова няма.
За магистрали и други проекти, където парите изтичат, дори няма да споменавам.

А като стане въпрос за заплати и пенсии, пари няма Rolling Eyes
И ние се съгласяваме.
Съгласяваме се, че не може да вдигнем минималната пенсия и заплата.
Защо?
Какво ни пречи да очакваме повече, срещу труда си. Защо не можем да съберем 2 и 2 и да видим, че пари явно има, след като отиват по други пера?


Последна редакция: нд, 28 юли 2019, 10:09 от Фрау Клау

# 1
 • Мнения: 2 029
И аз не знам защо се примирявате. Аз не се примирих и не съжалявам.

# 2
 • Мнения: 1 089
Вчера гледам обява за продавчка, 500 лв. За Варна става дума. Кой се навива да работи за 500 лв в курортен град с цени като на Френската ривиера 365 дни в годината. Дори и да си под наем и да нямаш кредит, тия пари стигат до никъде... Но щом работодателите предлагат, значи знаят, че все някой ще се навие...

# 3
 • Мнения: 162
Явно минава номера им щом го прилагат толкова години. Парите потъват още с взимането от първо лице и се настаняват по веригата до обикновеният човек нищо не стига. Пари има но никой не знае кога влизат и къде отиват

# 4
 • Мнения: 804
Съкращава се “млрд.”, а не “млр.”. Това е елементарно, учи се в началното образование още. Т.е. имате пропуски от началното училище и сте недоволна от стандарта си? Учете, така ще разчитате на себе си, а не на милостиня.

# 5
 • Мнения: 39 228
Вълнуваме ме, но съм реалист и не се връзвам на провокации.
Не може всичко да отива за пенсии. За тях са отделени 10 милиарда. И това е всяка година, не еднократно, като за самолети.
Не може и да настигнем от раз развитите държави. Да. Краде се. Няма как да прескочим този етап, но поне се краде и се прави нещо, защото може и само да се краде, което е фатално.
Не е толкова трудно да се замислим какво беше преди 20-30 г., наистина ли не виждате разлика? Май лошото се забравя много бързо.

# 6
 • Мнения: 1 047
Не е лошо в училище да се въведе предмет между икономика и история. Просто това управление - толкова външен дълг, такива пазари, социална политиката, пари в куфарчета и т.н.

# 7
 • Мнения: 9 372
Нещата не са толкова еднозначни, колкото си ги описала. Принципно пари наистина няма - държавата е бедна и икономиката е слаба. Отделно се и краде, не отричам, ама едно е да си гребваш медец от буре, друго е от буркан, нали?

За самолетите - натискат ни, членове сме на НАТО и ни притискат да си поемем разходите по въпроса. Никой не дава само мед без жило. А парите ги искат накуп заради политическия риск - страх ги е, че утре ако БСП спечели изборите ще спре проекта и няма да плати следващи плащания. Точно така се получи с Белене (друг въпрос е колко е била нужна и с какви престъпления е платена първата вноска) - смени се правителството и проектът умря и се съдихме сума ти години. САЩ не искат това и са силната страна в преговорите. А в мащабите на пенсиите 2 милиарда не са решение на проблема - при два милиона пенсионери тези пари правят по хиляда лева на пенсионер или по осемдесет и нещо лева на месец за една година. И край, няма ги.

Магистралите са жизнено важни и трябва да се строят. Погледни карта на България, показваща икономическото развитие на регионите, и ще видиш, че по-добре са тези, през които минава магистрала. Освен това по-голямата част от парите са от ЕС, да изпуснем тази помощ ли?

Да се вдига минималната заплата с много е неразумно. Тя и без това се вдига по-бързо отколкото предполага икономиката. Но ако се вдигне още това само ще доведе до уволнение на нискоквалифицираните, защото ще станат неизгодни. За сметка на това ще пораснат свързани неща като такси и заплати на депутати Twisted Evil

А минималната пенсия пък защо да се вдига? Минимална пенсия вземат тези, които не са се осигурявали. Защо да им се дава нещо повече на тях и така да се смали разликата между осигурявали се и неосигурявали се? То и сега все на тези с малките пенсии дават добавки и бонуси, което съвсем не е честно.

А за малките заплати - ми не се съгласявайте. Това всеки сам си го прави. И ако всеки тказва да работи за малко пари заплатите ИЛИ ще се вдигнат, ИЛИ хората, неносещи достатъчна стойност с труда си ще останат безработни. Всеки да си решава, а не да мрънка, че другите били виновни.

[/quote]

# 8
 • Мнения: 1 047
Колко от минималните заплати са наистина минимални?

# 9
 • инфантилно и разглезено хлапе
 • Мнения: 445
Колкото повече чета, какви суми "потъват" и как няма пари за заплати, толкова повече се чудя, откъде е това търпение на хората и желание да работят за "без пари".
По интереса е вярата в хората, че няма пари за заплати/пенсии и примирението.
Защо?

2.1 млр. за самолети, платими накуп? Без да броим поддръжката на година.
над 2-5 млр. , по различни данни за електронно правителство - такова няма.
За магистрали и други проекти, където парите изтичат, дори няма да споменавам.

А като стане въпрос за заплати и пенсии, пари няма Rolling EyesЩом населението в България предпочита да даде над 3 милиарда за 8 американски бракми модел от 70-те години на миналия век, които към момента на получаването след 4-5 години вече ще са морално остарели, вместо да даде парите за развитие на нови технологии, здравеопазване, пенсии и заплати, значи населението си заслужава калпавия стандарт на живот. Затова не е изненадващо, че българите са на първо място в света по смъртност и на първо място в евросъюза по бедност и корупция.

# 10
 • Мнения: 21 907
Май лошото се забравя много бързо.
О, в последните две-три години така стремглаво се спускаме надолу и копаем дъното, че отлично си припомнихме лошото.

# 11
 • Мнения: 1 661
Много се краде, на всички нива. Оставете политиците, загледайте обикновените хора. Според вас те правят ли нещо от това, в което обвиняват политиците?
Напр. в градския транспорт - колко хора с години не си купуват карта? Колко хора не си плащат данъци за нещо? Колко хора работят в сивата иконимика? Колко хора лъжат - държавата, работодателя, напр. всимат си болничен и отиват на екскурзия?
Това, докато не се оправи, никакво добруване и просперитет не ни чака.

# 12
 • Мнения: 162
Като се погледнат политиците какви коли карат, домовете им заплатите и пр. и че всеки се натиска за място като тяхното кацата с мед е там Бедна е държавата или не стига за лакомите горе. Гледах един филм за корабите който ловят риба по крайбрежието на Африка с големите мрежи ловят рибата и я пласират в Европа а за африканците който ловуват не остава риба и измират от глад

# 13
 • Мнения: 196
Няма да навлизам в полемика за размера на минималната заплата.
Хората продължават да напускат страната.
Не само бедните. Напускат я и хора с пари, професия и доходи.
Не е въпросът само в заплати, а и в среда на живот, переспективи,  уреденост и т.н.
Ние нямаме дори нормални тротоари и велоалеи, за улици и дупки няма смисъл да се говори. Те вече са част от битието.
Какво значение има, че някой властимащ има къща и кола, като ходи по същите криви тротоари и кара джипа си  през същите тези дупки, за които е взел парите.
И на нас и на тях, тези неща вече не ни правят впечатление. Свикнахме някак да ни е уютно в кочината.

Това ми е болката, че вече не ни пука. Просто ставаме, взимаме кой каквото има и кротичко напускаме през Терминал 2.

Незнам дали изобщо има решение и край на тези процеси.

# 14
 • София
 • Мнения: 4 362
вълнува ни, но държавата ни е в бебешки пубертет.
освен растеж, трябва и лечение.
и двете изискват време...

Общи условия

Активация на акаунт