?> Проблеми с детето :: BG-Mamma

Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблеми с детето

  • 1 349
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 8
Здравейте, моля Ви за съвет как да се справя с поведението на детето.
Дъщеря ми  е на 11 год. От известно време когато говори с приятели измисля някакви лъжи. Според мен това го прави за е център на внимание, но така загуби вече няколко от приятелите си. Понякога се опитва да лъже и нас. Страхувам се. Моля ако може да даде съвет. Благодаря.

# 1
  • София
  • Мнения: 558
Здравейте!

Дъщеря Ви навлиза в много важен етап от израстването си, който е често голямо предизвикателство за родителите, защото децата им започват да проявяват поведение, което преди това не е съществувало.

В тези години подрастващият започва да разграничава и отделя собствения си Аз от този на родителите си. Значимите други започват да бъдат връстниците, а не родителите и роднините. Съответно за юношата е много важно да е оценен и приет от връстниците си (това най-често са съучениците, с които момичето/момчето прекарва немалко време), да се „впише“, както и да бъде част от група.

Понякога това е изключително трудно и стресиращо за тийнейджъра, което може да доведе до това да прави неща, които са странни, предизвикателни, понякога и неразумни. В този смисъл е вероятно предположението Ви, че дъщеря Ви лъже, за да привлече вниманието към себе си като измисля интересни истории и ситуации, които не са се случили.

Това, което може да направите, е да говорите с нея и да я изслушвате. Да й помогнете да изгради в себе си разбирането, че може да бъде харесвана и интригуваща такава каквато е, без да се налага да си измисля. Разбира се, нормално ще е да чувате неща, до които Вие самата сте достигнали или Ви се струват ясни и очаквани, но не забравяйте, че за дъщеря Ви са напълно нови и сега е нейното време да се изправи пред света и да открива коя е. Друг момент от съществено значение е споделянето. Казвам това, защото на думи е лесно, но в действителност всеки родител на юноша се е сблъсквал с резките смени на настроения у детето си, налагало му се да запази спокойствие при блъскането на врати или пък да трябва да „вади с ченгел“ думите от устата на юношата. Това също е нормално за периода и ще са Ви необходими търпение и разбиране в тези моменти, което разбирам, че понякога не е лесно, но съм сигурна, че ще намерите път към нея.

Сърдечни поздрави,
Славея Дънева – психотерапевт

# 2
  • Мнения: 8
Благодаря Ви според Вас трябва ли да потърся помощ от специалист?

# 3
  • София
  • Мнения: 558
Здравейте!

Вие най-добре познавате детето си, независимо от случващите се с нея промени. Опитайте да говорите с нея, както Ви писах в предишното съобщение. Но ако прецените, че поведението й се задълбочава и все повече (в краткосрочен или дългосрочен план) й се отразява негативно (писахте, че е загубила някои от приятелите си), може да се свържете с психолог/терапевт.

Ако решите да ползвате услугите на специалист, като неин родител можете да я заведете, но препоръката ми е да го изговорите с нея – да я въведете в ситуацията и да й дадете обяснение. Също така за Ваша информация искам да Ви обърна внимание, че при този вариант е възможно тя да не е съгласна и да намира подобна крачка за безсмислена. Както и че работата със специалист изисква да се изгради връзка на доверие, което само по себе си отнема време.

Сърдечни поздрави,
Славея Дънева – психотерапевт

Общи условия

Активация на акаунт