Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 авг. 2019, 00:02 ч.

За децата с увреждания в училище

 • 1 985
 • 48
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 405
Иска ми се тази статия да стигне до повече хора. Моето дете е с невидимо увреждане. То дава отражение на успеха в училище, прави детето не особено желано, обект на подигравки, че е глупаво щом не разбира нещо или се затруднява да усвои материал. Детето ми е жертва на тормоз, тръгнал и от едно по-голямо момиче, което го унизи на площадката пред децата и настройва приятелите си в училище. Моето дребно, слабо детенце е наричано "гнусно", сочено с пръст, крещи се името му по коридори и пред училище... Стига се до там, че охраната не й позволява да ползва тоалетна, защото група по-големи момичета започват да пищят, когато тя влиза там. Тя не е грозна. Тя няма физическо увреждане. Тя има Смесено специфично разстройство на развитието, защото засяга повече от една област - реч (дислексия), математически способности (дискалкулия) и фина моторика (диспраксия или синдром на несръчното дете).
Моля ви прочетете тази статия и се замислете. Ако сте родител на "нормално" дете, го научете на съпричастност и взаимопомощ. Обяснете му, че децата са различни и учат различно, но това не ги прави по-лоши или по-добри. Научете ги да не се подиграват, да не дразнят и да не провокират различното дете, само, защото не е като тях.
Ако сте учител на различно дете, потърсете информация за проблема и преди да отхвърлите детето като глупаво или мързеливо се запитайте как да го интегрирате в класа и как да извлечете максимума от него. Всяко дете си има силни страни, намерете ги и ги покажете на другите. Уменията на един учител не се измерват с броя отличници и техните постижения, там заслугата не е само на учителя, а с постигнатото от нежеланите проблемни деца. Да, проблемни, защото смъкват успеха или не реагират правилно. По-лесно е да прогоните, отколкото да приобщите, а когато такова дете стигне до гимназията и вече е сменило 7-8 училища за 7 години пораженията са страшни. А от там до отпадане от училище и попадане в контингента на ДПС крачката е много малка.
http://chudesa.bg/bg/blog/item/206-invisible-disabilities.html?f … sghkXU-0Jbk6TkZYI

# 1
 • На върха на вълната
 • Мнения: 196
Винаги ми е било мъчно за тези деца, защото днешната младеж ги приема като нищожества и се създава една атмосфера, в която се обиждат и тормозят. Никой не е застрахован в живота си, но рядко го осъзнаваме. Още по-лошо е, че това поведение не е само при децата, а и при възрастните. Те също станаха част от онези повърхностни "хора", които не приобщават "различните". Скоро ми предстои кандидатстване и сериозно съм се насочила към работа с деца и най-вероятно ще запиша педагогика. Ще запиша не заради самата работа, а заради любовта ми към децата - различни или не. Никой не е виновен за положението си, а вместо да се помогне на такива деца и хора, те биват отцепвани и смачкани, защото са безсилни. Силно ме трогнахте и Ви пожелавам Вашето дете да бъде много щастливо и обичано, защото за щастие, намират се и такива, които приемат "различните" като съвсем нормални хора. На два пъти поставих "различни" в кавички, защото за мен те са абсолютно същите създания. Имат сърце и душа, което е най-важното в този живот. И никога не съм спирала да вярвам, че умеят да използват сърцето и душата си. Прегърнете детето си от мен!

# 2
 • Мнения: 4 405
Успех. В педагогиката трябва да отиват не хора, блазнещи се от държавната работа и голямата отпуска, а хора, които обичат децата. Всички деца, без значение дали са талантливи или посредствени.
В днешно време много се говори за толерантност и приобщаващо образование, но на практика толерантността липсва, а така няма как да се случи и приобщаването. И проблемът идва от възрастните, които се гордеят с постижението си да отглеждат "послушно" дете. Тези деца са комплексирани и избиват комплексите си като мачкат онези, които не са като тях. На отличника ще се подиграват, че е зубър, читанка, на детето с очила - за очилата, на пълното за пълнотата, на слабото за слабостта. За съжаление, те са обединени и в клас и често учителите застават на страната на насилниците, вместо на жертвата. Децата насилници, превръщат деца като моето в самоубийци или насилници, когато не издържат на тормоза. Или най-малкото в аутсайдери. А деца като моето са много повече човеци от тях. Но в днешно време това явно не е ценност. Мислех си, че времената на мутрите са отминали. Грешала съм.

# 3
 • Мнения: 39 519
Винаги ми е било мъчно за тези деца, защото днешната младеж ги приема като нищожества и се създава една атмосфера, в която се обиждат и тормозят...
Моите впечатления са обратните. Аз бях дете с очила, много добре помня какво беше през 80-те.
В днешно време децата са много по-толерантни. За съжаление има изключения, както в случая...

Mama Ru, възпитайте самочувствие в детето, тогава и отношението на останалите ще се промени. За съжаление хората са такива, но при правилен подход не успяват да смачкат потърпевшия.

# 4
 • Мнения: 22 657
В днешно време децата съвсем не са по-толерантни. Само са сменили методите за тормоз.

Мама Ру, вярно че човек не може вечно да бяга, но ако атмосферата е толкова травмираща детето, смяна на училището и едно начало на чисто дали не е добра идея? И разбира се, поощряване на самочувствието му, както НСЧ препоръча.

# 5
 • Мнения: 4 405
Няма да реши проблема, част от децата живеят в квартала и детето вече е нарочено. Няма да тръгна пак да сменям квартал, преди две години се местихме. Но те и в стария квартал не я приемаха, само, че тогава не й пукаше, че не играят с нея. Странното е, че като отидем в парка например лесно влиза в контакт и се заиграва със случайни деца, там няма проблем с приемането.
За смяна на училището - обмислям от пети клас, да. На този етап - не.
За самочувствието - не се получава. Тази година ходеше на частни уроци по рисуване. Взимам я след часовете в училище и тя сърдита на момчето, с което сядат на един чин и уж са приятели
 Присмял й се на рисунката. И никой - нито аз, нито учителят й по рисуване, нито дори отличната оценка от госпожата им не е достатъчно. Опитвам и все повтарям, че децата така избиват комплексите си, като виждат, че някой е направил нещо по-хубаво от тях и да го принизят, но не ми вярва. Явно за нея мнението на останалите деца е толкова важно, че измества мнението на възрастните. А и да я изместя няма гаранция, че в новия клас ще попадне на деца, които да я приемат такава каквато е.

# 6
 • Мнения: 22 657
Ако детето има дарба за рисуване, защо не пратиш някоя негова рисунка на конкурс? Да ѝ се вдигне самочувствието. Има много онлайн конкурси, не само в България. Дъщеря ми се занимава много активно с рисуване и все участва в разни конкурси. Мога да я питам за някой подходящ конкурс, ако мислиш че е добра идея.

# 7
 • Мнения: 4 405
За съжаление нейната дарба е бягането на средни разстояния. Казвам за съжаление, защото детето не може да се занимава системно с еднообразни дейности като тренировка по лека атлетика и не вижда смисъл да участва в състезания. Просто не го разбира.
В рисуването не е талант. И там доста изоставаше, но сега напредва с частните уроци. Ще ги продължим. Много се разстройва, ако се сблъска с трудност или не й се получи както са й показали. Характерче си е особено, но точно това обмислям - да я преместя с рисуване в училището по изкуствата от пети клас, а след това в професионална паралелка - рекламен или графичен дизайн.
Ходи на салса. Харесва й, не й омръзна. Имаше и две публични изяви. Ще продължи и там. Мисля и на спортна гимнастика да я запиша - много е гъвкава и обича да се катери и да играе по лостове и катерушки. Мисля, че ще се справи и няма да й е еднообразно.
На пръв поглед си е нормално дете. Малко по-дребничка, по-чиста и наивна на фона на другите. И понеже заради дислексията не разбира всичко, страда и социалното поведение. Копира това, което вижда от другите, но някак си не й се получава. А децата усещат различното и го отбягват. За това трябва работа вкъщи и от учителите. Толерантността и съпричастността се възпитават. Всички не могат да са отличници или шампиони, но всеки е ценен сам по себе си. Трудно е, защото детето се депресира и отчайва, че не успява да се справи с материала като останалите. И се чувства глупава, явно са й го казвали.
Работя с гимназисти. За съжаление виждам резултатите от пренебрегването и  от прехвърлянето от училище в училище, когато дойдат при нас. При повечето колеги явно липсва и желание да вникнат в същността на проблема и да направят усилие да помогнат. Децата с образователна затруднения не са желани като цяло, защото изискват усилие от страна на учителите. А когато това рефлектира върху поведението им става лесно и прогонването им. Въртележката се завърта. Има и положителни примери на приемане, на те май са рядкост.

# 8
 • Майничка
 • Мнения: 7 216
Mama Ru, почти всичко, което описваш за детето ти, ми припомни първите класове на голямата ми щерка. Само дето тогава и през ум не ми беше минало да търся диагноза, различна от "сапък" и "заплес", доста по-късно чух за дислексия и дискалкулия.
Скрит текст:
Тогава позицията ми беше "каквото-такова, няма да я връщаме", но в социален план прилагах какви ли не стратегии, така че да не се чувства изолирана и подценена. Не че съм я поставяла в центъра на вниманието, но винаги съм се старала да анимирам някакви дейности с група деца, част от които да е тя - дали ще е лов на сладкиши за Хелоуин, строене на къщички от кашони в кварталната градинка, изработване на материали за коледен базар, подготовка на костююми за карнавал, рисуване на тениски и т.н.. В процеса съм обръщала повече внимание на децата, които се справят най-добре, но съм оформяла някаква помощна група около дъщеря ми, която е имала функция на "завеждащ снабдяване". От типа "идете с Х. до нас да вземете  брокат, че забравих", "купих ви сладки, но ги забравих горе, качете се с Х. да ги свалите".
Някой търси книга, филм - "имаме ги, кажи в училище на Х. да ми припомни, че аз много забравям". Като цяло, да се създаде ненатрапчиво усещане, че около нея е "интересно", без да се поставя в пряка конкуренция с по-лидерски настроени деца.

Отделно гледах винаги да съм в час с интересите на хлапетата и дори една идея пред тях - от Бен Тен и Уинкс, през нарастващите във вода гадинки, до флуоресцентните връзки за обувки, оцветяващите косата спрейчета и всякакви продукти тип "На тъмно" и "Метълшоп", съответно тя да е информирана (без да ги получава) и да може да ги коментира.

В предучилищна и ранна училищна възраст 80% от самочувствието, усещането за стабилност и интересите идват от семейството. В прогимназията вече не е така, тогава групата влияе повече, затова родителите следва да не пропускат началния етап.

При нас диагностиката съвпадна донякъде с началото на пубертета и девойката реагира много бурно срещу нея, всякакви помощни техники трябваше да бъдат пробутвани много йезуитски, но когато стигна до фазата на директната конфронтация, пое точно в посоката, която бяхме подготвили -  готик, метъл, алтернативи, ЛАРП и оттам, вече напълно самостоятелно, в посока доброволчество. Това й създаде една прекрасна среда, в която се движи и днес и реално самочувствие, което компенсира недотам високите постижения в учението (е, все пак взе изпити по висша математика, статистика и техническо чертане, няма да кажа с колко  Laughing).
Да обясняваш ти на съучениците й каква е диагнозата и на какво се дължат функционалните й затруднения е безсмислено, лично за мен. Ако детето е в състояние да го обясни адекватно и интересно, би хванало повече дикиш, но това едва ли е възможно, на този етап. Най-добре би било учителят да се погрижи за хармонизирането й в класа, но и това не винаги става, за съжаление. Твоят полезен ход е да "разметеш" максимално територията за безпрепятствано развитие и в рамките на възможностите ти, да й осигуриш оптимални социални контакти.

# 9
 • Мнения: 22 657
Гаргамела, респект! Направила си страхотно нещо за детето си!

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 15 034

Mama Ru, ти си един от най-прекрасните, положителни и силни хора, които познавам. Сигурна съм, че дъщеря ти, получила възпитание от теб, гледала твоя прием, ще бъде чудесен и добър човек - дори и никога да не стане атомен физик. Ужасно ми е мъчно, че я обиждат.  Hug Hug

# 11
 • пак там
 • Мнения: 1 693
Аййй! Написах, тръгнах да коригирам, и ми го изтри! И сега пак някой педантичен мод ще ме заплаши с бан. Или направо ще ме отвее...

Та мисълта ми беше следната. В началото на 80-те имахме практика в училище да помагаме на изоставащите другарчета - слагаха ги до отличниците и ги редуваха. В смисъл - тази седмица седиш до Анчето, другата - до Данчето, а третата - при Гошко.

Помагаше и на двете страни. От една страна - отличниците се учеха на съпричастност. От друга - изоставащото другарче ставаше законна част от глутницата, пардон, колектива - в стил "може да е малко криво, ама си е наш`то". А детето добиваше самочуствие.

Може би да го предложите на класната? Като вариант...

# 12
 • Добрич
 • Мнения: 4 046
Според мен въпросът трябва да се постави директно на родителската среща. Намерете съмишлениците сред другите родители, предварително говорете с тях.

 В класа на дъщеря ми имаше момченце със СОП, което се оказа, че е редовно тормозено от другите момчета. По инициатива на част от родителите направихме извънредна родителска среща. Освен класната и психологът присъстваше. Показахме категорично, че няма да търпим такова отношение. Уговорихме се ако момчетата опитат отново да го тормозят, момичетата веднага да го защитят. Родителите на момчетата също се изказаха против. Последваха разговори и срещи  с педагогическия съветник и с психолога на целия клас и на виновните момчета индивидуално и групово. В час на класа са разигравали различни ситуации и са вземали отношение по тях.
 Предприехме комплексни мерки и тормозът беше преустановен. Не играеха с него, но поне и не го тормозеха. Родителската среща беше по наша инициатива, не на родителите на детето със СОП, но беше само началото. Така, че моят съвет е да опитате да привлечете съмишленици сред другите ридители и да поставите официално въпроса.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2019, 14:13 от Вела

# 13
 • Мнения: 2 101
Mama Ru моето дете е в клас с интегративни деца. Гледам децата не правят разлика с кого играят и се приемат отлично каквито са . В зависимост от играта и ситуацията се групират подходящо.
Аз намирам не децата проблемни. Аз намирам обаяе родителите мног опроблемни. Те са в състояние да развалят игрите и системата, която децата са си изработили инстиктивно и да натворят големи тъпотии, като се опитват да си наложат идеите , представите и да принудят деца да правят нещо, което не е естествено за тях.

Защо дадено дете не играе в дадена ига? Не защото другите не го искат, а защото просто играта двустранно не е за него. В този случай вместо да му кажат я виж другите там играят нещо интересно ли ти е да се включиш към тях , то тези родители настояват това дете д ае прието и да играе именно тази игра и обвиняват участващите в несъпричастност.
Това е доста глупаво.
Не всеки играе всяка игра. И аз не работя с моторната резачка на мъжа ми. Ама не защото той не ми я дава ...

# 14
 • София
 • Мнения: 4 147
Ох,колко болна ми е темата с приобщаването на децата...Моят син е аутист,от тези дето много говорят и много знаят,но само в определени области.При общуване с възрастни няма проблеми,но с децата-там е много трудно,защото той им задава няколко въпроса и след като получи отговорите вече няма какво да си кажат и до там...В първи клас имах една ужасна случка,която ще помня цял живот-Слави(така го наричаме на галено) бе нарекъл едно дете дебело(момченцето наистина е дебело и понеже синът ми не разбираше защо е обидно му го бе казал),съответно дойде една разгневена майка и ми каза, че синът ми е луд,без дори изобщо да знае за какво става на въпрос(родителите знаеха, че в класа има дете със СОП и дотам).В началото и учителката му го отхвърляше,но лека полека го прие.Децата от класа също започнаха да гледат с добро око на него,особено  след две случки-при първата скочи срещу едно дете ,което беше най-агресивното в класа,за да защити едно друго, а при втората на едно контролно само той изкара 6 от целия клас и това явно доста го издигна в очите на другите деца.Всячески се опитваме с баща му да го накараме да се чувства добре,благодарение на прекрасната ресурсна учителка не изоставя с учебния материал,ходи на тренировки по таекундо-там е любимец на всички ,и се надявам някой ден вече да не правят разлика между него и останалите деца.Трудно е,но не и невъзможно.

# 15
 • London
 • Мнения: 1 705
Чак сега виждам темата. Кураж на теб и малката! Имаме много да гоним запада явно, защото поне това ми е спестено като родител, проблемите със самото дете сякаш не ни стигат, че и разни пишлемета да ни обременяват. Дано нещо се промени ама надали....

# 16
 • София
 • Мнения: 4 147
О,в Лондон нещата са на космическо разстояние от тук.Зимата бяхме там за 3 седмици на гости на сестра ми-детето ми сияеше и не искаше да се връщаме тук.Ще ми се и в България някой ден нещата поне малко да се доближат до другите държави.

# 17
 • пак там
 • Мнения: 1 693
И тука може да стане - когато престанем безсмислено да се зъбим един на друг.

# 18
 • Мнения: 2 101
Да. Не са децата , а възрастните са проблем!

# 19
 • London
 • Мнения: 1 705
По-скоро честотата на проблема сякаш в родината е по-малък и по-скорошен. Тук всяко 5 то дете е с проблем, буквално извират деца със СОП и хората си имат традиция отколешна, а и практика да ги интегрират. И понеже Джон вижда от 10 деца 2-3 на площадката със СОП откак се помни за него това е нещо нормално и е свикнал с идеята за такива хора. У нас... аз като дете през целия ми училищен живот не съм срещала ни едно, вече и у нас сякаш взеха да се увеличават. След 100 години ще е доста интересно съотношението.... според мен ще е 1:1.

# 20
 • София
 • Мнения: 4 147
Не мисля, че броят им е по-малък, особено последните години.Просто преди специалните деца са били в специални училища и проблемите с тях не са били толкова широко обсъждани.Когато синът ми трябваше да тръгне в първи клас(той е отлаган веднъж) от училището,където бе изкарал предучилищна ми бяха дали документ,в който пишеше, че детето ми не трябва да тръгва на училище или ако тръгне да е в помощно такова.Обаче аз и ММ не бяхме съгласни, затова ли толкова се мъчехме да го интегрираме, затова ли ходеше всеки ден от понеделник до петък на логопед,два пъти седмично на психолог(от който и до днес не виждам някакъв ефект),на разни терпии с животни-за да ми кажат, че детето ми не трябва да посещава масово училище.Изрових пътека до РИО и от там ми казаха, че мога да го запиша в което и да е училище,стига да има ресурсно подпомагане.В това до у дома тъкмо тръгваха да работят в тази насока,отидохме с ММ при директорът,разговаряхме с него и малкия бе приет без проблем.Ресурсната в началото ни бе приходяща от друго училище и го вземаше само за 2 часа седмично,но аз много се занимавах с него,и когато вторият срок дойде ресурсната,която му е до ден днешен,тя бе много приятно изненадана, че той върви наравно с класа,няма пропуски,а дори някъде ги е изпреварил.Но както писах и по-напред-синът ми има проблем със социализирането сред деца...Децата никак не са малко,и по мои наблюдения от година на година се увеличават...

# 21
 • Мнения: 73
Наистина съжалявам за това, през което преминавате и Вие, и дъщеря Ви! В стария клас на голямата ми дъщеря имаше едно такова проблемно момиченце, беше с хиперактивност и синдром на дефицит на вниманието, и дислексия. Ходеше на ресурсен учител в 5 и 6 клас и в края на 7, не знам поради какви причини, за да се интегрира може би, майката я отписа. Беше подложена на тормоз ежедневно от една дадена група от деца в класа. То че детето на моменти си беше малко нетърпимо беше, но бих казала, че беше едно щедро и отзивчиво дете. А пък и тя не го правеше нарочно, просто начинът й да осъществи връзка с околния свят беше малко по-различен. Учителите в началото не бяха благосклонни към нея, щеше да остане на изпит по половината предмети в 7 клас, но накрая и писаха тройки. Не знам дали се е явила и на външно оценяване. Доколкото знам е влезнала в някаква гимназия, но не знам как са се развили нещата по-нататък. Силно се надявам да е попаднала на клас, в който да я разбират до някаква степен.
Аз лично смея да твърдя, че съм научила моите деца на толерантност, и да приемат различните такива, каквито са, да се поставят на тяхно място. Голямата ми дъщеря например никога не е оказала някакъв тормоз над това дете, освен да й се скара ако я ядоса, разбира се. В училището на малката ми дъщеря пък има едно дете в инвалидна количка, събирахме пари за операцията й,  класът й, слава богу, се отнася страхотно с нея. Това ми връща вярата в доброто и хората.
Децата пренебрегват добрите качества на тези деца и поставят на преден план недостатъците им. Малко хора ще оценят и забележат това, че тези деца винаги са готови да услужат на свой съученик с химикал ако той няма, или пък помагат на наранено птиче в парка. Другите ще видят само това, че то се затруднява в четенето и писането.
Наистина не знам с какво да Ви помогна, само мога да Ви окажа морална подкрепа и да Ви съчувствам. Обръщали ли сте се към класния ръководител, директора? Говорихте ли с родителите на децата, които тормозят детето? Искрено ви пожелавам в най скоро време проблемът ви да се реши!

# 22
 • Мнения: 670
Аз доста започвам да се замислям дали да не го запиша,като частен ученик и с това да му спестя унижението,което му предстои.Да  не говорим,че той изобщо не страда от липса на самочувствие и съм сигурна,че ще има набити,което ще докара още повече проблеми.Та все повече се навивам,че просто няма да го пусна на училище и това е.

# 23
 • София
 • Мнения: 1 713
Отвратителното чувство в началото на всяка година в градината и сега в училище, когато се занимаваш с куп "педагози", уж "екип" за подкрепа, които всячески се опитват да саботират и да откажат детето от учебния процес. Докато другите родители се радват на първолаци, родителите на деца с проблеми се сблъскват със стена. При нас ресурсната беше ходила да плаши класната с детето. Аз пък се страхувам от тормоз от другите деца и пълната некомпетентност на екипа. Как ще го приемат децата ме пита ресурсната. А отидох с надежди, документи, дори ги свързах с наш терапевт да им даде повече информация. Не разбирам защо въобще губят времето на родителите и допълнително усложняват и без това сложната ситуация. Дори не са запознати с формите на обучение, Наредбата за приобщаващо образование и пр. документи, не смея и да мечтая за познания по различните проблеми при нашите деца, не мисля че различават Даун и аутизъм например...
Явно идеята е да се намерят места и заплатки за безполезни и немотивирани хора.

# 24
 • Мнения: 22 657
Права си Ивъл. Имитацията на интеграция е направена така идиотски и се прилага толкова некомпетентно, че се тормозят и децата с увреждания, и децата в норма, и учителите, които и да искат, нямат ресурс да направят нещо полезно.

# 25
 • Мнения: 2 101
...
Децата пренебрегват добрите качества на тези деца и поставят на преден план недостатъците им. Малко хора ще оценят и забележат това, че тези деца винаги са готови да услужат на свой съученик с химикал ако той няма, или пък помагат на наранено птиче в парка. Другите ще видят само това, че то се затруднява в четенето и писането.
...

По мое мнение не си правя. Това пак идва от възрастните. От мои наблюдения съдя. Докато не се намери някой много чувствителен възрастен, който да заобяснява на децата и да им налага излишно те сами се оправят. Граници трябва да се поставят предварително и да се следи спазването на правила .
Всякакви персонални чувствителности извън това трябва да се нулират и от двете страни. Ако правилата се спазват и границите също то всичко останало е претенция и нарушава системата.

# 26
 • London
 • Мнения: 1 705
В България за жалост каквото и да искаш да обясниш на един клас....що е то гей, мастурбация, аутизъм, Даун и прочие се срещат мнозина протестиращи крещящи - Не докосвайте децата ни, западна пропаганда и тн. А всичко това следва да се знае от децата за да могат да разбират понятията, хората, случващото се. 

Аз Алайън аз на твое място ще пробвам, може да попаднете на добри деца..... , а може и още отначало да помолиш учителката за едни 20 мин на встъпителната родителска среща за да запознаеш деца и родители със спецификите на детето ти. Родителя е най-добрия адвокат на едно дете с проблеми....

# 27
 • Наблизо
 • Мнения: 3 119
И аз това стм забелязала,Катрала.Манталитет си ни е в България.Спомням си,че доста голяма вече бях когато видях човек в инвалидна количка за първи път и тогава питах баща ми “Тези хора как успяват да минат тук,там,стълби и т.н. а преди как е било” и той ми каза,че различните просто са били занитвани в домове,да не ги вижда никой и да не пречат.
Нямам друго какво да кажа,освен много сила и търпение на вас и на децата ви,другите деца и възрастни могат да бъдат много жестоки.

# 28
 • Мнения: 15
Насилието винаги ще го има.В БГ ако си различен значи си жалък и ще те подиграват.Брат ми смени 4 училища,защото имаше проблеми със съучениците,учителите и само изяждаше подигравки,защото той заеква и му е трудно да говори.И с годините стана много затворен и с почти никой не споделя.Само с мене споделя.Той с нашите не споделя почти нищо.Единствено с мене споделя всичко.И аз му споделям всичко.Все пак ми е брат,а аз съм му сестра.Трябва да се подкрепяме заедно.Никога не мога да разбера ,защо  като трябва да страдаш?Различните хора са  интересни и готини .

# 29
 • в полите на Балкана
 • Мнения: 3 451
Аз Алайън аз на твое място ще пробвам, може да попаднете на добри деца..... , а може и още отначало да помолиш учителката за едни 20 мин на встъпителната родителска среща за да запознаеш деца и родители със спецификите на детето ти. Родителя е най-добрия адвокат на едно дете с проблеми....



Катарала е много права. Ние минахме по този път отдавна. Синовете ми отдавна не са ученици вече.  Негативизъм относно синът ми с увреждане почти не е имало. В детската градина имаше в самото начало. Потуших го разговор с директорката и родителите. След това в първи клас, на първата родителска среща, класната обяви, че има дете с увждане и ние родителите, сме готови да отговорим на всякакви въпроси, но не желае шушукания и настройване на децата след тази среща. Опити имаше, но си останаха само опити. Мога да кажа, че здравото ми дете е имало повече трудности заради брат си в училище. Трудности родени от родителска простотия и настройване на децата срещу него.  Всичко тръгва от семейството. Когато на родителя липсват първите седем как да научи детето си на толерантност?!

# 30
 • София
 • Мнения: 4 147
Много е тъжно ,когато родителите постъпват по този начин.Засега не сме имали такъв случай,но в пети клас най-вероятно няма да са същите деца и не знам как ще се развият нещата.Надявам се всичко да е наред,ние ще продължим да бъдем до детето си и да го подкрепяме,ММ е на мнение,че в един момент може да го направим на индивидуална форма на обучение,но всичко зависи от състоянието на детето.

# 31
 • Sofia
 • Мнения: 374
Децата наистина са много жестоки и днешните са много по-лоши . Моят син също е различен и много го тормозеха в училище . Децата от неговия клас му бяха добри приятели , но тези от съседния постоянно го дразнеха в междучасията. Директорката въобще не се интересуваше от това. Училищата получават субсидия , ако приемат деца със СОП и тъй като моят син отпадна преди 3 години , защото вече няма нужда от ресурсно подпомагане , стана нежелан . А иначе всички учители го харесваха много , защото е страшно любопитен за знания .
Много се надявам в новото училище да е по-добре , обаче се съмнявам.

# 32
 • София
 • Мнения: 1 713
А как точно се случва приобщаващото образование. Ние работим на пълен работен ден. Отписали сме детето от занималня, но ми казаха, че трябва да има човек непрекъснато да може да го взима от училище като се умори или не съдейства. Това може да стане на 10тата минута или след 3я час.Посрещнаха ни с любимия ми въпрос имаме ли баби. Оставам с впечатление, че масово някой, най-често майката, не работи, за да е на разположение. Какъв е смисълът тогава, по-добре да стои у дома детето или в частно училище или институция, за да може родителите му да работят и да могат да плащат купищата частни терапии, от които детето има реална нужда и които вероятно осигуряват някакъв прогрес...Говоря за физически здраво дете, с аутизъм, но не агресивно и добродушно, по-скоро невербално, но можещо да се обслужва и подлежащо на обучение, според хората, които работят с него. Как се стимулират работещите хора с деца с увреждания...Никак не излиза сметката, ако родител не работи, особено ако има и други деца в картинката и НЯМА баби, за които толкова питат от яслено време насам.

# 33
 • Мнения: 31
И на нас това ни предстои. Дъщеря ми е със синдром от аутистичния спектър, говори, но все още много неправилно. На 6 години е и до сега не е посещавала детска градина, тъй като се бяхме фокусирали в работата със логопеди и психолози, за да стигне поне това ниво на общуване което е сега, започва след два дни предучилищна в училище. Та поради не посещаването на някаква институция е ясно, че до момента няма как да сме имали проблем там, но на площадките за игра е много видима липсата на толерантност. Децата я гонят, наричат я луда, тъпа, малоумна и т.н А тя не е агресивна, няма интелектуален дефицит, но след последната драма с една майка разбирам, че просто те това са видяли вкъщи и за това реагират така. А с това вече нямам идея как да се боря. Въпросната ситуация беше , че майката на едно детенце и каза да слезе от люлката, за да се полюлее детето, но Арлина не я разбра и не реагира на момента. При което дамата започна да и крещи, че е невъзпитана и ще и удари шамар, защото не отстъпва на по- малките, опитах се да обясня, защо не я е разбрала, че има определен синдром и, че ще ей сега ще слезе от люлката.  Да, ама това доведе до нови крясъци, че за " ненормалните" деца трябвало да си има отделни площадки та да не пречели на другите.

# 34
 • London
 • Мнения: 1 705
Какво разбират под умори и не съдейства? То със сигурност ще има нужда от по-лек режим от останалите деца, те подготвили ли са се да има почивки на двора, да яде да речем в малка група да не се изнервя от шума и тн. Те са длъжни да му организират деня според особеностите....

Моя сега е на чин....по 5 часа на ден, а е само на 5. И той сутрин взе да се бунтува и да не иска да ходи защото му е трудно това да е заклещен в чин толкова дълго, но хората намират начин, нито ме притесняват, нито нищо. Той там слуша и има респект. Зависи много от педагози, система, знам ли.... Даже го обучават според нуждите му и чина е срещу стена....изключение от другите, сега ще им пращам снимки по мейл да го учат да пише и чете по снимка наименования на близки. Реално него го обучават с много помощен снимков материал.

Балончета, какви са тия хора....аз се стъписвам. На мен дори като вземе да ми се тръшка веднага се притичват да помагат....винаги.

# 35
 • Мнения: 4 405
Балончета, дъщеря ми не е от спектъра, но ако й кажат, че трябва да слезе от люлката няма да го направи. Ако аз настоя може би ще го направи. Но тъй като на нея не й отстъпват ред, просто едва ли ще се намеся щото майката тропнала с краче. Еле пък да ми крещи на детето, че ще й удари шамар и, че е "ненормална".
За другото си права - има много нетолерантни деца, защото така ги учат вкъщи т.е има много нетолерантни възрастни. С това трудно ще се преборим. Голям егоизъм цари, голямо плюене на държавата, голям снобизъм (на гол тумбак жилетка)... Дано попаднете на подкрепящ учител и добри деца.

# 36
 • Мнения: 5 043
Детето ми е голямо и е в норма. Но когато беше малък усилено четях темата за трудното проговаряне и аутизма. Майките пишещи там бяха всеотдайни към децата си и от тях научих много игри и похвати за развитието на децата.
Поради този факт когато в групата на детето в ДГ се появи дете от спектъра запопчах да обяснявам и съветвам моето как да играе с него. Всяка седмица задавах въпроса...ти с Гого играеш ли? И получавах отговор : Не. На 5 тата седмица вече истерясах...ами нали го уча да е толерантен и да играе с различните. И зададох въпроса : Защо не играеш с Гого?  Получих отговора: Защото нищо ме му разбирам като говори а и той само ни рита играчките. Осъзнах, че аз и идея си нямам какво да направя. Осъзнах, че в детството ми никога не съм се сблъсквала а такива деца. Осъзнах, че никой от нас двамата няма ни най -бегла предства как да реагира за да приобщи това дете.
Та моя съвет е да споделяте и говорите с учители и родители. Най-вероятно ще има и такива които няма да ви разберат. Но ще има и много които са готови да интегрират детето ви но и хабер си нямат как да го направят. Запознайте децата от класа с разликите между тях и детето. Те също нямат знанията и уменията. И моя считаше,  че ритането на играчките от Гого е желание той да ги дразни. Просто всяко дете приема действията пречупено през неговият свят. Говорете...говорете и пак говорете. Децата не са лоши те просто са до болка откровенни. Желая ви здрава и спокойна учебна година!

# 37
 • Мнения: 9 069
Съжалявам за горчивия опит на повечето, но обобщенията са неправилни. В нашия клас-доста амбициозно и желано училище-имаше дете с Аспергер. Ако не ми бяха казали, нямаше да забележа дори. Не зная как е било в началото, защото моето дете по-късно отиде в това училище. Но си спомням как майката веднъж писа откровено в групата, че се налага да ходи в часовете с детето и моли да обясним на децата. Веднага получи подкрепа от всички. Това продължи кратко. Детето се справя отлично по два предмета, единият от които ИТ, по останалите среща сериозни затруднения, но етикети и негативизъм няма. Още повече, в това училище и на най-подготвените често им се завъртяват двойки, та никой не смее да лепи етикети

В същото училище, в по-малък клас има дете с физическо увреждане, което е още с памперс. Това се знае, защото с него има придружаващ ресурсен и заради 1 дете класът е все още в стаите на детската градина, с непосредствен достъп до тоалетна. Всички го приемат нормално
Отделно, има две деца с това увреждане, при което не растат. Децата бяха събирали от някакъв базар пари за подпомагащо лечение и после официално се написа, че детето е увеличило ръста си, не помня с колко см, но вкички четяха и се радваха, че са го постигнали заедно. Някак, чувстваха се приобщени и това не е привидно, просто наблюдавах децата след училище, като прибирах моето.

Сега, че не са херувимчета е ясно, деца са и не са със задръжки, често има пререкания, обиди от всеки към всеки
Но където има воля и желание, нещата се постигат. Първо-наложена училищна политика да се съхраняват правата на тези деца. Второ-откровена позиция на родителите, колкото и да им е трудно, трябва да обяснят ситуацията. Защото и обратното го има, да изискват, но да не съдействат и да неглижират проблема.
И оттам вече идва и отношението на останалите деца. Децата по природа са разбиращи и комукативни, просто трябва всички страни да участват в процеса

# 38
 • London
 • Мнения: 1 705
А може и точно да се е опитвал да ги дразни, опозиционно поведение, правенето наопаки, желанието да видиш определена реакция у ответната страна с поведението си е типично., явно му е харесала самата реакция у децата като им разбута играчките и го повтаря пак и пак. С такова дете се играе по-скоро в активна игра....примерно да се върти с друго дете, да се гонят и тн, а не като водят разговори. Тези неща учителя следва да обследва спрямо отделното дете и да ги прилага....

# 39
 • Мнения: 31
Разбира се, освен негативните реакции има и много положителни. Хората с които работим са прекрасни и отзивчиви, за щастие много хора от обкръжението ми подхождат с разбиране и интерес, разпитват как да подходят и т.н.  Но при проблеми с психиката голяма част от хората   мислят, че просто детето е невъзпитано и лигаво. Редовно реакцията, независимо от обясненията ми е " Ама тя си изглежда, като нормално момиче" сякаш очакват да са и понекнали поне рога. И да, моят подход е с много обяснения.

# 40
 • София
 • Мнения: 4 147
Ами точно това е-аз не ходя на работа,а ходя със Станислав на училище иначе няма начин.Единствено в първи клас се е налагало да го извежда госпожата от клас,но никой не е спокоен,ако го оставим сам и това е решението в нашия случай.А и по-добре да не ходя на работа, отколкото и това да правя и да се изнервям допълнително.Защото ако аз не съм спокойна няма начин той да е.Баби нямаме(моята майка е покойница,а свекървата още работи,а и живее на 200 км от нас).Надявам се някой ден да мога спокойно да го пусна сам на училище,но още сме далеч от този момент.

# 41
 • London
 • Мнения: 1 705
Ама това не е нормално? Не се ли полага от държавата да назначи лице в училище да я върши тази работа?

# 42
 • Майничка
 • Мнения: 7 216
Добре би било, но не. Един ресурсен учител работи с по няколко деца и рядко има възможност да изпълни учебното време на всичките. А помощник-учител може да се назначи при 3 деца със СОП в клас.

# 43
 • Мнения: 22 657
Ама това не е нормално? Не се ли полага от държавата да назначи лице в училище да я върши тази работа?
Държавата жива е умрЕла, Катрала.

# 44
 • Добрич
 • Мнения: 4 046
Държавата си е измила ръцете с наредбата за приобщаващо образование и до там. Ресурсните учители по график работят индивидуално с децата. Практически на седмица се падат по няколко часа на дете. През по-голяма част от времето децата са в класа, заедно с другите ученици и в рамките на час от 40 мин.  учителят трябва да преподаде урока, да обясни задачите и т.н. и по колко мин. се пада да обърне внимание на едно дете?..... Практически не е възможно да обърне внимание на всички деца от класа всеки час. А какво остава за дете, изискващо повече внимание и време... Освен това учителите не са квалифицирани да работят с деца със СОП. За това се учи 4-5 год. като отделна специалност в университетите. Обикновено учителите са математици, физици, историци, начални учители и пр. Най-много да са изкарали някой кратък курс, но това е твърде далече от квалифицирана и специализирана помощ за дете със СОП, според неговите индивидуални потребности.
Държавата поставя децата, родителите и учителите в ситуация, с която те не са подготвени да се справят. Затова и се създават толкова конфликти...

# 45
 • London
 • Мнения: 1 705
Ясно в нашия клас има точно 4.

# 46
 • София
 • Мнения: 4 147
В нашият клас е само синът ми, в целия випуск-3-4 деца.С ресурсната работеше 4 пъти седмично по 1 час и един час с училищен психолог.Има вариант да наемем жена,която да е с него за няколко часа(което ще опитаме тази година),но аз пак не мога да тръгна на работа,защото дори да съм на 4 часа като сложа пътят до евентуално работно място и обратно може и на 6 да скочи времето,в което ще съм извън къщи,което не ме устройва, а и всички знаем как в Бг те наемат уж на 4 часа, а се работи по 6 или 8...Сега сме го решили да е с нея за 3 астрономически часа,през това време аз ще мога да свърша някои неща,които ми е трудно да правя,когато съм с него.

# 47
 • London
 • Мнения: 1 705
Мен пък ме дразни малко другото, че все го влачат за ръка тук и там, някак не му оставят елемента самостоятелност и не съм много сигурна това дали не вреди до голяма степен. Примерно днес майка забелязала как идват от някаква зала и всички вървят разпуснати, а моя го държали за ръка. А той реално съвсем спокойно може да иде от точка А до Б сам с другите. Не знам, ако тази помощник учителка нон стоп му виси буквално над главата как ще натрупа самочувствие да прави нещо с останалите.... И даже смятам да поговоря по този въпрос на първата родителска.

# 48
 • Мнения: 4 405
Днес беше тежък ден. За мен. Емоционално. Сутринта, след откриване на учебната година уж трябваше да заведем децата от класа да празнуват в едно заведение на открито. Ами никой от класа на обърна внимание на детето ми. Добре, че братчето й беше с нас, че си играха двамата. Тежко е да гледаш отстрани как игнорират детето ти. След обед отиваме в близкия парк и дъщеря ми среща едно момиченце и две момченца от класа си Спря край тях да говорят.
 После уж караха колелета, но всъщност тримата бягаха от нея, а тя ги гонеше. Спрях я и я дръпнах. Казах й да има достойнство и да не се вре там, където не я искат. Те бяха на близо и трябва да са ме чули. Бяхме с приятели, които имат освен деца и малко кученце. Децата се заиграха с кученцето.
 Гониха се, смееха се. И съучениците на Лъчи ги забелязаха. Спряха и ги гледаха известно време. След това съученичката й дойде при Лъчи и я покани да карат заедно колелета. Караха може би половин час. Върна се щастлива и разказваше как са й помогнали да изкачи колелото на едно хълмче (тя е 18 кг, а колелото 26") и как са се спускали по пътечките. Колко малко трябва понякога едно дете да бъде прието, да бъде погледнато с други очи и да се види, че то е като всички деца и иска само да играе и да се забавлява. Да, в науките може и да не е силна, но пък кара колело и тича също като тях, смее се също като тях, мечтае също като тях.

Общи условия

Активация на акаунт