Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 14
Всеки домашен конфитюр може да бъде произведение на сладкарското изкуство, стига да знаеш как да го направиш. Използването на желираща захар ЗАХИРА, която скъсява времето на приготвяне и запазва витамините в плодовете, е само една от онези тънкости, които превръщат всяко следващо бурканче в шедьовър.

И тъй като с добри съвети правенето на сладко става още по-сладко, сподели своите собствени хитрини за приготвянето му. А освен удоволствието, че си посветила и други в тайните на конфитюра, може да спечелиш и сладка награда - пълна кошница с цялата гама продукти ЗАХИРА, която включва:

● желираща захар за сладка и конфитюри
● бяла кристална захар от най-високо качество, с гарантиран произход
● специално пресята разтворима фина захар
● бяла, фино смляна пудра захар в удобна опаковка
● бели бучки, произведени от най-високо качество бяла захар
● Еспресо бели бучки
● бяла кристална захар в пакетче (250 х 2 г)
● кафява нерафинирана захар от о. Мавриций



За вдъхновение, ето още един съвет от нас:
Flowers Cherries Винаги проверявай как върви желирането - използвай малка лъжица, загреби от конфитюра и остави върху студена повърхност да изстине за кратко.
Flowers Tangerine След това наклони повърхността, за да видиш дали ще започне да се стича.

Научи повече за ЗАХИРА на www.zahira.bg и www.facebook.com/zahira.bg  
А ако търсиш свежи идеи, пробвай някоя от тези нестандартни рецепти.

Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 10:52 от Редактор**

# 1
  • Мнения: 9 572
Винаги оставям плодовете поне няколко часа да престоят покрити със захар. Така си пускат сок и не се налага добавянето на вода (както има в някои рецепти). И го варя на слаб огън, за да не загори.

# 2
  • Мнения: 15 151
Варя ма много слаб огън и постоянно разбърквам. Пълня бурканчетата горещи, така се запазва за по-дълго.

# 3
  • При децата ми
  • Мнения: 3 246
Винаги оставям плодовете със захарта една нощ да престоят и варя на следващия ден на слаб огън.

# 4
  • Мнения: 1 093
оставям плодовете да престоят със захар поне 12ч., освен това варя на много слаб огън и отстранявам пяната при варенето...

# 5
  • Мнения: 20 072
Правя сладко с малко колчество плодове. Така става по- вкусно и по- бързо.

# 6
  • Мнения: 274
варенето на бавния огън, и качествената захар са основни за сполучливо сладко.

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 557
А аз точно със захарен сироп го правя - на два килограма захар слагам около 300мл вода и като заври и се разтопи захарта слагам внимателно плодовете. Според мен по този начин се запазват цели. Варя на слаб огън.
Последните години все със Захира правя, обикновена захар, не желираща. Резултатът е винаги много добър.
За проверка дали е готово - капвам капка от сладкото в чаша много студена вода. Ако се запази и не се разтвори (е, почти) до дъното, значи е готово. Simple Smile

# 8
  • София
  • Мнения: 799
плодовете престояват през нощта със захарта Simple Smile и махам пяната

# 9
  • Мнения: 242
Варя на слаб огън, обирам пяната.

# 10
  • Мнения: 1 618
Покривам плодовете със захар от вечерта и оставям така цялата нощ.След което варя сладкото на бавен огън на котлона или във фурната.Зависи какви са  плодовете.Обикновенно сладкото от сини сливи го правя във фурната.Не съм използвала желираща захар,но с удоволстие бих пробвала.

# 11
  • Мнения: 994
Поръсвам плодовете със захарта и ги оставям за няколко часа. Пека ги на слаб огън в голяма тава и често ги разбърквам. След това наливам в горещи бурканчета, затварям и обръщам надолу с капачката.

# 12
  • Мнения: 1 062
Моята хитринка е да варя на слаб огън  и задължително да обирам пяната.

# 13
  • Мнения: 278
Покривам плодовете с необходимото количество захар и ги оставям за една нощ. След това варя на слаб огън докато се сгъсти.

# 14
  • София
  • Мнения: 160
Оставям плодовете да престоят със захарта, варя на слаб огън.

# 15
  • Мнения: 250
Винаги насипвам плодовете със захарта една нощ да престоят и варя на следващия ден на слаб огън, обирам пяната.

# 16
  • Пловдив
  • Мнения: 6 788
Чак хитрини нямам. Правя сладко така, както го прави майка ми. Важното е да нацеля що-годе "истинска" захар, че на пазара е пълно с боклуци. И много търпение, докато се получи хубав захарен сироп. Накрая слагам лъжичка лимонена киселина, за да не се захаросва в бурканчето, както и ванилия за аромат.
Пробвала съм и желиращата захар на Захира, резултатът е добър, но трябва да се спазват указанията от опаковката.

# 17
  • Мнения: 6 970
Първият ми опит беше трагичен. Сладкото трябваше да се гребе не се лъжичка от бурканчето, а със секач Joy
С времето се научих. Плодовете престояват цяла нощ със захарта, силата на огъня се следи стриктно и непрекъснато се опитва, за да се хване подходящия момент,когато трябва да се свали и напълни в бурканчетата.

# 18
  • Бургас
  • Мнения: 6 262
Kaчествена захар, варене на слаб огън, разбъркване и махане на пяната са едни от основните условия за добър резултат.

# 19
  • Мнения: 284
Избирам добре узрели плодове, които оставям да престоят цяла нощ в хладилника, смесени със захарта...

# 20
  • Мнения: 2 030
Моята хитринка е от моята баба.Тя ме научи на нейните тънкости,изпитани с времето.Плодовете се измиват и изчистват хубаво,поръсват се обилно със захар,по-сладките като ягоди или череши с по малко,по-киселите като сливи в отношение едно към едно.Покриват се в съда и цяла нощ да престоят в хладилника. На сутринта се разделят на 2 или 4 части в зависимост от количеството и се варят едно след друго.Докато хубаво се сгъсти конфитюра и се бърка периодично,пяната се изхвърля.Резултата е повече от прекрасен.

# 21
  • Мнения: 7 116
Плодовете престояват една нощ с захарта, така не се налага да се слага вода. Другото, което правя, защото аз не харесвам сладко от цели плодове, а харесвам да е с гладка консистенция, е да пюрирам готовото сладко, или пък преди да се сложи да се вари.

# 22
  • София
  • Мнения: 3 390
Плодовете се поръсват със захарта от предишния ден и се оставят да си пуснат сока, за да може да се вари по-лесно. След като е сварен конфитюрът, се капва от него върху чиния за проверка на гъстотата - капката не трябва да се разтича. Още горещ се насипва в предварително стерилизирани буркани, които се затварят и се оставят да изстинат с капачките надолу.

# 23
  • Мнения: 382
Сладкото го пека дълго на 100 градуса, никога не го варя, става чудесно!

# 24
  • Мнения: 15 564
Разделям варенето на 3-4-5 пъти, както дойде. Варя по 10-ина мин, изключвам огъня и оставям тенджерата на печката. Примерно сутринта съм варила, вечерта пак го кипвам, или след обяд, на другия ден пак два пъти когато имам време. На пръв поглед изглежда времеемко, но не е, по-лесно ми е отколкото да вися на огъня до сваряването му, правя го когато мога за кратко, плодовете се запазват цели, цветът ми харесва. Когато си на работа през деня, сутрин се кипва, после вечер, на другия ден пак така. А най-често от меки плодове варя силт, става бързо и е много вкусен. Плодовете се варят без захар 15-20 мин, след това се сипва захарта, разбърква се и сместа се насипва в бурканчета. Интересен момент е, че след това, при консумация, силтът стои леко желиран, а не се използва желиращ компонент.

# 25
  • София
  • Мнения: 523
Измивам плодовете. Посипвам ги със захар и така престояват едно денонощие. След това пека във фурната. Накрая слагам лимонена киселина и насипвам в бурканчета.

# 26
  • Мнения: 460
При правенето на сладко използвам желиращата захар на Захира.

# 27
  • Мнения: 3 771
Избират се здрави плодове,вари се в по-малко количество ,за киселина-прясно изтискан лимонов сок,пълни се горещо в чисти бурканчета, които се затварят с винтови капачки и се обръщат за да се вакуумират Blush

# 28
  • Мнения: 397
Моята тайна е,че използвам желираща захар ЗАХИРА, която скъсява времето на приготвяне и запазва витамините в плодовете,а сладкото става фантастично.

# 29
  • Мнения: 1 451
Винаги правя сладкото на слаб огън,в голяма тава.От време на време,загребвам с дървената лъжица и слагам малко в една чиния.С пръст(показалеца), "минавам " по средата на чинията и ако линията която стане се задържи,значи сладкото е готово ,за сваляне от огъня. Simple Smile

# 30
  • Мнения: 496
Поръсвам плодовете със захар и ги оставям за няколко часа. Варя ги на слаб огън в голяма тава и обирам пяната. Пълня сладкото в горещи бурканчета, затварям и обръщам надолу с капачката.

# 31
  • Мнения: 779
Ако имам възможност приготвям плодовете от вечерта и ги оставям поръсени със захар да пренощуват. От майка ми знам, че най-добре е сладкото да се вари на няколко пъти на бавен огън. Например вариш половин час, изключваш, вършиш си някаква работа, то изстива, после пак го вариш известно време, ако те се наложи да излизаш например, пак го изключваш и доваряваш когато имаш време Yum

# 32
  • софия
  • Мнения: 9 763
Оставям плодовете да престоят покрити със захар и не добавям вода.

# 33
  • Мнения: 511
Ако захарта не е финна я разбивам допълнително.

# 34
  • in Wonderland
  • Мнения: 5 363
оставям плодовете със захарта една нощ да престоят и варя на следващия ден на слаб огън.

# 35
  • София, България
  • Мнения: 2 129
Оставям плодовете да престоят със захарта, варя на слаб огън.

# 36
  • Мнения: 274
Винаги оставям плодовете поръсени със захар за една нощ. На другия ден варя на много слаб огън, като махам образувалата се пяна. Пълня в бурканчета е стерилизирам.

# 37
  • София
  • Мнения: 864
Варене на слаб огън и хубава захар са моята рецепта за хубаво сладко.

# 38
  • Пловдив
  • Мнения: 3 132
Варя на по-слабо и обирам пяната като всички вас

# 39
  • Мнения: 1 291
Варя на много слаб огън и постоянно разбърквам. Пълня бурканчетата горещи, така се запазва за по-дълго.

# 40
  • Мнения: 121
Оставям плодовете засипан със захарта поне една нощ, варя на бавен огън и обирам с лъжица пяната.

# 41
  • Мнения: 5 361
Поръсвам плодовете със захарта,на следващия ден варя на слаб огън и обирам пяната. Сипвам още горещо в бурксни и затварям.

# 42
  • Мнения: 292
Когато имам възможност, варя сладкото на открит огън Simple Smile  Ароматът става изключителен!

# 43
  • Мнения: 960
Ето моята тайна за приготвяне на дом.сладка и конфитюри. Аз предпочитам първо да си направя захарния сироп и тогава да прибавя плодовете.Варя на бавен огън до желаната гъстота.Така плодчетата освен,че си пускат от соковете,ароматите и цвета, запозват си формата и са сочни и месести.5 мин.преди да отстраня от огъня, добавям ч.л.лим.сок.Оставям известно време да "почине"вече готовото сладко,пълня в сухи бурканчета и задължително стерилизирам 5-7 мин.🍓🍇🍒🍑🍒🍓🍓🍓

# 44
  • Велико Търново
  • Мнения: 3 161
Не съм правила сладко досега, но след месец това ми предстои, така че с интерес ще следя и чета темата!

# 45
  • Мнения: 408
Оставям плодовете поръсени с захарта една нощ  и варя на слаб огън. Качествената захар също е от голямо значение.

# 46
  • Мнения: 351
Винаги правя сладкото като го варя на слаб огън и разбърквам постоянно. Така то няма шанс да загори и да има вкус на загоряло

# 47
  • Варна
  • Мнения: 8 910
- Да се подбират качествени плодове, с еднаква зрялост;

- Да се ползва за варенето широка тава вместо дълбока тенджера, за да не се мачкат плодовете при разбъркването.

# 48
  • София
  • Мнения: 877
За сладко винаги слагаме узрели плодове. Нарязаните плодове засипваме със захар и оставяме да престоят няколко часа. Добавянето на ябълка към плодовете сгъстява сладкото.

# 49
  • София
  • Мнения: 1 436
Избирам хубави плодове, ползвам качествена захар, оставям ги да престоят една нощ, варя на бавен огън. Моето сладко е готово винаги едно идея преди да изглежда готово.

# 50
  • София
  • Мнения: 4 244
Използваме хубави плодове, които оставяме да престоят със захар.

# 51
  • Мнения: 426
От баба още знам.... Захар на плодовете и цяла нощ да пускат сок. На другия ден варя на много слаб огън. Ем не загаря, ем по - вкусно става. Хората са казали "Бързата работа срам за майстора". Слагам в бурканчетата горещото сладко.

# 52
  • Мнения: 1 748
Плодовете потапям в предварително приготвен захарен сироп и варя малко количество, на слаб (5 от 9 на котлона) огън в уок тигана. Добавям малко алкохол - ром и отпенвам при необходимост. Разбърквам само с дървена лъжица.

# 53
  • Мнения: 554
Почиствам добре плодовете, оставям ги да постоят няколко часа със захар и после варя на слаб огън.

# 54
  • Мнения: 3
Оставям едно денонощие да престоят малко количество плодове със захарта, а в дена на приготвянето варя на слаб огън Simple Smile

# 55
  • Мнения: 296
Моята тайна за приготвянето на любимите сладка и конфитюри за децата е че от вечерта поръсвам плодовете- измити и нарязани на парченца със захар и до сутринта са си пуснали сокче. После ги бутам във фурната и са готови.

# 56
  • Перник
  • Мнения: 1 856
В моята рецепта за слядко няма хитринки. Много е проста и няма какво да обърка. Режа плодовете на много дребни парченца, кипвам на умерен огън от 5 до 15 минути, в зависимост от твърдоста на плодовете и след това прибавям фикс. Още горещи затварям в буркан и обръщам с капачката надолу.

# 57
  • Мнения: 3 136
Децата ми обичат палачинки с гладко сладко, което може да се маже лесно.
Затова правя сладко от насипани със захар плодове, сварено на котлона на бавен огън във висока тенджера и пасирано с пасатора директно в тенджерата. За по-бързо и чисто насипване в бурканчетата използвам фуния с широко гърло. В напълненото бурканче добавям листенце индрише, ако имам.

# 58
  • Мнения: 626
Оставям плодовете няколко часа да престоят покрити със захар. Така си пускат сок. Варя сладкото на слаб огън, за да не загори.

# 59
  • Мнения: 70
Варя на бавен огън и почти не бъркам за да се запазят цели и не разкъсани плодовете.

# 60
  • пловдив
  • Мнения: 206
варя на слаб огън и всеки път обирам пяната , като преди това оставям плодовете да престоят

# 61
  • Мнения: 1 272
Почиствам добре плодовете, оставям ги да постоят няколко часа със захар и после варя на слаб огън.

# 62
  • Мнения: 1 736
Преди да открия захар Захира, сладкото ми ставаше рядко, затова редовно добавях по половин ябълка, почистена и нарязана на кубчета, за по - гъсто сладко.

# 63
  • дядовата ръкавичка
  • Мнения: 3 142
Правя много сладка. По-сочните плодове престояват, посипани със захар. За по-сухите и твърди предварително приготвям захарен сироп. Добавям и лимонов сок към края на варенето.

# 64
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 836
Поръсвам плодовете със захар и ги оставям няколко часа, за да си пуснат сока. Варя на бавен огън, обирам пяната, зависи от плода, но понякога слагам ябълков пектин и задължително лимонена киселина накрая. Понякога съм добавяла и подправки към някои сладка.

# 65
  • Мнения: 541
Винаги оставям плодовете със захарта за една нощ да престоят и варя на следващия ден на слаб огън.Още горещо пълня в бурканчета и обръщам с капачката надолу.

# 66
  • Мнения: 453
Използвам желираща захар и винаги резултата е перфектен

# 67
  • Мнения: 687
Насипвам плодовете със захар от вечерта,варя на слаб огън, обирам пяната,  разливам вряло в бурканчета и обръщам с капачкатй надолу.

# 68
  • Русе
  • Мнения: 396
Посипвам със захар плодовете, за да си пуснат сока- престояват 1 ден. Сгъстявам само полученият сироп и пускам плодовете да се варят в него, когато е сгъстен, за да запазя плода максимално цял. Понякога в края на варенето на сладкото слагам ядки /обелени кайсиеви ядки в сладкото от кайсии, обелени лешници в сладкото от ябълки/.

# 69
  • Велико Търново
  • Мнения: 1 383
Посипвам плодовете от вечерта със захарта. На другия ден ги слагам във фурната и бъркам периодично. Задължително в края слагам и малко лимонтузу.

# 70
  • Мнения: 676
Варя сладкото на слаб огън като обирам пяната.Горещи пълня бурканчетата и обръщам докато изстина.

# 71
  • Мнения: 1 377
Ако има време плодовете да престоят една нощ покрити със захар, е по-добре.
И после ги пека  във фурната, а не ги варя.

# 72
  • Мнения: 186
Плодовете и захарта ги обърквам и престояват заедно една нощ. Трябва да се използва качествена захар. Варя на слаб огън, пълня бурканчета докато следкото е топло и затварям веднага. 

# 73
  • Мнения: 1 805
Използвам  захарен сироп за по-нежните плодове / малини, ягоди/, сливите предпочитам да пека във фурна. Накрая обичам да добавям белени бадеми, мента или малко ром .

# 74
  • София
  • Мнения: 780
Винаги проверявам сладкото с чиста суха лъжица, за да не се захароса.

# 75
  • Мнения: 697
Посипвам плодовете от вечерта със захар. На другия ден отпенвам, докато варя на слаб огън.

# 76
  • Мнения: 611
Ръсене на плодовете със  захар и в хладилника да престои няколко часа.

# 77
  • Мнения: 398
Винаги правя сладкото на много ниски градуси във фурната , за да си пусне "сока" постепенно  и да стане по -сладко и сочно.

# 78
  • Мнения: 383
Задължително покривам плодовете със захар от предния ден , варя на слаб огън в голям съд. Затварям бурканчетата още докато са горещи .

# 79
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
  • Мнения: 10 204
Слагам по малко плодове и задължително престояват няколко часа със захар , за да си пуснат сиропа.Варя на слаб огън и обирам пяната която пуска.

# 80
  • Враца
  • Мнения: 1 087
Пека сладкото във фурната, става много по хубаво.

# 81
  • Мнения: 2 373
Винаги оставям плодовете поне няколко часа да престоят покрити със захар и варя сладкото на слаб огън.

# 82
  • Мнения: 183
Рядко правя домашно сладко, но когато правя плодовете ги пека във фурната, става чудесно!

# 83
  • Мнения: 340
варя плодовете на много бавен огън и след като насипя в бурканчетата поръсвам с пудра захар.

# 84
  • Варна
  • Мнения: 4 775
Поръсвам плодовете със захарта и ги оставям в хладилника поне 12 часа. След това варя на слаб огън до желаната гъстота.

# 85
  • Мнения: 398
Плодовете престояват със захарта, времето зависи какъв е плода - на дюлите им трябва повече време и варя на слаб огън, като разбърквам постоянно.

# 86
  • Мнения: 201
Заливам плодовете със захарта и ги оставям в хладилника поне 12 часа. След това варя на слаб огън до желаната гъстота. Обирам пяната постоянно.понягока го правя и в долапа,но най е хубаво на жив огън/на печка на дърва

# 87
  • Елхово
  • Мнения: 560
Винаги оставям плодовете със захарта една нощ да престоят и варя на следващия ден на слаб огън.

# 88
  • някъде
  • Мнения: 4 844
Оставям поръсените със захар плодове да престоят няколко часа. Пека на слаб огън и често разбърквам.

# 89
  • Мнения: 539
Оставям плодовете да престоят със захарта в хладилника, варя на слаб огън и пълня и затварям бурканчетата докато е горещо сладкото.

# 90
  • Мнения: 579
Моята хитринка е да варя на слаб огън  и задължително да обирам пяната.

# 91
  • Мнения: 5 826
Тайната на хубавото сладко е в умението на майстора и хубавите, истински и качествени продукти.

# 92
  • Враца
  • Мнения: 1 563
Оставам със захарта за една нощ и варя на слаб огън

# 93
  • Мнения: 259
Моята хитрина за вкусно сладко е плодовете да са добре узрели.Прибавям и по някоя вкусна и ароматна подправка - каранфил и есенция от ром на сладкото от круши и индрише на сладкото от бели череши.Любимо ми е сладкото от диви ягоди.Винаги варя на бавен огън.

# 94
  • Мнения: 238
Винаги оставям плодовете да престоят една вечер със захарта, за да си пуснат сок,а на другия ден варя на слаб огън.Накрая винаги добавям щипка лимонтузу за желиращ ефект.

# 95
  • Мнения: 54
Пека сливите във фурна за около час и половина в тавичка с малко вода и захар. После пасирам, за да стане еднообразно и пълня бурканчетата. Опитвах и в тенджера на котлона,но се образува много пяна и е неприятно, докато я махна. Използвах обикновена захар и не ми се сгъсти сока,остана малко рядичко, но се надявам да се изяде.

# 96
  • Мнения: 496
Моята рецепта за сладка е предварителна направа на захарен сироп и след това добавяне на плода. Варя около час, оставям да се охлади, за да преценя гъстотата на сладкото и при нужда доварявам. Наливам в буркани, докато е горещо, обръщам с капачката надолу и след като изстинат, прибирам на тъмно.

# 97
  • Мнения: 1 313
Оставям плодовете да престоят със захарта, която предпочитам да е качествена. Плодовете са нарязани ситно и не се бъркат често, докато се варят на слаб огън.

# 98
  • Мнения: 192
плодовете се поръсват със захар,готвят се на бавен огън,след това се слагат в буркани и се варят до запечатване на буркана

# 99
  • София
  • Мнения: 586
Хитринки:
Варя до желаната гъстота, като от време на време разбърквам и премахвам образувалата се пяна.
 За мен сладкото е готово когато сипя с лъжица в суха чиния и направя пътечка. Щом оставя следа, значи е готово да сложа лимонената киселина.

# 100
  • Мнения: 587
Оставям плодовете наръсени със захар за един ден. После варя на тих огън и отпенвам.

# 101
  • Мнения: 25
Моите тайни на хубавото сладко са да избера добре узрели,но не презрели плодове, предпочитам български сортове. След това ги оставям поръсени със захар за една нощи задължително ги варя на бавен огън.

# 102
  • Мнения: 663
Правя конфитюри от вишни с вашата захар,но все пак добавям и желатин.Към почти всяко сладко добавям и индрише.

# 103
  • София
  • Мнения: 1 434
Оставям плодовете със захарта и смлени ядки - най-често шам фъстък или орехи (това е тайната ми Wink) да престоят и варя на следващия ден на слаб огън.

# 104
  • Пловдив
  • Мнения: 3 827
Внимателно подбирам плодовете, подготвям ги- наръсвам със захар от предния ден и задължително варя на бавен огън, за да се запазят максимално цели.

# 105
  • Пловдив
  • Мнения: 2 191
Конфитюрите от грозде и зрели смокини се “отпускат”, затова се налага да се доваряват 7—8 часа по-късно до необходимата гъстота

# 106
  • Мнения: 268
Моята тайна са качествените продукти и щипка любов. Варя сладкото, от по-твърди плодове,  три пъти, по 15 мин. Като всеки път го оставям да изстине напълно.

# 107
  • София
  • Мнения: 3 721
Избирам хубави, зрели плодове. Поръсвам ги със захар и така престояват една нощ в хладилника. Докато варя сладкото обирам и изхвърлям пяната. И накрая се грижа дори за външния вид на бурканчетата, за да изглежда още по-изкушаващо. Това е последната партида от тази година, сладко от ягоди и от малини:
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 07 авг 2019, 10:32 от **Bobby**

# 108
  • Мнения: 378
Плодовете трябва да са добре узрели, захаросвам ги от вечерта, варя на слаб огън, за да не загори сладкото и махам пяната.

# 109
  • Мнения: 271
Посипвам със захар и оставям да престои 12 часа, добавям малко вода, ако се налага. А в сладкото от касис слагам пръчка канела.

# 110
  • София
  • Мнения: 7 946
Оставям плодовете, поръсени със захарта да престоят една нощ  и варя на слаб огън. Бъркам постоянно и отстранявам пяната.

# 111
  • Мнения: 234
Винаги оставям плодовете поне няколко часа да престоят покрити със захар. Така си пускат сок. Варя на слаб огън.

# 112
  • Мнения: 610
Не знам дали са точно хитринки, но:
- Плодовете престояват със захарта една нощ
- Варя на бавен огън, обикновено на газов котлон
- Слагам в топли бурканчета и ги затварям, не ги варя.

# 113
  • Стара Загора
  • Мнения: 310
Освен да престоят със захар плодовете за сладко и да го баря на бавен огън,аз започнах да добавям ядки,тахан,подправки -канела,ванилия.Пробвах нестандартно за нас сладко от червен лук,вино,инд.орехче и т.н..Любимо за съпруга ми е сладкото от люти чушки.

# 114
  • Мнения: 1 532
Най-често правим сладко от смокини, тъй като имаме доста. Тъй като е трудоемко да се измият, обелят и нарежат. Обикновено го правим следобяд след работа. Слагам ги в голяма тенджера нарязани и ги поръсвам със захар, разбърквам да се разнесе захарта равномерно и затварям с капак до следващия ден. На сутринта варя и пълня в бурканчета.

# 115
  • Мнения: 1 296
Оставям плодовете да престоят със захарта, варя на слаб огън.

# 116
  • Мнения: 232
Напоследък използвам желираща захар за сладка и конфитюри и не варя до припадък, и да се чудя кога ще изври водата.

# 117
  • Мнения: 641
И аз напоследък си улеснявам варенето с желираща захар. При наливането в бурканчета слагам и ядки.

# 118
  • Мнения: 351
Хитринката в нашето семейство е добавяне на лимонтузу за запазване на цвета на плодовете, доколкото е възможно това. Предполагам, че много от вас знаят за този трик.
Но най-важното е да се използва качествена захар - "Захира", естествено! Simple Smile

# 119
  • Мнения: 193
Засипвам плодовете със захар да пуснат сок.
Предварително затоплям бурканчетата преди да сложа сладкото вътре, така не се налага да ги варя.

# 120
  • София
  • Мнения: 2 689
Оставям плодовете да престоят със захар и след това на бавен огън.

# 121
  • Димитровград
  • Мнения: 1 229
Слагам в сладкото орехи.Сладко от зелени смокини с орехи.

# 122
  • Мнения: 857
Покривам плодовете със захар и ги оставям да престоят така една нощ. На следващия ден варя на слаб огън и бъркам непрекъснато, а готовото сладко сипвам горещо в сухи бурканчета.

# 123
  • Мнения: 36
Когато приготвям сладко, го правя със захарен сироп, защото по този начин плодовете се запазват цели.
Продукти:  1 кг вишни, 1 кг захар, 3 ч.ч. – около 600 мл вода, 1 ч.л. лимонена киселина.
Начин на приготвяне: От водата и захарта се приготвя захарен сироп – вари се до сгъстяване на сиропа (около 30 минути на бавен огън). Маха се от огъня, слагат се измитите и почистени плодове.Оставят се да постоят около 10 минути в захарния сироп, след което отново се слага на огъня. Бърка се и се обира непрекъснато пяната. Вари се до получаване на необходимата гъстота (капка от сладкото върху чинийка да не се разлива). 4–5 минути преди да се свали от огъня, се прибавя 1 ч.л. лимонена киселина. Пълни се в  бурканчета, които се обръщат обратно с капачките надолу. Аз не заварявам бурканчетата, моята баба даже не ги затваряше с капачки, а слагаше хартия отгоре.

# 124
  • Мнения: 177
Както повечето дами и аз оставям плодовете със захарта поне 10-12 часа и после варя на слаб котлон. Мойта скъпа баба ме посъветва да го пека, та следващото ще е печено сладко. Наскоро правих сладко от сини сливи със захар Захира и като добавка при сливите сложих два ананаса на парченца.Стана уникално! Миналата година беше с орехчета, също много ни хареса!

# 125
  • Русе
  • Мнения: 2 631
Правя захарен сироп. Един килограм и половина захар заливам с 300 мл вряща вода. Бъркам докато захарта се разтвори и сиропа кипне. След това слагам почистените, подсушени и нарязани плодове /общо 2 кг/. Варя на силен огън  10 мин. след завиране на сиропа. Махам с решетъчна лъжица появилата се пяна. Отнемам от огъня сладкото и оставям напълно да изстине. Повторям същата процедура още три - четири пъти, като всеки път варя плодовете в сиропа 5 мин. след завирането на течността.

# 126
  • Мнения: 423
Едно от любимите сладка вкъщи е от тиквички.
1 кг тиквички нарязани на кубчета с 1 кг захар се оставят да престоят около час. Така тиквичките си отпускат сока. Варят се на слаб огън. "Тайната" е в овкусяването. Когато сладкото е почти готово, се добавя кутийка разтопен локум, 5 листа индрише и пакетче ванилия. Преди да се свали от огъня се добавя малка кафена лъжичка лимонена киселина.

# 127
  • Мнения: 341
Плодовете наръсвам със захар и оставям цяла нощ в хладилника. Варя на слаб огън и отпенвам. Още горещо сипвам в бурканчета и ги обръщам.

# 128
  • Мнения: 860
Оставям плодовете със захарта една нощ да престоят и варя на следващия ден на слаб огън.

# 129
  • Мнения: 2
Оставям плодовете през ноща да престоят със захарта е тенджера под капак в хладилника. Сутринта събирам пяна, ако има. Варя на бавен огън в сока от плодовете, преди да сваля от огъня слагам малко лимонов сок.

# 130
  • Мнения: 1 234
Поръсвам нарязаните плодове със захар и ги оставям да престоят цяла нощ в хладилника.На другия ден ги варя на бавен огън .

# 131
  • София
  • Мнения: 799
Залагаме на качествени и вкусни  плодове. Поръсвам ги със захар от вечерта и варя сладкото на бавен огън.

# 132
  • Пловдив
  • Мнения: 67
Филе от сьомга с марината от зехтин, мед, лимон, горчица, черен пипер и малко соев сос. Запечено на фурна в бяло вино, гарнирано със сос от овче мляко, заквасена сметана, черен пипер и лимон. 😍 Извинявам се за лошото качество на снимката.

# 133
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 3 910
Покривам плодовете със захар и ги оставям да престоят така една нощ в хладилника.

# 134
  • Мнения: 1 748
Филе от сьомга с марината от зехтин, мед, лимон, горчица, черен пипер и малко соев сос. Запечено на фурна в бяло вино, гарнирано със сос от овче мляко, заквасена сметана, черен пипер и лимон. 😍 Извинявам се за лошото качество на снимката.

Алиша, много вкусно сладко правиш, тъкмо като за мен Hug

# 135
  • Пловдив
  • Мнения: 67
Филе от сьомга с марината от зехтин, мед, лимон, горчица, черен пипер и малко соев сос. Запечено на фурна в бяло вино, гарнирано със сос от овче мляко, заквасена сметана, черен пипер и лимон. 😍 Извинявам се за лошото качество на снимката.

Алиша, много вкусно сладко правиш, тъкмо като за мен Hug
Лелеее, сега видях, че съм объркала темата. Трябваше да бъде в какво сготвих днес... Много се извинявам! Grinning

# 136
  • Мнения: 148
Посипвам плодовете със захар, и ги оставям една нощ да предстоят. Докато се вари на слаб огън, обирам пяната, която се образува отгоре.

# 137
  • Мнения: 1 206
Моята тайна за вкусно сладко е да го приготвям във фурната!

# 138
  • Монтана
  • Мнения: 397
Покривам плодовете със захар и ги оставям така една нощ в хладилника и варя на бавен огън.

# 139
  • Мнения: 1 008
Задължително покриваме плодовете със захар така една нощ и на другия ден вече във фурната че става по лесно ...и вкусно.

# 140
  • при късмета
  • Мнения: 14 859
Нямам свои хитрини, всичко си е написано на опаковката на желиращата захар на Захира. Правя сладко само от ягоди и бели череши и от поне 3 години използвам само нея. Става бързо и лесно.

# 141
  • Плевен
  • Мнения: 548
Моята тайна е в добавянето на подправки-мента при ягодите, индрише при прасковите, канела при сладкото от ябълки и круши.

# 142
  • Мнения: 1 227
Винаги оставям плодовете със захарта да престоят за една нощ и варя на следващия ден на слаб огън, като бъркам често.

# 143
  • Мнения: 40
Към сладкото добавям и цели подправки (като пръчка канела или звезден анасон) и няколко лъжици кафява захар Сладея за по- голяма  дълбочина на вкуса