Разнообразието от козметични продукти на пазара става все по-голямо. Това често обърква родителите и те не могат да преценят от какво реално имат нужда и в много случаи не са наясно с приложението на голяма част от продуктите. Разбира се, никое бебе няма нужда от 15 различни козметични продукта накуп. Богатият асортимент е създаден, за да може да бъдат избрани най-подходящите за конкретните нужди и навици на семейството, съобразени със сезона и климатичните условия.

Хигиена
Сред измиващите продукти могат да се открият бебешки сапуни, душгелове, шампоани, а също така и комбинирани продукти. Напоследък комбинираните 2в1 продукти за коса и тяло набират все по-голяма популярност и много родители избират тях, защото спестяват от два различни продукта и в същото реме улесняват къпането.
Мокрите кърпички са друг важен продукт за хигиената на бебето. При смяна на памперс когато сте в движение и на разходка, при хранене, при игра навън и въобще във всяка ситуация, в която не сте в близост до чешма, а имате нужда от почистващо средство (с бебе това се случва особено често), кърпичките са незаменим помощник.

Грижа
Овлажняването на бебешката кожа е особено важно, защото тя е все още твърде фина и нежна и не може да се справи сама с агресивното действие на външните влияния и лесно се изсушава.
Затова винаги след къпане нанасяйте овлажняващ лосион или олио за тяло, масажирайки нежно бебето. През горещите месеци за предпочитане са по-леките лосиони, докато есента и зимата олиото е също добър вариант за бебешката кожа. Вече се предлагат много добри универсални кремове, които могат да се прилагат по цялото тяло и личицето на бебето, грижейки се кожата му да е добре хидратирана и предпазена.

Защита

Едно от най-важните неща е да защитите кожата на бебето от агресивните слънчеви лъчи, дори и през зимата. Бебешката и детска кожа е изключително чувствителна на UV лъчите и изгаря твърде лесно, а множество изследвания показват, че едно изгаряне в детска възраст може да доведе до рак на кожата в зряла. Именно затова е особено важно да се прилага адекватна слънцезащита с подходящи за бебешка кожа продукти.
Друг аспект от защитата на кожата е грижата за чувствителните места като зоната около памперса. Поради влагата и липсата на циркулиращ свободно въздух в тази зона, бебешката кожа там е склонна към зачервяване и раздразнения, познати като подсичане. Подсичането може да е леко, но може да бъде и във вид на болезнени рани. Затова е много важно да се нанася подходящ продукт против подсичане в зоната на памперса и кожата да се оставя максимално често да подиша.

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 12:32 от Pедактop