Третокласници 2020/2021

• 33 529
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
При нас се получават нещата, тъй като сме в малък град. Детето се придвижва само от вкъщи до училище, а след това до където има занимания. Прибираме го вечер тъй като вече е тъмно, но често се комбиниране със съседи които прибират техните деца.

# 466
  • София
Какво работите, бе, хора, как ги вземате тия деца в 16,30 и в 17...
Аз ги оставям сутрин 7,15, мъжът ми ги взема вечер 18,30, прибират се почти 19 ч. Едвам им стига време да ядат и да си нагласят дрехите и чантите за другия ден...
Аз работя на две места, започвам в 8.30 сутринта. В 7 сутрин първо карам голямата на училище, връщам се, оправям малката в 7.50, карам я нея и отивам на работа. За вечерните занимания почти винаги успявам да се класирам да ги закарам аз, защото точно на връщане от работа само ми ги пуска мъжа ми по стълбите да ги заведа, пък той поема прибирането вечер от занимания, а също и малката от училище. Има възможност да тръгва сутрин в 6.10 на работа, за да свършва следобед в 16ч и да успява да я прибере до към 16.30-17 от училище, има опция да почва и от 8 например, но тогава ще е до 18, така че всеки от нас се жертва в едната част на деня Simple Smile Работим си де, не е като да не работим...

# 467
  • София
Ако трябва да бъда откровена, аз по-трудно издържам
Същата работа... Simple Smile Аз вече повече от 10 г. съм на такъв режим и започва да ми идва в повече Simple Smile Ама какво да се прави, и малкото трябва да има шанса на сестра си. Аз например я спрях от училищната гимнастика, защото в четвъртъците й се събираха в един ден физическо, гимнастика и вечер танци. На танците едвам движеше. Реших, че може без обедната гимнастика. Иначе е заета с танци и пиано 4 дни в седмицата. В неделя е на татрална школа, в събота на солфеж. Тази година спести 2 мат. състезания, защото няма време да се подготви. Но догодина ще е по-сериозна подготвката с компенсация през лятото. Не виждам да е кой знае колко уморена, щом започваме да се разправяме за лягане в 21:00 ч. и тя е в леглото чак в 23:00 ч..
В събота и неделя не учи по нищо. Всъщност при нея учебите занимания и домашни се правят само между 8 и 17 в часовете и занималнята. Извън това време е подготовката за състезания по математика.
У нас само аз се знимавам с тия занимания. Работя от 8:30 до 17:00 Нямам лично време. Голямата изисква само водене и взимане от метро в тъмните части на деня. Малкото учи в близост до дома и работата ми. Заниманията също са наблизо.Още 2-3 г. и в 5-ти клас вече сама ще щъка дребната. Ще се облекчат нещата логистично.

# 468
  • Куциндрел
Ние сме решили, че нашето дете няма да става професионален спортист, за това ходи зимата веднъж през седмицата на спорт, а лятото два пъти. Освен училище, уроци, спорт, децата имат нужда да са деца - да играят, да си почиват, да имат моменти, в които да правят каквото си искат.
Голям човек няма да издържи на темпо всеки ден на работа + след работа по няколко пъти в седмицата спорт и допълнителни занимания.

# 469
  • София
Ние сме решили, че нашето дете няма да става професионален спортист, за това ходи зимата веднъж през седмицата на спорт, а лятото два пъти. Освен училище, уроци, спорт, децата имат нужда да са деца - да играят, да си почиват, да имат моменти, в които да правят каквото си искат.
Голям човек няма да издържи на темпо всеки ден на работа + след работа по няколко пъти в седмицата спорт и допълнителни занимания.
Е, то не пречи да си играе в останалото време. Сега в София е мъгливо, но до преди 2-3 дни децата оставаха след училище по 40 минути да тичат в двора. После всеки се прибира или има други занимания. Аз например не разбирам половинчати неща. Ако ще ходи на танци ще е колкото всички. Как ще ходи на танци половината време. Ами нали се правят хореографии. Може ли един ден да я има, а другия да я няма.  Това е несериозно. Каква е разликата зиме и лете, освен за родителите. Според моите виждания или се занимаваш сериозно с нещото, или не се занимаваш изобщо. Около мен повечето познати не могат да се начудят как така намирам време да си водя децата. Ами намирам и не ми помагат баби и дядовци. Ако искам да бъдат развити в опредлени посоки ще намирам време за сметка на собствената си почивка. Така съм разсъждавала с голямата, която е 10 клас и виждам, че е имало защо. Така разсъждавам и с малкото.

# 470
Е, хубаво, де. Никой не те упреква в нищо....
Различни сме, децата са ни различни, действаме по различен начин.

До миналата година водех моя редовно на плуване. Сега разредихме тренировките, идва му в повече. За танците вероятно не е добре да се изпуска, ама пък чак някаква драма няма да стане.

# 471
  • София
Като се прибере от училище много рядко има да дописва нещо, така че има час-час и половина, в които гледа детско, цъка на лаптопа или на телефона, тормози кучето или каквото си пожелае. Редовно след танци и гимнастика играят по час вечер с комшийчето, петък следобед и вечер са й изцяло свободни, събота и неделя в 95% от случаите не учи, максимум по английски или в сборника по математика ако има да наваксва нещо, но това отнема по-малко от половин ден. Тази събота до обяд беше на детско парти от моята фирма, а следобед търчаха в нас с братовчедите й. Време да почива, играе и прави каквото иска има в излишък даже Simple Smile
С каката е по-различно, но тя е 7ми клас, така че тази година е зорна доста.

# 472
  • ту тук, ту там
Ваче, то не е въпросът толкояа как ти намираш време да ги водиш, а как децата издържат на това натоварване!
За моя син категорично не си го представям, но, да, децата са различни. Амбициите на родителите - също (това в най-добрия смисъл го казвам, дано янкой не намери тук нюанс, който аз не влагам). Peace

# 473
  • Куциндрел
Никой не ви упреква.
Ето някой е решил, че детето му ще се занимава професионално със спорт, ние сме преценили, че нямя смисъл. За това има достатъчни клубове за професионалисти и за аматьори.
За моето дете съм преценила, че след цял ден в училище на нагорно му идват други занимания. На него вече в 8:30 му се спи много. Преценила съм, че като се е наспал, има баланс м/у учене, задължения, натоварване и почивка, то той е по-щастлив, по-здрав и щастлив.

# 474
  • София

На това реагирах, не че сте решили детето да ходи или не ходи на спорт,  това изречение звучи като упрек към тези, чиито деца ходят на допълнителни занимания. А ходенето на спорт не предполага избор между това дали да стане или не професионален спортист.
Не знам защо допълнителните занимания се свързват с амбиции на родители, аз го играя такси защото децата искат да ходят на тези неща, аз с удоволствие всяка вечер бих си седяла с мъжа ми вкъщи, да си пием пиенето, да си бичим лаф и да си гледам телевизията Simple Smile

# 475
  • София
Ваче, то не е въпросът толкояа как ти намираш време да ги водиш, а как децата издържат на това натоварване!
За моя син категорично не си го представям, но, да, децата са различни. Амбициите на родителите - също (това в най-добрия смисъл го казвам, дано янкой не намери тук нюанс, който аз не влагам). Peace
Да, разбрах те. Simple Smile Аз просто изкоментирах другия засегнат аспект. Иначе моето не дава вид  да се изморява. Нали ти казвам, че от 21:00 започвам да я ръчкам да си ляга и накрая тя е в леглото чак в 23:00. Случвало се е кака й да заспи преди нея. Това ми подсказва, че не е кой знае колко изморена физически. В първия момент,. в който видях, че се изморява физически в четвъртък прекъснах едното занимание.
Аз лично съм абмициозна и не се обиждам Simple Smile В добрия смисъл съм амбициозна.

# 476
  • Бургас
И аз като стане въпрос с някой, че свършваме тренировки и в 21:30 понякога, че в събота и неделя сме по мачове и в пек и в дъжд, че сме ходили на състезание по математика рано сутринта в зимен леден уикенд и пр., реакцията е: "Горкото дете"... А е факт, че горкана съм аз, да го разкарвам напред-назад пеша, да стоя вкочанена в студа да го чакам и да губя толкова време като разводач и придружител, а той е ухилен като зелка и се чуди как да ме накара и в малкото свободни вечери или почивни дни, да ходим някъде Grinning 

# 477
  • София
За мен спортът е здраве, така че държа и двамата да ходят максимално. Моят син ходи 3 пъти в седмицата на карате, събота и неделя с баща си на плуване. И пак ми се струва малко, защото има наченки на коремче. Искам тези неща да ги стопирам в зародиш. Наскоро един ортопед се е накарал на моя приятелка, че на тази възраст на децата трябва да им се четат ребрата. Ние като деца зиме, лете сме били все на вън да търчим, днешните деца нямат тази възможност, така че аз виждам в допълнителните занимания и най-вече спортът възможност за движение и изразходване на енергия. Обездвижването е голям враг на здравето, отделно, че сега според мен се градят навици за цял живот, освен, че организмът се развива. Иначе, особено зимата - преобладават заниманията с телефон и компютър. Хубавото е, че поне от време на време започна да чете за удоволствие.

# 478
  • Куциндрел
Ако детето ни не ходеше на занималня и не го вземахме в 17:30 следобед и то щеше да ходи повече пъти на плуване през учебната година. И точно защото ние сме търчали повече навън като малки и сме общували почти по всяко време с приятелите си, то за нас е важно да има повече време за това. Като е студено каним гостенчета у нас да дивеят, а като времето е за игра навън - излизаме. Като пожелае ходи уикенда да скача в Ареа 52.
Заниманията на този етап за училище са минимални, има време да се побърква от учене като стане 7ми клас, за сега гледам да са максимум по 30на минути в почивните дни - ако има нещо да упражни за училище - упражнява, ако не - надгражда.

Има деца, които издържат да ходят всеки ден на тренировки, харесва им и т.н. - това са спортисти, но не всички деца са такива.
Обаче има и родители, които смятат, че всяко свободно време на детето трябва да е запълнено с нещо смислено - спорт, учене, уроци и т.н. Но не всяко дете издържа на това.

# 479
  • София
И аз мисля, че е до деца и всеки родител си преценява какво натоварване за детето е нормално и кога му идва нанагорно, така че отстрани няма как да се каже.
Аз през седмицата моите ги питам имат ли някакви въпроси и неясни неща да обяснявам. Думички по английски всеки ден ги питам вечер докато се мотаме в къщи. Едната девойка сама изявява желание да реши от сборника някоя задача по математика допълнително. Другата се нахъсва покрай нея и то почва...а малката като гледа каките и оня ден и то искаше по никое време вечерта от едни листовки със задачи от предишни години да решава.....ееее, да не излезне че много решаваме, по скоро гледам малко време за нас, някоя играя да изиграем, да си поговорим и все не стига времето.
Този уикенд бяхме поканили едни две други близначки в нас да си поиграят.Ами не можаха да стоят много момичетата, защото те гимнастички и от тренировки уикенда майка им бързо ги подбра у дома, за да учат. С голям интерес следим техните успехи в нас. Ние само на народни танци ходим и слава богу са в училище.

Общи условия

Активация на акаунт