Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 авг. 2019, 21:45 ч.

Дентална медицина- пропиляна мечта???

 • 2 043
 • 53
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 8
За твое успокоение, или на родителите ти, ще кажа, че аз не познавам приет кандидат, който не е ходил на уроци по химия. Не е невъзможно и има такива хора, предполагам предимно от паралелките с биология и химия в МГ-та.
Изпита по химия надхвърля материала, който се изучава в у-щата, има си своите специфики в изписването на задачите, въобще неща, които без уроци няма как да се знаят от ученик дори и с отлични оценки по предмета. Специално за МУ Варна- те пък си имат един много неприятен момент, поне така беше преди две години и той е времетраенето на изпита по химия.
Завърших природоматематическа гимназия с диплома 5,70. Учителката ми по химия беше много добра и ми беше обяснила горе долу как се записват и описват задачите. Точно поради това нямам двойка по химия.

# 16
 • Мнения: 277
Със 3,50 и 4.50 по химия няма как да те приемат,но нищо не ти пречи да опиташ.Някои влизат на 2, 3 или 4 път.Понякога човек се притеснява по време на самия изпит и това го обърква,даже да е ходил и на частни уроци и да е много добре подготвен.

# 17
 • Мнения: 19 289
За твое успокоение, или на родителите ти, ще кажа, че аз не познавам приет кандидат, който не е ходил на уроци по химия. Не е невъзможно и има такива хора, предполагам предимно от паралелките с биология и химия в МГ-та.
Изпита по химия надхвърля материала, който се изучава в у-щата, има си своите специфики в изписването на задачите, въобще неща, които без уроци няма как да се знаят от ученик дори и с отлични оценки по предмета. ...
Аз познавам. Без МГ. Предполагам, че са с отлични учители в гимназията. И с ищах да бачкат самите кандидат-студенти. Винаги може самостоятелно, ако човек има акъл и му се работи. Ако обаче усеща, че не е чак толкова на ниво и го смързява - добре е да се подсигури допълнително с външна помощ.
Моят баща има една много хубава приказка "Всичко е направено за хора.".
Можем да добавям, че оправданието е като... - всеки си го има.
Сега е много по-лесно да се запише желана специалност. Много по-малко кандидати има за място и много повече възможности за кандидатстване.

В тази връзка да спомена, че е хубаво да се кандидатства на всички възможни места, които предлагат тази специалност.

# 18
 • Мнения: 10
В тази връзка да спомена, че е хубаво да се кандидатства на всички възможни места, които предлагат тази специалност.  

Не съм съгласна - изпитите по химия и биология в различните университети са с различен формат,а много често и с различен конспект и всяко уни си държи на неговите изисквания.Вярно химията и биологията са си еднакви навсякъде, но както вече казах - различните по вид изпити и учебници за различните университети много често объркват канидидат-студентите и кандидатстването на всички възможни места е по-скоро минус,отколкото плюс.Да не говорим ,че изпитите в различните градове са един след друг- т.е. например днес е химията във Варна ,утре-в София ,после в Плевен и т.н.

# 19
 • Мнения: 19 289
Човек, който е подготвен добре по предметите, а не за конкретния изпит на конкретното място, ще се справи. И навремето когато аз кандидатствах ме съветваха да си взема материалите на СУ, че по тях били провеждани изпитите. Науката е една, обаче. И който се готви качествено се справя. Не си взех такива. С материалите на ВТУ ме приеха навсякъде, където кандидатствах. А, да, не съм кандидатсвала във ВТУ. Записах СУ. Просто ми попаднаха издания на другия университет. А учебниците са си учебници, за цялата страна са едни и същи. И нито химията, нито биологията, нито историята и БЕЛ, нито математиката и т.н. са различни. Който учи и знае - успява.
Край мен всички ученици, които кандидатстват медицина и стоматология, обикалят навсякъде и полагат изпити навред по химия и биология. Какво като изпитите са един след друг? Важно е, че не са в един и същи ден. Повечето са приети на повече от едно място. А не се готвят за всяко от местата по отделно. Просто си готвят съвестно предметите.
Един познат тази година си пусна отпуска, за да кара дъщеря си по изпити из цяла България.
Аз не бих се готвила и не бих разчитала само на един ВУЗ, след като специалността я има на доста места.

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 14:55 от Judy

# 20
 • Мнения: 3
Здравейте, може ли да ми помогнете знам че не е по темата но търся учител по химия и биология в СФ

# 21
 • Мнения: 10
Човек, който е подготвен добре по предметите, а не за конкретния изпит на конкретното място, ще се справи. И навремето когато аз кандидатствах ме съветваха да си взема материалите на СУ, че по тях били провеждани изпитите. Науката е една, обаче. И който се готви качествено се справя. Не си взех такива. С материалите на ВТУ ме приеха навсякъде, където кандидатствах. А, да, не съм кандидатсвала във ВТУ. Записах СУ. Просто ми попаднаха издавия на другия университет. А учебниците са си учебници за цялата страна. И нито химията, нито биологията, нито историята и БЕЛ, нито математиката и т.н. са различни. Който учи и знае - успява.
Край мен всички ученици, които кандидатстват медицина и стоматология, обикалят навсякъде и полагат изпити навред по химия и биология. Какво като изпитите са един след друг? Важно е, че не са в един и същи ден. Повечето са приети на повече от едно място. А не се готвят за всяко от местата по отделно. Просто си готвят съвестно предметите.
Аз не бих се готвила и не бих разчитала само на един ВУЗ, след като специалността я има на доста места.

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 15:11 от Norraa

# 22
 • Мнения: 19 289
Скрит текст:
Приеха ме "Право" през '92-ра, когато имаше над 20 души за място.
Та и там историята, например, както и биологията, човек може преспокойно да подготви съвсем сам. По БЕЛ е подобно на химията - иска се повече разбиране и добър учител, който да ти проверява темите и да ти дава съвети. Моите в училище бяха добри учители. Но и аз доста разработки съм изчела, да видя как се прави, как се подрежда мисъл, как се обосновава мнение, даже специализирани термини да се научат, за да се ползват. Това - наред със задължителната литература. Не съм ходила ни по курсове, ни по уроци. Баща ми успя да ме убеди, че "Всичко е направено за хора." и до днес продължавам да смятам така.
Преди за "Медицина" понякога не стигаше и 5.75. И се кандидатстваше само в един ВУЗ, не във 10. Сега хората имат такива добри възможности. След като има ученици, които биват приети и в София, и във Варна, и в Плевен, и в Стара Загора, а са се готвили все от едно и също място, не ще да е кондиката в конспектите и начинта на изпитване. Освен това, да не се лъжем, някои от най-добрите записват "Медицина" или "Стоматология" в чужбина и не заемат места у нас. Преди това не се срещаше.
Та колкото и да са "различни конспектите", и преди, и сега, материалът е един и същ, като база. Просто се иска работа, мотивация и, ако човек има и късмет - добър учител в училище. Което не е задължително да е елитно и специализирано.
Скрит текст:
Моето беше обикновено СОУ. Ама на хората им се занимаваше с нас. Проверяваха ни темите, разисквахме по СИП и ЗИП въпроси, обсъждахме детайли дребни. Съучениците ми, които готвеха биология и химия, също си ходехя на СИП и ЗИП и програмите бяха направени много удобно за подготовка за кандидатстване. С възможност последната година да обърнеш основно внимание на това, за което се готвиш конкретно. Аз затова последната си година се прехвърлих в него от друго училище - за да мога на спокойствие да се готвя.

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 15:17 от Judy

# 23
 • Мнения: 13 549
За всичко човек може да се подготви сам, стига да знае какво се включва в конспекта и по кои учебници да учи.

На курсовете, организирани от съответните ВУЗ, обаче се казват различни специфики, които ти носят по-високо оценяване.

При мен например било да се чертае с химикал, което аз не знаех и си чертаех с молив. Пак влязох, де, но не е там въпросът.

# 24
 • Някъде там на юг...
 • Мнения: 1 156
Norraa,

Абсолютно съм съгласна с това, което си написала Hands Thumbsup

Judy,

При кандидатстване с биология и химия не е точно така, както си го описала. От няколко години насам различните университети имат различни конспекти и изисквания при равиването на темите.
Обикалящитите около теб ученици обикновено кандидатстват на места, където конспектите се припокриват.

# 25
 • Мнения: 19 289
Обясних вече за конспектите. И обърнах внимание на това, че колкото и да са различни, базата не е различна. Както и на това, че един човек се готви по един и същи начин, а бива приет на няколко места. Които места са с "различни конспекти".
Искаш да кажеш, че София, Варна, Стара Загора и Плевен провеждат изпитите си по един и същ начин с еднакви конспекти? Това не ще да е съвсем така.
Е, човек иначе тръгне ли да търси оправдание - веднага ще намери. Но това не го ползва особено. Само леко го успокоява. Което е обаче доста заблуждаващо.
Ако непременно искам да стана стоматолог или лекар, никога не бих заложила на една карта и да кандидатствам само в един ВУЗ.

# 26
 • Мнения: 10
Точно поради тази причина спрях да пиша и чета в бг мамма.За голяма част от българското население си има едно правилно мнение и това е тяхното.Нямам намерение да спамя ,нито да споря с човек ,който очевидно е нямал пряк досег със изпитите за тази специалност. Judy , както ти каза и Mopsy не бива да справняваш какви са изпитите за Медицина сега и какви са били тези за Право преди 20 години. Никой не е казал,че София, Варна и т.н. провеждат изпитите си с еднакви конспекти,точно обратното е?!Не разбирам за какво намесваш желанието, при положение ,че не се касае за липса на такова?!Не разбирам и кой се оправдава?!Ще се радвам ти да държиш съответните изпити във всички университети и чак тогава да изкажеш мнение.В мнението ти изчетох повече информация за изпити по Право и за Медицина в миналото, отколкото адекватни аргументи и наблюдения за изпитите сега.

Спирам спора до тук,очевидно е безсмислено.

# 27
 • Мнения: 19 289
Тук правилата се опитваш да поставяш ти. Аз давам предложение за разширяването им, като се опитат повече възможности. И човек да излезе от матрицата, че нещото си можело само така, а не иначе.
Нещото може и така, и инак. В случая - човек може да се подготви добре и печелившо както сам, така и с уроци, с курсове - всякак. Ако ти можеш само "така", то друг може и по други начини.
 Laughing
Да видим твоите адекватни обяснения за изпитите днес. Понеже аз за днес пиша. Нищо, че не го четеш. Извъм изпитите за медицината поставям в скрит текст, като изрично отговорих на точно зададен към мен въпрос. Защото е възпитано когато те попитат, да отговориш.

# 28
 • Мнения: 10
Нещото може и така, и инак. В случая - човек може да се подготви добре и печелившо както сам, така и с уроци, с курсове - всякак. Ако ти можеш само "така", то друг може и по други начини.
 Laughing
Даже не съм намесвала темата за уроците ...явно ти не четеш.Аз каквото си го мога ,съм го доказала пред мен и необходимите хора и не смятам ,че е малко.Ако ти можеш повече и не "само така" както аз,давай. Laughing Както казах,нещата се променят,когато започнеш сам да ги правиш - да коментира как можело и как не- може всеки.И категорично не съм поставяла граници,както казах аз също кандидатствах в два университета,с различни конспекти,различна литература и съм приета на двете места...ходих само на предварителни изпити и в темата казах ,че е изтощително,а естествено това от твоя страна се прие като "оправдание,което всеки може да си намери".Не поставям никой в рамка,с желание всичко се постига.Просто от моя гледна точка както казах е изтощително и даже безсмислено за някои кандидат-студенти като мен.Който си знае и на едно място да кандидатства пак ще го приемат.Всеки си преценява-някои кандидатстват на няколко места ,защото не са сигурни в себе си,а други-точно обратно -кандидатстват само на едно място ,защото не са сигурни в себе си.В крайна сметка е важното всеки да е приет в каквато специалност иска,а мястото не е толкова от значение.

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 18:39 от Norraa

# 29
 • Мнения: 19 289
Нито темата е твоя, нито само на теб се отговаря. Ако първо четеше, щеше още в началото да прочетеш, че момичето питаше за уроци, след което се обсъди дали са задължителни. Ми не, не са.
Но не се каня да преразказвам темата. Който чете - чете.

Общи условия

Активация на акаунт