Подсичането е един от най-често срещаните кожни проблеми при бебетата.
Бебешката кожа е изключително нежна и тънка и това е причината тя да е много по-чувствителна на външни влияния от кожата на възрастните. Именно затова влагата, която се задържа в гънките на бебето и в зоната около памперса често се оказва сериозен проблем и предизвиква чести раздразнения, които могат да бъдат леки и лесно преодолими, но и доста тежки и болезнени за бебето.

Лекото подсичане се изразява в зачервяване на зоната, но то много бързо може да прерасне в обрив и дори в рани. За да не се стигне до тежки състояния, от особено значение е профилактиката.
Тя включва внимателно почистване и подсушаване на всички гънки и даването на възможност на кожата да "подиша" колкото е възможно повече. Това може да стане като при всяка смяна на памперса оставяте бебето да порита няколко минути голо, за да може напълно да изсъхне от всякаква влага. Пелените трябва да се сменят колкото е възможно по-често, за да не остават мокри върху бебето, а при смяната им кожата трябва да бъде перфектно почистена. Ако използзвате мокри кърпички за почистване на бебешката кожа, то уверете се, че те са с неутрално Ph, за да поддържат естествения баланс. Ако измивате бебето с вода, то след това непременно внимателно подсушавайте като в никакъв случай не търкате, а само притискате с нежни потупващи движения хавлиената кърпа.

Нанасянето на подходящ крем против подсичане също играе ключова роля при превенцията на подсичането. Кремът се нанася по цялата зона на памперса, като най-много се набляга на свивките и местата където се задържа повече влага. Не е необходимо кремът да се нанася на твърде дебел слой, а тъкмо напротив - използвайте количество, което да може да попие добре в кожата преди да затворите памперса.

Освен от влагата в памперса, подсичане може да се получи и от претопляне на бебчето. Именно затова е важно да се избират внимателно дрешки, които да са от качествени естествени материи и да са подходящи за сезона.

Стандартно подсичането би трябвало да отмине до 3-4 дни, но ако това не се случи или проблемът се задълбочи, непременно потърсете помощта на педиатър, който да предпише адекватно решение.

Последна редакция: пн, 12 авг 2019, 11:10 от Pедактop